Planter, der sår sig selv

Det er på denne årstid, man skal være varsom. Der er nemlig planter, der sår sig selv så generøst, at man ligefrem kan synes, at de er en plage. Men her handler det om rettidig omhu:

 

20100911_120023

 

Jeg klipper planterne ned, inden frøkapslerne åbner sig. Men for at være sikker på, at de ikke helt forsvinder fra haven, høster jeg nogle frøstande og tørrer dem inden døre, til frøene er helt modne. Dernæst blander jeg frøene op med rigeligt pottemuld, så de fordeles godt, og drysser så mulden løst ud, hvor jeg gerne vil have planterne – gerne her i sensommeren/efteråret. Dette gør jeg for eksempel med den skønne plante, kantbæger, herover.

 

20100911_120104

 

Når man ser de smukke frøstande, forstår man det danske navn. Det skal også lige nævnes, at den fås i en hvid variant.

 

Hvis alle havens planter sår sig oven i hinanden, kan det hele ende med at blive noget rodet. I hvert fald er det vigtigt at luge grundigt i foråret. Men dette undgås, hvis man bruger ovenstående metode.

8 kommentarer:

 1. Ihh, man bliver glad helt ind i knoglerne af at læse med her, skønne skønne fotos og herlig teskt. Tak for det. Og tak for svaret mht. floksen Amethyst i alleen, den vil jeg gå på jagt efter.

  Mange hilsner fra Trine

  SvarSlet
 2. Hej Claus!
  Denne blå klokke har jeg også en enkelt af i min have. Min nabo har sået dem fra frø i år og jeg fik en enkelt som gror og er blevet stor og frodig at se på; MEN den har ikke sat blomster. Jeg kan jo ikke samle frø, hvis ikke den har haft blomster... vil den så visne væk i vinter og være væk for altid? Jeg kunne jo godt tænke mig at den skulle blive ved at være i min have.
  Hilsen Tine, fra Lolland Falster

  SvarSlet
 3. Kære Tine - kantbæger er kun enårig. Den visner altså ned, når der kommer frost. Du må prøve igen til næsre år.

  SvarSlet
 4. Jeg har en stor svaghed for havens etårige og toårige vildbasser. Det gælder også kantbæger, som jeg simpelthen ikke kan undvære i haven.

  Jeg anede ikke, at der også findes en hvid variant. Disse frø, vil jeg forsøge at finde, for den hvide er garanteret også rigtig smuk.

  Tantelige hilsner,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 5. Hej
  Jeg må prøve denne metode for, som det er idag kommer mine både her og der hvert år. Bruger du også denne metode ved dine tallerkensmækkere eller lader du dem selv smide deres frø - undskyld jeg spø`r.? Søndagshilsen fra Lis B.

  SvarSlet
 6. Kære Flora Danica - du kan roligt smide nogle af frøene rundt omkring i haven nu. Så spirer de frem af sig selv næste forår. Der er ingen grund til at forkultivere.

  Ja, frøene er inde i de frugter, du ser.

  SvarSlet
 7. Denne plante har jeg til at stå i en murebalje med jord der er fjernet fra et sted i haven, hvor der skulle ske nyt. Den spirede og blev større og større og blev til sidst til en rigtig flot plante. Vidste ikke hvad det var for en før nu.
  - Ja, der kan man bare se...
  Tak for det.

  SvarSlet
 8. Ja denne plante er så skøn og fylder godt op i haven og smuk er den med næsten sorte stængler. Men at den findes i hvid vidste jeg ikke, den må jeg opdrive :-) mon du ved hvor ?

  SvarSlet