Et blomstermæssigt klimaks

Lige nu når haven årets sidste højdepunkt. Den bugner, men snart sætter forfaldet ind, og det er også helt ok på denne årstid. Vi klipper stadig alle visne blomster af – for eksempel roser og dahlier – og dem (altså de visne) er der mange af nu, hvor regnen har stået ned i stride strømme den sidste tid. Men når man fjerne dem, kommer haven pludselig til at se helt tjekket ud igen.

 

claus20090905_084406

 

Jeg har tidligere skrevet om, hvor virkningsfulde fikspunkter – point de vuer – er. Se for eksempel her, hvordan urnen bogstaveligt talt skaber orden i kaos.

19 kommentarer:

 1. Tenk at det er høst alt! Jeg synes det er bare noen dager siden du viste oss din vårlige hage.
  Ha en fin høst!

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Jeg havde stort set affundet mig med, at mit nye bed måtte vente indtil næste år pga. arbejde m.m., men efter at have kigget ned igennem dit smukke bed, længes jeg lidt igen. Måske kan jeg alligevel finde lidt tid til i hvert fald at starte det. Tænk at have så flot et bed hen imod slutningen af september.

  SvarSlet
 3. Kære Vibeke - jeg er/var rigtig glad for din kommentar, om at jeg har inspireret dig til at fortsætte i haven, hvis du kan finde tid. De lover godt vejr hen i næste uge. Herligt.

  SvarSlet
 4. Urnen er viktig i billedet/haven ellers havde det bare været lidt rod..
  nu er det et billed.
  Her er haven fuldstendig mast af regn og stormvejr, i dag har jeg begyndt at ryde mig vej gennem kaos, det ser hurtig ordentligt ud igen hvis man netop skber nogle punkter at vile i.
  ha en god aften!

  SvarSlet
 5. Jeg er helt ny her på bloggen, så jeg vil spørge om de planter med mørkt løv, feks. tulipaner, rød kvarn, boldmælde osv. står de i et bed for sig selv eller står de sammen med de rosa farver?

  SvarSlet
 6. Kære Claus.
  Jeg havde lige skrevet en lille kommentar,og pist så var den væk - fejl 40;-) Det er træls øjene pisker rundt i hovedet på mig. (svimmelhed) Når man er svimmel, som jeg går og er for tiden, er det bare så dejligt med et lille spark til, hvad man kan gøre i det tidlige efterår. Det er en kamp bare at komme ud og luge de ni krukker jeg har stående her i vores lille fristed i Sverige. Hjemme i nordsjælland mangler jeg at plante et pr træer og lagt 500 600 løg. Desuden skal jeg holde det der er vissent fra døren bare lidt endnu. Det lyder ikke af meget, men for mig er det en krig.
  Ha' en dejlig søndag havevenner.
  Kram Madam Bæk

  SvarSlet
 7. Kære Jesper - velkommen. Herligt med nogle flere mænd på bloggen! Ja, jeg har et bed, hvor jeg særligt koncentrerer mig om det mørke, men bruger det også i hele haven

  SvarSlet
 8. Kære Madam Bæk - jeg synes, det er helt fantastisk, hvad du overkommer. Hvad dine medbloggere ikke ved, er, at du på et tidspunkt, da jeg spurgte til indslag om havens terapeutiske virkning, sendte mig en mail, hvor du fortalte om dit barske sygdomsforløb, og jeg fik også lov til at se nogle billeder fra din meget flotte have. Det er utroligt, hvilket overskud, du mobilicerer.

  Kh Claus

  SvarSlet
 9. Hm, point de vue, måske dét skal med i det bed, jeg næste weekend går i gang med at omlægge. Tak, Claus - du har givet mig blod på tanden igen. Jeg havde egentlig opgivet det bed, for det blev ikke, som jeg så det for mig. Men da jeg nu har læst, at du også ændrer, når tingene ikke virker efter hensigten... så, tak Claus!
  Mange hilsner
  Ulla

  SvarSlet
 10. Ja - forfaldet er på vej, men selv jeg, som ikke ser den mørke tid i møde med glæde, kan uden besvær se skønheden i lige disse dage.
  Der er jo alle bærrene på hvidtjørn, den mørke berberis, de skønne hyben på de vilde roser og ikke mindst den almindelige benved, der nu står med sine yndige "frugter" - samt mange flere.
  Tænk for øvrigt, hvis vi andre hvert år kunne rejse os fra det tiltagende forfald og "springe ud" i smukkere og stærkere udgave året efter.
  Nå ja - så blev jorden jo nok mere overbefolket end godt er - men alligevel...!!

  Et par træer og 5-600 løg!!
  Ved du hvad Madam Bæk, jeg synes det lyder af frygtelig meget.
  Jeg var i haven i går og lægge ca. 60 løg og plante tre blåbærbuske - og jeg var da ganske "ødelagt", da jeg kom ind.
  Håber virkelig, du har god hjælp til noget af det.

  I øvrigt har jeg snuset rundt på nettet efter den praktiske løglægger, som du Claus - brugte i en af dine udsendelser. Har ikke kunnet finde den. Haveselskabet har noget, der ligner - og så dog ikke.
  Er det også en erhvervelse fra England??

  Solrige søndagshilsner til alle her i Claus' blomstercyberspace

  SvarSlet
 11. Kære Ulla - ja, er du gal! Vi flytter stauder hele efteråret; perfektioner og forbedrer. Et bed er ikke statisk; det er noget, man hele tiden er i gang med. Så ... ud med spaden, du kære.

  SvarSlet
 12. Kære Karen - nej, denne gang skal vi til Holland for at at finde den fantastiske løglægger. Klik ind på

  http://www.sneeboer.com/index2.php?page=19&articleID=68.

  Desværre er linket ikke aktivt fra kommentarboksen. Surt ...

  SvarSlet
 13. Hej Claus, Ja jeg er ung mand på 24 år der er vild med blomster og planter.
  Jeg er ved at lave et bed med hvide planter, jeg skal til at lægge over 300 tulipan og narcis og alliumløg i hvide og creme farver.
  Jeg vil ihvertfald gerne have solhat, høstanemoner, dahlia og limelight i bedet.
  Hvor har du købt dine limelight henne?
  Har du nogle andre ideer til det hvide bed, der skal jo være noget til hele blomster sæsonen.
  Hvad med nogle lavt voksende stauder i hvide/creme farver nogle ideer?
  Hilsen Jesper

  SvarSlet
 14. Kære Jesper - det lyder flot. Hortensia 'Limelight' er rinmelig almindelig. Prøv at søge på mettet. Ideer til et hvidt bed kommer til overflod, når jeg næste efterår udgiver bogen 'Den hvide have'. Det er jo lidt længe at vente, men ...

  SvarSlet
 15. Kære Karen.

  Det bliver hårdt, det bliver rigtig hårdt, men når man så ser frugten af det man har gjort, ja så er det alle generne værd. I øvrigt er jeg alene om haven, da det ikke interessere familien.

  Viljen til at ville - avler evnen til at kunne.

  SvarSlet
 16. OK den bliver svær at vente på :-)
  I hvilken udsendelse var det du brugte den praktiske løglægger?

  SvarSlet
 17. Hej Claus,
  Har med stor interesse læst dine indlæg og set billeder alle er så smukke.

  Tænkte om du kunne fortælle hvordan man selv kan avle høstanemoner?

  Jeg aner ikke hvordan man gør - men jeg har plukket nogle blomsterknopper efter afblomstring og lagt til tørre. Har tænkt mig at så dem engang i februar/marts måned og se om jeg ikke skulle være heldig at dyrke nogle høstanemoner selv...

  MEN - er det den rette vej - og er det hele blomsterknoppen der i så fald skal i jorden - eller kun nogle enkelte 'tråde'? Synes de begynder at 'poppe' som en bomuldstot...

  Eller er der andre ting jeg skal tage hensyn til el. vide noget om?

  Andre her i debatten er også meget velkommen til at komme med forslag - hvis man må det *S*

  SvarSlet
 18. Kære S - her må man stort set alt!!! Høstanemoner er nemmest at formere ved deling i foråret. Grav en veletableret plante op, skil røderne ad, så der der følger mindst et blad med hver, og plant dem igen - i bedet eller i potter.

  SvarSlet
 19. Kære Claus,
  1000 tak for dit hurtige og gode svar *S*

  MEN - jeg vil nu gerne prøve selv at avle - ved du så hvordan jeg gør det?

  1000 tak på forhånd - jeg har nemlig en del afblomstrede blomsterknopper liggende til tørring og aner ikke om det er det rigtige?

  SvarSlet