Der står et træ …

 

… lige udenfor havestuen, hvor jeg sidder og skriver. Det er et hjertetræ, som jeg har fået fra Dronnings Ingrids Have på Fredensborg. Ophavet er en helt anden historie, som jeg ikke vil komme ind på i dag.

 

20100930_085034

 

Det, der er så fantastisk ved dette lille træ – det er vel omkring tre meter - er de høstfarver, som løvet antager. Nu er bladene blevet helt gyldne, og når solen skinner igennem, kan jeg sidde længe og betragte sceneriet. Det er i de små vegeterende pauser, jeg lader op til videre skriveri.

 

20100930_084858

 

Det er uhyre spændende at betragte det tiltagende forfald, og det gælder om at nyde det. Især når det handler om hjertetræet. For pludselig en morgen, når jeg kommer ud, ligger alle bladene på jorden, og grenene står nøgne tilbage. Til gengæld nyder jeg så ’maleriet’ på jorden.

 

Jeg skal nok vende tilbage.

14 kommentarer:

 1. Kære Claus,
  Jeg forstår din glæde ved hjertetræet, vi nyder også vores, som står ved indgangslågen til haven. Det antager forskellige farver,
  alt efter hvor det står, har jeg lagt mærke til. Et hjertetræ, jeg kører forbi til mine børns skole, er altid mere rødligt end vores. Til gengæld bliver vores ildløn hvert år et pragtsyn af forskellige røde, orange og gule farver nærmest i lag og jeg genkalder mig adskillelige tequila sunrises, der blev indtaget i min ungdom!
  Fra mit arbejdsvindue på et hospital ikke så langt fra din bopæl, Claus, nyder jeg også et kæmpestort ahorntræ, der også er begyndt at rødme.
  Venlige efterårshilsner, Annette Halling

  SvarSlet
 2. Kære Annette, - hyggeligt at vide, at du er i 'nærheden'. Bh Claus

  SvarSlet
 3. Käre Claus!
  Dina bilder från engelska trädgårdar har fått det att rycka i en reslust jag inte trodde, att jag hade. Nästan som fantomsmärtor…. Och vid varje inlägg har jag nästan kastat mig över tangentbordet för att kommentera. Men jag har hejdat mig! För det kändes djupt orättfärdigt, att kommentera när du skriver om engelska trädgårdar, när jag under sommaren knappast alls kommenterat allt vackert du visat från din egen trädgård. Men samtidigt tycks mina egna erfarenheter gå parallellt med dina. Så föll till exempel också jag för Helichrysum i England för många år sedan. Den fanns ju överallt. Men inte i plantskolorna! För våra resor gjordes (av naturliga skäl) alltid i slutet av augusti eller början av september. Men till slut fick jag några sticklingar av en vänlig själ (troligen dina goda vänner från Kanada). Sticklingarna rotade sig lätt, vilket är värt att understryka lite extra och jag har haft den sedan dess. Precis som du, har jag den alldeles ensam i två gamla urnor, vilket nog är lite ovanligt. Oftast ser man annars den som utfyllnad. I ’pottingshedet’ på bilden lyckades vi i alla fall så småningom också köpa den småbladiga varianten men den finns inte längre i vår trädgård. Men din bild fick mig att minnas mycket, bl.a. mötet med den trädgårdens buttre herre.
  Det finns en Katsura också i vår trädgård. Den kallas ibland pepparkaksträd i Sverige, på grund av doften på de vissnande bladen. Men det danska namnet hjertetræ är förstås mycket finare.
  Jag ser med spänning fram mot att få läsa historien bakom ditt träd. I min bokhylla finns en bok med titeln ’Who does your garden grow?’ Titeln syftar på växter, vars namn har anknytning till olika personer men i många trädgårdar finns växter med så stark koppling till någon speciell person eller plats, att det ger trädgården och dess växter en alldeles extra dimension. Så: Who does YOUR garden grow?
  Tack också för de ytterst vänliga raderna i min blogg.
  Eva, som ska försöka hänga med och hinna kommentera innan inläggen redan blivit gamla.

  SvarSlet
 4. Kære Eva - det er altid en stor glæde at læse dine kommentarer. Ikke mindst fordi, jeg er en meget stor fan af din havestil og opfordrer alle til at besøge din blog http://bakomhacken.blogspot.com/. Læg endelig mærke til billedet i toppen. Det er bare SÅ smukt.

  SvarSlet
 5. Et meget elsket lille træ, der virkeligt er kommet på mode i de sidste år. Jeg holder også meget af vækstformen med de mange stammer, det er sådan et fint træ at etablerer en lille lund under.

  Mange kærlige sensommerhilsner til hele Danmarks blomstermand.

  SvarSlet
 6. Dejlig udsigt du har:)Hjertetræ er et smukt træ både ved løvspring og i efteråret - desværre kan det også finde på at smide bladene en tør sommer det gør mit også selvom det står lidt i skygge.

  SvarSlet
 7. Hej Claus
  Ja, Hjertetræ er fantastisk - farve, vækstform, alt er perfekt. Jeg må også have et Ambratræ og helst også et Duetræ....og en større have.
  Hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 8. Mig hjertetræ ser næsten ud som om der er ild i det :o)) Og en dag ligger ilden på jorden og træet står bart. Det er ganske enkelt et fantastisk skue på alle tider af året.

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 9. Hvilket yndefuldt træ! Må med skam erkende, at jeg ikke kender meget til det (er i det hele taget ikke særlig god til træer!)
  Vil derfor glæde mig til at høre hele historien om dit smukke træ, for det må jo være noget ganske specielt med den baggrund.

  Og jeg kan kun give dig ret i, at Prästgårdseva's blog "Bakom Häcken" kun kan anbefales på det kraftigste. Har fulgt den gennem lang tid og der findes de dejligste fotos af en fantastisk og ganske usædvanlig have - også hvad beliggenhed angår.
  Mange hilsner

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Du glemmer en af træets kvaliteter ved forfald:
  Duften af kager når bladene falder, som har givet det navn på andre sprog.
  Prøv at tage en håndfuld blade ind i en skål og mærk duften brede sig i stuen.
  Desværre kan ikke alle fange duften, bl.a. min husbond.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 11. Kære Anne Marie - du har helt ret i det med småkageduften. Og så en anden ting. Du er så beskeden, at du ikke har nævnt din egen spændende planteskole, da jeg efterspurgte adresser. Men jeg har (selvfølgelig) husket den.

  SvarSlet
 12. thanks for this I like it
  http://www.packersmoversnashik.com/ packers and movers nashik

  http://www.packersandmoversandheri.com/ packers and movers in andheri

  http://www.packersandmoverskharghar.com/ packers and movers kharghar

  http://www.packersmoverskalyan.com/ packers and movers kalyan

  http://www.packersmoverspowai.com/ packers and movers powai

  http://www.packersmoverskandivali.com/ packers and movers kandivali


  http://www.packersmoversvashi.com/ packers and movers vashi

  http://www.packersmoversborivali.com/ packers and movers borivali

  http://www.packersmoversinmumbai.com/ packers and movers in mumbai

  http://www.moversandpackersbangalore.com/ packers and movers bangalore

  SvarSlet
 13. Hej Claus
  Hvordan formerer et hjertetræ sig? Vi har et stort gammelt hjertetræ, og for et par år siden fandt vi en sød lille stilk mellem et par fliser på terrassen. Den lignede et hjertetræ, så vi tog den op og satte den i et bed. Og nu har vi så et nyt hjertetræ på ca. 50 cm. som lige er sprunget ud. Det gamle træ må jo have smidt frø, men vi har aldrig set blomster eller frugt på det. Ved du noget om formeringen?
  Hilsen
  Kirsten og Henrik

  SvarSlet