En farveforvandling

Jeg har tidligere erklæret hortensia, Hydrangea, min store kærlighed, fordi der er så mange forskellige former og farver. Arten, jeg her vil henlede opmærksomheden på, er Hydrangea paniculata, der har klaseformede blomster og derfor på dansk kaldes for syrenhortensia. Der findes en del forskellige skønne sorter, f.eks. ’Limeligt’, som jeg skrev om forleden.

 

claus20100929_105652

 

Den, det handler om her, er ’Vanilla Fraise’, og når man ser den i højsommeren, er den som vist på billedet ovenfor ren hvid.

 

claus20100929_105603

 

Men i takt med, at de koldere sensommer- og efterårsnætter indfinder sig, skifter den langsomt farve til rød. Deraf navnet.

 

claus20100929_105630

 

Jeg synes, farven passer så fint sammen med det omgivende efterårsløv.

15 kommentarer:

 1. Kære Sweetpea og alle I andre søde blomster:o)

  Nu er mine havemuskler godt ømme og løglægnings-energien brugt op for idag, så nu tager jeg et havefix på den dovne måde.

  Mange tusind tak for de dejlige weekend-video-godter, Claus:o) De er altid meget kærkomne og imødesete:o)

  Det var rigtigt hyggeligt at høre en lille flig af din livshistorie på "Cafè Hack" i søndags. Nu sidder jeg blot tilbage med en stor nysgerrighed efter at høre mere:o) Håber du vil skrive en selvbiografi en skønne dag. Med alt det du har oplevet og stadig oplever, kan der vist skrives mange mange spændende bind....så det er med at starte i god tid:o) Jeg elsker biografier. En menneskeskæbne er altid fascinerende.

  Kære Flora Danica:o)

  Jeg ville mægtig gerne give en med-nørd et godt råd, men det er svært med de få oplysnger, du kommer med. Det kræver, at jeg kender din havestil, ved noget mere om højbedenes udseende og beskaffenhed etc. Generelt vil jeg sige, at jeg nok ikke ville plante træer inde i selve hækken, men måske har du en stram og symmetrisk havestil, hvor det ville være lige i øjet.

  Kære Helle:o)

  Jeg er meget glad for at høre, at du finder mine kommentarer inspirerende. Jeg har ingen blog selv, så Claus må nok affinde sig med, at han aldrig slipper af med mig:o)
  Jeg er flere gange blevet opfordret til at starte min egen blog, men mangel på tid og mangel på teknisk begavelse sætter en stopper for det.

  Kære Inga:o)

  Mange tak for din søde hilsen:o)Du er bare så dejlig, er du:o) Jeg tror at du, ligesom Claus, - er en engel uden vinger:o)

  Claus, tillykke med at dit faste læsertal her på bloggen, stiger helt vildt for tiden.o) Der er mange nye, der er blevet afhængige af vores uundværlige blomster-pusher og hans blog-drug:o)

  De kærligste hilsner og tanker,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 2. Hej. Allerførst vil jeg sige, at jeg hyggede mig rigtig søndag formiddag. Du var bare så god og det var rigtig spændende at høre om, hvad du havde lavet inden du fik "have-virus". Jeg tror, at det med tiden er blevet noget "kronisk", men vær du glad for det. Mennesker der arbejder med blomster er aldrig sure og utilfredse. "Limeligt" hortensia har jeg også kastet min kærlighed på. Det er svært at arbejde i haven i disse dage, jeg er ikke så gode venner med blæsten, men det er godt, at man har fødderne godt plantet i den jyske muld, så man ikke blæser omkuld når man går udenfor. Det er nu dejligt, at sidde ved brændovnen og lave fødselsdagskort og høre hvordan blæsten hiver i træerne. Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 3. Hej Claus.

  Uha, dette ku godt blive en plante som jeg bare må ha'.

  Ligesom Tante Grøn, tænkte jeg også at du har oplevet nok til en god og fyldig biografi, som jeg er sikker på mange ville læse.

  Rigtig go' uge til dig og alle som læser din blog.

  /Bo

  SvarSlet
 4. Kære Bo - og I andre. En biografi får vente lidt. Men I får en flig i 'Mit haveliv.

  SvarSlet
 5. Hej Claus - Hvor har du så plantet denne pæne hortensia henne når den skifter farve i det hvide bed, eller i det røde bed?

  Det var en rigtig dejligt at høre dig i radioen i søndags.
  Jeg mangler at gøre mit hvide bed færdig der er lige kommet 4 påskeklokker i hvid/lime og creme farver fra gartneriet spiren:-)

  Jeg mangler også at plante over 300 tulipan løg i de rosa lille purpurfarvede.
  Gælder mig til 'mit haveliv' kommer...

  Hilsen Jesper

  SvarSlet
 6. Kære Claus. Du har helt ret i, at hortensia peniculata passer suverænt sammen med efterårfarverne. På flere af mine hortensia har bladene fået de smukkeste høstfarver.

  Kære Tante Grøn, som så tit får mig til at grine. Dine kommentarer sammen med Claus indlæg er en kæmpe fornøjelse at læse.
  Med hensyn til, at oprettet en blog, så synes jeg ikke, at det behøver, at være særlig tidskrævende eller svært - jeg har dog stadig visse problemer med min blog, men synes selv, at jeg har fat i noget. Men du og andre kan jo tage en kigger på www.skatbaek.blogspot.com og så fortælle mig om jeg er helt hen i vejret.

  Ha' en dejlig aften
  Madam Bæk

  SvarSlet
 7. Kære Jesper - de står ikke et 'rent' farvebed, men ind mod skoven, hvor der er flere farver.

  SvarSlet
 8. Kære tante Grøn

  Havestil? Hmm, ja det kan jeg dårligt forklare. Men jeg er bestemt ikke til de stramme bede. Jeg har bede kantet af med store natursten i hele min have, en helt masse rhododendron i to store dybe bede med hjertetræ, magnolie, hjortetak. Om foråret er der en million erantis og alt muligt andet, indtil der står akelejer og svajer i vinden. Jeg har også et stort staudebed i en del af haven, som jeg er ved at fylde op a'la Claus, du ved cram, cram and cram some more :o))Klematis vokser i pergolaen, mit orangeri skal bygges til foråret, så måske kan det give dig et billede af hvor jeg er henne. Og naturligvis et hav af krukker :o)) Runder snart de første 100 med oliventræer, hortensia, brugmansia, palmer, citron, figen, mine duftpelargonier og så det løse :o)). Mine højbede er af robinie-træ og står i forlængelse af vores terasse med mur på to sider. Vi planlægger at lægge barkflis rundt om dem, da det er hyggeligere at gå på end små sten. Terassen er med rådhusbelægning. Jeg havde faktisk tænkt mig at forsøge med klatreroser op af murene, selvom jeg i dag kun har nogle små buskroser og ikke rigtig har turde kaste mig over de engelske roser. Men alle billederne frister jo :o)) Så kom tanken med træer i hækken, men er jeg helt skæv på den?

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 9. Kære Flora Danica - ja, du spurgte jo også om min mening. Men jeg må indrømme, at jeg har svært ved at rådgive. Jeg har jo ikke set din have. Min erfaring er, at det altid er godt at spørge en professionel, for eksempel en landskabsarkitekt, når havens streger skal slås.

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Ja, i min verden er du jo så havekyndig som nogen havearkitekt, så jeg lagde det nu gerne i dine hænder :o))Naturligvis har du ikke tid til den slags, for så må du nu nok lægge jobbet som forlægger og "haveguru" på hylden og suse land og rige rundt og hjælpe os andre:o))

  Det kan godt tænkes at det ender med en "professionel", men jeg ser lige hvad i andre kommer med af kloge ord først :o))Der er jo også lige det med hvilken havearkitekt man skal vælge. Jeg har unægtelig set nogle rædselsfulde eksempler på "arkitekttegnede" haver, som jeg ikke ønsker gennemført hos mig selv.

  Kærlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 11. Kære Flora Danica,
  Hvis du er medlem af Haveselskabet, ville det måske være en rigtig god idé at få besøg af en af deres konsulenter/arkitekter.
  Jeg ved fra en veninde, at det er alle pengene værd (har selv overvejet at gøre ligeså).
  Arbejdet må du jo selv gøre, men ideerne er til fri afbenyttelse, og det er jo helt frivilligt, om man vil følge forslagene slavisk eller ej.
  Der er sikkert også en konsulent i dit område.
  Mange venlige hilsner

  SvarSlet
 12. Kære Flora Danica.o)

  Som Claus og Karen siger, så er der god hjælp og vejledning at hjælpe hos de professionelle. Selv har jeg aldrig haft een af slagsen i huset eller rettere sagt haven. Jeg "føler" mig frem, og har lavet i tusindvis af fejl undervejs. Tror ikke man skal være så bange for at eksperimentere lidt og begå fejl. En fejlanbragt plante eller ti kan jo altid flyttes igen. Man må heller ikke tro, at et bed eller en nyanlagt have sidder lige i skabet det første par år, for så bliver man noget så skuffet. Men det er jo selve havens væsen, at ting tager tid. Og drømmen om det perfekte havesceneri slipper vi jo aldrig. Heldigvis:o)Så på med havehandsken og frem med spaden:o)

  Jeg vil som den lalleglade amatør jeg er, vove det ene øje og sige, at jeg udfra din beskrivelse af terrasse og højbede godt tør sige god for en lille allè ved hækken. Men så synes jeg du skal fortsætte med paradisæblerne. For at bryde al murværket ville det være en fantastisk god idè at plante slyngroser. Hvad engelske roser angår....ja, men er det virkelig muligt at leve uden dem?:o) Der er ikke noget at betænke sig på. De er ikke vanskeligere end andre roser:o)
  Husk at turde tør:o) God fornøjelse med projektet.

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 13. Kære tante Grøn.

  Tusind, tusind tak for din besked. Du kastede lys ind i min ellers grå dag. Jeg er indtil videre sluppet godt afsted med det meste af hvad jeg har foretaget mig i haven og har da bestemt også flyttet mange af mine planter mere end en gang, men hey, haven er en levende organisme, ikke :o)) Og nogen gange er der bare bedre venner til den enkelte plante i et andet bed. Jeg bruger alt min fritid i min have og planlægger i et væk. Min stakkels mand kan dårlig følge med i alt det jeg beodreder gravet op og ned :o)) Så jeg vover pelsen igen igen og kaster mig ud i slyngroser og paradisæbler :o)) Men nogen gode forslag til slyngroserne? Mit hus er gråpudset og jeg er nok mest en hund efter det romantiske, men er det så Constance Spry, James Galway eller eller....suk, og jeg har kun to vægge at gøre godt med på et et-plans hus.

  Og igen tusind, tusind tak. Du skal vide at jeg sidder her på Sjælland og læser alle dine visdomsord. Du er vist selv en af englene.

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 14. Meget lækker hortensia! Hvis du skulle løbe tør for bogideer (mon?!), så står en bog om hortensia til danske forhold højt på MIN ønskeseddel. For nogle år siden var der to spændende artikler om Hortensia i "Haven", men de fortalte kun om et lille udsnit af alle de dejlige sorter, der findes - en skrækkelig appetitvækker. Så hermed en diskret opfordring ;-)
  Med venlig hilsen
  Lise

  SvarSlet