Gule blade …

… er ofte tegn på, at planterne mangler næring, men ikke altid. Jeg samler simpelthen på farvede blade, og det var Karens kommentar i forrige indslag, der gav mig ideen til dette lille indlæg.

 

080722_152822_ 080722_152310_

 

Når man anvender gulløvede planter, er det vigtigt ikke at være nærig med mængden. For hvis der står en enkelt gulløvet plante mellem en masse grønne, ser det nemt ud, som om den er syg.

 

Når jeg har havegæster, siger jeg altid: ‘kig ned’, for der sker nemlig så meget spændende nede mellem blomsterne. Her er lidt af det, jeg har i et af mine cremegule bede: Til venstre er det den brogetbladede stjerneskærm, Astrantia major ‘Sunningdale Variegated’, og til højre er det en gulbladet akeleje. Ingen af dem får blomster, som passer ind i sammenhængen. Derfor plukker jeg dem og glæder mig over bladene. Når de bliver lidt triste at se på, klipper jeg dem helt ned. Så skyder de med nyt og frisk løv, der holder til frostens komme.

 

080722_152716_

 

En anden brogetbladet plante er storbladet liguster ‘Aureum’; her sammen med en vortemælk og gulbladet rejnfan. I England er der stor tradition for at arbejde med broget løv, men man ser det ikke så ofte herhjemme. Anvendt rigtigt kan det brogede løv tilføre en beplantning noget helt sublimt.

 

080722_155544_

 

For at sådan et ‘maleri’ skal blive vellykket, er det vigtig at arbejde med varierende bladformer. Se for eksempel de runde blade her, der tilhører en gulbladet parykbusk. Ja – en sådan findes – men den kan være lidt svært at opdrive herhjemme. Til højre er det kærmindesøster, Brunnera ‘Hadspen Cream’.

 

Husk, at vi sjældent har blomsterne mere end en måneds tid. Løvet kan vi til gengæld glæde os over hele sæsonen. Håber, at dette kan sætte nogle tanker i gang.

26 kommentarer:

 1. Kjære Claus, i deilige Danmark!
  Etter å ha vært noen dager på hytta gleder jeg meg til å gå inn på din fantastiske flotte hage blogg!!!! Har ikke fått lest alt du har lagt ut de siste dagene, men skal kose meg med det senere ikveld. Er bare kort innpå før jeg går på jobb. Ble så glad for at du skal sensurere kommentarene som kommer for, for meg skal dette være et fri sted og et sted hvor man bare skal nyte. Takk, kjære du. Her er det et flott sensommervær og eiendommen vår i Telemark var bare så deilig. Så med dette hilser jeg fra Sandefjord og gleder meg til å lese mer på bloggen din ikveld etter jobb. Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 2. Kære Grete, I dejlige Norge!
  Du skal vide, at jeg altid bliver så glad, når du lægger en kommentar på bloggen. Dit menneskelige overskud og gode humør, smitter i den grad.

  Klem fra Claus

  SvarSlet
 3. Hej Claus! Tack för din underbara blogg! Jag har länge undrat över allt arbete som din trädgård kräver. Jag antar att du måste ha hjälp att sköta den, men hur gör du då när du ger instruktioner, du har ju så mycket detaljkunskap om varje liten växt... Man kan ju inte släppa in vem som helst för att gå loss med sekatören! Knus från Malmö/Elin

  SvarSlet
 4. Kære Elin - under www.clausdalby.dk/2010/04/nu-sker-der-noget kan du læse om mine gartnere. Altid hyggeligt at høre fra jer på den anden side af Sundet.

  SvarSlet
 5. Har ændret holdning.... Må indrømme, at de gule og brogede altid har været bandlyst fra min have, men nu har jeg altså overgivet mig!!! Har samlet nogle forskellige sager i løbet af året, og supplerer med flere når jeg finder dem.. ganske rigtigt, korrekt placeret og i passende mængde giver de et fantastisk lyspunkt i haven! f. eks. kan jeg fra mit soveværelse sidde i sengen en søndag morgen og kigge ned over forskellige hosta, og her er det absolut de brogede og gule, der fanger mit blik! Så sidder jeg dér og starter min morgen!
  Så tak for endnu mere gul/broget inspiration!
  Mange hilsener, Tante Tulle/ Anette

  SvarSlet
 6. Hei Claus!

  I dag er det storopprydning i haven etter en liten ferie og en stor storm.
  Tar meg en liten pause og nyter bidene her . Takk for tipset om jernpinnene og solsikke froene. Var med aa gi opp litt utenfor til jeg saa det nydelige oversiktsbilde ifra den gule haven din i gaar. Det er ganske saa imponerende hvor praktful haven din fremdeles er.
  Ellers saa har jeg jo sett paa oversiktskartet at du har et flammebed som jeg haaper du vi vise oss i loepet av hoesten.
  Jeg kom hjem med Japansk Skogsgress i "kofferten" (Hakonechloa, macra, Aureola). Det har jeg tenkt aa bruke i en lignende sammenheng som du skriver om i dag.
  (Klokkeranken min vokser paa en lun plass i le for vaer og vind, i full sol, veldig naeringsrik jord, hestemoekk, og den toerker ut mellom hver vannig

  Vennlig hilsen AG, NY

  SvarSlet
 7. Kære AG - ja, flere har spurgt om billeder fra Flammebedet. De kommer på i morgen. Og i weekenden kommer der video fra mit nye udekøkken. Det har også været et ønske at se det.

  Herlige sensommerhilsner til NY

  SvarSlet
 8. Dejligt at dejlige Karen inspirerede dig til dette dejlige indlæg, Claus:o)
  Jeg er dybt fascineret af din "leg" med det brogede løv og finder det meget smukt. Selv har jeg ufatteligt meget at lære på dette område......men så er det jo godt, at jeg har en god læremester:o)

  Tusind tak for din søde kommentar forleden Grete i Sandefjord:o) Jeg "DIGGER" også dig:o) Meget:o) Jeg ved ikke, hvad det betyder, men jeg er sikker på, at det er noget rart, når det er skrevet af dig:o)

  Mange hilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 9. Jeg har en plante, som især i foråret har en helt forrygende oplivende farve; Corydalis flexuosa 'Blue Panda'. Den bliver mørkere hen på sæsonen. Men allerede i april står den som en frodighed med rødlige stilke og gulgrønt løv og virker meget frisk imellem eks. løgvækster. Den blomstrer i forsommeren - og igen i sensommeren med himmelblå, duftende blomster. Den hører til blandt "de uundværlige" i min have og jeg er igang med at få "opformeret" den (sker ved deling, når planterne er store nok), så den kan komme "overalt".

  Glæder mig til imorgen!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 10. Kære Tante Grøn - så kan du så meget andet! Er det ikke sådan, man plejer at sige? Jeg har jo et par gange vist billeder fra din fantastiske have her på bloggen, fordi du er med i næste forårs bog - 'Hemmelige haver'.

  Kære Zeb - ja Corydalis er skønne. For de, der ikke ved det, skal vi måske lige sige, at det danske navn er lærkespore.

  SvarSlet
 11. Claus, det er simpelthen SÅ hyggeligt at du også kommenterer:o) En rigtig rigtig skøn og dejlig vane du har tillagt dig, omend det er mig en gåde, at du finder tiden og energien til det:o) Det aftvinger virkelig dyb respekt:o)

  Hvornår er man en havenørd? Det er man, når man kommer ind fra haven, vasker hænder og går direkte op til computeren for at tjekke denne haveblogs indlæg og kommentarer:o)

  Zep, jeg BEGÆRER virkelig den blå lærkespore, du er den lykkelige indehaver af:o) Har flere gange forsøgt mig med denne gudesmukke plante, men ak primadonnaen vil ikke bo hos mig, selvom jeg møgforkæler hende efter alle kunstens regler.
  Du kan være glad for at vores øer ligger i hver vores ende af dronningeriget:o) Ellers garanterer jeg ikke for, at jeg ikke kunne blive en skummel og småkriminel kratlusker .....og liste mig ind og tynde lidt i din blå corydalis på en mørk og stormfuld aften, - bevæbnet med pandelampe og et lille graveredskab. Du lovede mig jo engang, at du nok skulle vende ryggen til, hvis jeg kom forbi:o) Og du skrev jo ydermere, at den gerne måtte komme "overalt":o) :o) :o) :o) You are one lucky lady:o)

  Mange nørdede havehilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 12. Hej
  Det er bare så flot. Du gør meget ud af at planterne har de rigtige naboplanter og det lønner sig kan man tydelig se.
  Hvis det er den parykbusk der hedder `golden spirit` har de den hos Kridtvejs Planter.
  Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 13. Lene Borreskov Andersen2. september 2010 kl. 19.54

  Hej Claus ..tak fordi du tager dig tid til at forkæle os med billeder så smukke og god information om alt det skønne i haven, og så tager du dig endda tid til at kommentere også ..
  uha du er da vist i gang alle 24 timer i døgnet ;-).
  Kærligt tillykke til Tante Grøn med at du og din have er med i Claus`s nye bog, jeg glæder mig til at se dig ..du dejlige menneske ...og din have :-)).
  En rigtig god aften til jer alle og endnu en gang tak til dig Claus.
  Lene.

  SvarSlet
 14. Jeg er endnu ikke til det gullige løv - men hvem ved - jeg er jo ikke længere afvisende over for sarte, bløde, gule blomster :) Billederne her oven for er jo ikke så ringe endda.

  PS: Sikke du dog kommenterer nu Claus, hehe
  PPS: Hvornår kommer din "efterårs-bog"?

  SvarSlet
 15. Kære Lis B. - herligt, at du kan fortælle, at den gulbladede parykbusk kan fås hos Kridtvejs Planter på Mors. Jeg kan fortælle, at den også kan fås hos netbutikken 'Blomsten og Krukken'.

  Kære Nette - Min 'efterårsbog' - 'Mit haveliv' - kommer helt sikkrt senest medio november, for da er boghandlernes julekataloger på gaden. Da jeg udskød bogen i foråret, var det mit håb, at den kunne ligge færdig medio september. Det kan jeg ikke holde. Jeg håber og tror dog på, at bogen er værd at vente på.

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  Det er da rigtig dejlig at du har tid til at kommentere nogle indlæg det tror jeg mange har savnet.

  MVH Jensole

  SvarSlet
 17. Altid flot, du har virkelig åbnet mine øjne for at blade - ja selve plante kan være interessant i sig selv og ikke denne evige fokusering på blomster - jeg selv er forfalden til ;-)
  Super!

  SvarSlet
 18. Husk at den gule parykbusk,Golden Spirit,helst ikke skal stå i fuld sol,da den så kan få 'forbrændinger'.Vandrende skygge er bedst og den mister ikke sin gule farve heller.
  Hilsen fra den gamle gartner.
  Anne Marie

  SvarSlet
 19. Kære Claus.
  Du broderer skønne løvbroderier med forskellig tekstur, farve og fylde. Meget inspirerende!
  Thanks for sharing!!!
  Kh Tomas fra Langeland

  SvarSlet
 20. Ja vente længere end til november på 'Mit haveliv' går virkelig ikke... har ventet spændt siden april... Mit (eget) haveliv er først lige for alvor begyndt - og du er en stor inpirationskilde. Tak for det!!
  Kh Tomas fra Langeland

  SvarSlet
 21. Jeg synes bare at gule og gulbroget blade kan få et lidt "dødt" bed til at skinne på en måde som de grønne blade ikke kan. Det samme gælder med røde blade og hvidbroget. Jeg bruger selv græsser og broget hosta til dette formål. For mig er det bladene der tæller, og så må blomsterene komme i anden række.

  Det kunne være en udfordring at lave et bed med lutter broget blade. Men hvad gør man, når der ikke er mere ledig plads i haven, og gemalen ikke vi skippe den sidst stump græs?? Åh jo, man kan jo gøre som vores Claus. Plante i krukker.

  have hilsner til alle fra
  Madam Bæk, der hverken har jord eller krukker nok!!

  SvarSlet
 22. Tusind tak Lene....du dejlige menneske:o) Dine ord varmede mig meget:o) Hvor er det skønt, at der findes så positive mennesker som dig.

  Det er en meget stor ære for en lille amatør-have-freak som mig, at være med i een af Claus` bøger. Større credit kunne jeg ikke få.
  Desuden har det været en fantastisk oplevelse, at se Claus arbejde med kameraet. Hans enthusiasme, hans eufori, hans passion, hans meget ægte og meget dybe blomsterglæde er noget helt helt enestående. Han er som et lille henrykt og forårskåd gedekid, der lige er blevet sluppet løs på en saftig og grøn kløvermark den allerførste forårsdag, når han begejstres over en blomst og begynder at trylle med kameraet:o) MEGET MEGET LIVSBEKRÆFTENDE:o)

  Ja, undskyld jeg omtaler dig i 3. person, Claus :o)Men alle burde have lov at opleve dig in action:o)Så her var en lille øjenvidneberetning:o)

  "Kind hearts are the gardens.
  Kind thoughts are the roots.
  Kind words are the blossoms.
  Kind deeds are the fruits....."

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 23. Kjæreste Tante Grøn.

  Det havde været mig en stor fornøjelse at dele mine himmelblå med dig! Og tro mig; primadonnaer aom disse skal man ikke overforkæle. Allerhelst skal de stå lidt i skyggen ;-) Og ellers så trives de her med jord fra en aflagt plantesæk og en slat vand i ny og næ...

  Menmenmen Postmand Per og Krak kender vist ikke til Tante Grøn på en lille ø mod nord. Så du må nok nøjes med tanken.

  Men skulle du vove dig om bagtil, hvor de står og formerer sig, på en mørk og stormfuld aften, så vil jeg da lige advare dig om, at de er bevogtet af ponyer. Ponyerne i sig selv er ikke særligt farlige, medmindre man ligner en gulerod, men fristes man til at klappe dem (ponyerne altså), så kan man komme i nærkontakt med en lille detalje kaldet et elhegn. Så pas på fristelserne ;-)

  Men hvem ved, hvad "De hemmelige haver" kan afsløre og føre med sig til foråret :o)

  Hjerteligst en havenørd, der er berøvet sin glæde ved at rode i sensensommermulden til fordel for noget så trivielt som nødvendigt husarbejde.

  OG så skal jeg nok sludre til drømmeland nu!

  Tak for de smukke billeder og inspiration Claus!

  SvarSlet
 24. Kære Claus,

  Jeg har i forvejen alle dine havebøger og efter, at jeg er begyndt at besøge din blog dagligt, kan andres billeder i havebøger og -blade bare ikke følge med. Du fanger så meget skønhed i dine billeder, som andre havekyndige i Danmark ikke evner på samme vis. Det skal du bare lige vide!

  Fornylig var jeg så heldig, at jeg var ude at se din have med Haveselskabet og den oplevelse fylder stadig utrolig meget inde i mig, ligesom Annes også altid har gjort, når jeg har været dér. Og det var til stor inspiration.
  Men det er dyrt! September måneds investeringer i haveplanter og -løg er nået til dimensioner, som jeg nok bliver nødt til at holde rimelig hemmeligt for min mand!
  Mange hilsner
  Annette Halling, Saksild

  SvarSlet
 25. Kære Annette - tusind tak for dine søde ord. Det er så dejligt, når man kan inspirere.

  SvarSlet