En motorvej i baghaven

Hvad skal dette nu betyde? Jo lad mig forklare: Vi har faktisk en motorvej i baghaven. Ikke sådan en rigtig én til biler, men til egern. De løber nemlig lystigt hen over hegnet ind mod naboen. Står man og venter, varer det ikke længe, før et egern kommer farende, enten den ene eller den anden vej.

 

claus20100919_143442_02 claus20100919_143446_01

 

De bor i skoven, og det er fantastisk at betragte disse luftakrobater, når de springer og piler rundt Ofte ser vi hele egernfamilier – forældre og børn – der tumler rundt i træerne i skovbrynet. De sorte egern er i overtal, men de almindelige røde har vi også.

 

claus20100919_141333_01 claus20100919_142901

 

Når de mange egern benytter ’motovejen’, er det fordi, en nabo et par huse væk har et stort valnøddetræ, og på vejen derhen kommer de forbi et nøddehegn. Derfor har de tit munden fuld på vej tilbage til skoven, men ofte stopper de op halvvejs og styrer direkte mod vores krukker. Dér graver de nødderne ned, og jeg tror ikke, at de husker, hvor de har deres spisekamre. For ofte ser vi små valnøddetræer spire frem fra krukkerne i foråret.

 

claus20100919_143727

 

Egernerne er temmelig flittige, for nødderne dukker op overalt, når vi går i gang med at vinterrengøre krukkerne. Det er en herlig påmindelse om, at vi ikke er alene om haven.

 

claus20100919_123225 claus20100919_123224

 

Ovenstående lille tekststykke skrev jeg i går til ‘Mit haveliv’ hvor jeg ikke kun skriver om planter og blomster, men også lidt om dyrelivet her i haven. Jeg besluttede mig for, at jeg ville tage nogle billeder af de kvikke egern. Det holdt dog hårdt, for de var næsten ikke til at fange med kameraet, men efter en tre timers tid fik jeg nogle af billederne her i kassen

 

claus20100919_123210

33 kommentarer:

 1. Egernet er sådan et herligt og flittigt dyr. Og jeg tror vi alle synes at det er så "nuttet".
  Vi er også så heldige at have nogen i vores have, men som du siger er det svært at fotografere fordi de så hurtige.
  Men dine billeder er bare super gode. Særligt det hvor den har nødden i munden.
  Det er dejligt med dyr i haven, det gør den endnu mere levende...-)
  Her oppe i Hals øs pøser det ned for en gang skyld..:-)

  Hej fra Lisbeth som glæder sig til at få bogen med Pæoner og Bonderoser, den er bestilt og betalt..;)

  SvarSlet
 2. Det er altid så hyggeligt, at se de vilde dyr i aktion. Når vi er i Sverige ser vi også tit egerne piske mellem skoven og søen, hvilket er en fryd og iagtage. Nogen gange ser vi egern og ænder lege mellem hinanden. Herhjemme er det for det oftes insekter, kryb og fugle vi har tæt på.

  Regnvejrs hilsen fra
  Madam Bæk

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Hvilke fantastiske billeder af de flittige egern og hvor herligt de får lov til at komme med i bogen ... Have-glæde er jo meget,meget mere end (kun) blomster og planter.
  Kh Lone

  SvarSlet
 4. Kære Lisbeth/Fru Hyacinth - tør næsten ikke at spørge; men du har vel hørt, at pæonbogen er udskudt til marts. Om cirka tre uger udkommer 'Et haveår - min dagbog' og midt i november 'Mit haveår'.

  SvarSlet
 5. Ekorn er vakre og morsomme dyr jeg gjerne skulle se mer av i vår hage. Jeg har plantet mange forskjellige trær av hassel, eik og valnøtt i skogen min, sammen med bærbusker og frukter i håp om at de om noen år vil få noen ekorn familier til å slå seg ned hos oss. I mellomtiden får jeg heller nyte dine bilder!
  Ha en riktig fin høstdag Claus. Og takk for dine utrettelige og alltid like inspirerende blogginnlegg!
  Klem Stein

  SvarSlet
 6. Lene Borreskov Andersen20. september 2010 kl. 16.17

  Kære Claus.
  Hvor er det morsomt at se det liv du har i haven
  og det er nogle dejlige billeder du har taget. Og igen må jeg konstatere at din have er et lille paradis, som du så gavmildt deler med os her på bloggen ..stor tak til dig som får mig til at smile mindst een gang om dagen :-).
  Nu tænker jeg på hvordan dine to kongelige hunde
  har det med de små egern, der jo som jeg kan se også bevæger sig rundt på jorden i haven, tror næppe de jagter rundt efter dem ;-).
  Det er et par smukke og dejlige hunde du har.
  Klem fra Lene.

  SvarSlet
 7. Nææh hvor fine billeder - sjovt nok så jeg en rødbrun fyr drøne henover plankeværket, da jeg besøgte din have i august, imens vi hele flokken stod i den sunkne garden og lyttede til den "glade gartner" ;-)
  Du er så heldig! - du har alt i din skønne, skønne have!
  Hilsner
  Birthe, Horsens

  SvarSlet
 8. Hvor hyggeligt med egern i haven. Vi har desværre ikke, men vi har sortspætten og flagspætten. Heller ikke dårligt :-)

  SvarSlet
 9. Kære Claus,

  Her i huset er vi så dyreglade, så ungerne blev hidkaldt for at se dine billeder! De er rigtig flotte! Egern er jo så flyvske, at børnene næsten aldrig når at se ét, når jeg råber op om, at de skal "Sé et egern!". Vi har til gengæld nogle dyr, som er (næsten) lige så hurtige, nemlig en samling unge norske skovkatte, som løber op og ned af træerne, især hyldbærtræet er populært p.g.a. den kork-agtige struktur på barken. Skovkattene elsker, når jeg graver og planter i haven. Dels skal hullet altid "gødes", dels er det festligt, når plantehullet skal vandes; så skal de altid lige se, om der var en fisk i vandet. Tja, en dam med guldfisk eller lignende bliver det jo så nok aldrig til, men vi har også rigeligt med både katte, cockerspaniel og kanin.
  Med venlig hilsen, Annette Halling

  SvarSlet
 10. Kære Annette - herligt når flere generationer følger med på bloggen.

  SvarSlet
 11. Hej Claus.

  Sådan en motorvej gad jeg godt ha' i min have. Jeg er vild med egern. Det er fascinerende at følge dem i deres gøren og laden ude i naturen - hvilken lethed, hurtighed, agtpågivenhed og alligevel elegance der er over dem. Bor selv i naturskønne omgivelser og har fornøjelsen af at møde egern nogle gange når jeg går i skoven. Desværre er de ikke meget for at komme på besøg...

  /Bo

  SvarSlet
 12. AAIIHHH ! Hvor er du altså bare heldig og sikke skønne billeder - de giver lige da lige humøret en ekstra tak opad, på sådan en regnvejrsdag. Var ellers ved at plante i haven da støvregnen, pludselig blev til styrtregn og så nægter jeg altså at være ude :-(

  SvarSlet
 13. Kære Claus

  Det er næsten ligesom at se mit eget egern, som også piler rundt på plankeværket. Han graver hasselnødder ned i hele haven lige nu. Til foråret kan jeg så hive 30 små hasselbuske op, fordi han glemmer hvor han har gemt nødderne :o)) Det er noget så hyggeligt. Den rutine har "Egon egern" og jeg nu haft i mange år og jeg bliver aldrig træt af det. Men sorte egern har jeg godt nok ikke. Det må jeg vist til Århus efter.

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 14. Hej
  Sikke skønne billeder og nogle herlige dyr i aktivitet. De tænker længere end på dagen i morgen. Disse billeder var nok værd at vente på og du glæder os andre ved at vise os dem. Tak for det. Vi har lidt skov, hvor der også holder egern til. Jeg tror, at det er fordi vi på grænsen fra have til skov, har nogle hasselnøddebuske. Hvis jeg ikke kan finde min hund, sidder den nedenunder et af de store træer og kigger op for at se, om der er et egern. Vi elsker dyr og det er nok også derfor, vi deler køkkenhaven med rådyrene og krondyrene. Det er rigtig gode billeder du tager Claus. Har du lært det på kursus eller er det bare noget du kan lige som så meget andet? Venlig hilsen Lis B.

  SvarSlet
 15. Kære Claus.
  Men dette er jo en biologisk FANTASTISKHED!!
  Vil du ikke godt sende dine billeder til dette projekt?: http://www.tv2fyn.dk/article/228359:Sorte-egern-kommer-under-kniven
  De forsker netop i det sorte egern - og det findes slet ikke hos dig!:-)
  Superlækkert at se, at de trives i Risskov.
  KH-Marianne, der også er biologinørd!

  SvarSlet
 16. Kære Lis - nej, jeg har ikke lært at fotografere. Det er selvlært.

  SvarSlet
 17. Underbara ekorrar jag ser dom ibland här bakom huset när jag sitter framför datorn. Blomsterbinderierna är otroligt vackra ,ha en bra fortsättning på kvällen,Nette

  SvarSlet
 18. Kære Claus.
  Smukke egern-billeder. Jeg har selv egern i haven. De kommer helt op til huset i det begyndende efterår, hvor de tilsyneladende laver stikprøveundersgelse af nødderne på vores hassel tæt på huset. Så ved vi, at det er tid at holde øje med nødderne, hvis vi selv vil have nogle af dem. Vi plukker dog aldrig helt tæt. Der skal jo være til alle.

  SvarSlet
 19. Kjære Claus i deilige Danmark!
  Flotte bilder du har tatt av ekorn på sin motorvei.
  Her har vi også ekorn på motorvei. Motorveien er fra tre store grantrær bortover verandra gelenderet som går langs hele den ene siden av huset og det er langt og høyt fra bakken og bort til noen store furutrær. Er så heldig at jeg har store nål og løv trær på eiendommen og den flotte naturparken som nabo, så derfor naturlig med ekorn i vårt område. Våre ekorn er til stor glede for både store og små og ikke minst han på fire bein. Staselige hunder du har Claus, de bærer sitt navn Kongepuddel med rette. Takk for hyggelig tilbakemelding fra deg, det varmet. Hjertens fra idag veldig høstlige Sandefjord, men inne er det hygge med fyr på peisen.

  SvarSlet
 20. Skønne, skønne fotos af egern på motorvej, specielt det "i spring"! Tænkte først på om du mon havde en egernrestaurant i haven, men kan fornemme at naturen sagtens kan klare den del :o) Syntes dog det er lidt træls for de arbejdsomme væsner, at de ikke kan finde deres lager igen.... kan du ikke lave nogle små vejskilte til dem?? Og så kan du jo også føje "lagerforvalter" på dit visitkort!! ;o))) Gad sandelig godt ha' sådan en motorvej i min baghave.
  Istedet vil jeg nu tænde nogle stearinlys, så jeg kan holde det regntunge vejr ud, - og imorgen klarer det op igen :o)
  Masser af imorgen-skinner-solen-igen hilsner fra fru friis

  SvarSlet
 21. Hvor er de bare smukke, dine egern. Men er det det grå egern som også findes i England og USA? Som har udkonkurreret de røde?
  Jeg ved at de nogle steder i England er meget lidt populære netop pga de fortrænger den røde udgave. Jeg har aldrig set et gråt et her på Sjælland, men de er måske helt normale hos dig?

  SvarSlet
 22. Kære havehyrde - nej, de er helt harmløse.

  SvarSlet
 23. Meget spændende reportage fra haven - jeg synes, det lyder meget hyggeligt med de små forråd, der dukker op om foråret :-)

  SvarSlet
 24. Nøj, hvor er de søde :)Er helt vild med billede nr. 5 i fuldt firspring - super godt fanget!

  SvarSlet
 25. Jeg kom til, at tænke på, at jeg havde (jord) egern som barn. De stod på altanen hele året og ynglede som kaniner. Det siger jo sig selv, at jeg havde en af hvert køn. Hunnen blev så tam, at jeg kunne gå med hende på skulderen som en anden papegøje. Endvidere adlød hun sit navn Chip. Det var en sjov og meget underholdende tid.

  Ja, jeg har altid været tæt knyttet til dyr såvel tamme som vilde.

  De bedste hilsner
  hende der har haft mange forskellige dyr.

  SvarSlet
 26. Smukke og herlige billeder af det kønne lille dyr.
  Her på matriklen står et meget stort og gammelt valnøddetræ. Forrige år havde vi en lille "konkurrence" med et egern om, hvem der først fik samlet nødder! Den tog engang imellem også noget af sin familie med.
  Imponerende at se, hvor travlt de havde med at grave valnødder ned i græsplænen (som de naturligvis kun fandt igen ved et rent tilfælde!.
  Jeg begyndte at lægge fuglenødder i fuglefoderhuset, hvilket naturligvis blev opdaget, så nu var der pludselig endnu mere aktivitet - og det næsten lige uden for vinduet. Ligeledes blev der drukket vand fra fuglebadet.
  Men ak - alting endte sørgeligt!.
  Tre dage i træk kom det lille egern og viste tydelige tegn på svækkelse. Kunne næsten ikke komme op til fuglenødderne længere, da den dårligt kunne få bagkroppen med sig, "gik i stå" midt i vanddrikningen og hængte blot ind over det lille kar.
  Så enten har den været ramt af en bil på bagkroppen, eller også har den ved et uheld indtaget gift.
  Den sidste dag vi så den, lå den et meget langt øjeblik helt stille og ganske fladt i græsset, hvorefter den forsvandt.
  Det var hjerteskærende at være vidne til.
  Siden da har vi ikke set egern i haven men kun i skoven overfor.
  Havde ellers håbet......!
  Mange hilsner

  SvarSlet
 27. Kæreste Karen - hvor er det dog en trist historie, du disker op med her som godnatlæsning.

  SvarSlet
 28. Ja - undskyld kære Claus.
  Jeg kan stadig genkalde mig følelsen af magtesløshed.
  Men sådan er "verden" jo også.
  Håber ikke, jeg har forstyrret nogens nattesøvn.
  Sov godt derude......

  SvarSlet
 29. Kære Claus!

  Dine læsere tænder helt vildt på dyr, hvad? :o) :o) Jeg selv er ingen undtagelse:o) Fantastisk, at du - udstyret med en god portion tålmodighed -, har formået, at fange disse normalt så sky dyr med dit kamera i nogle herlige øjebliksbilleder:o)

  Det må være skønt, at have sådan nogle små henrivende, ivrige og akrobatiske gartnere i sin have. Ikke alene planter de valnøddetræer for dig, men de husker tilsyneladende også at give dem masser af øko-gødning:o)

  Vidunderligt at se solen igen:o) Sensommervejret kan ikke blive smukkere end idag, så jeg iler ud og sætter pinselilje- og tulipanløg. De dyrebare solstråler skal nydes i fulde drag.

  Hav en dejlig solskinstirsdag:o)

  Løghilsner fra TANTE GRØN

  SvarSlet
 30. Det var dog fantastisk! Tænk at have dem så tæt på. Jeg er fuldstændigt solgt til stanglakrids til dine små motorvejspassagere ;o)
  Skønne billeder!

  SvarSlet
 31. De er da helt vidunderlige!! Har aldrig set de sorte egern, men de røde er også flittige gæster hos os og har æren for mange små valnøddetræer! Vi går og "klikker" med dem - de siger sådan en sød "klik" lyd, og man kan være heldig at ramme en lyd, som de responderer på - men tamme bliver de vist ikke rigtig... Men charme og underholdning byder de på i stor stil!! Fantastisk at du har nået at fange dem med linsen (læste godt, at det havde taget nogle timer!!).
  Anette, muffyshoppen.com

  SvarSlet
 32. Nommen, sååå søt!! Å, heldige du som har ekorn i haven :) Ekorn er noe av det skjønneste jeg vet. Nydelige øyne blant annet :) Det hender jeg ser ekorn når jeg går tur med Bimbo, eller er ute og kjører. De er ikke noe flinke til å passe seg i trafikken, vimser frem go tilbake. Hjertet hopper høyt opp i halsen når de smetter ut i veien.
  Men hos deg har de som plommen i egget, en fredelig og trygg plass på jord.

  Helt fantastiske bilder! Særlig der ekornet står på hendene! Og der han strekker seg ut i et hopp med valnøtten i munnen. 3 timers fotoshoot, du er en tålmodig mann, Claus :) Takk for det, vi bare sitter her og tar i mot vi :)

  SvarSlet
 33. Tak for skønne billeder! Kræver stor tålmodighed, at fange egern på den måde...
  Har aldrig set et sort/gråt egern live før her på Sjælland. Findes måske ikke her? Selv har vi røde egern i haven. Jeg har en lille troldhassel som bærer fint med nødder, så vi får flittigt besøg af egern i haven. Fik for 5 år tilbage »foræret« et valnøddetræ af vores egern. Var gemt som forråd i en krukke. Nu er det plantet bagerst i haven og kan så en gang ad åre, være et nyt forrådskammer til »vores« egern.

  SvarSlet