Det ser gråt ud

Betegnelsen ’grå’ forbinder vi ofte med noget neutralt og trist. Siger vi derimod ’sølvfarvet’, upgraderes begrebet betydeligt.

 

20101005_092116

 

Når jeg bringer det på bane i dag, er det fordi jeg på denne årstid glæder mig usigeligt over alle mine løvplanter. Især de sølvagtige. Og dem er der mange af. For eksempel er de fleste bynker, Artemisia, grå, og det gælder også ovenstående med sortsnavnet ’Powis Castle’.

 

 20101005_092129

 

En anden grålig plante er sølvblad ’Silverdust’, som er så gribende almindelig, at man nogle gange kan have svært ved at se dens kvaliteter. Det hænger sammen med, at den ofte plantes i kommunale kar og bede i en uskøn blanding med sommerblomster af den mest kulørte slags. Men sammen med for eksempel hvid og rosa, er den distinkt.

 

 20101005_092110

 

Endelig skal jeg nævne den fløjlsagtige mølplante, Plectranthus argentea. Den er ikke nem at finde herhjemme. Jeg har min fra England. Så hvis der er nogen, der ved, hvor den kan købes her til lands, må I gerne lægge en kommentar. Jeg tror, der er mange, der vil være interesseret i den.

 

De tre viste vækster har jeg alle i krukker. ’Powis Caste’ kan, hvis den dækkes lidt til og graves ned i et bed, stå ude vinteren over. Bliver det iskoldt ligesom sidste vinter, klarer den det nok ikke. I en mild vinter vil sølvblad ofte overleve, men hårdfør kan man ikke kalde den. Mølplante tåler slet ikke frost. Så den skal ind.

8 kommentarer:

 1. Kære Claus!

  Nej, det ser slet ikke gråt ud:o) Jeg har fået en meget venlig, positiv, imødekommende og interessant mail fra nogle, der har forstand på rosenforædling her til morgen;o) De er også begejstrede for dig og dit virke:o) Såh det.......

  Håbet er lysegrønt!

  TANTE LYSEGRØN

  SvarSlet
 2. PS: Tillykke med ny kommentar-rekord igår:o) Hvor er det dog dejligt, når folk kan glæde sig på andres vegne:o)

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 3. Den mølplante er jeg allerede forelsket i. Jeg kan så godt lide, når bladene er lidt anderledes. Har sankthansurt med tofarvede blade - skovjordbær med hvide tegninger på bladene. Sådan kunne jeg blive ved kornel - bispehue - storkenæb køber jeg gerne, hvis bladene er tofarvede for ikke at nævne hosta med alle deres flotte flerfarvede blade..
  Så mølplanten vil jeg da meget gerne have fingre i....!!
  flerefarvede Bente

  SvarSlet
 4. Jeg har købt min i Danmark som frø
  sort navn
  Plectranthus Silver shield

  Købt som "Specialfrø" hos en planteskole til dyre penge ;-)
  Frøene var bitte små og lå i et glasrør
  Dens blomstestande er ubetydelige sart rosa

  SvarSlet
 5. Nu skal I altså høre, hvad jeg har oplevet:
  Jeg havde vundet en lodtrækning til at se Claus' have, og på hver side af porten stod babyelefanter og bød velkommen.
  Indenfor var alle blomsterne lige sprunget ud. Ved en flot, patineret søjle med tilhørende skål stod TANTE GRØN og delte snydeskafte ud, så man rigtig kunne dufte dahliaerne.
  I lysthuset stod Cliff Richard og sang "Congratulations". Vist fordi Claus var blevet slået til Hædersmand, Karen Olesen havde lige haft fødselsdag, og Cliff selv snart blev 70. Da solen skinnede fra en skyfri himmel, var han helt uden Shadows.
  På det sorte, blanke tag stod Jesper D i skorstensfejeruniform og spejdede efter Hyrdinden.
  Da jeg nærmede mig The Sunken Garden, kunne jeg høre, der var fest i teltet - og der var de allesammen fra bloggen.
  Claus og Kjeld Slot serverede hjemmebagte pizzaer, rugbrød og pesto af ramsløg. Til dessert var der friske figner - og TANTE GRØNS brombær, til at slukke tørsten med.
  I det fjerne var der noget, der sagde bib, bib, bib ..., og så vågnede jeg. Øv, øv, øv!!!
  Kærlig hilsen Inga

  SvarSlet
 6. På ferien i Sverige i sommer tog jeg billeder af bla Perlehirse (mørk) og Mølplanten. Jeg kendte ingen af dem men skønne var de, så en eller anden kunne vel fortælle mig navnet! Det kunne en klog plantekone heldigvis (Tak Anne Gine!) og jeg har da glædet mig til at skulle finde dem som planter eller frø til foråret. Nu vil jeg så glæde mig til en købshenvisning her på din dejlige blog. :o)
  Iøvrigt skønne grå fotos.
  hej fra fru friis

  SvarSlet
 7. Kære Ege og Jette - ja, det er sandt; mølplante kan dyrkes fra frø. Det havde jeg glemt. Men når I først får den i gro, er den meget nem at stiklingeformere.

  Kære Inga - sikke en drøm. Jeg var glad for, at jeg var med!!!

  Også tak til Tante Grøn og alle I andre, der her gjort en indsats for, at jeg skal lægge navn til en rose. Det er SÅ spændende. Hvis/når jeg hører fra Poulsen Roser, skal I være de første, der får det at vide.

  SvarSlet
 8. Hej Claus, jeg har fået et par stiklinge med hjem fra Alsace af mølplanten ogå en der lignede den der er 2 farvet grøn/gul. Er den nem at få til at overvintre inde ? Håber du får opkaldt en rose med dit navn, så kan vi alle få vores helt egen Claus i haven:o)
  Hilsen Annette

  SvarSlet