Hvordan tør du?

Sådan var der en havegæst, der spurgte mig i sommer, efter at hun så, at jeg havde springbalsamin i haven. Ja, hvordan tør jeg? Jeg ved godt, hvor invasiv den er, og jeg har da også været nogle år om at tage mod til mig.

 

claus20101005_090421

 

Sagen blev afgjort, da jeg så en smuk vinrød sort i England sidste år og fik forærende nogle frø. Dem drysssde jeg ud i skovhaven i efteråret. Imponerende var de, da de blomstrede, og jeg lod dem da også kaste nogle frø.

 

claus20101005_090338

 

Derefter greb jeg - som så ofte før - saksen og klippede planterne ned. På den måde var jeg selv med til at kontrollere mængden af frø og dermed nye planter i foråret.

 

claus20101005_090404

 

Det er seks/syv uger siden, springbalsaminerne blev ’udsat’ for saksen, og tænk en gang nu blomstrer de igen. Fra de stappe, der stod tilbage, har de skudt ud til siderne, og de skud blomstrer nu. Herligt. Om et par uger eller tre - inden de nye frøstande åbner sig - klipper jeg stænglerne ned igen og siger ’Tak for i år’. Jeg glæder mig til den (afmålte) frodighed, springbalsaminerne næste år vil give.

9 kommentarer:

 1. Jeg har i adskillige år haft Kæmpebalsamin , godt den almindelige lyserøde, i haven. Da de nye frøplanter er så tydelige og store, synes jeg ikke, det er noget problem at luge de (mange) overflødige op. Farven matcher så fint mine Sct. Hansurt.
  NB Jeg plejer at kalde den lille gule balsamin i skoven for Springbalsamin, men det er vel bare en "strid om ord"? Hilsen Birgit

  SvarSlet
 2. Käre Claus!
  Nu gör du det igen!
  Påminner mig om växter, som en gång fanns i min egen trädgård men som försvann. Även om en hel del har dykt upp igen i år efter att jag grävt och rensat, så är balsaminen borta, vilket förvånat mig. Men när jag ser din röda, minns jag, att jag också hade en bländande vit variant, som förstås kom från England. Nu hamnade den på önskelistan, som bara blir längre och längre.
  Och jag tycker inte, att det finns anledning att vara rädd. Balsaminen är ju lätt att plocka bort som liten fröplanta.
  Eva

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Endnu engang smukke blomster fra din have. Ja, alle blomster kan haves, hvis man bare kender dem og passer dem udfra sin viden.

  Jeg skal vist lære at turde klippe mine blomster.. .måske kommer det næste år ;-)

  kh Lone

  SvarSlet
 4. Har fået mine i tidernes morgen fra Anne Just med advarelsen ,om at det hun ikke vil have skylden, hvis vi syntes de var aggersive ;-))))
  Det var fra deres Finske indsamling og idag har vi de dejliste balsamin i vinrøde til hvide samt fra skoven indført en lille gul art

  Her har de aldrig været et problem, da de står i vores gårdplads ml. husene og alle som ikke skal være der blir luget væk
  De er meget nemme at se om foråret

  At kunne lokke gæste til at klemme på en moden frøbælg er sjovt ( de springer op med et stort smæld ved berøring)

  SvarSlet
 5. Vi har springbalsaminen rundt omkring Bagsværd Sø - og der er jeg godt tilfreds med at de bliver. De er sjove og kønne, men ikke i min have!

  Bente E

  SvarSlet
 6. De er smukke nok, men MEGET aggresive. Min havenabo indførte dem sidste år og de spirede frem i rå (læs: industrielle) mængder over det hele, så ja de skal holdes nede. Jeg må have luget flere hundrede væk i foråret, da de ellers ville have overtaget det hele :) Så frem med saksen i tide.

  SvarSlet
 7. Jeg har jo som bekendt en svaghed for de vilde havebøller:o) Og ja , mine kæmpespringbalsaminer, som også oprindeligt stammer fra Anne Justs have, er nogle uregerlige og ustyrlige vildbasser, som lever helt deres eget bølle - liv. MEN jeg vil og kan under ingen omstændigheder undvære dem i haven. Jeg elsker det lidt skødesløse og "tilfældige" udtryk, de giver i en have. Men de skal have en meget hård og fast hånd, for ellers overtager de fulstændig verdensherredømmet i samtlige bede.

  Kære Karen! Det kunne have været hyggeligt, at få besøg af en kær blogkollega, da I var rundt og udforske øen:o) Den tur må I gøre om:o) Jeg bor tæt ved een af de store naturseværdigheder, så du er nok kørt lige forbi min havelåge dengang:o)

  Kære Flora Danica! Tak for dine søde ord. Jeg vil gerne kigge forbi din blog, men kan ikke finde den. Hvad hedder den?

  God weekend til dig søde Claus og til alle dine læsere,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 8. Dette var rart i sommer gikk jeg tur forbi et nedlagt hus der det har bodd en gammel dame iskråningen så jeg disse blomstene(balsaminer) Jeg tok med en rot fordi jeg synes de var så nydelige. Hadde aldri sett de før. Jeg skatt slik da det puffet et frø ut at jeg hoppet i veien. Jeg gikk hjem å plantet den i en krukke med håp om at den skal komme opp til neste år. Jeg synes planten var skjønn. nå vet jeg en del om den .:))

  SvarSlet