Formklip eller ej?

Det er så interessant, når nogle af jer skriver, at I enten ikke kan lide buksbum, eller i det hele taget noget , der er formklippet.

 

claus_080617_1454 claus_080617_1508_03

 

Jeg elsker begge dele, fordi det giver haven både statur og struktur. Billederne her er fra en svensk have, som jeg synes, er helt fortyllende.

 

claus_080617_1435_02 claus_080617_1501_12

 

Den minder mig om de gamle bondehaver, som jeg har set på fotos og oplevet på frilandsmuseet.

 

claus080617_14128_ claus080617_14161_

 

Det er altså vigtigt med nogle linjer til at holde planterne ’på plads’.

 

claus_080617_1432_02 claus_080617_1428_01

 

Jeg håber, at I kan lide, hvad I ser. Lad mig gerne få nogle kommentarer. I behøver ikke at være enige med mig. Jeg citerer ofte Poul Henningsen, der sagde ’Uenighed gør stærk’.

 

claus080617_14057_

 

Der kommer ingen videoer i denne weekend, fordi vejret er for trist. OK?

28 kommentarer:

 1. Lækkert lækkert og lækkert. Så enkelt kandet siges. Formklipning er for mig noget der samler helheden, så det vilde kan få mere frit løb indenfor rammerne. Det eneste formklippet jeg har er mine lavendler, som man nok ikke kan kalde rigtige formklip. Jeg har dog flere buskbom kugler i haven, men den ligger man kun mærke til når alt andet er visnet ned. Det er måske også det der er meningen. Noget til sommer og noget til vinter. Men lækkert det er det.

  Nyd dagen inde i dette herrens vejr. Her i Viitsjö har det regnet siden i går. Så er det rart, at man kan gå over til genboen til grill under markisen.

  hav en dejlig lørdag.
  Madam Bæk

  SvarSlet
 2. OK Claus - disse billeder er flotte!:-)
  Jeg kan sagtens nyde synet af de stramme linier - i en park - men de kommer ikke ind i MIN have. Og da slet ikke grus!! Fy føj!:-(
  I det hele taget har min kreative sjæl det slet ikke godt med faste rammer - på nogen måde.
  Jeg vil drukne mig i farver, former og frodighed - både i haven og i min garnverden!:-)
  Så har jeg det allerbedst.
  God dag i morgen! Skal tænke på dig - knus fra Marianne

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Ja, jeg synes altså, det er helt eventyragtigt. Det måtte gerne være min have. Og samtidig med, er der vist ingen, der er større fan af din vilde have, end jeg er, så det kan altså lade sig gøre at kunne lide begge dele.
  Med den lillebitte have, jeg har her, kan jeg jo ikke få det hele, så det bliver det "lidt vilde".
  Vi skal nok klare os uden video denne weekend. Men tænk, hvis du kunne tage din tekniker med til København, så vi kunne se dig få overrakt hædersprisen!
  Kærlig hilsen Inga

  SvarSlet
 4. Ja det er nogle skønne billeder du har at vise i dag på denne triste regnvejrsdag.
  Jeg plejer ikke at skrive på denne side, hvilket jeg nok burde gøre, eftersom jeg hverdag læser din dagbog med stor fornøjelse. Man kan nemt komme til at føle sig som en snylter, så derfor har jeg taget mig sammen til at skrive lidt.
  Jeg kunne jo starte med at takke dig for din store gavmildhed til at dele dine ideer og opfindelser med os andre. I går fik jeg, takket være dig, to flotte blomsterstativer hjem. Jeg har fået en smed til at lave dem efter målskitse fra dine stativer. Nu står de og pynter på terrassen (de er bare så flotte)og vente på, at det skal blive forår, så der kan komme til at kravle Cobea og Rosensluger op af dem. Jeg tænkte lidt på at få hængt nogle lamper inden i dem, så de også kan lyse lidt op her i vinter. Nu mangler jeg bare at finde ud af om jeg skal have købt nogle store bødkerkar til dem, eller måske tage nogler fliser op fra terrassen, men det er jo et mindre problem :o).
  Ha en god eftermiddag alle i andre havenydere.
  Kærlig hilsen Thrane

  SvarSlet
 5. Kære Claus.
  Smukke billeder - igen.
  For mig, skal der være både det vilde og det lidt mere styrede i en have. Sådan får den størst personlighed. På en måde er enhver for for bevidst valg en form for styring - altså også valget at være "tilfældig". Lidt som når nogen bruger lang tid på, at få deres hår til at se tilfældigt ud (undskyld sammenligningen- har selv været på den engang). Godt haveejere ikke er enige, for så ville der ikke være så meget forskelligt at blive inspireret af.
  Håber du får en god dag i morgen. Stadig en helt fortjent pris. For mig er du uden tvivl årsagen til, at jeg har knoklet stort set hver dag i efterårsferien med at anlægge en hel række af nye bed med håndkraft, som jeg glæder mig til at se udvikle sig i det/de kommende år.

  SvarSlet
 6. Hej
  Hvor ser den have skøn ud. Man får rigtig lyst til at gå ind i lysthuset og sætte sig og nyde omgivelserne. Jeg kan godt lide buksbom også de formklippede, det eneste jeg ikke er så vild med, er når man klipper dem så de ligner dyr. Dyrene vil jeg hellere have i levende live. Hvis jeg ikke klipper buksbom synes jeg de bliver for store til at de passer ind i helheden hos mig. Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 7. Kære Thrane - snylter er da sådan et trist ord. Men, men ... jeg bliver SÅ glad, når I kommenterer. 'Rosensluger' - et dejligt ord!

  SvarSlet
 8. Kære Claus.
  Jeg synes, det er helt pragtfuldt med en masse klippede buksbom i en have, og også taks mm, har dog selv kun buksbomkugler, det passer bedst her, synes jeg. I det hele taget er noget af det sværeste efter min mening at få have og hus til at gå op i en højere enhed. Det er jo ikke smukt med en japansk have ved et gammelt dansk bondehus.

  Mange hilsner Veronica

  SvarSlet
 9. Kære Claus,

  Det er bestemt meget flot med formklipning, kan endog være yderst elegant, men Veronica har jo netop fat i en pointe: 'At få hus og have til at gå op i en højere enhed'!

  Formklipning passer efter min mening fint til større haver, hvor der er mulighed for variation - lige netop som dine ovenstående billeder illustrerer.

  Det kan trods alt blive for meget af det gode (selv om en Mae West syntes, det var rart!!!!)
  Derfor hylder jeg absolut diversiteten også inden for planteverdenen!

  Må jeg ønske dig en rigtig go' tur til Københavnstrup.
  Gid jeg var en flue på en væg!
  Hvor ville jeg nyde dig og hele sceneriet i fulde drag.
  Tror, vi er mange, som glæder os til lidt rapport her på bloggen.
  Take care!
  Bedste gråvejrshilsner

  SvarSlet
 10. Det er ganske rigtigt spændende med formklip og hække har jo brug for. Da jeg læste komentareen med klip i form af dyr kom jeg lige i tanke om en helt fantastisk have jeg besøgte (og fotograferede) i 2005 og 2006, The Terre Nostre Garden i den mystiske Furnas Valley, San Miguel på Azorerne.
  Den ville du elske, Claus! Måske du har været der - hvis ikke så kom afsted! Der er helt fantastisk, det er ikke for ingenting Azores bliver kaldt Europas Have. Her et link til haven: http://photothings-dk.blogspot.com/search/label/Terre%20Nostra%20Garden - eller klik på mit navn for at komme til bloggen.

  SvarSlet
 11. Kære Elin - har lige været inde på din blog for at kigge. Hvor der flot. Især billedet med træet med de røde høstfarver var helt fantastisk. Men også det med det gule løv på vejen og, og, og -
  Jeg synes også, at I andre skulle kigge forbi.

  SvarSlet
 12. U
  N
  D
  E
  R
  B
  A
  R
  A

  F
  O
  R
  M
  E
  R

  ha en fin kväll :)
  Håkan

  SvarSlet
 13. Tak for din kommentar, Claus. Og undskyld de mange stavefejl - jeg blev helt begejstret ved tanken om de grønne dyr fra Terra Nostra Garden. De er godtnok opbygget i cement, og så er det småbladet efeu der vokser henover . . . men eventyrligt ser det ud. Haven er helt fantastisk . . . der er træbregner i palmehøjde og de mest utrolige blomster. Mon nogen af dine mange læsere har været der?

  Drømme, drømme, drømme . . . :-)

  SvarSlet
 14. Kære Claus Blomsterhjerte:o)

  Lige et lille gnæk fra mig:

  Har været inde og læse op på de sidste dages indlæg. Man skulle jo nødig gå glip af nogle spændende guldkorn. Hvor er det dog livsbekræftende at sidde og smovse i dine lyse blomsterbilleder på sådan en rå og lidt menneskefjendsk efterårsdag. Det bringer jo solen, varmen og lyset tilbage i sindet:o)
  Hvad gjorde man dog før denne blog så dagens lys? Den gør en stor forskel i mit sjæleliv såvel som i mit haveliv:o)

  Selv er jeg ikke til komplimentærfarver overhovedet. Det "larmer" for meget i min sjæl. Kan godt se det dramtatiske og det flotte i sådan et farvesceneri, men jeg er til tone-i-tone havemalerier. Skulle jeg endelig lave noget med nogle larmende farver i haven, så skulle det VIRKELIG larme og være totalt anarkistisk. Havde jeg uanede mængder jomfrueligt jord at føje til min "legeplads," kunne jeg på et afsondret stykke jord, godt tænke mig at lege med et orange/shocking pink og et blåt/limegrønt bed. Synes det kunne være lidt frækt.

  Hvad det formklippede angår, så hylder jeg princippet "lidt men godt". Der skal være formklippede elementer som et modspil til alt det vilde. Men det vilde look skal være i højsædet og fylde mest. Det formklippede må ejheller blive for stort, omfangsrigt, gumpetungt og gedigent efter min smag. Det skal være som små stedsegrønne øer i en flydende strøm af alt det vilde. Jeg elsker haver, hvor det lette, det luftige og det vilde udtryk kommer i første række. Der er da ikke noget skønnere, end en blomsterjungle, hvor man nærmest føler man skal bevæbne sig med en machete, for at bane sig vej gennem slyngende roser, clematis, kaprifolier - og bugnende, frodige og mandshøje stauder. At sidde på en bænk, og føle at man sidder midt i en blomstervase, elle at føle sig som Tommeliden omgivet af et kæmpe kæmpemæssigt blomsterflor. Det grønne formklippede kan slet ikke undværes, især ikke i vinterhaven, men jeg indtager helst det formklippede i små doser.

  Hurra for mangfoldigheden i havedesign og havesmag. Hvor ville verden være kedelig uden diversiteten.

  Claus, hvor ville jeg blive glad, hvis der kunne lægges et billede på bloggen af en award-overrækkelse imorgen:o) Alle dine blog-kærester, blogmødre, blogsøstre og brødre er jo stolte af dig, som bare pokker....

  Hav en uforglemmelig dag imorgen.

  Rigig god weekend til dig Claus og til alle dine læsere.
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 15. Kære claus.
  Jeg er total pjattet med både buksbom og formklippet planter.
  Har faktisk lige brugt mit "banke-på-gen", da jeg, den anden dag, så et par kommune-folk, grave en masse buksbom op ved det lokale plejehjem. Jeg spurgte høfligt om hvad der skulle ske med planterne og endte med at få 5 stk. store buksbom med hjem ... jeg dansede rundt af glæde, resten af dagen ...(og ja, jeg har været forbi med rødvin).

  Kære Elin.
  Tak for link til Terra Nostra Garden ... lige noget for mig.

  God weekend.
  Kh Lone

  SvarSlet
 16. Hvilken yndighed! Misundelse er en grim ting, men den følelse kan man nu godt få ved at se denne have. Og godt med grusstierne - de passer fint i haven. Selvom grus jo næsten lige så bandlyst i haver som farven orange.

  SvarSlet
 17. Hej Claus
  Hvor ser det bare hyggeligt ud, der er sådan lidt mormorhave over det. Jeg kan godt lide kontrasten mellem det vilde og det formklippede. Og den der knasende lyd der kommer, når man går på en grussti er også fin.
  Men haven skal selvfølgelig passe til huset eller omvendt! Ellers bliver det uharmonisk.

  Må jeg her til sidst ønske dig tillykke med den fine pris og god tur imorgen. Jeg nyder at følge med i hvad der sker i din have, her på din blog. Især nu hvor jeg ikke selv har en have.(vi bor på nuværende tidspunkt til leje i Strib.)Men det er godt at have noget at glæde sig til! Og jeg skal da have HAVE og drivhus igen.

  Tak fordi du spreder solskin, selv på en dag med gråvejr!

  Med venlig efterårshilsen
  Fynboen

  SvarSlet
 18. Kære Claus
  Jeg vil gerne sige tusind tak for den Flotte dejlige bog "et haveår" og din hilsen inden i
  hvor er den flot sikker fine fotos glæder mig rigtig meget til at bruge den.
  Følger spændt din blog hver dag og har de fleste af dine flotte bøger de bliver flittig studeret, da vi er ved at lægge vores have om.
  Har ikke før prøvet at skrive her, men engang skal jo være den første.
  Håber du får en rigtig god dag i morgen i København, om nogen fortjener en hæderspris så er det DIG.
  mange kærlige hilsner fra Kirsten

  SvarSlet
 19. Hej Claus.
  Som sædvanlig er det så dejlige billeder, du lægger ud på blokken. Jeg bliver altid i endnu bedre humør, når jeg ser på dine billeder og læser dine kommentarer. Jeg har heldigvis en stor have,der er altid plads til nye ideer - du er en stor inspirationskilde. Og du er altid så positiv - det er dejligt.
  Jeg holder også meget af en have, der både er vild og alligevel formet. Jeg synes, at klippede buksbom - og buksbom i det hele taget giver et dejligt frodigt indtryk i haven. Det er særlig skønt at se på dem om vinteren, når mange andre planter tager sig et velfortjent vinterhvil.
  Håber, du får en uforglemmelig dag i morgen. Det er så velfortjent. Din lidenskab for haven er uforlignelig, og du deler så gavmildt ud af din viden.
  Vh Helle

  SvarSlet
 20. Skal man i gang med en buksbombeplantning, vil jeg anbefale at købe barrodsplanter istedet for pottede (fås kun efterår). De har - dem jeg fik fra plantetorvet.dk - et vældigt stort rodnet, og de kom meget hurtigt i gang.

  Hos en mere utålmodig person - sagde han da selv - har jeg set liguster brugt til små lave hække. Det så også fint ud.

  Havde jeg tid til at klippe/nusse noget mere, ville jeg lave nogen flere buksbomrum (har kun et), og fylde dem op med ´guf´.

  SvarSlet
 21. Kære alle - endnu en gang vil jeg takke for alle de søde ord og kommentarer, I sender til mig. Det er rigtig rørende. Jeg må gøre Dronningens ord til mine - Af hjertet tak!

  SvarSlet
 22. Kære Claus Dalby
  Skønne, skønne billeder fra en dejlig have. Det er virkelig som om man er i en helt anden og vidunderlig verden. Selvom det har været en rigtig trist efterårs dag i dag, har den været vidunderlig, da posten have "Et haveår" med.
  Det er ganske dejlige billeder og papiret er skønt med de pragtfulde farver. Når jeg ser på de dejlige vinter billeder og tænker på at det er det der nu venter os, tænker jeg, at jeg helt havde glemt hvor smukt det også er. Det er en smuk bog med en flot indbinding. Tak for det. Håber du får en rigtig god dag i morgen.
  Hilsen
  Anne Lindbjerg

  SvarSlet
 23. Jeg har ikke ord! det er det nydeligste jeg har sett!!! Hilsen Ellen i Norge.

  SvarSlet
 24. Hver plante får vise seg så utrolig godt frem rundt en ramme av formklippte små hekker.Det er som kunsten i å ramme inn et maleri! Hjertelig hilsen Ellen fra Norge.

  SvarSlet
 25. Uhh.. formklip endelig :-)

  Jeg er stor fan af små hække og masser af skønne formklippede kugler.
  Personligt har jeg lavet ca. 500 stiklinger, der er ved at blive til små planter. De skal danne grundstenene og linjerne i min baghave.
  6 stramme bede, 3 på hver sin side af en hovedsti, lagt ned igennem haven, belagt med små fliser. Ærteral imellem bedene op til hovedstien.
  Naturligvis skal der fyldes ud med roser og stauder.
  De formklippede små hække, spiraler i krukker, bringer associationer til de store flotte udenlandske haver. Dermed trækkes lidt af drømmene ned i min lille 500m2 have, med spejlbassin.
  Hilsen fra en som nyder, at få havedrømme til at gå i opfyldelse. Tenna

  SvarSlet
 26. Lige præcis sådan ser min have ud, - i drømmene altså. Min stakkels forsømte have har jeg lovet lidt mere opmærksomhed i næste sæson, og så måtte den gerne udvikle sig i den retning. Det er skønne billeder.
  Paradis.

  SvarSlet
 27. lige en have efter mit hoved ,super romantisk ,lysthus og alt ,jamen det er jo helt fantastisk.
  maj britt ,højmark

  SvarSlet
 28. Hej Claus og alle I andre søde havemennesker, der kikker med her på bloggen. Jeg vil tilslutte mig hende der fremhæver Azoerne som et fantastisk frodigt sted at besøge!! Lige noget for nogle havetosser som os. Her kommer aldrig frost så alle planter gror på livet løs året rundt. Her kan man finde kæmpe eksemplarer af gummitræer og Fingerfilidendrun osv. som vi kun kender som potteplanter. Og så er der SÅ KØNT! Langs alle vejene gror Hortensia vildt som hække! Jeg har lige lagt lidt billeder ud på min billedbase I han se her: http://picasaweb.google.dk/IngridEBerger/AzorerneLilleUdvalg?feat=directlink
  Det var bare et ferietip!

  SvarSlet