Få styr på dit haveliv

Det har været et travlt år, hvor meget tid er gået (og stadig går) med at skrive ’Mit haveliv’, der som nævnt flere gange tidligere udkommer d. 12. november.

 

I takt med, at jeg har været mit arkiv ved flere hundrede tusinde billeder igennem, har jeg sideløbende taget årstidsbestemte billeder fra til et andet projekt, nemlig en havekalender – ’Et haveår’, som udkommer i løbet af et par dage.

 

20100914_131504_F

 

Hvornår sprang de første roser ud? Hvornår såede jeg sommerblomster? Hvornår kom den første frost?

 

Hvis svarene på dette og meget mere år efter år føres ind i havekalenderen, fås en nyttig og uvurderlig opslagsbog. De er altså dig, der skaber indholdet.

 

Der er tale om en rigtig tyksak på små 400 sider med lærredsryg. En rigtig gavebog.

 

 

 

Hvis I klikker ind på Klematis hjemmeside, er der mulighed for at se hele bogens indhold. Klik på ’Se hele bogen. Klik her >>’. Besøg Klematis.

 

Jeg er rigtig stolt over, at det er lykkedes mig at samle billeder svarende til et helt år. I er de første, der ser kalenderen, og jeg vil være glad for respons.

 

‘Et haveår’ fås i boghandelen fra i næste uge.

37 kommentarer:

 1. Hej Claus,

  Ja, så vil jeg være den første til at sige, at den nu står øverst på min ønskeliste til jul fra familien i Danmark! Bogen er underskøn og så fristende. Det vil kræve indkøb af en særlig pen, når der skal noteres i så lækker en bog...
  Mange hilsner
  Lisbeth Lundgard, Half Moon Bay

  SvarSlet
 2. Kære Lisbeth - tusind tak. Hvor var det dejligt med en første respons, og det tilmed helt fra Californien. Hvordan er vejret hod dig? Dyrker du haver? ja, jeg er nysgerrig!

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Hvor er den flot. Smart, at man kan se den. Nu har jeg altså også bestilt den.
  Fint stykke, der var i Holstebro Dagblad om dig i dag - og tak for hilsenen til dem, du kendte i Holstebro og nærmeste omegn. Jeg følte mig "truffet". Jeg vil tro, "Kurtiserende traner" er 30-40 cm høj.
  Kærlig hilsen Inga

  SvarSlet
 4. Lækkert! Smukt! Yndefuldt! Forrygende! Alt tone i tone, velkomponeret som altid! Når du har skrevet om dagbogen her, har jeg tænkt at den kunne jeg spare - vil nok ikke få den brugt - skal jo også have alle de andre bøger... men ak! Den tanke er længe forsvundet, lur mig om ikke denne smukke dagbog snart ligger på mit bord! En fornøjelse at genkende fotos, opstillinger, planter m.m. fra din blog, tv og bøger.... tror ikke jeg kan vente til jul ;o)
  De ærbødigste-kære-dagbogs-hilsner fra fru friis

  SvarSlet
 5. Rigtig smukke billeder Claus!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Ja, jeg har kun én kritik af bogen, og det er, at jeg får svært ved at skrive i så smuk en dagbog! Før jeg havde læst Lisbeths kommentar om at dedikere en særlig pen til så lækker en bog, havde jeg selv samme tanke, da jeg var på hurtigt gennemkig. Har bestilt den og tror nok, at den kommer til at bo i mit lille havehus :-)

  Vil også lige pippe at jeg i forvejen havde et par af dine bøger, da jeg i forrige uge erhvervede Havedrømme I + II til den kommende sæsons armchair gardening. Dine billeder er sand kunst, som giver mig lyst til at bo inde i dine bøger.

  SvarSlet
 7. Kære Nette - forstår helt og holdent, hvad du mener. Men jag kan fortælle, at bogen er trykt på lidt mat, træholdigt papir. Bruger man en blyant, er stregen ganske nem at viske ud igen.

  SvarSlet
 8. Den er meget smuk! Jeg har lige siddet og ladet alle siderne bladre igennem - havde slet ikke lyst til at stoppe igen. Det er ro og skønhed for krop og sjæl!

  SvarSlet
 9. Bogen ser superlækker ud, skønne billeder som altid! Kan du ikke også lige udgive et computerprogram beregnet til at samle egne havebilleder i dagbog i samme lækre layout. Bare sådan hvis du får lidt tid i overskud (udgiv lige den der "Mit haveliv" jeg med længsel går og venter på først ikk´)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 10. Ja, her bliver jeg altså nødt til at være en smule uenig! Der er da ikke noget skønnere, end at være den første til at åbne en ny, skøn, spændende eller smuk bog! Gi' den et knæk i ryggen og et æseløre, give den liv og gøre den levende og personlig ved at læse og bladre igen og igen, og i dette dagbogs-tilfælde vil jeg nyde at skrive på siderne og gøre den til min helt personlige Claus Dalby og Fru Friis havehistorie. Det skal ses at vi lever!
  Haveknus fra fru friis ;o)

  SvarSlet
 11. Kære Jette - ja, bøger skal bruges. Og for mig er der ikke noget som duften af en ny bog. Den overgås kun af blomsternes.

  SvarSlet
 12. Kære Claus,
  Jeg tror, at det skal være gaven til mig selv.
  Ingen grund til at vente på, at nogen skal opfylde ønsker. Næh - den må i kurven med det samme - og det kan vel ske via Klematis' hjemmeside - ikke sandt?
  Hvor er det et lækkert layout og sikke fotos!
  Nette skriver, at hun nærmest har lyst til at bo inde i dine bøger.
  Jamen - det er jo sådan det er!!
  Godt, at nogen lige satte ord på den specielle følelse man har, når man sidder med dine bøger.

  Kære Inga - sikke en go' festdag vi havde i din drøm. Dem må vi have nogle flere af!
  Mange hilsner

  SvarSlet
 13. Kære Karen - ja, man skal huske at forkæle sig selv! Og ja, du kan fint bestille bogen via klematis hjemmeside. Vi sender portofrit.

  Og kære Nette - en af de største komplimenter, jeg husker at have fået, var fra en ny forfatter, der første gang, hun kom hertil, gik gennem haven og derefter kom ind i huset (der er ligeså maksimalistisk indrettet) som haven. Hun var nærmest helt stum, men lyste så op i et stort smil og sagde. 'Claus, det her er som at træde ind i en Klematis-bog'. Det blev jeg rigtig glad for. Gennem snart femogtyve år har jeg levet af at sælge oplevelser gennem vore bøger. Fra begyndelsen en mængde hobbybøger, kogebøger, børnebøger etc. Og gennem den sidste halve snes år havebøger. Det er så dejligt at formidle skønhed, og jeg er rigtig glad for de søde bemærkninger, I allerede er kommet med omkring kalenderbogen.

  SvarSlet
 14. Hej Claus,

  Vi har dejligt vejr her på kysten af Californien, lige syd for San Francisco. Vi har 24 grader i dag (over 30 grader lidt væk fra kysten), og meget blomstrer endnu (dahlier, verbena bonariensis, roser, hortensier, osv, osv.) Vores vækstsæson er på omkring 350 dage, tror jeg, vi har aldrig frost ved kysten. Desværre får vi ingen regn mellem maj og december som regel, så det er tidskrævende at få det hele vandet! Derfor bestræber jeg mig på at have en del tørketolerante planter, og der er verbena bonariensis, lavendler, rosmarin jo fine. Roser beskæres i begyndelsen af januar (de blomstrer til december) og starter op igen i februar/marts. Ingen tid til afslapning!!! Jeg savner dog de skønne, frodige haver i Danmark, men det er dejligt at kunne være uden for stort set hele året. Ja, det var så lidt om vores vækstbetingelser herovre på USA's vestkyst. Nu vil jeg ud og nyde det dejlige vejr! Hilsen Lisbeth Lundgaard

  SvarSlet
 15. Kære Lisbeth - hyggeligt at høre lidt fra dit paradis. Det lyder rigtig skønt, men jeg elsker vore skiftende årstider så ... Ang. tørketålende planter kan jeg varmt anbefale Beth Chattos bog 'The gravel garden'.

  SvarSlet
 16. Okay jeg havde som Jette tænkt at jeg nok kunne klare mig uden en havedagbog....men jeg er nu, efter jeg har gennemset den, blevet ramt af fru murer mester Jessens fornemmelsen. (hende fra matador der ikke kan sige nej til Lauras sandkage) " jeg har ikke lyst ..jeg trænger"
  Meget flot bog.
  Med kærlig hilsner fra Josefine

  PS Tænk så tog jeg mig endelig sammen, jeg har været med fra begyndelsen og nydt godt af alle de fine indlæg og videoer. Længe har jeg følt mig som en snylter der blot har suget til sig af alle de gode råd og ideer. Rundt om i huset ligger der små lapper med plante navne og ønskelisten bugner med alt lige fra hortensia til pizza ovn. Tak for alle de fantastiske tips og tiks. Jeg er dagligt taknemmelig over min "hemmelige" pause fra min travle hverdag med fuldtidsjob og 3 børn. En tur på bloggen er lise for sjælen så kan man lidt igen.

  SvarSlet
 17. Denne dagbog er endnu et tegn på at du giver verden omkring dig, lidt af dig selv. Alle der vil, kan nyde godt af din viden og evne til at samle haveinformationer til gavn og gode råd i en unik dagbog som ikke kun er din men hele havefolkets dagbog. Tak fordi du er til. Bogen er bestilt! :) mvh Bente

  SvarSlet
 18. Kære Claus.
  Hvor er vi altså privilegerede at leve i et land, hvor årstidernes skiften giver os så megen variation.
  Din havedagbog er fyldt af alle mine yndlingsbilleder fra din blog - og jeg bestilte den allerede i mandags på Jeres hjemmeside - bare fordi, jeg var lidt nede og trængte til at forkæle mig selv!:-)
  Jeg glæder mig SÅ meget til at sidde med den i hænderne! SLUT med gule lapper i alle mine havebøger - nu bliver de samlet i MIN havedagbog!!
  Knus fra Marianne

  SvarSlet
 19. Kære Marianne - håber, at du er 'oppe' igen. Jeg giver dig fuldstændig ret. Årstiderne er så vigtige, som jeg også skrev til Lisbeth i går. Og det interessante er; at jeg når jeg kigger i havekalenderen, synes allerm bedst om vinter- og efterårsbillederne. Det er nok fordi, der er så meget forår og sommer på mine øvrige motiver.

  SvarSlet
 20. Kære Claus,
  Ja, så er bogen bestilt via din hjemmeside. Jeg har i flere ÅR gået og savnet en sådan havedagbog, hvor jeg bl.a. kunne skrive, hvornår den første rose sprang ud (hos mig altid Maigold, men i år først i juni) samt hvilken rose, der blomstrede længst i december (som regel Pat Austin). Tak!, mange hilsner Annette Halling

  SvarSlet
 21. Hej Claus

  Sikke en fantastisk smuk bog.

  Og hvor får man da meget inspiration. Også gennem bloggen. Når jeg læser, hvordan man ligefrem kan nyde, at en ny bog bliver brugt og slidt, så åbner der sig et helt nyt billede for mig, som altid passer rigtig meget på mine fine bøger, når jeg læser i dem.

  Men selvfølgelig må jeg da eje den nye havebog og lave æselører og notater deri og gøre den til min helt egen.

  Jeg er lige vendt hjem fra en uges ferie og er derfor ikke helt ajour med bloggen, men jeg husker tydeligt, at der var noget med, at man kunne bestille blomsterfrø til blandt andet dine specielle lyserøde Mamelukærmer i forbindelse med bestilling af bøger, så jeg vil bare lige høre, om det er staret op, inden jeg bestiller min bog?

  Og tillykke med prisen, som du har fået. Jeg kunne ikke forestille mig nogen, som fortjener den mere. Jeg følger med i din blog hver dag.

  Hyggelige havehilsner
  Hanne

  SvarSlet
 22. Kære Hanne - du har helt ret i det med frøene. Jeg har bære ikke fået det startet op endnu, fordi jeg er så fuldt ioptaget af at gøre 'Mit haveliv' færdig.
  Men ... I der bestiller bog/bøger nu, får mulighed for at vælge frø, når det kommer op at køre. Så laver jeg et lille opråb her på bloggen.

  SvarSlet
 23. C - Charmerende idè
  L - Liebhaver-bog
  A - Appetitlig
  U - Uundværlig luxus i hverdagen
  S - Skønne billeder (især vinterbillederne)

  D - Dejligt at starte en ny dag med Dalby-fotos
  A - Alletiders gave-idè
  L - Lise for sjælen
  B - Bedårende digte, jeg vil glæde mig til...
  Y - Yderst æstetisk og praktisk på samme tid

  Fantastisk kalender du har begået; Claus:o) Jeg vil glæde mig til hver morgen at vende et nyt blad i denne smukke kalender. Og jeg vil finde en æresplads til den, hvor den kan ligge og pryde mit hjem...

  Tusind for et helt fantastisk teltbal hos Claus, Inga:o) :o) :o)

  God solskins-onsdag til alle,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 24. Hej Claus
  Så har du gjort det igen, fået os alle til at falde i svimme over en sindsyg lækker bog, med helt igennem fantastiske billeder som vi oven i købet bliver medforfattere af, det syntes jeg er en helt vidunderlig ide og kan da næsten ikke blive bedre. Så nu bogen er bestilt ( kan da ikke vente helt til jul) og jeg glæder mig vildt til at få fingrene i den. Og pladsen til den er fundet - det bliver på min tallerkenrække i mit væksthus sammen med Havedrømme, Drivhusdrømme og krukkehaven. Fortsat god dag til alle.
  Hilsen Anne B.

  SvarSlet
 25. Kjære Claus, i deilige Danmark!!!
  Fantastisk flott bok du har laget. Full av mangfold i et vidunderligt hageår.
  Vinter, vår, sommer og høst, alle like vakre vær på sin måte. Kreativt laget med bilder av selv de små snegler med sine flotte hus. Vevkjærring med sitt fantastiske spindel. Duene som er som flotte hvite fjærblomster på brett og gren. Denne vil bli en stor nytelse og til stor inspirasjon, Claus.
  Gleder meg til å ta den nærmere i øyesyn og vil nytes i kalde mørke vinterkvelder og minne meg om at det livet vi lever i våre flotte land er helt super flott!!!!!
  Claus, jeg gir deg ikke kommentar fordi jeg syntes at jeg må, men fordi jeg liker å ha den kontakten med deg og din blogg. Du har lært og gitt meg så mye, at jeg sier som TANTE GRØN, en kan ikke være uten.
  Hjertens med ønske om en god kveld. Varme høstklemmer fra Grete i Sandefjord.

  SvarSlet
 26. Hej Claus.
  FLOT FLOT bog, den må jeg bare eje.
  Hilsen
  Lilian

  SvarSlet
 27. Kære alle, Grete og Tante Grøn - tak for søde, hyggelige, rosende, opfindsomme og lattervækkende kommentarer. Ind imellem kan det ligefrem synes lidt ensomt at være forfatter. Undervejs i processen sidder man af og til og tænker, men der er nogle, som vil være interesseret i denne bog.

  SvarSlet
 28. Hovsa, hvad skete der lige der - efter en tur ind på min bankkonto blev jeg enig med mig selv om, at jeg ikke måtte købe noget, men ak - så tager jeg lige en tur ind omkring hr. Dalbys blog, og dernæst ind på Klematis' hjemmeside og skal bare liiiiige kigge lidt på denne havedagbog, og hvad sker der så - pludselige kan man bare ikke leve uden denne bog - hvilke fantastiske billeder - ja, der blev jeg så lige fuldstændigt fanget, og vupti, i indkøbskurven og betalt. Men altså nu kan jeg glæde mig til at kigge på alle disse flotte flotte billeder hver dag næste år, og altså så er der da ingen, der kan være morgensur.
  Glæder mig til at se den i virkeligheden og glæder mig til 12. november.
  Hilsen Anita

  SvarSlet
 29. Kære Anta - jeg var naturligvis glad for, at du lod dig friste. Håber (og tror på), at du bliver glad for bogen.

  SvarSlet
 30. Jeg må indrømme at jeg kun så det halve af bogen, jeg vil ikke snydes for det første kig på dine helt fantastiske billeder. Bogen er bestilt og betalt (og jeg tiggede lige om at den blev signeret, jeg synes at du engang skrev at det kunne man godt) Oh, som jeg glæder mig.... der er lææææænge til "i næste uge".

  SvarSlet
 31. Jamen, Claus dog.
  Du må aldrig være i tvivl, om der er nogle, der vil købe dine bøger. Vi kan jo knap vente, til blækket er tørt. Som flere andre har jeg også tænkt på, hvordan jeg skulle kunne nænne at skrive i den flotte havedagbog med de kragetæer, jeg kan præstere. Skulle jeg købe en ekstra bog, som så bare skulle være "fin" - men den med at bruge blyant tager jeg til mig.
  Føler du dig ensom i dit skrivekammer, så tænk bare på, hvor mange vi er, der er inde på bloggen flere gange dagligt, og hver gang sender vi dig utvivlsomt en venlig tanke!
  Du kan da også bede os om at sende en vits!
  Kærlig hilsen Inga

  SvarSlet
 32. Kære Inga - det var nok lidt krukkeri.

  SvarSlet
 33. Kære Claus!

  Selvom jeg ikke kan bidraget med nogle nye kommentarer, vil jeg dog også lille pippe op og dele min begejstring!! Du er en ualmindelig dygtig fotograf - og det er et smukt værk, du her har kreeret! Tak for den gode idé med at bruge blyant, for selvfølgelig mister sådan en bog sin værdi/idé, hvis ikke den bliver brugt - så en god, blød og måske også lidt tyk blyant vil blive sat på ønskesedlen sammen med dit smukke værk (heldigt at have fødselsdag lige om lidt og ikke mangle andet end et par tusinde løg til haven - og så en bog eller to...!).
  Tanker fra Anette

  SvarSlet
 34. Hvor ser den bare skøn ud, den kom jeg fluks til at bestille, og glæder mig som et lille barn til at få den i hænderne. Kan slet ikke vente helt til jul.

  Mange hilsner fra Trine

  SvarSlet
 35. Det er skønt at læse om. Jeg har forsøgt i mange år at lave min havebog med billeder, men dette er en fantastisk bog - det må blive gaven fra mig selv til mig selv og det kan bare ikke gå for hurtigt med at få den i hænderne.

  mange hilsner fra Gurli
  15. okt. 2010

  SvarSlet
 36. Fantastisk bog, endnu mere fantastisk, at du er SÅ produktiv. Jeg ønsker mig KUN bøger fra din hånd under juletræet. Bare jeg kan vente så længe. Det bliver ikke let, smiler

  Knus
  Lisbeth, Luxembourg

  SvarSlet
 37. Kære Claus!

  Kommer lige med et enkelt lille ønske i kølvandet af dette smukke værk! Jeg savner nemlig helt vildt meget en lidt mindre bog til alle mine notater om sommerblomsterne... sider til at få noteret, hvor man kan/skal købe ind, hvilke frø man har sået hvornår (og hvor - kører med et utal af forskellige zinkbakker med små potter i...), hvornår de er kommet op af jorden, hvornår de er priklet over i egne potter etc. Skriver også ned i en oversigt hvor høje de bliver, farve, placering etc., således at der er styr på det, når de skal plantes ud - og det ville bare så være fint at have en smuk notesbog til dette! Og en lignende til stauder, roser etc.!!

  Tanker fra Anette

  SvarSlet