En parterrehave

Jeg har valgt tage tråden op fra indlægget tidligere i dag. Igen skal det handle om buksbom.

 

 

_dsc7185

 

Prøv at se billederne her. Ser det ikke skønt ud? Billederne er fra en engelsk have, som jeg skriver om i ’Mit haveliv’, og jeg kan fortælle, at ejeren selv har lavet alle stiklingerne. Lidt hurtigere går det, hvis man køber små planter.

 

_dsc7178

 

Havde jeg mere plads, ville jeg anlægge sådan et lille haverum med parterrebede, fordi jeg synes, det giver en helt særlig stemning i haven. Læg mærke til den grove grus, der er brugt som bund. Det passer perfekt til stilen. Det samme kan man også sige om de smukke lavendler. Kan I lide stilen?

 

_dsc7198

21 kommentarer:

 1. Hej Claus
  Om jeg kan lide det. Det er en have, jeg kunne springe lige ind i, sidde og nyde roen, freden og de smukke grønne bede. Selv om der "sker" en masse, er der harmoni.
  Hilsen Marne

  SvarSlet
 2. Det er en super flot stil, men det er lang tid om at blive rigtig fint med hækkene.
  Tror at jeg vil vælge at købe planterne med lidt størrelse når jeg på et tidspunkt skal til at lave mine små hække i køkkenhaven:-)

  SvarSlet
 3. Hjertelig tillykke med den flotte havehæder. Jeg har først lige opdaget det. Men bedre sent end aldrig. Den er mere end velfortjent.
  Kh Hanne Josefsen

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Hjertelig tillykke med at du har fået Havehæderen. Jeg har først lige opdaget det, men bedrer sendt end aldrig. Den er dig mere end velfortjent.
  KH Hanne Josefsen

  SvarSlet
 5. ja, det er en meget smuk have og meget forskellige set fra de tre forskellige vinkler. Jeg tror at jeg ville kunne sætte mig ned i bænken på øverste billede og kikke på opsatsen og nyde den smukke komposition af buske og de smukke velduftende lavendel. Nogle af småtræerne ligner traner!
  Prøv at se længst bagud på første billed, der er en sindsyg høj hæk "klippet i takker", sikke et syn. Jeg skal vist snart en tur til England og kikke på haver...
  Ellers sidder jeg i mit sommerhus ved Ebeltoft mod kattegatkysten, hvor vinden river og flår i huset og træerne omkring. Det er herlig her, MEN hjemme venter der en bog som jeg skal læse, nyde og skrive i... ja, det er "Et haveår" og jeg glæder mig til at have den i armene og så skal der bruges masser af tid på armchair-gardening (også tak for ordet, herligt ord)
  kh Lone.g

  SvarSlet
 6. Alldeles vidunderlig fullkomment!En slik hage vil vi gjerne ha!Dette er virkelig gjort med stil og harmoni:) Takk for din nydelige hageblogg Claus:) klem fra Eivind og Ellen i Norge.

  SvarSlet
 7. Kjempelekkert! Jeg skulle gjerne ha en sånn hage jeg også! ;-)

  SvarSlet
 8. Kære Claus.
  En-hvad-for-en-have? Det lyder som en hel spiritusprøve. Men hvor er det dog flot. Symetri for alle pengene. Og farverne er bare så flotte sammen - lige mig.
  Nu glæder jeg mig da ekstra meget til den nye bog. Jeg er begyndt at træne med håndvægtene, for det bliver da noget af en moppedreng - tungere end "Drivhusdrømme".
  Og Claus, du skrev, du skulle aflevere den til bogtrykkeren på mandag, og at du havde travlt - men nu skal du da huske at tage over og hente hædersprisen på søndag!
  Kærlig hilsen Inga

  SvarSlet
 9. Kære Claus.

  Jeg tror, der er for meget grøftekant og blomstereng i mig til at jeg ville kunne trives udelukkende med den stil. Men til et hvil, så må den have siges at være fuldkommen vidunderlig og fascinerende!

  Tusind tak for hjælpen med stiklingerne! Jeg finder saksen frem...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 10. Kære Inga - jeg glemmer ikke at tage til København søndag.

  SvarSlet
 11. Jeg er helt vild med stilen.
  Har også selv det grove grus i min egen have, det er virkelig godt.
  Det ser helt vildt dejligt ud

  SvarSlet
 12. Jo - det er absolut en smuk havetype, men jeg ville nok savne noget VILDT i længden, men som et af flere mulige haverum er det et dejligt og fredfyldt sted at opholde sig.
  Får mig til at tænke på klosterhaver, der ligeledes giver denne sælsomme ro og fred.
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 13. Hej Claus - Flot havestil, de englændere kan bare det der, det ser bare dejligt ud der kan man vidst rigtigt slappe af.
  Hvad er det for nogle planter foruden buksbom og lavendel der er brugt?

  Hilsen Jesper

  SvarSlet
 14. Ja, buskbom kan jeg rigtig godt lide, men grus vil aldrig få indpas i min have - lidt for meget kirkegård over det:-)
  Har selv engang haft både potager og parterre, symmetri er superflot i en have, men også meget arbejdskrævende og min ryg kan ikke klare det længere, øv . . .
  God weekend til dig og dine!

  SvarSlet
 15. Har lige været i planteskolen igår for at købe rigtig mange små buksbum. Planen er at lave noget i retning som ovenstående billeder her i weekenden så det er dejligt med lidt inspiration. Synes det er så smukt.
  Go' dag til dig Claus og alle læsere.
  Karina Elnef.

  SvarSlet
 16. Spændende indretning som skaber en fin helhed med huset. Selvom der mangler farvepragt, er der skabt en fin og interessant stemning, som afgjort ikke er kedelig. Selv er jeg til det lidt mere vilde, som Zep og Karen, men jeg kan sandelig godt lide dit eksempel.

  SvarSlet
 17. Jättefina bilder. Jag gillar verkligen buxbom. Har små sticklingar på gång och hoppas få ihop till en liten häck. Tycker det är fint med grus till, men så gillar jag ju gamla kyrkogårdar också. ;-)

  /Mia

  SvarSlet
 18. Jeg er også som deg og sier som Ole Brumm, 'ja, takk begge deler'. Du vet, den bjørnen som er så glad i honning :). Et slik design tiltaler meg svært mye. Grus og lavendel har jeg kombinert i min egen have også, men på en litt mer 'vill' måte. Men jeg lker denne firdelingen, symmetrisk oppbygde haver, eller deler av haver. Vi mennesker er jo ofte sammensatte, så hvorfor ikke videreføre det til haven også? Så lenge det går en rød tråd gjennom haven, kan man godt benytte seg av ulike stilarter synes jeg. Man kan f.eks tilføre bølgende tuer av lavendel som myker opp de stramme linjene slik at det ikke blir så skarpe kanter.

  SvarSlet
 19. Hei Claus.
  Jeg simpelthen elsker Buxbom, og har ca 400 planter som forkanthekk, problemet er at den nye soppsykdommen som har kommet nå ser ut til å få et fotfeste i mine planter. Syntes det er forferdelig trist da alle blader på flere planter simpelthen faller av i løpet av kort tid. De ser riktig fine ut frem til sensommer hvor kveldene blir fuktige så skjer det omtrent over natten før de begynner å miste sine blader. Har du et godt råd om hva man eventuelt kan gjøre? Alternativet er å bytte de ut med en annen type vekst, men jeg vet ikke hva dette skulle bli??

  SvarSlet
 20. Mitt hageliv: Så leit med sykdommen på buksbomhekken din. Du er nok ikke alene om problemet dessverre, les dette...
  http://www.bioforsk.no/ikbViewer/Content/75233/TEMA_5-19_Buxus.pdf

  Alperips kan benyttes i stedet for buksbom som klippet, lav hekk

  SvarSlet