Have for en tier

Det er så belønnende med sommerblomster. For få kroner kan man købe et brev frø, og nogle måneder efter har man de skønneste blomster. Men kan selvfølgelig også - året før – selv høste frø, men så ved man ikke rigtigt, hvordan afkommet kommer til at se ud. Det er jo ikke altid, at børnene ligner moren!

 

20100819_154626

 

Solsikker krydser sig villigt indbyrdes, og hvis man vil være sikker på, at de cremefarvede solsikker her holder farvetonen, er det sikrest at købe frø. Den skønne ovenfor hedder ‘Italian Greenhart’ og er en forholdsvis ny frembringelse. Den er nært beslægtet med den gammelkendte sort ‘Italian White’, der har sort midte.

 

20090815_125835

 

En anden ret kendt - men alligevel ikke så ofte set – sort er ‘Valentine’. Den er også på toppen lige nu, og heldigvis var vi så forudseende at støtte dem med jernpinde, inden regnen og stormen satte ind.

 

Ingen af de to nævnte solsikker når tilnærmelses vis op til deres høje artsfæller. Ca, 150 cm plejer de at nå, og det er meget passende her.

14 kommentarer:

 1. Tak for de skønne billeder! Den fantastiske tidsel der var med i søndags - hvad hedder den! Den er da fantastisk!
  Kh Tomas fra Langeland

  SvarSlet
 2. Kære Tomas - jeg er ved at finde frem til navnet - lad os se, om det lykkes. Frøene har jeg fået fra en nu afdød engelsk planteveninde.

  SvarSlet
 3. Krydser fingrer og tæer og alt, hvad der ellers krydses kan, for at det lykkes dig, at finde frem til navnet på den tidsel, der var med i søndags:o) Ligesom Tomas blev jeg helt forliebt i den.

  Og de solsikker er da lige til at blive i godt humør af at kigge på. En ren vitaminindsprøjtning og et sandt endorfin-boost:o) Sikke en masse solskin, de spreder omkring sig.

  Håbefulde hilsner fra een der ikke kan få sine planter høje nok,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 4. Umiddelbart har jeg aldrig forbundet yndefuldhed med solsikker, men jeg overgiver mig i ovenstående tilfælde. Og farven er jo lige til at "spise".
  Egner sig fint til den "natur-prægede" have.
  Og så lige en lille hilsen til Inga - mage til kær kommentar skal man da lede længe efter.
  Forstod dit budskab til fulde!!!!!
  Mange septemberhilsner

  SvarSlet
 5. Lene Borreskov Andersen1. september 2010 kl. 11.25

  UH Nu må jeg ændre mening angående Solsikke ..
  Claus hvor er dine dog smukke ..dem må jeg have
  i et af mine bede næste år :-)). Jeg har ellers
  aldrig brudt mig om denne blomst måske fordi de
  store Solsikke efter min mening er grove og dominerende, men dem du viser her er da smukke ..så endnu en gang fik jeg en øjen-åbner
  og siger så mange tak :-)).
  Ønsker alle en dejlig dag ...nyd den.
  Lene.

  SvarSlet
 6. Kære TANTE GRØN, Karen og Lene,

  Ja, disse solsikker er skønne. Og det handler ikke kun om den lysegule tone, men også om, at de ikke bliver så høje. Samtidig går jeg også altid efter de typer, som får flere på blomster på stilkene og derfor virker mere buskede.

  SvarSlet
 7. Solsikker er skjønne og så er de så gøy for barna å så, og ha konkurranse om hvilken som blir høyst. Jeg må si at min favoritt er de som ikke blir så høye, og som er lysegule som dine:) Nyyydelige:) Og sant er det også at det ikke trenger å koste så masse om man høster frø fra egene planter:)

  SvarSlet
 8. Nydelig lys gulfarge på disse solsikkene!

  Høsthilsen fra Bente

  SvarSlet
 9. Rigtigt smukke billeder, især den cremefarvede. Tak for at have gjort mig opmærksom på, hvor flotte de mere kolde nuancer af gul er :-)

  SvarSlet
 10. Kære Claus. Noget af det, jeg hæfter mig ved er det skønne flor af blomster, du stadig har i din have. Hold op, hvor har jeg lært meget her på bloggen det halve års tid, den vel efterhånden har eksisteret.
  Og til TANTE GRØN og Karen Olesen: I kan også tro, jeg er glad for min barndomsveninde. Hendes slags findes der ikke så mange af, så hende må jeg værne om!
  Kærlig hilsen fra Inga Nygaard Hansen

  SvarSlet
 11. Tidslen fra søndagnes tv ligner Silybum Marianum - Marietidsel. Meget flot med de creme/lysegule planter

  SvarSlet
 12. Kære Anne Gine - det er et rigtigt godt bud. For marietidsel, som den hedder på dansk, bliver kun 100-150 cm, hvorimod den viste bliver op til 300 cm.

  Jeg leder videre.

  SvarSlet
 13. En lille rettelse: Der skulle ikke have stået 'FOR marietidsel ...' men i stedet 'MEN marietidsel ...'

  SvarSlet
 14. Det er lige til at fortvivle over!!! Jeg ville gerne dyrke solsikker i min have, men af en el anden grund lykkes det aldrig. Ét år fik jeg en solsikke til at blive omkring 150cm høj, men ellers bliver de aldrig højere end 20-30cm, hvorefter de af alle bliver forvekslet med morgenfruer......;-/ Har prøvet at så på friland og i drivhuset og de spirer også fint, men lige lidt hjælper det. Har nu indset at det ikke bliver i denne have (måske jorden er for leret??) jeg skal dyrke disse smukke blomster. Så jeg nyder dine flotte foto's Claus.....

  /Bo

  SvarSlet