Kender I den?

I haven har jeg fem store buske, som jeg er meget stolt af og glad for. De har lilla bær, som bliver siddende til et stykke hen på vinteren. De er uforlignelige og matcher de omkringstående hortensier og øvrige blålilla planter perfekt.

 

20101019_120132

 

Det latinske navn er Callicarpa, og på dansk hedder den glasbær. Det er ikke en busk, som man ser så ofte herhjemme, for den er en smule sart. Men her op mod skoven klarer den sig fint. Kender I den?

 

20101019_120305

24 kommentarer:

 1. Nej, den kender jeg ikke til. Men det er dog nogle fantastisk flotte bær - wow!!

  /Bo

  SvarSlet
 2. Ej, de var godt nok fine.

  Hvor kan man købe den art henne og hvor meget plads kræver de typisk ? Vil de kunne klare sig i en almindelig villa-have ?

  SvarSlet
 3. ......OM jeg gør:o) Det kan du tro, Claus:o) Jeg er fuldstændig forliebt i den. Har 3 af slagsen forskellige steder i haven og den overvintrer fint, MEN sætte de så eftertragtede fine lilla bær vil den ikke. Jeg elsker den måske for højt, så den er kommet til at lide af præstationsangst? Er der nogle, der kan give mig et godt råd m.h.t at få den til at "levere varen"?

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 4. De er vel nok smukke, de lilla bær. Næsten som et smykke. Jeg kender ikke busken.

  SvarSlet
 5. Kære Claus.
  Jeg har aldrig set noget lignende. Hvor er den flot. Bærrene må (hvis de kan holde sig) kunne gøre sig i en juledekoration med mosgrønne farver og evt. blågrønne hortensiaer. Delikat.
  Du kan da også hele tiden finde noget at pirre os med! Tak!
  Hilsen Marne

  SvarSlet
 6. Hej
  Jeg har den ikke selv, men kender den godt. Den kan købes her: www.plantertilhaven.dk

  SvarSlet
 7. Jeg har den også i haven og med mange bær. Den ses i planteskoler og er ikke længere ualmindelig. I sin tid måtte jeg bestille den for at skaffe den.
  Men,, der findes flere forskellige slags, og især en, der har de yndigste blåviolette, næsten dunede skærmblomster uden stilk, er jeg nu på udkig efter. Bærene er som de øvrige callicarpa.
  Måske den, jeg tænker på, hedder Callicarpa pedunculata men jeg er ikke sikker. Kender du den med de blåviollete blomster Claus, og har du en ide om, hvor den kan findes?
  Farvestrålende hilsner, Mette.

  SvarSlet
 8. Det var dog en fantastisk farve på de bær.
  Har aldrig set den før,men nu har jeg gemt linket til hvor jeg kan købe den.
  Tak Lisbeth...:-)

  SvarSlet
 9. Kære Mette - tror nok, at jeg ved, hvilken du taler om. Hvor den findes ved jeg ikke - prøv internettet.

  SvarSlet
 10. Åh ja den har stået på min ønskeliste flere gange. Men ingen har givet mig den endnu...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 11. Jeg kender den heller ikke, men den er da helt utrolig smuk!

  SvarSlet
 12. Kender den godt - men har den ikke i haven.
  Jeg har nemlig tidligere ikke syntes om helt lilla. Meeennn, de sidste 2 sæsoner har jeg alligevel lavet et helt bed i lilla med lidt hvidt :-))) Det startede med rosen 'Raphsedy in Blue' som jeg bare måtte eje ;-)
  Glasbær har jeg nok altid syntes, så for kunstig ud. Men sammen med den blå/lilla Hortensier er den virkelig flot - så hvem ved ;-)

  SvarSlet
 13. Morsomt så forskellige vi er, heldigvis.

  Jeg blev også forelsket i en for flere år siden. Fik den efterfølgende i gave. Men efter få år, måtte den op og give plads til andet. Jeg syntes simpelthen ikke at den passede i min landbohave.

  Det var desværre før, jeg stiftede bekendtskab med haveforum og blogs af forskellig art. I dag ville sådan en plante jo finde et nyt hjem lynhurtigt. Hurra for internettet.

  SvarSlet
 14. Jo - kender den udmærket, men har den ikke her på matriklen.
  I de rette omgivelser er farven da enestående, og jeg synes, at den mørke lilla passer fortrinligt til de rustne/gyldne efterårsfarver - lyder måske lidt "underligt", men er slet ikke så tosset endda!!
  Minder mig om nogle af den engelske designer Kaffe Fassett's strikkemønstre; dér er farvesammensætninger for alle pengene.

  Kære Claus - du er sørme hurtig på aftrækkeren!
  Vupti blev billedet i forrige indslag skiftet ud med et andet og dejligt af slagsen (i løbet af få sekunder).
  Men kan godt forstå, hvis det engang imellem går lidt hurtigt.
  Man bliver jo helt stakåndet af alt du når.
  Rigtig go' onsdag!
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 15. Kære karen - du kender sikkert det gamle ord, der siger: "Travle mennesker har altid tid."

  SvarSlet
 16. Jeg kender den ganske godt! Og ville ønske jeg havde plads til den i haven.
  Netop nu har vi, i den blomsterhandler jeg arbejder i, fået glasbær ind blandt det afskårende :)

  SvarSlet
 17. Ja, de bær er simpelthen så flotte. Vi havde sådan en busk i vores have indtil min kæreste ikke hørte ordentlig efter og klippede den helt ned. Den skulle ha' været flyttet pga. en udvidelse af en carport hvor den stod. Men flytningen klarede den altså desværre ikke efter at den også var blevet klippet ned. Det var ikke populært. Så nu går jeg og pønser på hvor jeg skal få plads til en ny.

  SvarSlet
 18. Hej Claus
  Jo den kender jeg skam godt, plantede den selv i foråret, og står nu med de smukkeste lilla bær.
  Jeg leder efter anderledes buske, med enten duftende blomster, specielle bær eller grene. Har fundet nogle stykker, men leder stadig, så hvis du har nogle forslag, så vil jeg meget gerne høre dem.
  hilsen
  Jette

  SvarSlet
 19. Manglende bærsætning på glasbær kan skyldes, at nogle salgsplanter er han eller hunplanter, så man skal have to for at få bær.Det er lidt snyd at sælge sådan noget uden at fortælle kunden det.
  Er selv blevet snydt af den første jeg købte for 20 år siden. Nu har jeg tre i haven og masser af lilla bær,som sidder til jul,da fuglene ikke regner dem. Bladene bliver violette inden løvfald, derfor er den svær at placere i forhold til andre høstfarver,som ofte er varmrøde. Denne er kold violet/lilla.
  Der findes en del forskellige sorter, også med hvide bær.
  Anne Marie

  SvarSlet
 20. Ja,her kan vi være med på Randersegnen.For ca 10
  år siden var jeg ude på en planteskole i omegnen
  for at købe såkaldte vinterblomstrende og duftende planter.Deriblandt var en lille abelio-
  fyllum,der skulle plantes tæt ved huset for
  beskyttelsens skyld.Da ! var det jeg fik øje på
  glasbærbusken -den måtte bare med hjem.Nu var vi
  så kommet på ideen med at plante tæt på huset -
  dennegang for synets skyld-og den blev plantet
  syd for,men ret tæt på syrenbuskene.Det var dri-
  stigt jo både p.gr.a.de sidstnævntes rodnæt og
  den skygge,de giver. Den lille callicarpa har
  imidlertid stille og stædigt vokset sig til øjenhøjde og favnebredde,så jeg nu for første
  gang kan få mig selv til at tage nogle ind.Det
  er altså 1 -skriver en -busk,jeg fabler om ;-)
  Ulla h

  SvarSlet
 21. Jeg har den også i min have. Jeg så den for 6-7 år siden i botanisk have i Aarhus, og blev meget betaget, den måtte jeg ha'. Den har været noget ussel de første 4-5 år, men i år er den stor og flot, med mange bær, så nu har jeg netop i dag, for første gang, skåret til en buket som jeg skal have med som gave i morgen......jeg er spændt på om bærene bliver sidende til jeg når frem!

  SvarSlet
 22. Hej Claus, sikke en weekend du har dig og så har du overskud "til lille os"...
  Jo, jeg købte en glasbær sidste efterår i Botanisk have Århus, hvor den stod med sine MANGE lilla bær og den stod hele vinteren med de smukkeste klare bær. Der kom kun enkelte små i sommer. Nu har jeg talt med ham, der solgte mig den: Den skal gerne stå sådan lidt i læ og masser af sol og så i rhododendron-jord - så den blev plantet om og fik masser af god jord på en solfyldt sted og jeg krydser fingre og glæder mig til de næste år...

  kh lone.g

  SvarSlet
 23. Ja, jeg kender den, min mor har den i sin have - og når jeg nu snart flytter, er det helt klart en plante jeg vil have i min have.
  Den er så supersmuk.

  SvarSlet
 24. Jo jeg kender den godt. Vi har en i forhaven ig den stod flot det første år. Men den skuffer mig, for der kommer næsten ingen bær på den. Hvad mon vi gør forkert? Den får nogen, men står tit i skygge. Den står mod nord.

  SvarSlet