Rådyr i haven – et dilemma

Jeg forstår, at det med rådyr i danske haver bliver et større og større problem, fordi de forgriber sig på mange af de ting, som gør det værd at have en have – tulipaner, roser og, og, og …

 

hegnforside[1]

 

At indhegne haven for at holde ’bæsterne’ ude, er for mange umuligt, og rådyrene er da også søde at se på. Men jag har alligevel et forslag. Hvorfor ikke lave nogle små ’ø-bede’ med hegn omkring. Jeg ved godt, at rådyr kan springe ret højt, men hvis bedene ikke er så store i forhold til hegnets højde, hopper de vel ikke derind.

 

 hegn033[1]

 

En meget smuk løsning er et bruge de fine kastanjehegn. De er både smukke og holdbare og giver i sig selv en meget hyggelig stemning i haven. De fås helt op i højde på 2 meter.

 

gate2[1]

 

Jeg ved godt, at rådyr kan springe meget højt, men søgninger på nettet fortæller mig, at de normalt ikke kan forcere mere end  1,8 meter. Der fås også smukke låger i varierende højder. Læs mere om de forskellige muligheder på www.kastanjehegn.dk, hvor jeg har lånt billederne.

 

NB. Husk, at der også er en del planter, så rådyr ikke spiser. Søg på nettet …

12 kommentarer:

 1. Åh, hade gärna haft kastanjestaket, men 400 m blir nog lite kostsamt :)

  SvarSlet
 2. Kære Dagliljan - du kan jo bare - som jeg skriver - lave nogle små bede.

  SvarSlet
 3. Disse var veldig fine! Jeg har lett etter et pent gjerde, og hvite stakitter kan bli litt for stramt i stilen. Et riktig godt tips. Takk!

  SvarSlet
 4. Ang. rådyr... de søde bæster...

  Jeg plantede ægte syrener på sommerhusgrunden, fordi jeg har læst at rådyr ikke æder syrener.
  Rådyr læser ikke have-litteratur... de æder syrener. Men ikke når der hænger små bitte klude dyppet i ben-tjære i syrentræerne.. det stinker...Men nogle af planterne er ødelagt. Så mit råd er, at der skal klude i træerne, samtidig med plantningen...

  SvarSlet
 5. Claus, nu tror jeg på telepati!!!!!!

  Ti minutter før jeg gik ind på bloggen og fandt dette indlæg, talte jeg med Syrenprinsen om, at jeg godt kunne tænke mig, noget "landligt" og rustikt hegn á la det man ser i Sverige og England og voila....SÅ VAR NAVNET PÅ LØSNINGEN DER! Det er lige sådan et kastanjehegn, jeg så for mit indre blik. Det er virkelig smukt!

  Mange tak til alle I søde medkommentatorer, som har skrevet gode Bambi-råd. Nu får æbletræs-gumlerne en omgang menneskehår og fåreuld i første omgang. Hjælper det ikke, må vi have gang i radio, bentjære-klude og deodoranter:o)

  Ja, ordet "dilemma" er virkelig passende her. Så sent som imorges da jeg søvndrukken med kaffekruset i hånden tog mit regelmæssige morgen-have-kig ud gennem vinduet, kiggede jeg lige ind i de skønneste, bløde og rare rådyrøjne. Man føler det er en gave, at få lov at nyde synet af så smukt og elegant et dyr.Og at det har ligeså stor ret til at være her, som een selv. Men samtidig står skønheden guddhjælpemig og gumler hele mit elskede Fillipa-æbletræ i sig. Kan I se "komikken" og forstå de noget ambivalente følelser?

  Mange rusk- og regnvejrshilsner fra TANTE GRØN

  SvarSlet
 6. Ang. rådyr: Klude med parfume på kan også bruges som skræmmemiddel, det har i flere år reddet mine rosenknopper - og alle de andre rådyrlækkerier :)

  SvarSlet
 7. Rådyr og lupiner... åh gud en ballade. Indtil jeg fik lagt flere poser med afklippet menneskehår ned mellem stauderne. Så var det slut. Alle mine sart-gule lupiner, det troede jeg ihvertfald, blev gnavet ned. Men frem kom alligevel en masse flotte lupiner i alle farver...gr.. Aldrig har jeg haft så imponerende 1. års lupiner, af frø-planter.
  Så faktisk vil jeg fremover, klippe planterne godt ned medio juni. Det fremmer væksten. Og de når at blomstre af flere omgange. Men jeg vil alligevel ikke have rådyr til hjælp...

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  Mange tak for link til kastanjehegn.dk.
  Havde faktisk selv set det for et par måneder siden, men synes samtidig, at de måske er lidt "pebrede"!

  Men de giver en rar atmosfære i al deres enkelhed - lidt lige som de smukke gamle hegn i Skåne, Halland og Blekinge.

  Og du har ret i, at der findes mange planter, som rådyr går uden om. Dog er dyrene også lidt utilregnelige, idet de sagtens kan skifte smag, og så bliver man da helt forvirret!

  Linket nedenfor giver en meget god rettesnor hvis nogle skulle være interesserede.

  http://www.skpd.dk/web3/web3_userFiles/File/r_dyrresistente_planter.pdf

  Bedste hilsner

  SvarSlet
 9. I min svenske ødegårdshave var jeg meget plaget af rådyr der åd alt, også alt det de ikke burde bryde sig om, ifølge eksperterne. Løsningen var at sprøjte med noget rådyrsafskrækningsstas (ugiftigt og lugtfrit for mennesker) ca. hver anden måned. Dét holdt dem faktisk borte. Midlerne kan købes alle vegne i Sverige men jeg har endnu ikke set dem herhjemme (Svenskerne solgte også benmel som jeg savner meget).

  SvarSlet
 10. hej Marina

  kan du ikke lægge en link ind hvor man kan købe rådyrsafskrækningsstas?

  den plagede

  SvarSlet