Det er tilladt at snyde

Faktisk er billedet herunder det rene snyd. Hvordan det? Jo, som jeg skrev tidligere i dag, har jeg fået en mængde buske leveret, bl.a. en alvorlig mængde hortensia ’Limelight’ til mit store hvide bed. Her skal de som nævnt danne selskab med de mange hvide liljer, der blomstrer lige nu.

 

claus20100909_123354

 

Når billedet ikke er helt ’ærligt’, skyldes det, at jeg blot har placeret et par planter i potter mellem liljerne, inden jeg skød løs. Snyd eller ej. Jeg er vældig begejstret for sammensætningen. Hortensiablomsternes grønne tone og de hvide blomster er en perfekt symbiose. Er I enige?

 

claus20100909_123419

 

Det er sammenstillingen af planter, der i høj grad optager mig. Ikke kun farve-, men også formmæssigt. De lette trompeter …

 

claus20100909_123424

 

… sammen med de store klaseformer. I morgen vil jeg fortælle om et par andre plantepartnere, der passer perfekt til selskabet.

26 kommentarer:

 1. ENIG:o) Limelight er en lækkerbisken uden lige.
  Et smukt makkerpar, der får det bedste frem i hinanden.

  "Har du to stykker brød, da sælg det ene og køb en lilje."
  -Kinesisk ordsprog-

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 2. Smukt, - som alt hvad du sætter sammen :)
  Mange hilsener
  Helle

  SvarSlet
 3. Ang. forrige indlæg, så synes jeg også, at det engelske udtryk virkelig rammer plet. Haveglæde handler i høj grad om forventningens glæde og fremtidsdrømme. Det er den drivkraft, der utrætteligt får os til at knokle frem imod målet.

  Er selv igang med en beplantning bestående af rosa hortensiaer, lyserød snebær, pink kertepileurt, høstanemoner, kæmpespringbalsamin og så`rn. Har store tanker om mit kommende beds herligheder, men ak det sker jo, at et bed ikke lige sidder i skabet de første par år eller tre og man gang på gang må ommøblere. Det skal jeg sikkert også i dette tilfælde. I virkeligheden skal man nok ikke være så bange for at begå fejl. En plante kan jo altid "bare" flyttes:o)

  Emnet om havearbejdets helsebringende sidegevinster interesserer også mig meget. Det er videnskabeligt bevist, som Karen var inde på, at jord indeholder en lille humørbakterie, der hedder Mycobacterium vaccae. Når vi så roder rundt i jorden, hvirvles bakterien rundt i luften. Når vi indånder den, får den hjernen til at udskille serotonin og det virker nøjagtig ligesom en naturlig lykkepille. Så os, der går lidt i vinterdvale og på vågeblus, når efterårsmørket for alvor sænker sig, skal endelig sørge for at komme ud og sniffe jord i haven hver dag, selvom vejret er lidt snusket:o)

  Mange hilsner fra jordsnifferen,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 4. Absolut en perfekt symbiose !

  SvarSlet
 5. Claus!
  Har inte kommenterat något i din blogg på evigheter men mina besök här har varit högst sporadiska under sommaren och när jag tittat in, har det alltid varit ’gamla’ inlägg, som jag velat kommentera och då visste jag inte om du skulle läsa dem. Men nu kom jag i tid!
  Jag tycker inte, att det är luras (för det betyder väl snyde?). Så gör jag hela tiden. Ibland för att testa kombinationer och ibland för att kunna byta ut växterna under säsongen. Den fina ’Limelight’ stod redan på min önskelista. Nu blir den väl omöjlig att få tag på när du skrivit om den…..
  Å andra sidan hoppas jag, att några av de växter du nämner kommer att bli uppmärksammade och därmed lättare att hitta. Jag tänker t.ex, på Selinum wallichianum, som jag tror är den växt jag kallat Selium tenuifolia och som jag i åratal efterlyst i Sverige.
  Att jag inte följt din blogg beror endast på att min tid inte räckt till. Den är en inspirationskälla och kunskapsförmedlare av högsta klass. Och det mesta du visar faller mig på läppen. Det andra får mig att öppna ögonen. Mycket finns eller har funnits i min trädgård, annat står på önskelistan. Dit hör bl.a. ett duvslag och vita duvor. Funderar över hur du gör rent i dina duvslag och jag ser fram mot din nya bok och det utlovade kapitlet om duvornas skötsel. Och allt det andra, förstås…..

  Eva

  SvarSlet
 6. Kære Eva - hvor var det dejligt at høre fra dig, og at du er tilbage. Herligt, at du kan lide de planter, jeg nævner. Håber, at du har haft en god sommer.

  SvarSlet
 7. Det er lige i øjet, Mr. Dalby! Sikke et par.

  SvarSlet
 8. You could have fooled me!!!
  Men det er jo herlig "snyd".
  Pragtfulde partnere!
  Mange hilsner

  SvarSlet
 9. Deilig snyting :) Det er lov! God helg. Fine, fine bilder.

  SvarSlet
 10. Fantastiskt vacker samplantering, ser ut som en jättelik brudbukett.Och tack för en underbar trädgårdsblogg som ger så mycket inspiration.
  Hälsningar Titti

  SvarSlet
 11. Som mere eller mindre kronisk depressions patient kan jeg kun tilslutte mig Tante Grøns kommentar omkring jordbakterier og serotonin effekten. Jeg har brugt min have terapeutisk nu i snart flere år og derude har jeg ingen problemer med træthed, koncentration eller eksistentielle anfægtelser men kan arbejde videre i timevis.
  (P.S.: Jeg er den lykkelige ejer af 3 stk. Limelight hortensiaer og de lyser dejligt op i haven lige nu.)
  Med venlig hilsen, Annette Halling

  SvarSlet
 12. En flott match og vakre planter!

  Men hvilke lekre roser du har i topp-banneret nå! Spesielt den mørke litt enklere sorten. Sortsnavn hadde vært supert.

  SvarSlet
 13. Kære Claus, ja det er en lækker kombination - friskt som foråret! Jeg er helt vild med min limelight og har kombineret min med pink hvilket giver en skøn kontrast!
  Din inspiration i foråret med løvefod (endnu en limegrøn tone) førte en til en utraditionel placering mellem 60 pink pæoner med 3 kæmpe rhoderendron i baggrunden..

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 14. Lene Borreskov Andersen10. september 2010 kl. 10.08

  Smukt, smukt ...og en fryd for mine øjne :-)).
  Har du overvejet at have de to planter sammen i
  et bed?
  Vil så gerne spørge om noget ;-) ..har jeg forstået det rigtigt, når jeg mener at du vil eller har plantet Hortensia i dit lange bed fra
  indgangen og op, hvor du i foråret havde skønne mørke tulipaner??
  Har haft den store glæde at se din have, så det nu er muligt danne mit eget billede af hvor du sætter nye planter, som du fortæller om.
  Det er fryd at følge din blog hver dag :-)).
  Glade havehilsener fra Lene.

  SvarSlet
 15. Kære Anette - en depression er meget, meget smertefuld, og er den så næsten kronisk, kan jeg næsten ikke forestille mig, hvordan man skal komme videre. Men det gør du, qua din have. Hvor er det skønt at høre; Det glæder mig bare SÅ meget.

  Mon ikke alle vi, der elsker at være i haven, føler en eller anden form for terapi derved? Det er jeg temmelig sikker på. Skriv meget gerne en kommentar om dette dystre, men også livsbekræftende emne.

  Tusind tak for din kommentar, Jeg tror, at folk, der ikke har været dér (altså i depressionens grumme favntag) har svært ved at forstå, hvad vi taler om.

  SvarSlet
 16. Kære Sarah - ja, alle gulgrønne, limegrønne og grønlige blomster er skønne, fordi de kan indpasses alle steder. Og sammen med pink, lilla og blå er de uforlignelige.

  SvarSlet
 17. Kære Lene - ja, det er skam det, det handler om, at 'Limelight' plantes i det store hvide bed og næste år kommer til at spille sammen med liljerne.

  Og endnu en gang - ja, jeg planter hortenstier hele vejen op af alleen i brede bremmer på hver side. Den sort, der får plads her, er 'Endless Summer'. Den har den fordel, at den kan klippes helt ned om foråret og alligevel blomstre. Det passer så fint med, at først kommer tulipanerne og derefter allium. Og når de takker af, er de friske hortensiaskud kommet op. Smart ikke? Det handler om at plante i 'lag'.

  SvarSlet
 18. Kære Edgar - jeg vender tilbage med navnet på rosen ved en senere lejlighed. Det er nemlig én, jeg har fotograferet i en fremmed have.

  SvarSlet
 19. Lene Borreskov Andersen10. september 2010 kl. 11.30

  Kære Claus ...Tak for dine svar :-) ..og ja, jeg
  ved godt du har skrevet om det men men, du giver så mange skønne informationer, ideér og
  dejlige billeder så ind imellem har jeg brug for at få det på plads i mit hovede, og så er det jo så dejligt du har tålmodighed til at hjælpe mig med svar :-)).
  At være og arbejde i Haven giver mig ro i sjælen og jeg føler der er "højt" til himlen, så
  for mig er haven også en slags terapi som jeg har så svært ved at undvære om vinteren.
  De bedste hilsener og KLEM til alle.
  Lene.

  SvarSlet
 20. Kære Claus.

  Du snyder skam ikke, du pynter bare på virkeligheden på mere end, en forstand. Tusinde tak for din smukke og opløftende hjemmeside som jeg nyder i fulde drag.

  SvarSlet
 21. Kære Claus Dalby, jeg har først nu 'opdaget' denne vidunderlige haveblog - hvilken gave, hvilken lykke :o)
  Det har bare gjort mig så glad, og jeg glæder mig til at følge med her.

  Venlig hilsen Inge

  SvarSlet
 22. Kære Anette:o)

  Hvor det glæder mig, at læse at du kan finde lindring ved havearbejde:o) Hvis man ikke selv har været i "depressionens grumme favntag" som altid velformulerede Claus skriver, så gør man sig ingen forestillinger om, hvor pinefuld en tilstand det er. Hvor er det stærkt og godt gået, at du dagligt tager kampen op:o) Sådan en som dig, er en af hverdagens virkelige helte:o)

  Læger burde udskrive "have-recepter". Jeg påstår ikke, at havearbejde er svaret på alt, men det er et rigtigt godt supplement, når vi moderne mennesker går ned med stress, depression, udbrændthed etc. Urhjernen træder i kraft og man får et selvforglemmende "flow", der er noget så befriende. Det har en meditativ effekt.

  Haven er også et supergodt motionsrum. Og motion udløser et endorfin-boost, som både får os til at glemme tid, sted, træthed og ømme muskler.

  Dagslys er også en god kur mod tristhed. Og man kan jo altid arbejde sig til varmen i haven, selv på en kold efterårsdag.

  Ikke underligt, at der i stigende grad bliver brugt haveterapi på psykiatriske afdelinger, i fængsler, på alzheimers/dementafd. rundt omkring i verden.

  Skønheden man finder i haven, er også et vigtigt aspekt. At søge skønheden og lade kreativiteten blomstre er i sig selv ren terapi. Der er rigeligt af uskønne ting i denne verden, men fokuserer man på det smukke og det positive, får man større livsværdi og velbefindende.

  Håber ikke I er faldet i søvn over denne lange smøre. Anette, du er sej:o)

  Knus fra TANTE GRØN

  SvarSlet
 23. "I naturen, i alle levende skabninger påvirker alle ting hinanden i en vekselvirkning. Det ene påvirker altid det andet" - sagt af Rudolf Steiner - biodynamikkens fader.
  Det er uden tvivl dette samspil, der bl.a. gør, at vi mennesker befinder os så godt ved at opholde os i vores haver (ja - der ER selvfølgelig undtagelser!!!)
  Men også jeg tror, at haven har en terapeutisk effekt på os mennesker - også uden at vi måske selv er helt klar over dette. Og det kan jo meget vel skyldes den lille jordbakterie 'Mycobacterium vaccae'.
  Hvis man åbner sine sanser bliver man så rigeligt belønnet.
  Jeg personligt behøver ikke at "knokle" rundt i haven for at føle mig veltilpas.
  Kan ofte nøjes med at sidde stille og meditativt betragte mine omgivelser - hvad enten det nu drejer sig om planter eller dyr i alle afskygninger - og allerhelst alene, for ellers forstyrres min meditative ro.
  Men det kniber jo om vinteren, hvor man, hvis man er særlig "vinterfølsom", virkelig skal tage sig selv i nakken for at iføre sig div. mange lag tøj for at komme ud. Da kan det være svært at jage vintertristheden på flugt.
  Er glad for, at man i sundhedsvæsenet er begyndt at få øjnene op for, at depressive mennesker ikke blot altid skal fodres af med piller og deslige, men Danmark er vist lidt tilbagestående i forhold til Sverige mht. deciderede terapihaver brugt i behandlingsøjemed.
  En god og meget nem bog at læse er for øvrigt Signe Wenneberg's "Haveterapi". Den kan man godt få lidt forstand af!!
  Mange stille regnvejrshilsner

  SvarSlet
 24. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 25. Kære Karen og Tante Grøn - tak for gode, velformulede, vægtige og vigtige indlæg.

  SvarSlet
 26. Anne Marie Christensen11. september 2010 kl. 20.27

  Har længe luret på limelight, men holder mig lidt tilbage fra Hortensia pga. det store fugtighedskrav til jorden. Men nu må jeg vist overgive mig og så gå nogle gange med vandkanden......og så gøre alvor af mit Hortensiabed på skyggesiden af huset. Bare jeg havde mere tid, arbejdet sluger alt pt. og derfor bruger jeg også haven som "escape".

  SvarSlet