En underlig blomst

Lige nu er der en underlig blomst, som har foldet sig ud i skovhaven. Den ligner en orkide, men er det ikke. Det latinske navn er Tricyrtis og det det danske tudselilje. Det giver virkelig mening, når man ser på denne sære skabning.

 

20100912_094356

 

Mere sjælden en køn, vil nogle måske sige. Jeg er nu vældig begejstret for tudseliljen, fordi den danner en smuk pendant til de mørkløvede buske, der har plads her i halvskyggen.

 

20100912_094128

 

En af mine yndlingsbuske er Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ med de hængende bourgognefarvede blade. Her i en særlig glans fotograferet til morgen.

18 kommentarer:

 1. Kære Claus.

  Lige noget for mig.Liljen er som du skriver mere sjælden end køn, men den vækker opsigt. Den rødbladet busk giver mig næsten gåsehud, så smuk er den med regndråberne på.

  Madam Bæk

  SvarSlet
 2. Prikkede blomster er yndlings her hos mig. Smukke billeder.

  SvarSlet
 3. Den är verkligen vacker Skuggliljan som vi kallar den i Sverige. Jag hade en mycket vacker blå sådan i min skuggrabatt men tyvärr gick det inte att hålla liv i den....tur att jag har den på bild i alla fall. Jag njuter i fulla drag av alla dina vackra bilder frånträdgården. Ha en riktigt skön höst Claus!

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Åh, sikke et sammentræf. Jeg har lige anskaffet sådan en tudselilje, bare i blå. Faldt for den lige med det samme. Den skal være i et blåt bed, jeg er ved at planlægge. Skulle nok egentlig have ventet med at købe planten, til bedet var klart :)

  SvarSlet
 5. Sjovt sammentræf hos mig også:o) Så sent som i sidste uge, kom en have-veninde og forærede mig en tudselilje akkurat magen til:o) Så må jeg se, om jeg kan holde liv i den. Den ser meget eksotisk og fremmedartet ud, men derfor behøver den jo ikke nødvendigvis, at være et vanskeligt bekendtskab.

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 6. Kære Claus,

  Da jeg fornylig besøgte din have, bemærkede jeg godt denne tudselilje op mod det purpurfarvede løv. Og her hos dig fungerede det fint, ja, det var faktisk overraskende smukt! Jeg lovsynger ellers ikke tudseliljerne, men man skal åbenbart "bare" finde den rigtige kombination. Men det mestrer du jo, som så meget andet.

  SvarSlet
 7. Kære Annette - der er (næsten) ingen planter, der er grimme. Det handler blot om, hvilket selskab de plantes i. OK - jeg er ikke så vild med spanske margueritter og knoldbegonier.

  SvarSlet
 8. Hej Claus

  Hvor er jeg bare glad for din blog om kantbæger. Jeg har været så heldig at falde over nogle frø i år, som jeg nu fluks må prøve. Er de inde i den runde kugle? Og er det bedst at drysse dem ud nu? Jeg havde jo forestillet mig at jeg skulle forspire, men det lyder som om det slet ikke er nødvendigt :o)) Jeg har forresten lige købt frø fra en måneskulpe, Lunaria rediviva. Den ser fantastisk ud, men var mig ganske ukendt. Så den må prøves, oven i alt det andet :o)) Større have søges!!

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 9. Så hyggelig å se din "tudselilje"! Jeg har også plantet et par av dem i min skog. Mine skal visst bli mer dyplilla i prikkene. Sorten heter Tricyrtis Speciosa, men de har ikke kommet i blomst i år, så jeg kan jo ikke være helt sikker.
  Ellers var din Cercis Canadiensis virkelig vakker. Jeg måtte jo google den og det ser jo ut som den er like vakker i blomst!
  Den skal så avgjort plasseres på ønskelisten min! Fint å se du skriver om litt woodland planter også ;-) Jeg er jo veldig opptatt av det for tiden siden jeg holder på å beplante med nettopp denne typen vekster. Kommer ditt forlag til å utgi en bok som tar for seg nettopp Woodland gardens?

  SvarSlet
 10. Kære Stein - Cercis canadenses dyrker jeg kun for bladenes skyld. Jeg har aldrig set blomster. Jeg har ikke planer om en særlig woodland-bog. Men hvem ved! Indtil da kan jeg anbefale Beth Charro's 'Woodland Garden'. Den er rigtig god.

  SvarSlet
 11. Nja - ved tudseliljen er jeg nok stået lidt af.
  Har også lidt med orkideer, der på mig virker en smule "plasticagtige". Har oplevet vilde orkideer i Østen i deres rette element, hvor de tager sig lidt anderledes ud.
  Men 'Mystic Merlin' havde jeg da helt glemt. Blev gjort opmærksom på den i "Havens Blå Bog". Købte frø, men de blev aldrig til noget. Må da virkelig forsøge igen til næste år.

  Hvor er det dejligt at læse Zep's indlæg. Sjældent har jeg oplevet så positive ytringer om de kommende måneder. Stort bifald!

  Kæreste Tante Grøn, du kan stole på, at vi har en aftale!
  Mistede for nogle måneder siden en gammel onkel på 96 år, men han var desværre ingen Mærsk McKinney Møller - såh!!!
  Sendte dig for øvrigt varme tanker, da jeg så DR2's nye program "Kanon Føde" med bl.a. Anne Hjernøe.
  Havefolk er et drømmende folk, så nu vil jeg trække mig tilbage i god ro og orden og drømme søde havedrømme.
  Mange aftenhilsner

  SvarSlet
 12. Ingen god grund til at kalde Tudseliljen for grim. Men det er med den som en del andre, at de træder ud af mængden og udfordrer evnerne til at placere og få et udtryk frem, som ikke virker påtaget eller anmasende.

  Jeg har det med min Tudselilje, som med mine Vibeæg - de bryder med omgivelserne, forundrer og får folk til at standse op - og jeg selv er ingen undtagelse. Placeringen sammen med de purpur, hjerteformede og lidt volumenagtige blade skaber og bibeholder harmonien rigtig flot!

  Hos mig træder den frem af min surbundsbør, som netop nu mestendels er grøn. Den stritter ud for enden og har en gruset sti (og en midlertidig stenbunke) som baggrund og giver en smuk kontrast, som jeg slet ikke opnåede i et bed tidligere, hvor den stod ved alm. Sankthansurt, som også blomstrer nu. Her har den altså stået i leret muldjord og nu i mere sur jord, hvor den trives bedst i sidstnævnte.

  Tak Karen :-)

  Hjerteligst

  SvarSlet
 13. God kombination, og tak for tippet om en god woodland bog. OG du har da næsten skrevet sådan en, "jeg ved hvor der findes en have" har i mine øjne en del klassiske woodland elementer, men englænderne har nok en mere snæver definition.

  En o0rkide ligner den da ikke, ikke mere en enhver anden lilje, bryder mig nu heller ikke om de hollandske orkide typer, men heldigvis er orkideer mere end det. Claus har du slet ikke en skovgøgeurt eller noget i haven, tror du vil kunne få noget godt ud af dem - og så er de lettet at dyrke, jeg kender ikke nogen som har slået delstykker ihjel (eller også tør de ikke sige det).
  I østen har jeg primært set sydamerikanske hybrid, hvor higer folk mon altid mod det de ikke selv lige har, men rigtig nok skønne leven farve sammensætning set i varmen gør sig ikke altid på samme måde i vores kølige lys, det falder alt for nemt ved siden af - men lidt eksotisk kan give et fantastisk udtryk, som jeg er meget imponeret over når folk kan få det til at harmonenere her på vores brede grader.

  SvarSlet
 14. Jeg er meget glad for mine tudseliljer, som jeg har plantet i skovbrynet tæt på vores Rhododendron dér. Tudseliljen passer sig selv som en staude. Jeg klipper de visne stængler af om foråret, når de nye skud er ti cm. høje, for ellers er jeg bange for at glemme, hvor de står! De er nemlig lidt sent til at komme frem om foråret. De visne stængler vidner om, at hér kommer der nogle skønne blomster senere! Hilsen Vibeke i Birgits Hus.

  SvarSlet
 15. Dejligt:o)

  Nu fik jeg lidt inspiration til, hvor jeg kan plante min tudselilje:o)

  Karen, jeg sender dig mange LYSE og varme tanker retur:o)

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 16. Dejligt at høre om behandling af tudselilje, nu er jeg straks meget klogere på min nyindkøbte plante, som jeg synes er meget charmerende.

  SvarSlet
 17. Hej Claus Dalby
  Jeg har lige læst om din busk Cersis Canadensis-
  ´Forest Pansy´ Hos os er det et lille træ ca. 10
  - 15 år gammelt, det blomstrer sparsomt men smukt på de nøgne grene, med små pink blomster. Jeg blev så glad for træet at jeg også anskaffede det i en grøn udgave som blomstre lidt mere.
  Vi har også den lille busk - glasbær som nogle år har mange "perler", men da du skrev at den er ret sart, så forklarer det måske hvorfor den ikke altid ser så frisk ud.
  Mange hilsner og tak for den inspiration som din have og bøgerne giver, efter bogen om Helleborus fik vi anlagt et "skovbed" fyldt med de dejlige planter fra "Gartneriet Spiren" Kaja

  SvarSlet
 18. Kære Kaja - tak for gode informationer. Jeg lærer noget nyt hver dag.

  SvarSlet