Det skal være østrogent

… det siges, at det er kvinderne, der bestemmer, og jeg tror da også, at 95 % af de, der køber mine bøger, er kvinder. Det er så hyggeligt, hver gang, der dukker en mand op her på bloggen, for det er jo ’det stærke køn, der i overtal. Men det har jeg det rigtig godt med.

 

20090425_144314

 

Det går altså ikke, at havebøger er for maskuline, og i ’Mit haveliv’ er det da også det feminine, der spilles på. Hvad siger I for eksempel til billederne her?

 

Du går lige i vores æggestokke!, var der en god veninde, der sagde til mig en dag. Det tog jeg som en stor kompliment, men det betyder ikke, at mænd ikke må kigge med.

 

20090419_161329 20090425_144521

 

På den anden side skal vi også passe på, at der ikke går pyntesyge i haverne. Sådan noget med Madonna-figurer og små husaltre var meget sjovt en kort overgang, men nu handler det om de mere blivende stemningsskabere, for eksempel patinerede krukker, mosgroede urner, slidte haveredskaber – og så ikke at forglemme planterne. De er det vigtigste.

 

20090419_122428 20090425_144117

 

Er I nysgerrige efter at vide, hvor disse skønne planter kan købes, må I vente, til ’Mit haveliv’ udkommer. Jeg har jo lovet at afsløre en del hemmeligheder, og dette er en af dem.

 

claus20090426_110215

 

Også hvad det er for noget med det ’skab’, de små potter står i. Det er et såkaldt ’Primulateater’ fra Victoriatidens England. Det kommer I også til at høre mere om.

22 kommentarer:

krepsemor sagde ...

Åh, så nydelige aurikler! Jeg har faktisk sådd aurikler tidlig i år, og de har blitt til store og kraftige planter allerede. Og kanskje de blomstrer neste år =) Jeg gleder meg allerede! Jeg må innom bloggen din hver dag for å kikke om der er noe nytt, og det er det! Så deilig det må være å få ha høst enda en stund! Her er det kommet snø, og haven er klargjort til vinteren!
Hjertelig til lykke med utmerkelsen du fikk!

Berit sagde ...

Åh - Jeg bliver jo smittet med alle mulige blomster-baciller på denne blog og i dine bøger.
Det er dog dejligt at blive blomster-syg.
Da jeg fik din bog "Jeg ved hvor der findes en have", der blev jeg også smittet med primula-bacillen. Jeg må nu have fat på nogle af alle de dejlige primulaer jeg læste om i bogen - de kan vist passe både til sommerhushaven og til skyggen i byhaven. Tak for herlig inspiration med alle dine dejlige fotos.
hilsen Berit fra Irishaven

Jytte Due sagde ...

Kære Claus! Godt brølt Løve: Ikke for meget pynt i haven!
Men her hos mig sættes planterne i relief af kunst - temmelig VIRIL kunst i form af skulpturer og relieffer udført bl.a. hos Kähler (dengang Kähler var Kähler) og på Den Kongelige Porcelænsfabrik (nu Royal Copenhagen). Jeg tror, jeg vil tillade mig at sende et billede til din mailadresse, så du kan se, hvad jeg mener.
'Min'kunst, som mest er udført af maleren og keramikeren Allan Schmidt, har jeg arvet mig til; men man kan sagtens have kunst i haven i form af græskar fx eller ved blot at se på brugsgenstande med nye øjne. En af mine fineste skulpturer i haven fx er en vejrbidt såkaldt varde, som er ca 4 m høj, og som skibsfarten pejlede efter ude på fjorden for mange år siden.
Men faktisk kan mange flere , end man tror, være med, når det drejer sig om anskaffelse af billedkunst i det hele taget. Når en anerkendt kunstner har været død i nogle år, falder priserne nemlig temmelig meget, hvis der ikke lige er tale om en Asger Jorn eller Robert Jacobsen (bl.a. fordi gallerierne næsten udelukkende er interesseret i formidling af nulevende kunstnere), så man skal altså blot henvende sig til arvingerne, der som regel har meget mere, end de selv dagligt kan glæde sig over.
Og nu til 'armchair gardening'. Det bliver dejligt, når jeg snart skal studere 'Mit Haveliv' på tryk.
Med de bedsat havehilsner
Jytte

Hyacinth Bucket sagde ...

Wow...det ser superfint ud, det primulateater.:)
Sådan et ville ikke være tosset at have.

Hej fra Lisbeth

Marianne sagde ...

Kære Claus.
Det er da de mest utrolige ting vi bliver fristet til på denne blog. Nu kan vi spørge os selv: Har du noget du mangler? Ja - et primulateater, tak!:-)
Det havde jeg da ikke i min vildeste fantasi troet, at der manglede i min have - men det ved jeg nu, er der gør!!!
Især med disse primulaer i - de andre jeg har, er sart, sart lysegule og så skønne om foråret. Men disse lilla herligheder - åh, jeg kan mærke, at jeg trænger!:-)
Tak og knus fra Marianne

Anonym sagde ...

Der er kun en ting at sige
HVOR ER DET SMUKKE BILLEDER
Hilsen "slotsfruen"

Trine Tønners Høj sagde ...

Ej du er skøn Marianne - super kommentar - og hvor har du dog ret :O)

Marina sagde ...

Et primulateater. Hvilket vidunderligt ord. Alene det kan friste mig.

Med hensyn til kvinder, mænd og haver har jeg engang hørt det generaliseret til at mænd kan lide landskaber og kvinder kan lide haver. Mange mænd tænker i mere rene linjer når de planlægger have, mens kvinder ser på detaljer og gerne vil have det sådan lidt hyggeligt.

Havepynt kan være så fint, lige dén detalje som giver fokus i en akse eller liv i et hjørne, men for meget pynt tager energien fra haven. Selv synes jeg det har været skønt at få min yndlingshavepynt (en gammel bænk fra en perron og en ægte gammel frugtplukker stige, samt lidt fuglehuse) til min nye have. Det er som om der er meget mere liv allerede, selvom tingene endnu ikke står de rigtige steder.

ANETTESHUS.COM sagde ...

For en søt blomst!!! Kjempe-flotte bilder!!!

Klem klem
ANETTE:)

Grete sagde ...

Kjære Claus i deilige Danmark.
Artig skrevet og flotte bilder av en nydelig blomst.
Den minner oss om hva vi har i vente om et halvt år.
God kveld til deg. Hjertens fra Sandefjord

Jesper D sagde ...

Jeg nyder meget at være en af de 5% :-)

Elsker denne blog og venter spændt på at trykkeriet bliver færdig med "Mit Haveliv" !

Claus Dalby sagde ...

Herligt, Jesper.

Krullskrukker sagde ...

Sikken en dejlig hemmelighed!.. suk...glæder mig rigtig meget til at gå efteråret i møde med din ny bog. Tak, tak tak for din gode inspiration og tillykke med den flotte pris. Bedste hilsner Fru Krull

Anonym sagde ...

Kjære Claus!

Jeg koser meg også med å være en av de 5%, og har det veldig fint sammen med de resterende 95%...
Det som du formidler går også rett i mine eggstokker! Kanskje ikke bokstavelig talt, men du forstår nok hva jeg mener..
Jeg liker egentlig ikke så godt ordene "maskulint" og "feminint", tror nok at slike "egenskaper" er mer menneskelagede/lærte enn hva de er naturbetingede, men jeg forstår selvfølgelig hva du mener når du bruker ordene.
Jeg tror at det er akkurat slike ting som dette menn burde kikket mer med på.

Ellers så vil jeg ønske deg tillykke med en velfortjent utmerkelse!
Denne bloggen er den eneste bloggen jeg leser, og det gjør jeg hver eneste dag!
Vennligst fortsett ditt gode arbeide, gleder meg til "Mitt Haveliv"...

Fantastiske aurikler! Og primulateater hadde jeg aldri før tenkt på..!

Beste hilsener
Eivind.

Claus Dalby sagde ...

Kære Eivind - tak for kloge ord

TANTE GRØN sagde ...

Kære Claus:o)

Der er nu noget over den Victoria-tid:o) Sådan et Primula-teater er jo fuldstændig bedårende. Jeg gætter på, at der i den kommende weekend, vil blive mange testosteroner, sat til at snedkerere et primulateater til de østrogene frueviljer:o):o)

Kære Inga :o)

Jo, jeg synes absolut at Claus burde udnævnes til "Beplantnings- og forskønnelsesminister af det offentlige rum". Sikke nogle rundkørsler, rabatter og kommunale gade-beblantninger vi kunne få, med Claus ved roret:o) :o) :o)

God tirsdag til dig Claus og til alle dine blog-disciple ønsker TANTE GRØN

Elin sagde ...

Et Primula Teater! Det er da bare for godt til at være sandt! Glæder mig til at høre nærmere :-)

Anonym sagde ...

Kære Claus.
Da jeg i april 2009 var i din have sammen med min veninde, tog hun et billede af et af dine primulateatre. Hun fik så sin mand til at lave 2 - og den ene fik jeg i fødselsdagsgave. Så nu glæder jeg mig da til at se, hvor det var, du købte de skønne blå primula.
Nu havde jeg egentlig besluttet mig til at underskrive mig "Isak Dinesen" - men det her var lidt for gennemskueligt.
Håber du fik overholdt din deadline med bogen.
Og TANTE GRØN - vi gør ham til ligestillingsminister også - så behøver han slet ikke hænge sig i de 5 og 95%.
Kærlig hilsen og nyd det fine vejr
Inga

Kerstin sagde ...

Sällan har jag sett någonting så underbart som den här bloggen!!
Vet inte hur jag hamnade här letade efter en vacker fågelmatare som jag sett hos Odla.nu!
Hamnade här och det gör mig glad!
Hoppas att Du kan förstå mina rader, kan inte skriva på danska!
Der er dejeligt!

Anonym sagde ...

Hej Claus og alle I andre læsere og skrivere. Jeg har hørt om Aurikel-teater i mange år. Men aldrig om Primula-teater. Blomsterne på billederne er da også Aurikler. Find lige ud af, om ikke det er sandt. Kærlig hilsen Vibeke i Birgits Hus.

Claus Dalby sagde ...

Kære Vibeke - jeg forstår godt din pointe. Men primula og aurikel er to ord for samme sag. Se for eksempel http://www.studiogblog.com/plants-natives/plants/make-an-auricula-primula-garden-theater/.

Måske havde det været mere rigtigt at kalde det for et 'Aurikel-teater'. Men Anne Just kaldte det altid for et 'Primula-teater', så det ord har jeg arvet.

packers and movers in mumbai sagde ...

packers and movers in andheri east west
packers and movers in kharghar
packers and movers in powai mumbai
packers and movers in virar vasai nalasopara
packers and movers in mulund ghatkopar mumbai
packers and movers in mira road Mumbai dahisar
packers and movers in malad kandivali borivali mumbai
packers and movers in kalyan
packers and movers in vashi
packers and movers in thane
packers and movers in panvel
packers and movers in nerul

packers and movers in airoli

packers and movers in ghansoli koparkhairane

packers and movers in dombivli ambernath badlapur