Jeg elsker sensommeren

September er en måned, som jeg holder rigtig meget af. Den høje himmel, det snarlige maleriske forfald, duftene og, og, og …

 

Her er der stadig rigtig mange blomster i haven, og det er ingen kunst, hvis blot man tirettelægge haven, så der hele ikke stopper til sankthans, som det sker mange steder. Det er ikke særligt ophidsende at gå rundt i et villakvarter på denne årstid. Og hvor er det synd!

 

Snart står roserne her i fuldt flor igen, men det er slet ikke den historie, jeg vil fortælle i dag. Den får I ved en senere lejlighed.

 

080606_10552_

 

Nej, den have, jeg vil nævne her, er en have, der rent oplevelsesmæssigt har et højdepunkt lige nu og de næste uger. Det er keramikeren Anne Rolsteds have, som jeg dels har skrevet om i ‘Havedrømme’ og dels var med i ‘Drømmehaver’ på DR2 i søndags.

 

080904_170541_ 080904_170505_ 080904_170725_

 

Det vil være forkert at sige, at der ikke er blomster i Annes have, for det er der, men de spiller ikke hovedrollen. Det gør derimod alle de skønne bladplanter, som hun med stort, stort talent har sammensat.

 

080904_165530_

 

Det er tydeligt for enhver, at her har en kunstner været på spil.

 

080904_170745_ 080904_171237__01 080904_171054_

 

Billederne, som jeg viser, er taget på dette tidspunkt sidste år. Smukt ikke? I kan se åbningstider her.

 

080904_171118_

12 kommentarer:

 1. Jeg giver dig fuldstændig ret med hensyn til farverne i september, der er masser af blomster som stor i fuldt flor. Både de gråhvide og mørkviollette, som på dine billeder fra Annes have. Billederne giver inspiration til de sene gråhvide, som jeg ikke har så mange af på denne årstid. De giver en fin kontrast.

  SvarSlet
 2. Bestemt overordentligt smukt syn!
  Især det øverste billede er helt eventyrligt - man kan faktisk godt bilde sig ind, at der flyver alfer rundt imellem løvet!:-)
  KH-Marianne

  SvarSlet
 3. Jeg kan kun give dig ret, Claus. Når jeg går tur med hunden i området eller nede ved vores lokale Saksild strand, er det et nedslående syn i langt de fleste haver. Det meste er afblomstret og stort set ingen arbejder med smukt løv i haverne, hvad der jo ellers er rig mulighed for på denne årstid. Jeg husker, jeg på et tidspunkt arbejde sammen med en dame og vi var ikke langt inde i september, før hun erklærede, at nu havde hun klippet alt ned i sin have, "for så var det gjort". Jeg blev fuldstændig kold indeni, for hvad så med alt det smukke løv og de flotte frøstande, man kunne nyde i en tåget efterårs belysning eller med en smuk rimfrost på?!
  Mange hilsner, Annette Halling

  SvarSlet
 4. Hej
  Sikke flotte sammensætninger i farver. Hvor er bladenes form og farver dog forskellige på vore planter og her kan man rigtig se, at hvis man har øje for at sætte planterne rigtig sammen bliver det bare så flot, så flot. Det vil jeg prøve, at tage ved lære af. Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 5. Hei igjen Claus.
  Ja, en kan se at der har vært en kunstner på ferde med sans for form og fargekombinasjon :-)
  Når det gjelder sensommeren er jeg jo enig med deg i at det er en vakker tid med nydelige farger - og bladplantene er på sitt frodigste nå like før høst og vinter er på vei. Jeg blir likevel alltid litt vedmodig nå på slutten av sensommeren, for snart går hagen i dvale og vintermørket senker seg... Da får vi heller tenne ild i peisen og ha det hyggelig innendørs omgitt av gode venner og familie ;-)
  Ha en riktig fin dag.

  SvarSlet
 6. Kære Stein - forstår godt, hvad du mener, men vemodig bliver jeg nu ikke. Mit valgsprog omkring vore årstider er, at der altid er noget at se frem til. For det er jo sådan, det er.

  SvarSlet
 7. Kjære Claus, i deilige Danmark!
  Flotte bilder og nok en fantastisk inspirasjon fra deg. Du har virkelig lært meg å se på blomsterbed med nye øyne. Har ikke tenkt på at det er så mye flott bladverk som gir så flotte variasjoner til hagen, spesielt nå på høsten som du så flott skriver. Jeg har nok vært opptatt av at farger og staudene, hvordan de skal plasseres for og få harmoni, men at det fantes så mye flott der ute var nok nytt for meg. Går også nå på hagesenteret med nye øyne. her blir det mye endring i hagen fremover, det er noe som er helt sikkert. "Gøy"!!
  Bildene dine er maleriske og inspirerende, spesielt de med dine duer. De er jo så elegante og flotte. Ser ut til at det er godt å være due i din hage, flotte hus har de også, heldige de!!! Spent på om du blir bestefar, det så nesten sånn ut at det var noe på gang!!! Høsten og de forskjellige årstidene som vi er så heldige å ha her i norden er bare til glede. November kan være trist med mørke og ofte tåke, men da kan en jo forberede til jul som for meg er en fin høytid. Her i Vestfold har høstfargene kommet for fullt. Vakkert!!! Ha en flott, flott hagedag og god helg til deg. Hjertens fra Sandefjord

  SvarSlet
 8. Sikke en juvel:o) Det er ikke nemt at skrive, når man har svært ved, at få armene ned. Igen er det det grålige sølvbed, jeg slet ikke kan stå for. Det er både meget udtryksfuldt og meget stemningsfyldt. Et af de aspekter, der betyder mest for mig i en have, er stemningen.

  Hvor må det være fantastisk at have sådan et talent for form, struktur og farve.

  I den sidste "Drømmehaver" var haven også et smukt syn iklædt gyldne og flammende efterårsfarver:o)

  Man får helt lyst til at lege med bladplanter:o)

  "Haven er min verden. Jeg lukker ikke alle ind -.. jeg vil ikke have negative vibrationer. Dette er paradis uden lige for mig. Det er følelser, det drejer sig om."

  -Anette Rose Dyrby-
  "Haven", sept. 2010

  Er det ikke smukt sagt?

  De bedste sensommerhilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 9. Som ofte fint citeret af tante grøn. Jeg glæder mig som et barn til at lærer at arbejde i sådan en have som denne hvor løv spiller hovderollen. Jeg har efterhånden haft mange haver, men aldrig en have som denne og der er nok at gå i gang med for haven blev overtaget for 20 år siden af mennesker der har holdt den som oprindeligt tænkt (men dog har ladet besværlige elementer og de fleste blomster udgå), derfor trænger den idag til udtynding, men man skal tænke sig godt om inden man fælder og forandre noget som er gennemtænkt fra starten så forløbigt skal jeg bare lærer.

  SvarSlet
 10. Hvor er det fantastisk flot!

  SvarSlet
 11. Sensommeren er også for mig en SKØN tid. Nu kan jeg komme i jorden; den er til at arbejde i: plante om, lægge løg, forme og klippe, og hvad ved jeg. Desuden er der intet skønnere end lyset på en god sen-solskinsdag. Der er ikke så mange af dem, men dem, der er, nydes i fulde drag. Det er meget belejligt, om disse dage falder på week-ender, hvor man ikke skal jobbe den indendøre. I hverdagene har jeg derfor altid behov for en tur rundt i haven om eftermiddagen, når jeg stiller cyklen efter turen hjem fra arbejdet. Selvom jeg får luft på turen hjem (jeg har 9 km (pudse pudse glorien ...)), så skal jeg da lige se, hvordan haven har det. Så er jeg tit så heldigt, at min kære husbond begynder på maden, så jeg lige kan snuppe 1 time mere i haven, for det er ofte sådan, at tiden løber uendelig stærkt i haven, fordi jeg lige pludselig kommer til at gå i gang med et eller andet ... - vande krukker, klippe noget vissent væk, plukke til en buket og meget meget mere. Jeg forstår heller ikke, hvordan man kan være "færdig" i haven allerede nu. Det er da nu, der skal forberedes til næste år. Jeg har en MASSE løg, der skal i potter. Åh, hvilket syn til næste forår.
  Bliver lige nødt til også at nævne, at jeg og 3 have-veninder i går besøgte en af dine bekendte, Claus: Pia Springborg Ribers fra Møn, der havde købt løg, som jeg aldrig har set det før :-) Hun har planer om et nyt bed, foruden masser af andre planer i haven. Pyha, blev helt forpustet. En person med stor passion for haven, foruden sin kunst, naturligvis. Hun viste os rundt i haven i 2 timer og vi kunne have brugt dobbelt tid, men skulle videre til 2 andre haver samme dag. Hvilken fryd og hvilket herligt menneske. Hun sendte os senere en hilsen på mail: "Tak for dejligt besøg. I var da skønne at have som havegæster! Kom endelig igen!" Er det ikke bare herligt? Bedre kompliment kan man da ikke få, havemenneske til havemenneske! DERFOR: Haveglæde er balsam for sjælen. - Og et besøg i Anne Rolsteds have vil derfor stå øverst på min "have-besøgs-liste". Et tip til andre: Tjek endelig Haveselskabets "åbne haver". Det var her, jeg og mine have-veninder "opdagede" Pia Springborg Ribers have, ringede og fik en aftale. En anden have, jeg varmt kan anbefale er "Keramikerens have" i Leested (pr. Tappernøje). - Og så vil jeg og mine 3 have-veninder naturligvis også gerne have lov til at besøge din have, Claus :-)

  SvarSlet
 12. Kære Pia - tak for en meget hyggelig og beskrivende kommentar.

  SvarSlet