Så rene og skære

Jeg tror, at I efterhånden har opdaget, at jeg har ’noget’ med hvide blomster. Og som tidligere proklameret udgiver jeg da også næste efterår en bog med titlen ’Den hvide have’.

 

To af de planter, jeg vil nævne her, er da også selvskrevne til denne bog. Den første, som jeg glæder mig usigeligt over lige nu, er den hvide høstanemone - ’Honorine Jobert’. Den lyserøde er også dejlig, men allermest holder jeg nu af den denne. Den lyserøde springer først ud, og først en måneds tid efter kommer den hvide. Lige nu står den og lyser op rundt omkring i haven.

 

20100907_142320 20100907_142615

 

Det er så underligt med høstanemoner; at de, når de først trives, danner store kolonier og blomstrer frodigt. Men de kan være lidt svære at etablere – det tror jeg, at flere vil skrive under på. Læg endelig en kommentar om jeres erfaringer.

 

Lige nu står høstanemonerne og frister på mange planteskoler. Normalt siger man, at stauder har bedst af at blive plantet i oktober/november. Men sådan er det ikke med høstanemoner. De tåler nemlig kun vinterkulden, hvos de når at etablere sig, og det når de ikke, hvid de plantes nu. I stedet skal de plantes i foråret, så de når at udvikle et godt rodnet.

 

En anden plante, som jeg er rigtig glad for lige nu, er hortensien ’Kyosho’, der er en såkaldt paniculata-hortensia. Det er en dejlig art, og en fordel ved alle hortensia, der hører hertil, er, at de i foråret kan klippes helt ned. Så skyder de med friske skud, der blomstrer i sensommeren. Dette kan ikke anbefales ved almindelige hortensier, fordi de normalt blomstrer på forrige års vækst. Fordelen ved nedklipningen er, at stænglerne ikke når at blive træagtige, men hele tiden ser friske og grønne ud.

26 kommentarer:

 1. Fina foton som vanligt Claus. Så tråkigt att höra att höstanemonerna inte klarar sig om man planterar dem på höstkanten. Köpte flera på Sofieris höstmarknad från plantestedet.dk. Nu var de så billiga som jag får väl betrakta dem som höstblommor och räkna det som ett bonus om de överlever.....

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Tusinde tak for tippet ang. høstanemoner!
  Det kunne de forskellige plantesælgere jo godt oplyse. De står jo og sælger høstanemoner i kassevis på diverse plantemarkeder lige nu!
  Og så forstår jeg pludselig, hvorfor min svigermors "aflægger", plantet sidste efterår, kun er blevet 30 cm høj i år!:-(
  Den har ellers fået en fantastisk god placering i ekstragod jord!
  Nu venter jeg til foråret med at købe flere høstanemoner - for flere skal jeg helt sikkert have!:-)
  KH-Marianne

  SvarSlet
 3. Lurer på om høstanemoner kan ha det slik som
  purpursolhatt, at de ikke kommer i god nok vekst
  om våren hvis de står tett med planter som er tidligere ute? Fint med tipset om å ikke plante dem om høsten. Min erfaring er vel at alle de sent blomstrende er best å plante om våren. Det blir mye å både skulle etablere seg og blomstre samtidig. Vi forbrukere er lettlurte. På høsten kjøper vi jo det som blomstrer flott akkurat da og ikke det som er avblomstret.

  SvarSlet
 4. Kære Claus

  Jeg har fået aflæggere fra en veninde hvert forår og de klarer sig forrygende. Så det bekræfter vel bare det du siger. Men det er da for galt at man lige nu kan købe dem alle steder, endda på tilbud. Der står jo ikke noget på planteskolen om at de formentlig går til i frosten.Så meget for de tilbud. Men så er det godt vi har dig.

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 5. Hej Claus

  Mærkeligt sammentræf. Jeg var netop på planteskole i dag for at købe nogle flere storkenæb og høstanemoner. Jeg mente at have læst/hørt, at høstanemonerne helst skulle plantes om foråret og spurgte om netop dette. Jeg fik at vide, at det var noget vrøvl og at det var bedst at plante høstanemonerne nu. Ja, de havde godt nok "industrielle mængder" af dem (for at bruge et af Claus' udtryk), som de sikkert gerne ville have solgt. Lidt forvirrende er det nu at få forskellige informationer. Hvordan klarer de sig forresten i krukker? Er der nogen, som har erfaring med det?

  Er spændt på hvad andre har af erfaringer om plantetidspunkt.

  SvarSlet
 6. Jeg holder også meget af høstanemoner, ja generelt af alle anemodetyperne - om foråret, sommeren og i høsten:0) Tak for tippet vedr. Plantning, noget andet pudsigt ved høstanemoner er at når de først har etableret sig er de svære at fjerne igen - jeg har f.eks en høstanemone midt i min buxbomhæk der deler haven, for engang havde jeg staudebedet der og den nægter at dø selvom jeg virkelig har gjort mit!
  P.s. Også en Skøn hortensia:)

  SvarSlet
 7. Hej Claus
  Jeg har netop prøvet at flytte høstanemoner op til min nabo, men den skilles ad i enkelte stængler og jeg tror ikke den overlever flytningen. Så venter til foråret, jeg har nemlig nok til at jeg kan forære væk nu, men du har ret, de var svære at få til at etablere sig.
  Venlig hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 8. I Kolding har vi en god kraftig lerjord og høstanemonen har altid stortrivedes, skal endda holdes tilbage med hård hånd. Forsøgte engang - af et par gange, at eksporterer aflæggere til Silkeborgs lette jorde, men uden held, de forsvandt igen.
  Jeg købte også en hvid dobbelt høstanemone i lørdags, og der var bestemt ingen der sagde noget om plantetidspunkter!! Da jeg spurgte efter dem i foråret på plantemarked, fik jeg at vide at det ikke var sæson!! Men nu ryger den i jorden og så må vi se til foråret om den klarer strabadserne.
  Høst-hilsner fra fru friis :o)

  SvarSlet
 9. Du har fuldstændg ret - mine høstanemoser, som dog er lyserøde, har etableret sig godt, rigtig godt endda, idet de sender rodskud ud i større mængder, så de må tæmmes! Men smukke er de :-)

  SvarSlet
 10. Kære alle - I har fuldstændig ret; når først høstanemonerne tager fat, er de næsten umulige at udrydde. Lad mig høre, om der er nogen af jer, der har haft held af efterårsplantning. Jeg tror det, desværre ikke.

  SvarSlet
 11. Hej
  Hvor er dine hvide høstanamoner flotte. Denne hvide hortensia nyder jeg også i min have. Jeg har ihvertfald ikke haft held med plantning i efteråret. Jeg har de sidste 3 år købt den hvide høstanamone i aug./sept., men ingen af dem har klaret sig. Til gengæld har jeg købt 2 i en anden farve sidste forår, de klarer sig, men fylder ikke så meget endnu. Til gengæld prøver den lyserøde om den kan overtage det hele, der hvor den står. Jeg havde opgivet den hvide, men jeg må prøve, at købe en næste forår. Tak for tippet Claus. Nu kan det da være jeg bliver en blomst rigere.
  Ha` en god dag. Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 12. Lene Borreskov Andersen8. september 2010 kl. 10.21

  Jeg har også den smukke hvide Høstanemone, som
  blev købt og plantet i august måned for nogle år
  side. Den har vokset sig flot og blomstret flittigt og i foråret flyttede jeg den til et andet bed, hvor den så har stået og set lidt trist ud men den blomstrer nu og ser ud til at klare sig fint :-).
  For omkring 4 år siden købte jeg en dværg høstanemone med pink blomster, som er mindre end
  den hvides ...planten har været mindre villig til
  at gro og blomstre, men i år er den flot ..kan dog bedst lide den hvide for også jeg har et
  "fling" med hvide blomster :-)).
  Hvor er din Hortensia smuk :-).
  KLEM Lene.

  SvarSlet
 13. Greetings from Finland I only want to say that you have so beautiful photos, I will visit here many times. :)

  SvarSlet
 14. Høstannemoner og hortensia er også lige mig. Jeg plantede 10 stk. Annemone pumila sidste efterår, og kun to kom op i foråret. De blev i stedet skiftet ud med huspensis - tror jeg de hedder, og pumilla blev sat i krukke sommeren over. De er nu plantet ud i et bed, så må vi se om de kommer næste år.
  To andre hortensia peniculata som jeg også synes er skønne er Limelight og Mathilde. Jeg har dem begge og nyder, at man kan skære dem helt med om foråret så de ikke bliver for store og grove uden at det går udover blomstringen. De kan varmt anbefales.

  Nå det blev til et indlæg, selvom det var rugbrødsopskriften, som jeg skulle finde.

  Kram
  Madam Bæk

  SvarSlet
 15. hej claus
  jeg har i år først plantet 2 høstanemoner i mit bed den ene er ivrig med blomster og knopper men den anden er der kun blade på ,men trods alt grønne så mon ikke den kommer til næste år ,det håber jeg .ps jeg købte også en violfrøstjerne i min lokale planteskole ,den stod der helt alene og så tænkte jeg at der skulle den da ikke stå og kede sig ,så vupti lige ned i indkøbslejevognen med den ,skyndte hjem og plantede den i mit bed og dagen efter var der næsten orkan,så da jeg vågnede om morgenen var det første jeg gjorde at se om den stod der endnu, og claus den stod ret op og blomstrede i vilde sky hurra for det ,den skal nok blive en af mine ynglings mange hyggelige blomsterhilsner fra maj britt,højmark
  forøvrigt i min lokale planteskole ,HERBORG PLANTESKOLE har de mange lidt specielle planter f.eks.flotte mørke alunrod ,et lille tip til dem der bor i nærheden

  SvarSlet
 16. Jeg har godt nok haft held til at få både de lyserøde (Königin Charlotte) og de mindre, pink (Bressingham Glow, muligvis) til at vokse fint i min have, trods det at de blev plantet om efteråret for to år siden. Førstnævnte blev ikke så høj første år, men nu står de alle fint og breder sig også. Det må bestemt skyldes begynderheld, for det er min første have, og der er faktisk også meget vind. Måske de kan lide den tunge lerjord?

  SvarSlet
 17. Kære Madam bæk - 'Mathilde' kender jeg slet ikke - den må jeg kigge nærmere på. Limelight' er ganske enkelt helt uundværlig.

  SvarSlet
 18. Hvor ser det godt ud!
  Længe har jeg selv gået med tanken om at lave et mindre stykke bed KUN med høstanemoner. Har også set at Søren Ryge har dem på den måde.
  Kan næsten ikke vente med at gå i gang :D

  SvarSlet
 19. Jeg plantede faktisk en dobbelt hvid høstanemone "whirlwind" ud i efteråret 2010 nogenlunde samtidigt med dette indlæg og blev selvfølgelig nervøs mht. om den ville klare vinteren. Den skyder nu meget flot, så det lader sig gøre. Muligvis handler det også om at jeg pga. dette indlæg plantede den et beskyttet sted og dækkede den grundigt til med et tykt lag nedfaldent løv. Jeg er derfor glad for at jeg blev gjort opmærksom på det, for jeg havde, som du også skriver, netop gået efter tommelfingerreglen om at efteråret er et godt tidspunkt til at plante stauder i.

  vh. JOC

  SvarSlet
 20. Jeg har boet i Cambridge det sidste års tid, og husker Høstanemone fra sidste efterår hvor den blomstrede så smukt og vildt i alle de fine engelske haver. Jeg anede ikke hvad det var for en blomst og min madmor vidste det heller ikke.

  Jeg er lige gået forbi en blomsterbutik og så den dejlige blomst på udsalg, og fandt endelig ud af dens navn!

  Jeg får en have til oktober, men kan forstå jeg ikke skal plante den nu. Er der nogen der ved om man kan lade den overvintre i potte og så plante den ud til foråret? Det er så fristende med alle dem der er til salg ligenu!

  Mange hilsner

  SvarSlet
 21. hey there and thank you for your information – I've definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and
  can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I'm adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon.

  Here is my site :: how to hack a twitter account

  SvarSlet
 22. I'm really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A number of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any advice to help fix this problem?

  Feel free to visit my weblog: $50 PSN Code

  SvarSlet
 23. We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You've done an impressive job and our whole community will be thankful
  to you.

  Feel free to visit my blog post: youtube home funny videos

  SvarSlet
 24. Fabulous, what a weblog it is! This webpage gives helpful information to us, keep it
  up.

  My web blog - castleville generator

  SvarSlet
 25. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it
  to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off
  topic but I had to tell someone!

  Have a look at my blog post :: psn code

  SvarSlet
 26. Greetings from Ohio! I'm bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can't wait to take a look when I get home.
  I'm shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI,
  just 3G .. Anyways, amazing site!

  Also visit my site :: Funny Beer Belly Videos

  SvarSlet