Min hvide verden

I går nævnte jeg, at jeg ville komme tilbage til to planter, der lige nu pryder det hvide bed og danner ’overstandere’ over de hvide liljer. Begge har det til fælles, at de blomstrer fra midten af august og et par måneder frem. Når de ikke ’futter’ af i løbet af blot fjorten dage, skyldes det, at det på denne årstid ikke er så varmt. I hvert fald ikke om natten.

 

claus20100909_123611

 

Jeg kan rigtig godt lide vildarter, fordi der er noget oprindeligt og – ja – vildt over dem. Til denne gruppe hører Aster umbellatus, som stammer fra den nordamerikanske prærie.

 

claus20100909_123649

 

Den rødlige hjortetrøst, Eupatorium maculatum, er kendt af mange, men at der også findes en hvid, er der nok ikke så mange, der ved. Den hedder Eupatorium maculatum ‘Alba’  og er nærmest elfenbensfarvet. Når man går tæt på, som på billedet, fornemmer man også lidt lyserødt. En skøn og længelevende plante.

11 kommentarer:

 1. Aster umbellatus er yndig, har en der må være i familie men har mørkere stængler, men blomsterne er små og ligner stjerner og den er høj, svæver over de nadre planter i bedet. Den Hvide hjortetrøst ser smuk ud og blomster der varer længe er en rigtig god ting. God weekend!

  SvarSlet
 2. Åhhh hvor jeg glæder mig til jeg er rigtig færdig med at flytte ind, så jeg kan komme i gang med min nyerhvervede - godt nok lille - men den er der, have :)

  SvarSlet
 3. Kære Suzanne - små haver er ekstra charmerende og også nemmere at få passet. Så tillykke med den nyerhvervede parcel. Heldige du, der har et jomfrueligt stykke jord.

  SvarSlet
 4. Eupatorium maculatum ‘Alba’, hur hög blir den?

  SvarSlet
 5. Tack Claus! Då får jag stå på en stege för att kunna fota fjärilarna som besöker den .....

  SvarSlet
 6. Hej Claus! Vad fin den vita Eupatorium maculatum är, den var intressant att se, den skriver jag upp på inköpslista till nästa år.Har inte sett den i någon plantskola här i Sverige, har du frösått dina? Trevlig helg önskar Åsa

  SvarSlet
 7. Kære Åsa - nej, jeg har købt 'færdige' planter.

  SvarSlet
 8. Hej Claus, Jeg har tilbragt dagen på den lokale planteskole, hvor et fint arrangement blev afholdt i anledning af havens dag. Jeg har ikke set den hvide hjortetrøst på planteskolerne her omkring, men jeg må igen slå et slag for www.staudemarken.dk, hvor både den hvide og vinrøde sælges. På Havlykke planteskole fandt jeg idag en, for mig ukendt, hjortetrøst som er mørkere en den almindelige vinrøde. Den hed så vidt jeg husker Chokolate og var ganske dekorativ. Mvh Michael, Horsens

  SvarSlet
 9. Kære Michael - ja, Staudemarken er da et af de skønneste steder, der findes.

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Billedet af Aster umbellatus og de hvide liljer er et mine favoritbilleder her på siden. Så smukt og enkelt - tak fordi du lærer os at se med kunstnerens blik. Rigtig god weekend!

  SvarSlet