Hop …

I går spurgte Zeb, hvad det mon var, der ‘hoppede’ op i min kurv, da jeg var til Plantemarked i Geografisk Have i Kolding i søndags, og det kan jeg da godt fortælle. Der var nemlig især én plante, som jeg ikke kunne stå for. En clematis …

 

20100905_131305

 

Den bærer sortsnavnet ‘Juuli’, og den er især skøn på grund af sin pyjamasblå farve og forholdsvis små blomster. En anden særlig ting ved denne underskønne clematis er, at den ikke kravler som de vanlige. Det er nemlig en såkaldt staudeklematis.

 

20100905_130028

 

Den bliver ca. 150 cm høj, og jeg er simpelthen så lykkelig for dette nye bekendtskab. at jeg har bestilt tolv styk. Jeg fandet den hos www.clematisdanmark.dk – Flemming og Birthe Hansen i Ugelbølle ved Rønde. De holder for øvrigt clematisdag i deres skønne have på søndag. Jeg regner med at tage derud.

 

20100905_130146

 

Mange af de ting, jeg ved om clematis, har jeg lært af Flemming, og på søndag er der mulighed for at komme og stille spørgsmål. Og få svar af den lærde mand.

16 kommentarer:

 1. Pyjamasblå. Det ska jag komma ihåg. Passar på pricken!
  Eva

  SvarSlet
 2. De flæste af mine Clematis er også fra Flemming.
  Staude-clematis lyder dejligt, så kom der endnu mere på ønskelisten..:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 3. Kære Claus. Den er nydelig. Ikke mindst knoppen!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Hvilke ord kan snart beskrive dagens plante,som Tommy Tvebak sang, dem jeg finder på har alle de andre jo brugt......men alligevel, en fantastisk lyseblå farve, yndig!

  SvarSlet
 5. Ih! det var dejligt at få et sus fra plantemarkedet.Jeg har selv været for-
  hindret i at komme til de to sidste her
  i det østjyske -og så sikke et sus !
  Billedet af de hvide duer i gyldent lys
  er----meget smukt
  Ulla h

  SvarSlet
 6. Hm, nemlig ganske flot. Har den selv ... :-)
  En anden, som dog både klatrer og bliver højere, men som har samme vidunderlige lyseblå/lavendelblå farve som Juuli er den, der hedder 'Blekitny Aniol'. Fordi den er så skøn, har den et navn til, nemlig 'Blue Angel'.
  Samtidig må jeg også henlede opmærksomheden på en anden clematis, også med føromtalte farve, SOM DUFTER. Det er der nemlig ikke mange clematis, der gør. Den hedder: "Betty Corning". Dét er min ynglings-clematis. Jeg har 3 stk. af denne smukke småblomstrende art forskellige steder i haven. 'Betty' har blomster, der hænger lidt nedaf og som ligner klokker inden den åbner sig lidt mere inden afblomstringen. Der er blomster i planten i utrolig lang tid, næsten indtil frosten tager de sidste.
  Jeg har besøgt Birthe og Flemmings have 2 gange og de har salg af mange skønne clematis fra deres have, hvor man også kan se, hvordan clematis vokser naturligt op af stolper, hegn, træer, buske m.m. Man kan selvfølgelig også købe clematis via hjemmesiden. Det er dog altid hyggeligt, at få en clematis-snak med både Bodil og Flemming, så man får købt de rigtige clematis efter, hvor de skal stå i egen have mhp. type, størrelse og farve. CLEMATIS er en SKØN plante. Kan stærkt anbefales.

  SvarSlet
 7. Kære Pia - tak for anbefalingerne. Dem er vi sikkert mange, der vil kigge nærmere på.

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Hvor placerer du mon de smukke staudeclematis henne? De er jo helt fantastiske, men de skal vel have et stativ? Og tak for svaret fra forleden :o))

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 9. Kære Flora Danica - de bliver plantet sammen med hortensia, violfrøstjern,e blå floks og lignende i et bed bag ved væksthuset. Og jeg har allerede passende stativer.

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Tak for svaret. Nu ved jeg lige hvor jeg skal sætte dem i min have :o))Du er simpelthen den bedste blomster-Claus i hele min verden. Tusind tak for din hjemmeside, dine bøger, dine smukke billeder og for at du tager dig tid til alle os "havetossede" mennesker :o))

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 11. En anden staude clematis, som jeg varmt vil anbefale er den som hedder heracleifolia Davidiana Wyevale. Den er lidt mørkere og blomsten og bladene (tørre) dufter himmelsk. Jeg har min stående i min indkørelse mellem rhododendron. Hvergang jeg går forbi, kan jeg ikke lade være med at tage en snusser.

  Mange have hilsner
  Madam Bæk.

  SvarSlet
 12. ... jeg er vildt imponeret - 12 på een gang! Selv kom jeg hjem fra Sverige i søndags. Eet stk. "Star River" - også en staudeklematis. Købt hos Cedergren i Råå ( planteskole - speciale:roser og clematis). Så vidt jeg kan se, er "Star River" ny og dette eksemplar er vist produceret i Holland.
  I forvejen har jeg "Arabella" - også en staudeklematis. Anbefales stærkt. Meget livskraftig. Også en "Prince Charles" - troede ikke, den ville overleve denne lange og kolde vinter. Lige nu er den så smuk. De minder meget om hinanden og klæder et temmelig lavt hegn.

  venlig hilsen
  Kirsten Buna

  SvarSlet
 13. Kære Kirsten - tak for gode tips til sorter. 'Star River' kendte/kender jeg ikke. Sikke en skønhed. Smuk, smuk til en samling af lyserøde og nattøjsblå blomster.

  SvarSlet
 14. Kære Madam Bæk - heracleifolia davidiana Wyevale var/er også ny for mig. Har 'Googlet' - sikke skøn.

  SvarSlet
 15. Kære Pia - ja, Betty er skøn. Dér har vi samme smag.

  SvarSlet
 16. Nord øst Sjælland8. september 2010 kl. 22.28

  Kære Claus.
  Birthe og Flemming har den. Min dengang 13 14 årige datter syntes at vi skulle have den med hjem en sommer vi var på besøg på Solbakken. Tager du der ud på søndag, så hils fra os.
  Madam Bæk og Camilla.

  SvarSlet