Som et forkælet barn

Bag rosen-skønheden på billederne her er der en sjov historie: Da jeg for et par år siden besøgte Birthe og Ernst Jensen i deres fantastiske rosenhave i Ribe, så jeg denne rose, og jeg var fuldstændig solgt. Navnet var ‘Odyssey’. Det var virkelig en plante to die for, som englænderne siger. ’Hvor kan jeg få den rose?’ spurgte jeg Ernst. Den måtte jeg have fat på.

 

20100911_120500

 

Ernst fortalte, at han havde fundet den på en tur til England, men at den var stort set ukendt, selvom det handlede om en forholdsvis ny frembringelse. ’Du kan ikke engang finde den på nettet’, sagde Ernst. ’Det er godt med dig’, tænkte jeg ved mig selv. Når jeg nu har det korrekte navn, kan jeg selvfølgelig finde den på nettet. Men …’

20100911_120652

 

… Ernst havde ret. Der kom slet ingen hits op. Så begyndte jeg at opføre mig som et forkælet navn og stampede nærmest i gulvet. Ringede til Ernst og sagde; ’Du må hjælpe mig’. Jeg kan ikke leve uden denne rose, og jeg skal have mindst femten!’

 

20100911_120537

 

Nu er det så heldigt, at Ernst – som den inkarnerede rosenmand han er – har forbindelser i det udenlandske, som han kunne spørge til råds. Og jo, der var bid. Én eneste planteskole i England viste sig at have ’Odyssey’. Den hedder Style Roses. Hurtig var jeg; mailede til England og få dage efter fik jeg en pakke med tolv barrodede ’Odyssey’-roser. De sidste der var, fik jeg at vide. De blev plantet i et af de lange staudebede med stauder og roser i samme farvetone. Allerede første år voksede de nye roser sig store og sunde og kom med snesevis af blomster.

 

20100911_120851

 

Når jeg kom til at tænke på denne historie, er det fordi, jeg lige har beundret ‘Odyssey’ og fotograferet den i haven. Den har blomstret non stop siden sankthans, og lige nu er floret mere imponerende end nogensinde før. I det hele taget har roserne det rigtig godt. Der er hundredvis af knopper, og løvet er så smukt, så smukt. Dette skyldes blandt andet, at jeg – som altid – gødede roserne midt i juli efter den første blomstring.

 

Jeg skal også lige huske at nævne, at Ernst Jensen har skrevet Danmarks bedste rosenbog - i hvert fald, hvad det dyrkningsmæssige angår. Den hedder ’Et liv med roser’.

 

NB. Der er sikkert nogle af jer, der venter på video. Men jeg er alene hjemme de næste par uger, så der er ingen til at hjælpe mig.

18 kommentarer:

 1. Kære Claus
  Meget smukke billeder og en bedårende rose
  Tusind tak for en dejlig blog.
  Jeg har set der er mange der hedder Lene herinde så fremover vil jeg underskrive mig "slotsfruen" et slot er nemlig min nabo.

  SvarSlet
 2. Nok et nydelig innlegg om en vakker blomst:) Klem

  SvarSlet
 3. Hej Claus.

  Forkælet barn siger du - jeg tror nok at det er os, alle dine faste læsere på denne blog (dine havebørn), som er forkælet. Du øser ud af din store viden, viser flotte billeder, oplysende videoer osv osv. Så jeg tror det er ok med alle, at der går lidt inden du viser flere videoer fra din have. Det er jo heller ikke jul og fødselsdag hver dag, så det er kun godt at ha' noget at se frem til.

  Fortsat go' week-end
  Bo

  nb! Det er egentlig dejlig befriende at der trods alt er noget du skal ha' hjælp til :-)

  SvarSlet
 4. Veldig vakker rose som lenge har stått øverst på ønskelisten min!Jeg har boken Et liv med roser av Ernst Jensen,og det var i den boken jeg første gang så denne rosen,den er alldeles vidunderlig nydelig!Takk for den beste hagebloggen du har Claus:)jeg følger den hver dag,det er ren fryd og glede:)

  SvarSlet
 5. En smuk rose som jeg altså også må eje et eksemplar af.
  Gik ind på hjemmesiden og der var den lige på forsiden :-).
  Tak for en dejlig hjemmeside som jeg har fulgt et stykke tid.
  Hilsen Lotte

  SvarSlet
 6. Uha-uha, så bliver det ikke meget bedre. Lidt som en rosa udgave af Jacqueline du Pré. Roser med synlige støvdragere er noget særligt, synes jeg

  SvarSlet
 7. Jeg købte Et liv med roser i foråret. Den kan varmt anbefales. Ernst Jensen har også nogle bedårende billeder af denne rose samt en henvisning til en dansk planteskole, som vist skulle have denne rose. Jeg forsøgte mig, men henvisningen virkede ikke. Har ikke prøvet siden, men nu har jeg da fået lyst til at forsøge igen. Det ser ud til at være en enkel og smuk rose.

  SvarSlet
 8. Det er dog en af de mest henrivende roser, jeg nogensinde har set.
  Og så må jeg jo tilstå, at jeg er en smule flov.
  Hvorfor? Jo, for nu har jeg gennem ca. 30 år haft min gang i Ribe (og egnen omkr. Kongeåen) og aldrig har jeg besøgt Rosenhaven i Øster Vedsted - og det er da for dårligt, selv om man ikke selv kan dyrke dem. Men måske netop derfor!?
  Mange hilsner

  SvarSlet
 9. Kære Karen - hvilken tilståelse. Du må LOVE mig, at du næste år, når Birthe og Ernst holder åben have, tager derud. Det er en stor, stor oplevelse at se så overdådigt et skue i en 'almindelig' parcelhushave. Dér kan man virkelig opleve, hvordan roser tager sig ud, når de bliver 'kløet bag øret'.

  SvarSlet
 10. Kære Claus
  Hvor må det være dejligt for dig at gå ud i den fantastiske
  skabende have du har.Gå ud og "lege" med med blomsterne når du vågner... eller når du har tid.Min have ligger i Sverig og jeg længes efter den,(Ser den hver anden weekend)bedre bliver det ikke når jeg læser med her på din blog.Dine billeder får min egen have glæde til at blomstre for fuld blus....Tak for det!

  De bedste hilsner
  Mette

  SvarSlet
 11. Absolut.
  Birthe og Ernst må aflægges et besøg næste år.
  Tak for tippet! :-)

  SvarSlet
 12. Hej
  Jeg så rosen her i år på rosenudstillingen på sønderskov hovedgård. Den må jeg have tænkte jeg. Jeg har Ernst' bog, en skøn, skøn bog. Jeg kunne bare ikke finde rosen på planteskolens hjemmeside. Men den står bestemt på min ønskeseddel.

  SvarSlet
 13. rosertilhaven.dk har iflg. deres hjemmeside forhandlet den i år - og forventer at gøre det igen i 2011. Må se, om jeg kan modstå fristelsen næste år...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 14. Kære Zeb - du har ret. Men den er udsolgt for i år, og man kan blive skrevet på venteliste til næste år.

  SvarSlet
 15. Kære Claus...

  Jeg klarede den ikke længere. Jeg oprettede mig som kunde og forudbestilte ;-) Når jeg ser billederne her af den, så fatter jeg ganske enkelt ikke, at den ikke er strøget ind hos enhver rosenforhandler med respekt for sig selv allerede i DK. Jeg plejer at tænke ved mig selv, at hvis ikke jeg kan finde en omtalt rose hos Knud/Rosenposten.dk, så er den ikke værd at eje. Det er selvfølgelig sagt lidt i spøg - og jeg må æde mine ord tilsat lidt roseneddike denne gang. Men sædvanligvis har jeg meget stor respekt for hans sortiment og omhu, grænsende til et yngelplejelignende instinkt, at jeg altidg som minimum læser hans oplysninger om en rose, før jeg beslutter mig for, om den skal finde vej til min have. Det må være de senere års store fascination af fyldte roser, der har holdt den tilbage?! Men den er intet mindre en henrivende at se på! Og så ser den ud til at ville matche Sommerfuglebuske... Håber den også har en dejlig duft med sig.

  Hjerteligst tak.

  SvarSlet
 16. Kære Zeb - er vis på, at du ikke bliver skuffet. Det er en skøn rose, som jeg er sikker på, at Knud vil tage ind i sit sortiment. Jeg skal nok spørge ham.

  SvarSlet
 17. Uha, hvor er den fin og skær, 'Odyssey' - den er straks røget på ønskelisten. Jeg har netop bestilt en flok roser hos Rosenposten, men hvis du kan overtale Knud til at tage 'Odyssey' ind i sit sortiment, vil jeg holde øje med den til næste års bestilling.

  SvarSlet
 18. Ja, det ville være skønt, hvis du kunne overtale Knud til at tage Odyssey ind i sit sortiment, Claus. Den er så poetisk og har en helt speciel sart ynde over sig. Jeg er simpelthen nødt til at eje den:o)

  Havesyge hilsner fra TANTE GRØN.

  "Let us be grateful
  to people who make us happy;
  they are the charming gardeners
  who make our souls blossom"

  -Marcel Proust-

  Dedikeret til dig Claus, og til alle vores dejlige og uundværlige havevenner her på bloggen:o)

  SvarSlet