Harmoniske farver

Tidligere i dag lovede jeg Lene at fortælle lidt om farveharmoni, og det er et emne, som jeg glad og gerne udbreder mig om.

 

Der er rigtig mange måder at sætte farver sammen på, og som det vil være mange bekendt, arbejder jeg for det meste tone i tone. Altså monokromt.

 

Jeg har altid anvendt farver ud fra en indre intuition, men ofte får jeg spørgsmål om, om jeg evt. kan forklare kort og præcist, hvordan jeg gør. Det kan jeg: Hvis man ser bort fra flammebedet (der ligger ’gemt’ bag huset), kan jeg sige, at jeg i hele forhaven har udeladt den varme gule og den røde samt farverne derimellem – f.eks. orange.

Farvecirkel[1]

 

Hvis man ser på farvecirklen som den herover, er det tydeligt, hvorvidt alle toner kan blandes ud fra de tre grundfarver – rød, gul og blå. Ofte ser man bede, hvor alle farver er brugt, og det kan give et vældigt farverigt og – undskyld mig - rodet udtryk.

 

Kort kan siges, at ønsker man at skabe en farveharmoni, må man kun inddrage én af de tre grundfarver. Altså kun en tredjedel af farvecirklen. Se for eksempel på den røde farve. Her kan man vælge at gå ned imod den gule, og så er det, man får de farver, jeg har anvendt i flammebedet.

 

20100904_164923

 

Modsat kan man også bevæge sig fra den røde over mod den blå. Så fås en harmoni bestående af farverne herover. Disse orskellige buketter har jeg samlet for at vise nogle af blomster, jeg har inddraget i én stor gruppe af krukker med blålige, violette, pink og purpur blomster.

 

20100904_170043

 

Her har jeg taget udgangspunkt i storkenæb ’Rozanne’, der er helt sublim. Ikke blot fordi den blomstrer fra midsommer til frostens komme, men også på grund af den skønne blå farve med mørkt purpurfarvede chatteringer. Her er altså to farver i én.

 

20100904_165848

 

Derfor har jeg også valgt klematis ’Dr. Ruppel’, der har nøjagtigt de samme farver som ’Rozanne’. Og verbena ’Burgundy’ er identisk med midten på ’Dr’ Ruppels’ kronblade.

 

20100904_165946

 

Samme farvesammensætning som ’Rozanne’ og ’Dr. Ruppel’ har ærteblomst ’Matucana’.

 

Sommeren igennem går jeg og udforsker planterne og holder dem op mod hinanden for at se, om de passer sammen rent tonemæssigt. Her tolereres ingen skævheder. Sammensætningerne føres til ’protokols’ i min havedagbog, og hvis det er i bedene, planterne står, bliver de flyttet rundt, når det bliver efterår.

 

20100904_170034

 

Denne fine pompondahlia, der hedder ’Rocco’, er med til at fuldende billedet.

 

Med dette eksempel viser jeg også, hvor vigtigt det er, at blomsterne har forskellige former. Når man arbejder indenfor så snæver en farveskala som jeg, går det i sagens natur ikke, at formerne ligner hinanden.

 

20090825_155035

 

Endelig skal I lige se en lille ’planche med ovenstående farver.

 

 

Det, der er så spændende, når det handler om haver, er, at mange af os bruger de samme planter, men sammensætter dem på mange, mange forskellige måder.

 

Slutteligt vil jeg lige sige, at mit princip naturligvis ikke er det eneste rigtige. Her har jeg blot forklaret, hvordan jeg arbejder. Ofte besøger jeg haver, hvor ejerne har plantet kontrastrigt, og det kan også være rigtig flot. Tænk blot på, hvor smukt det kan være med lilla/violet sammen med gulgrønt. Det er ud fra dette faktum, at jeg valgte glasvaser i disse farver.

15 kommentarer:

 1. Kjære Claus, i deilige Danmark!
  Heldige du!!!! Det er et fantastisk utekjøkken du har. Enig med andre som kommenterer din blogg, jeg er(litt misunnelig)!!! Pizzaen ser bare så go ut, det er nesten så en kjenner lukten. Pesto på Pizzaen var en nyhet for meg. Neste gang det blir Pizza her i huset blir det etter Claus Dalby``s oppskrift.
  Ser veldig gjerne mer fra dit fantastiske utekjøkken, det er virkelig en inspirasjon til det gode liv.
  Farger ton i ton og farger som taes opp andre steder for å skape harmoni er også noe som opptar meg både ute og inne. Flott å lese hva du skriver. Nyttig lærdom.
  Har vært på hagesenter idag og handlet en masse stauder etter inspirasjon fra deg, så nå blir det stor ommøblering i bedene. Dette også etter Claus Dalby`s inspirasjon. Skrev til deg at hagen var på hell her, det var vel ikke helt riktig. Det er faktisk mye som blomstrer ikke minst alle mine pelargonier som er frodige og flotte. Men det har jo vært unormalt kaldt og regnfullt i sommer, så roser og litt annet har liksom ikke kommet helt igang for annen gang. Blir høsten varm og lang kan de jo bli flotte til frosten kommer, håper på det!
  Følger med på Drømmehagen som går på Dansk TV. Flott å se både fra din og andres hager og nok en gang gir det mye inspirasjon. Regner med at det kommer en hagevandring fra deg imorgen, Claus!...... Hjertens med en god natt, fra Sandefjord.

  SvarSlet
 2. Takker Claus!

  Det var en rigtig god forklaring på farveharmoni! Dejlig overskuelig og dermed god at henvise til.

  Jeg eksperimenterer både med harmoni, men også og nok mest med kontraster, som frister min kreativitet. Og netop med kontrasterne dukker gang på gang en undren op, når det gælder hvid... Hvid er jo fortryllende i tusmørket, hvor den lyser op - og mange synes også, at den lyser op i de kulørte bede i dagslys. Men intuitivt virker den ikke for mig i dagslys - og jeg har nok efterhånden besluttet med mig selv, at den må ende i et måneskinsbed sammen med "sølv" og sartgul. Men er det ikke også sådan, at hvid er en sammenblanding af alle farverne eller?

  Hjerteligst

  SvarSlet
 3. Kære Zeb - ja, det er ikke så nemt med hvidt, som man måske skulle tro. For store grupper i et staudebed kan godt virke som 'huller'. Rigtigt doseret - som akvarelmaleren, der lader lidt af det hvide papir stå, måske som højlys - kan den hvide være fin.
  Jeg sværmer mere for rent hvide bede, gerne kombineret med især gråt, men også gult løv. Har utallige billedeksempler i mit arkiv, der kommer med i næste efterårs bog 'Den hvide have'.

  SvarSlet
 4. Hej Claus

  Det var faktisk en rigtig god forklaring - selvfølgelig er det klart, at man kan tage farvecirklen, når man laver haven.... det har egentlig bare aldrig faldt mig ind. Vi planlægger at købe nyt hus, der vil jeg helt bestemt gå lidt mere planmæssigt til værks. Tak for et dejlig input. God søndag.

  SvarSlet
 5. Selv syntes jeg også at det er vigtigt med få farver i sammen bed. Jeg har lige anlagt et stort bed i purpur, blomme, rosa og prydgræsser. Et bed i creme/lysegult og prydgræsser. Et i "sort" hvor enten løvet eller blomsterne er sorte. Selvom de er anlagt her i august er de allerede flotte, jeg glæder mig til næste år, når det hele kommer op. I foråret fik jeg også anlagt et Chokoladebed hvor navnet Chocolate indgår i alle planteren. Meget spændende at "lege" med farver. Fortsat god søndag.

  SvarSlet
 6. Lene Borreskov Andersen5. september 2010 kl. 12.38

  Hej Claus :-) ..super god forklaring som giver mening, hvorfor har jeg dog ikke tænkt på at bruge farvecirklen sådan som du forklarer :-0,
  nu virker det jo så enkelt :-))). Eksemplerne
  du viser på billerne er jo netop de farver jeg er så glad for sammen med pastelfarverne, men
  jeg troede ...måske naivt ...at et flammebed skulle indeholde gul til rød-orange med tanke på ordet "flamme" ;-).
  Aj Aj hvor har du sat mine tanker i gang og jeg skal helt sikkert have et flammebed, hvor jeg arbejder ud fra Rozanne :-))).
  Tusind tak for tipset og billederne.
  Rigtig god søndag med KLEM fra Lene.

  SvarSlet
 7. Kjære Claus, i deilige Danmark!
  Jeg vil også prøve å få til et hvitt bed til neste år etter inspirasjon fra deg. Selv om min mulighet for mange blomsterbed er små, må en se muligheten og ikke begrensningen. I natt har Grevlingen herjet noe grusomt i mine blomsterbed........ "Uff", det er så kjedelig. Det sies at en skal være glad for at en har et så stort vilt dyr i sin nærhet, men vet ikke alltid om jeg er så glad for det!
  God tur, Claus.....Gleder meg til å se fra ditt utekjøkken senere idag. Klem fra idag vidunderlige Sandefjord. Vil forresten si at du har en utrolig god smak, ser på alt du har av serviser, fat og ikke minst alle de flotte blomstervasene du har. Jeg blir inspirert også av dette, Claus.

  SvarSlet
 8. -Og det med et enkelt "pift" kontratfarve blant en flok harmoniske farver (kontrastfarven til en farve er den farve det ligger lige overfor i farvecirklen) er jo netop det der gør at sammensætnigen ikke bliver sukkersød og alt for pæn, og det der kalder på sjælens sitren.
  :-) Lis

  SvarSlet
 9. Kære Claus og Blog-kollegaer!

  Skal lige kickstartes til at gå igang med den nye uge med en gang blog-drug:o) Her på bloggen er godt at være:o)

  Ville ønske jeg havde været ligeså forstandigt forududseende som dig, Claus - og havde taget månedlige billeder af flotte og egnede blomster-partnerskaber. En rigtig god idè!

  Har fået et helt nyt jomfrueligt stykke jord med bart, at lege i...og så er det lige, man kunne have brugt sådan nogle remindere. For hvad er det nu liiiige, der f.eks blomstrer samtidig med bonderoserne og hvad er det liiiige, der kunne være et flot, florlet og småblomstrende partnerskab til de store, kompakte blomster etc tc etc etc.

  Jeg kan kun tilslutte mig de ord, som Kjeld Slot skriver på sin blog: "At du er en stor tonekomponist, når du arbejder med farvernes nuancer."
  Jeg elsker disse smukke fotos med de elegante farveharmonier. De sætter en masse tanker i gang.

  Nu har rosen "The Prince" fristet mig (oppe i bloghovedet) lige op i ansigtet hvergang jeg går ind i dette skønne univers, så nu er jeg nødt til at bukke under for fristelsen og bestille den:o) Tror snart jeg skal have sat en spærring på til Rosenpostens netshop...hjææææælp!!

  Således opmuntret af denne blogs energi-boost, er jeg klar til at gå videre i dagens tekst....

  Mange mandagshilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 10. Kære Tante Grøn - 'Tonekomponist'! Ja, sikke et smukt udtryk. Kjeld kan noget med sprog. Det var da også ham, der døbte Anne Just 'Danmarks store havediva'- Smukkere kunne/kan det ikke siges om Anne.

  A pro pos dit bare stykke jord kan jeg fortælle en lille historie: På et tidspunkt blev Anne af en journalist spurgt - 'Hvad ville du købe, hvis du vandt en million?'. Til det svarede hun - 'Købe mig et stort jomfrueligt stykke jord!'. Mon ikke, vi er mange, der forstod hende!

  Åh hvor jeg savner hende ...

  SvarSlet
 11. Hej Sweet-pea!

  Ja, Kjeld er en herlig ord-ekvilibrist:o) Havde stor fornøjelse af at læse hans bog "Havespor", skrevet med et vid og et bid, som virkelig tiltalte mig:o) Og hvad med dette Kjeld Slot citat: "En smuk have er skabt af inderlighed!"? Det er da også ufatteligt smukt sagt.

  Et mere rammende udtryk og en mere passende beskrivelse af Anne Just kunne simpelthen ikke findes - det var jo lige det hun var....en havediva....en one of a kind:o)

  Jeg kan godt forstå dit savn er utroligt stort, Claus. Selv os, der ikke kendte hende savner hendes frodighed, vitalitet, vildskab og fandenivoldskhed.
  Men jeg er af den fulde overbevisning at "Everything you loose, comes back in another form" - og det håber jeg, du en dag vil fornemme, bliver tilfældet med din elskede blomsterkæreste, Anne.......

  Stort knus fra TANTE GRØN

  SvarSlet
 12. Din måde at male tone i tone er i sandhed suplim, men kræver at man som du har et rigtigt godt øje for de forskellige blomster og blades stoflige struktur.

  Jeg har set forskellige mennesker lykkes med forskellige grundregler og jeg tror det meget afhænger af hvad der falder folk naturligt. Mange bruger den grundregl at undlade én af grundfarverne i et haverum og det er en fin regl for den kan de fleste få til at lykkes. At arbejde med kontraster er vanskeligere, jeg har hørt sige at man så helst skal blande i forholdet 1 til 4 med mindst til den skrappeste kulør. Selv holder jeg meget af at "prikke" bede med en kontrastfarve men jeg tror slet ikke at jeg har så meget som 25%. Prikken kan også være et møbel en krukke eller noget andet. Haver med meget grønt kan generelt klarer mange flere farver og mere spræl end haver uden græs og træer fordi den grønne farve er havens neutrale udjævner. I mine meget store haver har jeg f.eks. haft stor glæde af at bruge røde blomster til at skabe liv og gerne sådan at det røde hjælper med at definerer de lange kik. Gult kan bruges på samme måde, men jeg synes at gult og rødt bliver for meget sammen. Min nye åhave er meget grøn og meget gennemtænkt så jeg vil bruge lidt tid inden jeg begynder at supplerer med flere blomster.

  SvarSlet
 13. Kære Marina,

  Det er rigtig fint med små 'prikker' her og der. Faktisk er det også det, jeg gør på billederne - anvender en gullig vase.

  SvarSlet
 14. Her er det meste sagt, men jeg må bare få uttrykke hvor fantastisk jeg synes dette innlegget er. Helt etter mitt hjerte :)

  SvarSlet
 15. Kære Ninni - hvor er det skønt, at du er 'tilbage'.

  SvarSlet