Jeg bliver SÅ glad …

… når mange af jer skriver, at jeg med min blog hjælper med til at få jer gennem efteråret. Det gælder om at se skønheden i forfaldet.

 

20101019_093811

 

Jeg ved godt, at jeg er rigtig heldig her, fordi jeg endnu ikke har haft frost, og jeg har da også lige været ude for at tage et par øjebliksbilleder.

 

20101019_093806

 

Så kan I se, hvordan det ser ud netop nu. Det er jo ikke meget, I har fået at se af mit Flammebed i år, fordi det har været under omlægning.

 

20101019_094139 20101019_094118 20101019_093909

 

Men fra næste år skal jeg love jer, at I får mulighed for at kigge med. Gennem hele sensommeren og efteråret er det så løfterigt at gå og betragte, hvor høstfarverne passer perfekt ind i sammenhængen.

 

20101019_094026 20101019_094018

 

Har jeg ret i, at der er en del af jer, der måske ikke ligefrem har haft orange øverst på ønskelisten? Lad mig få en kommentar!

 

 20101019_094054

 

Det vil jeg næste år prøve at lave om på, og jeg foreslår, at I allerede nu går i gang med at planlægge et lille flammebed, som I kan anlægge til efteråret. God idé, eller …?

36 kommentarer:

 1. Hihi, en flammebädd det låter störtskönt, det låter varmt och gott, kan man få provligga den sedan. Skämt o sido det är en strålande idé Claus./ Tyra, i ett regnigt och blåsigt Vaxholm.

  SvarSlet
 2. Haha Claus, næ-nej orange er et stort nixen bixen i min lille have i lighed med netto-gul. Må dog indrømme at jeg helt har ændret mening om den heeeeelt lysegule "clausdalby-gule" efter at jeg fandt bloggen her. Min have er lille og begrænsningens kunst er noget jeg arbejder på, for med 200 kvm2 kan jeg ikke presse alting ind. Heller ikke selvom jeg skruer det godt. Men. Du kan jo tage udfordringen op og se om du kan omvende mig :-))

  SvarSlet
 3. Kære Nette - ja, man kan ikke det hele, når havens størrelse sætter begrænsninger. Men hvad med et par efterårskrukker da?

  SvarSlet
 4. Hejsa, så er det endelig lykkes mig at få oprettet mig, så jeg ikke længere behøver at være anonym.
  Synes rigtig godt om et efterårsbed, elsker også efterårsbuketter. Lige nu er min have allerede noget trist at se på, især efter at vi her i Odense har haft et par nætter med frost. Det eneste der stadig ser ud af lidt, er mine sent såede "hvid løvemund" og det er jo ikke særlig flammende. Jeg følger flittigt med på din blog og håber nu også at komme med flere kommentarer.
  Mange solskins hilsner Dinah

  SvarSlet
 5. Hej Claus!

  Du har helt ret - orange står i hvert fald ikke øverst på min ønskeseddel.... meeeenn efter et besøg hos Birgit, Caroline Mathildestiens planteskole, sidste efterår, hvor jeg fik fantastisk hjælp til at skabe en helhed ud fra mine egne (næsten kun blå!) ønsker kombineret med Birgits indsigt og anbefaling om at huske det gule og orange samt dine mange skønne billeder i både bøger og blog om netop det samme, har jeg faktisk overgivet mig - lidt!! Havde nogle smukke orange roser, som jeg var lidt træt af, men nu er området omkring dem så småt ved at blive havens flammebed. Og det der har overrasket mig allermest er, at disse farver klæder naturen lige nu, hvor den også slår over i de gyldne farver - så til sensommereren er jeg bestemt glad for de gyldne farver!

  Tanker fra Anette

  SvarSlet
 6. Jeg har jagtet den mørke orange, for den er da fantastisk.
  Orange nellikerod der blomstrer sammen med mørk-gul engblomme og mørk-blå jakobsstige på kanten af et bed i foråret. En sammensætning jeg mødte første gang på planteskolen i Sydgrønland og hvert år bringer mig tilbage i tankerne.
  Den orange inkalilje sammen med mørklilla stor storkenæb på kanten af et andet bed - tidlig sommer.
  Og kraftigt orange dahlia frem til nu
  De har alle en kær plads i mit hjerte og er valgt med omhu og følelse.
  Min have er en dejlig stor landbohave, så der er også plads til at lege med mange farverområder.

  SvarSlet
 7. Jeg har lenge planlagt et helt omeråde med orange og pink blomster. Hot. Sikkert litt mot bringebærrød og gult også, og litt mørkt bladverk for å gi det dybde.

  Jeg vil ikke ha det oransje inn i hele hagen, men på noen vel gjennomtenkte steder så er det herlig med de varme knalle fargene :)

  Så heldig du er som har så mye blomstring fremdeles Claus, her hos meg frøys alle georgineblomstene i helgen, og nå er det bare småplukk igjen her og der.

  SvarSlet
 8. Hej
  Selvom jeg stadig har et lidt anstrengt forholdt til gul og orange, har jeg da anlagt et flammebed, med bl.a. ligularia, fjervalmue, purpursolhat, raketblomst, daglilje, montbretia, staudesolsikke, solbrud m.m.

  SvarSlet
 9. Hej. Jeg er en af dem der godt kan lide orange blomster. Jeg tror ikke der er farver der ikke må være i min have. Jeg har lavet et lille flammebed sidste år, men den kan forbedres, især fordi jeg sidste vinter havde så mange stauder der frøs væk. Frosten er altid hård her hvor jeg bor. Nogle planter har jeg købt igen, men ikke alle. Hvis du kommer med forslag til flammebed her på bloggen vil jeg tage det til mig, som jeg også gør med mange af de andre forlag du kommer med. Tak for din måde at være på. Hilsen Lis B.

  SvarSlet
 10. Kære Lis - der er så mabge sommerblomster, som er gode i et flammebed. Dem kommer jeg tilbage til. Også tak for DIN måde at være på. Klem fra Claus

  SvarSlet
 11. Hej Claus,
  Du er faktisk skyld i, at jeg gik i gang med et flammebed sidste år, som jeg har nydt meget i løbet af sommeren og her i efteråret. Der er selvfølgelig lang vej endnu, før det er vokset til, men det er mit første bed, som jeg har anlagt helt fra grunden. Jeg har kæmpevalmuer, montbretia, dagliljer, solbrud, røllike, ildvortemælk,nellikerod og en masse tulipaner fra Gavnø, som jeg så supplerede med sommerblomster i "hullerne". Jeg har her for et par uger siden også tilføjet et par solhatte. Til forskel fra andre er jeg vild med de orange/varme røde farver og glæder mig til at se bedet udvikle sig.
  Mange hilsner
  Jette Porsborg

  SvarSlet
 12. ,,,om nogle år bliver nettogul årets hotteste frave i haverne, tro mig, det er tydeligt hvordan trenden er ved at ændre sig :-)
  Hilsen fra en der elsker alle farver også gul og orange og ikke har dem i særskilte bede. Et have/bed som en buket, det holder jeg af. Om en plante gør sig, handler tit om hvilket selskab den er i. Selv tagetes kan gøre sig i det rette selskab. Citrontagetes er jeg lige stødt på. Den må jeg have fat i. Mette.

  SvarSlet
 13. Kære Mette - farverne behøber bestemt ikke at være i adskilte bede. Jeg skriver også om kontraster (dog ikke så meget) i min nye bog. Kontrastrige beplantninger kan være brandflotte.

  SvarSlet
 14. Hej

  Det første bed jeg anlage i min have (og det sørste)er et flammebed, med nettogule orange og røde blomster og det er det bed jeg holder allermest af. Jeg er helt vildt med den positive/varme/glade stemning der er i et sådant bed. (ikke at jeg har noget imod de andre, men de kan ikke det samme)
  Mette H

  SvarSlet
 15. Kære Claus Dalby, det ved jeg godt, og jeg synes dine bede er skønne. Jeg er sådan lidt a la blomsternes befrielsesfront. Jeg bliver lidt "stødt" på blomsterne vegne, når jeg hører, at nogle bestemt ikke kan lide en besetemt farve eller art. Så kan jeg ikke lade være med at svare og tage blomsterne i forsvar.
  Farverigehilsner fra Mette.

  SvarSlet
 16. Jeg går netop og planlægger et varmt orange bed, syntes orange er noget af det smukkeste, men det eneste jeg har indtil nu er dahlia og en rose. Er meget i tvivl om det mørkerøde passer ind sammen med, men da jeg næppe når at blive færdig dette efterår har jeg jo hele vinteren til at tænke og måske endda være så heldig at få tips og ideer på din blog. Og virker det ikke, så er den jo ikke længere, end at det kan byttes rundt igen, havetiden skal jo gå med noget...;o) Selv om jeg ikke er så glad for efterår og vinter, glæder jeg mig alligevel til at sidde og "snuse" på din blog hele den mørke tid, det kan kun blive hygge.
  Haveknus fra fru friis

  SvarSlet
 17. Et smukt syn er også det grå løv på nellikepuderne, der hælder ud over de brun-gule bøgeblade, der ligger i tæpper på havegangen. De samme farver kan gå igen i stor målstok, når morgensolen skinner på det åbne eng-landskab med gyldne træer, der titter op gennem Mosekonens bryg. Gråt løv er også flot til orange. Heldigvis kan vi hver især mikse farverne, som det passer os i vores egne haver. Og det er en stor glæde ved at have egen have; netop at kunne gøre, som man vil. Samtidigt er vi altid glade for ny inspiration! Det er helt vildt dejligt med denne blog! Tak til Claus og alle, der deler kommentarer med os alle sammen. Og de dér film med sang og musik er da helt fantastisk dejlige!
  Mens Lene Siel synger: "I Danmark er jeg født.." fører Claus os rundt i den smukkeste have i Risskov! Kan det blive bedre!? Jeg tror det ikke. Hilsen Vibeke

  SvarSlet
 18. Kære Claus

  Jeg er ikke til den nettogule må jeg indrømme - jeg har dagliljer pga. duften bagved nogle forskellige buske...
  Til gengæld elsker jeg dronning Margrethe farver, som jeg mener er dybrød (tulipan), pink (pæon), orange (ranunkel) og lilla (sen tulipan + syren)... Har du måske ideer i samme skala til mit farverige Dronningebed?

  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 19. Jeg er ked af at sige det, når så mange er så begejstrede for gul/orange blomster. Jeg tror aldrig jeg bliver vild med disse farver! Men spørg mig om et par år, så er jeg måske alligevel hoppet med på "bølgen" ;)
  Hilsen Lene

  SvarSlet
 20. Hej - efteråret i dets forfald og det fantastiske farvespil er utrolig smukt, og når så solen skinner, som den gør i dag, ja, så kan det næsten ikke være bedre. Dit flammebed er smukt og de intense glødende farver er en dramatisk og flot afslutning på haveåret. Tak for én af dagens gode oplevelser.
  Nu har jeg gjort det - altså bestilt havekalenderen, lige modsat af, hvad jeg havde aftalt med mig selv, men der KAN altså ikke stå mere i Haveselskabets kalender fra 1999. Var der nogen, der sagde Rygrad Som En Regnorm!!! Jeg håber, der kommer en autograf i.

  SvarSlet
 21. Hej Claus,
  Det er dejligt at jeg i dine bøger og på bloggen finder gule/orange blomster anbefalet.
  Jeg er en af de måske få haveejere hvis yndlingsfarver bl.a. er gul og orange i alle nuancer - og jeg føler mig nogen gange "lidt alene". Alle dem jeg kender, er til lyserød,pink og lyslilla - men så har jeg været heldig at arve nogen gule stauder fra dem.
  Hvis man skal igang med flammebed, så kan jeg anbefale de nemme dagliljer, som findes i så mange nuancer og har varianter der blomstrer på forskudte tidspunkter fra juli til september.
  Hilsen Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 22. Hej Claus,
  Jo, jeg vil gerne forsøge mig med nogle lækre flammende krukker! Har også en lille have lige nu, så jeg forsøder havelivet med krukker, og har brugt din bog, 'Min krukkehave'. Dog mangler jeg meget forslag til nu - fra kompetent side, både til foran min hoveddør/velkomst, samt til min lille 'gårdhave', som jeg ser ud på fra køkken alrummet. Nogle gode forslag? Eller er det virkelig tid til at stikke pyntegrønt ned i krukkerne..?
  Og jeg er nødt til endnu engang at rose og udtrykke min begejstring over dine stemningsfulde billeder idag fra forfaldet i haven, hvor er de smukke. Var i skoven med børnene idag, hvor det virkelig stod i flammer, og de orangerøde farver lyste op immelem træer, som på stierne, og der var dugvådt og stille.Solen dansede ned igennem som pletter, og gjorde alt levende. Vi var helt enige om, at alfernes palads lyste op mange steder fra jordens indre idag...
  Kh, Helle

  SvarSlet
 23. Kære Helle - jeg må nok sige, at du bliver nødt til at tage på planteskolen og se, hvad de har. Selv er jeg ret forliebt i pyntekål.

  SvarSlet
 24. Kære Claus,
  Ja, du har ret i, at det er jeg nødt til..Hvordan byder du mon dine gæster velkommen foran hoveddøren lige nu? Det er jo et helt tema i sig selv egentlig.Er selv også meget glad for pyntekålen, som jeg har nu, og lyng,vedbend samt levende lys i lanterner, plus forskellige græskar i beige, grønne og orange farver, som passer med farverne i kålen.
  kærligst, Helle

  SvarSlet
 25. Jeg er naturligvis storhepper på flere flammebede!

  Nu er jeg lidt usikker på vejret de kommende dage...

  Men lige inden grankvistene i krukkerne med æbler og juletulipaner (hvis ikke vi går over i vintervejr nu), så kunne et bud på en flammende krukke ved døren være en sammenplantning med små potteroser i flammende farver sammen med sådan en som Koralbær og/eller en Heuchera, Alunrod som eksempelvis 'Marmelade'. Og da vi er i en ikke-frodig årstid, så er det ingen skade til at føje lidt pynt til... For at give krukken lidt livlighed kan man tilføje lange græsstrå fundet i naturen - gerne gyldne/rødlige eller andet "ukrudt" eller grene i varme farver.

  Skulle jeg lave en krukke i hvide eller lilla farver, så vil jeg vælge Lyng, Pyntekål og en varieret Efeu - de tre holder længe, selvom der kommer lidt frost/sne.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 26. Hej Claus.
  Så fik jeg hentet min pakke med den med længsel ventede havedagbog på posthuset i dag (den kom jo i går, men da var jeg jo på arbejde, så den kunne jo først hentes i dag) - det blev i frokostpausen. Kunne umuligt vente til jeg kom hjem med at åbne pakken, så den blev medbragt på kontoret, og jeg kan godt love, at den vakte opsigt. Vi (mine kolleger og jeg) fik bladret og udtrykt diverse ih'er og åh'er og næh'er. Faktisk tror jeg, at jeg fik solgt et par stykker - der var ihvertfald stor interesse. Det er også en FABELAGTIG FANTASTISK FLOT bog, som uden tvivl kan hjælpe med at komme igennem efteråret og vinteren, ligesom din dejlige blog også gør det. Man bliver lidt lysere i sindet, når man har været en tur inde forbi din blog. Mht. farver er jeg mest til de blå og pinke og rosa farver - altså billederne i bogen af stedmoderblomsterne og akalejer og ikke mindst valmuerne - ja så er det jo lige før, man savler, og ser alt i et rosa skær, selv om det regner og er gråvejr udenfor. Alligevel tror jeg, at jeg vil prøve et par krukker med flammefarverne til næste år - måske skulle jeg vove at købe nogle Dalia'er i disse farver - de er jo i grunden ganske flotte, når man ser dine billeder.
  Tilbage til bogen kan jeg kun sige, at den i den grad har imponeret mig - jeg er vild med farverne på kalenderbladene, som skifter året igen (meget delikat) og de dejlige digte - Uh glæder mig til at skrive i den.
  Ha' en god aften.
  Anita

  SvarSlet
 27. Det er dejligt at se det fine i efterårets forfald el skønhed skulle man måske sige.. det har jeg ikke været så go til før, men i år har jeg forsøgt at fange foråret gennem min fotografiske linse og synes jeg på den måde har fundet ud af at fokusere på det fine og det skønne ved efteråret.. elsker at fange stemninger, blomster og udeliv på en måde, og SÅ kan jeg nyde det... :)

  SvarSlet
 28. Njah - et decideret flammebed bliver der nok ikke tale om, men nogle smukke, varme og flammende "klatter" i efterårssæsonen ville nok klæde de purpurfarvede berberis, der gløder i efterårssolen, når solstrålerne rammer de højrøde bær.
  Det siges i øvrigt, at man kan lave saft af de små bær, men sikke et pillearbejde, det vil være!

  Meget, meget smukke billeder af en dejlig efterårsstemning - men er du ikke begyndt at rutte lidt med pladsen, når du bringer to billeder af samme motiv?
  Dog kan en go' ting jo ikke gentages for tit - så du er undskyldt!!
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 29. Kære Karen - jo da. Det var en fejl, en tanketorsk, som nu er rettet.

  Bedste hilsner fra Claus

  SvarSlet
 30. Da min have ikke er ret stor, kan jeg ikke have bede i alle farver, så jeg har fravalgt flammebede, men jeg har arvet den lille søde orange gøgeurt, som jeg troede var ukrudt. Den er så kær, så jeg har vovet at sætte den i de lilla og lysegule bede. Det kan godt gå an, synes jeg.

  Hilsen Janne fra Greve

  SvarSlet
 31. Sorry, den hedder høgeurt

  Hilsen Janne fra Greve

  SvarSlet
 32. Åhh hvilken skønhed...
  Min lille have er hårdt ramt af frosten. Min lille figne har kun et enkelt blad tilbage og er nu sat i ly for vinteren. Mine Dahlier er klasket helt sammen.
  Men gud hvor er det smukt om morgenen med rimfrost på min store bredbladet salvie som står så flot lige nu. Jeg har sat en krukke med en stor-frugtet rød nød, ved siden af. Den har så smukke farver nu. Helt klart starten på mit flamme bed. Nu skal jeg bare bestemme hvor i haven jeg kommer til at nyde det mest.
  Tak for smukke billeder.
  Er det en slags daglilje på billedet til venstre for benved?
  Regnfulde have hilsner fra Rikke.

  SvarSlet
 33. Kære Rikke - forstor godt, at du spørger. Men nej, den er meget mindre. Det er en montbretia med sortsnavnet 'Emily McKenzie'.

  SvarSlet
 34. Kære Claus - min store inspirator :))
  Ved godt jeg er bagud, - men har lige købt og er nu ved at læse din bog "Den Levende Have" - skøn bog, som selvfølgelig giver en masse inspiration, - kommer nok til at nedlægge noget græsplæne, for at gøre plads til alle de "nye" blomster/planter, som jeg bare bliver NØDT til at anskaffe mig.
  Mht. de orange blomster, så må jeg indrømme, at jeg faktisk har det fint med dem, - blot ikke de gule, det er der dog også blevet "pillet ved" takket være dig. Nåede lige at anskaffe mig et par "Månestråler" som jeg glæder mig rigtig meget til at se til næste sommer.
  Tak for din evige inspiration og "flytten grænser" hos mig, og sikkert hos mange andre:-)
  De bedste efterårshilsener
  Helle

  SvarSlet
 35. Kære Helle - tak for dine søde ord. Er glad for, at du synes om 'Den levende have' - en bog, som jeg har fået mange positive tilkendegivelser på. Den er udsolgt nu, fordi jeg er lige ved at sætte sidste punktum i manuskriptet til efterfølgeren 'Mit haveliv'. Denne nye bog fortæller om alt det, der er sket her, siden jeg begyndte og selvfølgelig også om et væld af planter. Så mange, at bogen ender på et sidetal på 354, hvormod 'Den levende have' 'kun' var på 144 sider.

  SvarSlet