Planter i skøn forening

Kære Madam Bæk - du spurgte i dag på én høj ’stilket’ sag, som du havde set på et billede i det nyudkomne Alt om haven.

 

claus20090625_161008

 

Billedet bringer jeg herover i en lidt anden beskæring, og kære ’Madame’ som du kan se, er den høje stilkede sag en akeleje.

 

Dette billede er et eksempel på en af mine bedkompositioner, hvor jeg arbejder tone i tone, og når man gør det, er formerne uhyre vigtige. Det handler om at skabe en komposition - slet og ret. Sådanne kompositioner i form af plantesammensætninger viser jeg en del af i ’Mit haveliv’.

 

080807_142740_

 

For mig handler det ikke så meget om, om planterne er pæne hver for sig. Men er de det sammen. Ovenfor er endnu et eksempel på en enkel komposition. Prøv at lægge mærke til, hvad de to planter giver til hinanden.

 

080611_12554_

 

Den artikel, Madam Bæk nævner, handler om min pæonbog, som jeg snart begynder at skrive på. Den kommer til marts. Ja, jeg er lidt manisk. Knapt er jeg færdig med det ene projekt, før jeg kaster mig over et nyt.

 

080622_15573_

 

Jeg tager lige en lille pause på søndag, hvor jeg skal til København. Håber, at nogle af jer kommer forbi (men det har jeg jo skrevet flere gange før). Arrangøren har bedt mig om at tage nogle af ’Et haveår’ med. Det gør jeg selvfølgelig og giver lidt rabat. På søndag bliver bogen solgt til kr. 250,- i stedet for normalprisen på kr. 300,-

11 kommentarer:

 1. ÅÅh hvor jeg glæder mig til næste forår og sommer.

  SvarSlet
 2. For en vakker sammenplantning i nydelige farger på disse bildene! Jeg likte spesielt godt det første bildet, med gule akeleier, gule lupiner og den hvite. Er det peon? Utrolig fint!

  Ønsker deg en god helg, og god tur til København!

  Klem fra Bente

  SvarSlet
 3. Kære Claus, hjemme i Danmark.
  Det er virkelig cremen for mig de billeder du her viser. Rolige og blide farver for øje og sjæl. Jeg var tidligere i dag ude i haven, inden vi tog på camping, for at se, hvor jeg ville have mulighed for at plante disse skønne vækster. Der bliver lidt rokeringer, nok først til foråret, men dem må jeg altså bare have. Derfor ville det jo være dejlig med et navn (som du ville skrive på i dette indlæg ;-))så jeg ved, hvad jeg skal bede min lokale haveguru skaffe hjem til mig. Meeen jeg kan godt vente til jeg henter bogen den 12..

  Pøj pøj på søndag. Vi når ikke hjem til at komme forbi.

  Madammen

  SvarSlet
 4. Kære Claus,
  Kommer til at holde mere og mere af disse lime og cremegule nuancer, der virker så lette og luftige mod alt det grønne.
  Må til næste år forsøge at tilføre disse i et lidt uheldigt skyggebed, hvis jeg kan finde eksemplarer, der tåler placeringen.
  Så - på jagt i bøger og på nettet efter de skyggetålende cremegule.
  Bedste hilsner

  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  Ja så kommer den, talen, som nok aldrig bliver holdt, men måske ville have været passende på din hædersdag. På søndag vil disse ord være i mine tanker, mens jeg plukker blomster og sætter i en vase...

  For ganske får år siden havde haveliv ikke ret meget med bogreoler at gøre for mig. Jeg holder meget af det skrevne ord, men de havebøger, jeg hidtil flygtigt havde bladret i, var næsten alle som "kedelige lærebøger". Ingen nævnt ingen glemt - med undtagelse af Isabella Schmiths "Havefryd", som var gået rent ind, da jeg endelig åbnede den...

  Mine halvvilde havevenner pressede dog på; "Når du er begejstret for "Havefryd", så vil du elske "Den levende have" af Claus Dalby". Javel ja og hvem er så lige Claus Dalby?! Men den "røg på ønskelisten" og blev foræret mig af min bogglade gemal, som også havde æren for "Havefryd" på natbordet.

  Stadig skeptisk åbnede jeg den duftende, nye bog ved sengetid på puden. En katastrofe uden lige, for klokken blev alt for mange, før lyset blev slukket. Der var de lækreste billeder og masser af dem at svømme hen i - og bogen fortalte en historie! Og lige netop historien må aldrig, aldrig glemmes i en bog, næsten uanset indholdet ellers. Ja jeg var solgt til stanglakrids og "Min krukkehave", som jeg næsten samtidig vandt i en lodtrækning. Nuvel, krukker og potter er besværlige, evigt vandhungrende størrelser, som hele tiden skal skiftes for at tage sig ud, mente jeg i min stædighed (og faktisk også en betragtelig udgift, hvis planterne skal kasseres bagefter). Og jeg havde da sådan set også ret, men "ham der" Claus Dalby havde held til at vise mig fordelen ved at prøve sammensætninger vha containere af den ene eller anden slags.

  Det er blevet til flere havebøger og for den sags skyld også forfattere siden da. Noget jeg ville have forsvoret inden "Den levende have". Dén var indgangsvinklen og den kan næppe overgåes... Men jeg er parat til at lade det komme an på en prøve med "Mit haveliv". Men jeg advarer - den dosis af Claus Dalby, jeg har fået det sidste godt halve år foruden al den inspiration, jeg har slubret i mig fra andre havemennesker de sidste fem år, har gjort mig særdeles kræsen. Pinligt men sandt. Og alligevel, så venter jeg nærmest på én ting, som ikke har skuffet mig i en eneste af mine havebøger fra din hånd, kære Claus; Der er altid - foruden creme de la creme historie og fotos, så er der ALTID noget i dine bøger, som overrasker og engagerer mig.

  Så på søndag kære Claus, er der mindst (og det er vist meget lavt skudt at dømme efter det publikum, du trak til Østermarie for et par år siden) én på Solskinsøen, som sender sin respekt og billigelse i retning af København og prismodtageren! Og det er endda én, som er vokset op med Søren Ryge som noget af det mest underholdende på fjernsynet i barndommen ;)

  Rigtig god week-end og overrækkelse.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Kære Madam Bæk - du får selvfølgelig navne. Den gule akeleje hedder 'yellow Queen', pæonen 'Honey Gold. og lupinen 'Chandelier'.

  SvarSlet
 7. Kære Zeb - tusind tak for dine altid velformulerede indlæg. Jeg labber dem i mig, ikke mindst på grund af din spidse pen. Jag håber, at kunne leve op til 'Den levende have', som jeg har fået rigtig mange positive tilkendegivelser på. Jeg opfatter den som 'etteren' og 'Mit haveliv' som 'toeren'.

  Når mine forfattere har skrevet en bog, som er gået rigtig godt, og de kommer med en efterfølger, siger jeg altid: 'Husk nu, at en toer eller dig bliver en etter'. Sådan er det også med film. Mange går ind og ser den første, men langt færre efterfølgeren.

  Derfor er jeg meget spændt på, hvordan alle I, der har 'Den levende have' på hitlisten, vil modtage 'Mit haveliv'.

  Jeg kan fortælle, at jeg aldrig tidligere har lagt så meget hjerteblod i et bogprojekt. Og den nye bog har da også mere end dobbelt så mange sider som den første. Læg dertil, at jeg er blevet en noget bedre fotograf, en skribent med større viden etc. etc.

  Jeg tor på, at den er 'go' nok', men er selvfølgelig spændt på jeres dom.

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Jeg venter spændt på "Mit haveliv". I dag sad min mand og jeg og bladrede i diverse bøger, på jagt efter lige den rigtige inspiration til kommende projekter. Der er sandt for dyden ikke mange bøger, som samler haver fra ind- og udland, så din bog er ventet med længsel. Jeg er overbevist om at den bliver lige så nyttig som "Den levende have", der er mit foretrukne opslagsværk. Min mor har faktisk svoret at gøre mig arveløs, hvis ikke hun fik "Den levende Have" til jul, så jeg har søgt nettet på kryds og tværs for at finde den antikvarisk. Måske skulle du overveje at genoptrykke bare et lille oplag af den også?

  Måske ses vi søndag og ellers så nyd hvert minut af det. Du har om nogen fortjent den hæder.

  Med venlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 9. Ååååååå! Dette har helt gått meg hus forbi, jeg så det først nå at du blir overrakt Havekulturfondens Hæderspris. Kjære Claus, jeg sender deg av hele hjertet mine største gratulasjoner. Jeg ble så glad og rørt da jeg leste om hederprisen du skal få! Sjelden er vel noe mer fortjent enn dette. Du er en stor inspirator og foregangsmann som deler om deg med entusiastisk glede det som du skaper i haven din. Lykkelige er vi som får ta i mot alt du gir av deg selv. Tusen takk, kjære Claus. Ta i mot og nyt alle de velfortjente og fine ordene du kommer til å få! Hurra for deg!!

  Du slår fast en gang for alle hvilken mesterlig hånd du legger i å komponere bedene dine i disse bildene. Lekre plantekombinasjoner! Goood reise til København i morgen, jeg er dessverre ikke forbi... Stor klem

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Drømmeskønne billeder! Dine billeder har på ganske kort tid lært mig mere om at komponere bede end årtiers læsning af havebøger. På samme tid enkelt og uhyre raffineret, smukt og en guldgrube af inspiration. Et stort, stort tillykke med prisen, som du i den grad fortjener.

  PS: Glæder mig til at se flere billeder på blog og på bog :)

  SvarSlet
 11. Hej. Disse sammensætninger af blomster er utrolig flotte. Det bliver mere en helhed end hvis man ser planterne enkeltvis. Den evne har du Claus til at sætte blomsterne rigtig sammen, så det bliver et helt "maleri". Tak fordi du vil lære os det, det gør havearbejdet sjovere. Vi må håbe vi er lærenemme. Ha` en rigtig god dag idag søndag. Jeg håber du får den hyldest du om nogen fortjener, for dit bidrag til at gøre havearbejdet endnu sjovere end det er i forvejen. Tillykkehilsen fra Lis B.

  SvarSlet