Noget af et dilemma

Jeg nyder staudernes frøstande. Det samme gør fuglene. Frøene er ved at være modne, og det er fuglene glade for. Men, men, men ... Det er ikke alle frø, fuglene tager. Nogle falder til jorden, spirer næste forår og bliver til nye planter.

 

claus20101005_091840

 

For nogle væksters vedkommende er det et charmerende plus, men der er også nogle, der sår sig i så rigt mål, at man kan blive helt fortvivlet. Især, hvis de har pælerod og derfor er meget arbejdskrævende at luge op.

 

 

claus20101005_091828

 

Mon ikke de fleste af os har prøvet det; at en ny vækst, som man ikke kendte til bunds, året efter viser sig at have sået sig over det meste af haven. Det har jeg for eksempel prøvet med lægebaldrian, kermesbær og spydverbena. Pyha - der er gået mange timer med at luge sådan nogle alt for villige planter op. Men man er nødt til det, hvis det ikke skal ende i det rene ragnarok.

 

 

claus20101005_092008

 

Men med åerene har jeg lært ’skurkene’ at kende, så de bliver klippet helt i bund, inden frøene er modne.

Det handler i høj grad om ’rettidig omhu’.

8 kommentarer:

 1. spydverbena!! Hvor glad var jeg ikke den første sommer, den blomstrede i haven! Hvor flotte skulpturelle var frøstandene ikke, som de stod i efteråret! Hvor tæt var det grønne tæppe af nye planter næste forår ikke! og hvor mange timer er der ikke gået med at luge den ud af andre stauder.
  Heldigvis vidste jeg ikke noget om denne virilitet, for så var den nok ikke blevet inviteret indenfor og så havde jeg ikke kunnet nyde blomster og frøstande. Men kontrolleres skal den.

  SvarSlet
 2. Hej Claus. Jeg tror vi alle kender til, at der kommer planter om foråret hvor vi ikke ønsker det. Jeg er især uvenner med tusindstråle. Den mener den skal stråle over hele haven. Den kommer op de mærkeligste steder. Nyserod vil også gerne danne et helt tæppe af nye planter, hvis den får lov. Spydverbena har jeg købt i år, så jeg siger tak for rådet med at holde øje, hvis det da ikke allerede er for sent. Solskinshilsen fra Lis B.

  SvarSlet
 3. Hmm, det kan være man burde anskaffe sig en spydverbena - så den kan give akelejerne, kongelysene, digitalis eller endnu bedre trekantblomsten lidt konkurrence! For "rettidig omhu" er ikke lykkedes mig at anskaffe endnu...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 4. Som landmand så ønsker ser man helst også at nogle planter ikke ville sprede sig så kraftigt som de gør, dog er det lidt nemmere at sprøjte for ukrudt på marken end i en have hvor alt ikke skal dø.

  Forresten en fin blog du har.

  SvarSlet
 5. Her har vi fornøjelsen af gule og orange valmuesøster. De er alle mulige (og umulige) steder, og har pælerod!! Kun de, der vokser indenfor nettet i skraldespand-stativet får lov at stå, for dér pynter de rigtig godt.
  Mange hilsner
  Ulla

  SvarSlet
 6. Claus... tak for tippet med spydverbena´en. Har som Lis også anskaffet en af disse i år. Den er nu fin. men i tusindvis - og så i min lille have, >hmmm< jeg må være på vagt...

  Men hvad hedder den utrolige skønhed du har sat i bunden af dette indslag? Den rosa, med de lange blomster. Den er jo også helt vildt smuk, som altid har du igen fundet noget jeg er blevet helt betaget af. - suk... hvor dejligt kan det blive?

  knus
  Eva, Greve

  SvarSlet
 7. Kære Eva det er såmænd bare Sanguisorba, kvæsurt.

  SvarSlet
 8. PURLØG! - siger jeg bare - kommer op selv mellem fliserne i 10 mtr. omkreds.... :-/
  Det vidste jeg ikke, har da haft have og purløg i mange år, men først efter vi anlagde ny have de er blevet en plage... Har purløg ændret sig? Er de blevet mere hidsige i deres vækst?
  Er du stoppet i Frihuset? Fulgte ellers med hver gang...

  SvarSlet