Et flammende bed

Flere har efterlyst billeder fra mit flammebed, og når jeg har været lidt henholdende, er det fordi, vi i år har lagt bedet om, så det ikke viser sig fra sin aller frodigste side. Men, her er et par stemninger. Og, OK – det ser da meget godt ud. Men næste år … Vent bare!

 

claus20100728_093201_2

 

Dette er et af mine yndlingsbede på denne årstid, og jeg kan kun opfordre rigtigt mange til også at inddrage de varme toner i haven. Især, når høstfarverne begynder at indfinde sig, er de uforlignelige.

 

20100903_082232 20100903_082349

 

Lige nu er det dahlierne, der giver farve, og hvis jeg skal fremhæve et par, må det være – fra ventre – ’David Howard’ – orange med mørkt løv - og ’Bantling – en lille fin pompon med grønt løv.

 

claus20100801_161620

 

Roserne er også i gang med en flot efterblomstring. Hvad siger I til ovenstående? Den er uundværlig i denne sammenhæng. En engelsk rose er det med sortsnavnet ’Crown Princess Margeret. Lad mig lige nævne, at den er opkaldt efter Dronning Ingrids mor.

 

claus20100728_093407 claus20100728_093140

 

En anden engelsk rose (til venstre) som hver dag nyder godt af mit beundrende blik er ’Pat Austin’. Den nikker noget med hovederne, så der er heldigt, at den her er plantet ret højt, idet flammebedet er hævet fra jorden med et stengærde. Ved siden af den er det den moderne rose ’Doris Tysterman’. Den bliver noget langbenet, hvilket er ganske fint her, idet den så nemt gror op mellem stauderne.

 

20100903_082421 20100903_082429

 

Morgenfruerne står selvfølgelig rundt omkring. Det samme gælder den forholdsvis nye orange digitalis ’Spice Island’. Desværre er den steril; den sætter ikke frø og selvsår sig derfor ikke.

 

 

claus20100801_161722

 

Liljer passer også rigtigt fint ind her i det eksotiske bed. De fleste har takket af færdige, men den høje og statelige ’African Queen’ holder stadig stand.

 20100903_082339

 

Dette gælder også for solbrud ’Moerheim Beauty’, der nu blomstrer anden gang, fordi den blev klippet ned efter første flor.

11 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Tusind tak! Hvor er det altså bare nogle skønne billeder og for mit vedkommende inspiration lige i rette tid ;-)
  Har nemlig lige haft forhaven gravet fuldstændig op p.g.a. sokkelarbejde - så nu skal der anlægges flammebed. Har ønsket mig sådan et i flere år, men har haft svært ved at indpasse det, i min forholdsvis lille have.
  Kan digitalis ’Spice Island’fås i Dk ? for den er da bare skøn !

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Det kan godt være, det ikke er så frodigt endnu, men jeg synes, det er elegant. David Howard, Doris Tysterman og African Queen - sikke et trekløver - mums! Det er lige mig.
  Nu spørger jeg nok dumt, men hvis ikke den orange digitalis sætter frø, hvordan får man så en ny plante?
  Kærlig hilsen og god plantemarkedstur til jer, der skal det!
  Inga Nygaard Hansen

  SvarSlet
 3. Kære Sanne - har lige prøver at søge på nettet. Der kommer ingen danske hits. Jeg har mine kesmplarer fra Balgien.

  Kære Inga - det er da bestemt ikke et dumt spørgsmål. Planten her er givetvis opstået som en naturkrydsning, som man så har formeret ved såkaldt meristenformering. Jeg søgte på nettet, da jeg ikke selv var/er i stand til at forklare denne metode: Her er, hvad jeg fandt:

  Et meristem er et vækstpunkt. Her kan udtages celler der kan bringes til at vokse videre i et særligt vækstsubstrat.
  I gartneriet anvendes metoden ofte til opformering, dvs. storskala produktion af fx. blomster eller grønsager. I landbruges har man med held benyttet metoden til at skaffe sygdomsfrit materiale.
  Meristemteknikken er et eksempel på fremskaffelse af bedre materiale uden at der ændres i generne. Fordelen herved er at man præcis kender plantens egenskaber og alle planter bliver betragtet som en og samme klon. På denne måde kan mange hurtigt og billigt få adgang til eftertragtede kloner.

  SvarSlet
 4. Smukke smukke roser som jeg selv har haft. De blev bare ved med at blive syge uanset, hvad jeg gjorde. De er derfor smidt ud forlængst. Når man ser de skønne billeder kan jeg godt savne duften af dem.
  Den digitalis vokser den som en staude, når den ikke kan frøformeres? Det er helt klart en, som jeg vil lede efter.

  Madam Bæk.

  SvarSlet
 5. Kære Madam Bæk - ja, denne skønne digitalis kommer igen år efter år.

  SvarSlet
 6. jeg melder mig i koret , den orange digitalis er da bare for "fed" :-)
  Glæder mig til at besøge Camilla Plum i morgen (om alt går vel) - hun har skønhedsøje Coreopsis i lime og dybt mørkerød... uhhh skulle nok ikke fortælle det her, der skulle gerne være et par stykker til mig

  SvarSlet
 7. Ser meget godt ud - skriver du!
  Det ser da formiddabelt ud!
  Engang imellem kunne jeg godt ønske rådyrene hen hvor peberet gror.
  Hvorfor? Jo - for så kunne jeg også have slige skønne blomster.
  Den afbildede rose opkaldt efter Dronning Ingrids mor er i mine øjne simpelthen bedårende - helt forrygende skøn.
  Tør snart ikke have andet end giftige planter på matriklen.
  Rådyrene (eller et af dem - en lille shabby-looking en) har pludselig skiftet smag og er begyndt at spise akelejeblade. Ligeledes har den visse steder kastet sig over det franske bunddække (skvalderkålen!!) - men det gør til gengæld ikke noget. Vi har så rigeligt endda.
  Men jeg må jo affinde mig med, at man ikke kan få det hele her i verden!
  Glæder mig til weekend-video.
  Mange hilsner

  SvarSlet
 8. Kære Karen - det er noget af et dilemma med de på en gang søde og sultne dyr. Tak, tak for dine mange positive og hyggelige kommentarer på bloggen.

  SvarSlet
 9. Kære Claus.

  Det er ganske enkelt imponerende dit "flammebed"
  Jeg har været så heldig at se det live sidste år sikken en oplevelse.
  Ualmindelige flotte billeder sætter lige humøret op i top, jeg skal da ud og se efter Crown Princess Mageret,heldigvis bor jeg i nærheden af et af landets store rosengartnerier.
  Mange solskinshilsner fra Lene

  SvarSlet
 10. Kære Lene - hvis du ikke har heldet med dig, kan den fås hos www.rosenposten.dk

  SvarSlet
 11. Dejlige, dejlige blomster og meget smukke kombinationer. Min nye have er meget grøn og tænkt næsten uden blomster. Lige uden for mine store udsigtsvinduer har jeg dog lige nu nogle få solbrud i blomst og de er meget fine sammen med gulløvede stedsegrønne, gulstribede elefantgræs og det nedvisnende løv hos dagliljerne. Det er selvfølgelig min plan at få også denne have til at blomstre, men det skal gøres med omtanke. Den digitalis du viser her tror jeg ville være fin efter dagliljerne. Tak.

  SvarSlet