Vi slap fri

I lørdags skrev jeg om, at det måske ville være slut for de frostfølsomme blomster – blandt andet dahlierne – for i år, fordi man varslede en del frost. Men så galt gik det ikke her, fordi vi ligger meget tæt på vandet.

 

20100913_070837

 

Ingen frost eller nogle skader at se. Men hos min gartner, Ana, der ikke bor langt herfra, ligner det hele nu en fest, der er slut.

 

20090824_100010

 

Vi er altså på mange måder ret heldige med placeringen her.

 

20090824_100353

 

Det kunne være interessant med en lille rundspørge, blandt alle jer læsere. Hvornår havde I den første frost?, eller er I også sluppet fri indtil nu.

 

20090824_095906

 

Kom nu ud af busken.

41 kommentarer:

 1. Vi havde frost natten mellem fredag og lørdag, mine georginer som stod længst ude i haven er blevet svirpet.
  Vi bor ved Frijsenborg.

  SvarSlet
 2. Kære Klaus
  Du er sørme heldig - vi havde -4 grader lørdag nat og både kolonihaven og vores almindelige have ser ikke for godt ud nu... i stedet nød vi skovens smukke orange dragt i klart solskinvejr!
  Mange hilsner Sarah

  SvarSlet
 3. Hej Claus,

  Lørdag nat kom den første frost i min have (i Gentofte), og det er nu slut med dahlier og andre sommerblomster i bedene. Havde heldigvis fået sat en del krukker i drivhus med de planter som nu snart skal i vinterhi. Mine fuchsia kunne dog ikke være der, så de blev svedne, så nu smider de nok frivilligt bladene så de også kan blive gemt væk for vinteren. Jeg mangler nu lige at lægge en masse løg og ordne det sidste, inden jeg også går i "have-hi" for vinteren :-) Mange hilsner Chili

  SvarSlet
 4. Hej Claus

  Jeg bliver lidt misundelig på de billeder af dine dahlier. Vi fik den første frost på amager for en uge siden. To nætter i træk hvilket gav mine dahlier det første hug, jeg lod dem dog stå da der var så mange knopper på og gerne ville have så meget ud af dem som muligt. Det blev dog en stakket frist, natten til søndag fik lidt hårdere nattefrost så der fik de dødstødet og jeg måtte grave dem alle op da de så temmelig medtaget ud. Rigtigt ærgeligt nu er der noget tomt i haven. Så må jeg glæde mig over roserne så længe det varer.
  Og så kan jeg jo nyde dine dahlier her på siden istedet for.
  mvh
  Anne Raschkewitz

  SvarSlet
 5. Vi havde den første frost - der hvor festen sluttede - natten til søndag :-( så nu er det slut med de smukke Geoginer for i år.

  SvarSlet
 6. Vi har haft snert af nattefrost 3-4 gange her på Bornholm allerede. Men ikke nok til at tage livet af Rosenslynger eller Petunia i min gård. Imorgen er det dog planen, at jeg får ryddet følsomme potter til beskyttede steder, så de kan blomstre lidt længere. Mine meget få Dahlia er allerede i drivhuset for at forlænge sæsonen...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 7. Desværre slog frosten til, natten til i går, her i det sydsjællandske, og det ses desværre tydeligt på de smukke Dahlia. En sæson går på hæld ( der er dog heldigvis mange ting endnu, man kan pusle med derude ) - men glæder mig allerede uhæmmet til foråret.
  Kraftigt inspireret af denne skønne blog, er der ændret mange ting i haven i år og mange nye dejlige planter er flyttet ind :-)
  Kan næsten ikke vente.......
  Mange taknemmelige efterårshilsener
  Helle

  SvarSlet
 8. Igår søndag var her rimfrost på græsplænen, men de dahliaer der endnu står ude i krukker har højst fået mørke blade, de er dog ikke klasket sammen. Dem jeg har nået at få ind i drivhuset står fint endnu, har lige været ude og klippe et par blomster, det er med at nyde dem mens vi kan.
  Som altid nogle pragtfulde fotos du har lagt ind, er de mon dagsfriske?? Syntes egentlig jeg har dahliaer nok, men når jeg ser dine fotos er det frem med ønskelisten igen... :o)
  sen-sen-sen-sommer hilsner fra fru friis (kan ikke få mig selv til at sige efterår og vinter endnu... ;o)

  SvarSlet
 9. Kære Jette - nej - helt ærligt - billederne er fra mir arkiv, men blomsterne står endnu rigtig flotte derude.

  SvarSlet
 10. Efter natten til søndag med -3 grader, var det slut med Dahliaerne i min have for i år :-( Men heldigvis klarede alle Pelargonierne og den store opstammede Hawaieblomst i drivhuset sig - havde tændt 3 store bloklys ;-)
  Mange hilsener Sanne O.

  SvarSlet
 11. Til morgen har frosten været forbi Børkop området.
  I Fredericia så jeg heldigvis nogle georginer der står flot endnu.

  Maibritt

  SvarSlet
 12. "Åh, mine stakkels georginer", måtte jeg udbryde søndag morgen, og min mand måtte trække på smilebåndet af mit hjertesuk. De smukke blomster har desværre fået frost, og nej hvor kunne jeg så lære det!

  Jeg havde nemlig tænkt flere gange lørdag, at jeg ville plukke en buket ind, for tænk nu hvis ...

  Det fik jeg ikke gjort, så de fine blomster, der stod lørdag, er nu ødelagt.

  Jeg må huske at notere i min nye havebog, som jeg nok snart får med posten :-), at jeg næste år skal huske at plukke de sidste georginer ind, når de lover frost.

  Hanne Greve

  SvarSlet
 13. Hej Claus.

  Jeg havde den første lille snert af frost for et par uger siden (du ved den slags som gør at man lige er nød til at skrabe bilruden om morgenen), men den "rigtige" frost kom her i weekenden. Det har været en meget flot, klar og kold ( omkring -4°) weekend her i Odense.

  Jeg har dahlia i krukker og dem tog jeg ind for en uge siden, for a være på den sikre side.

  /Bo

  SvarSlet
 14. Hejsan!
  Här hade vi frost för över 3 veckor sedan, första snön kom för 1 vecka sedan..säsongen över för länge sedan alltså. Men då bor vi ju i österbotten i zon 4 i finland också..

  Sandra

  SvarSlet
 15. Åh lige mine ord! Jeg havde også tænkt at jeg skulle nå at plukke dem alle sammen om lørdagen, men var i byen og nåede det ikke. Nu ligner mit ellers så smukke lyselilla bed en "nedbrændt negerlandsby" SUK! Jeg må ud og grave i dag.

  Tillykke med prisen Claus! Det var da på tide!!

  SvarSlet
 16. I Varde ramte frosten både fuchiaer og georginer natten i lørdag, bare lige 2 gr. Perfekt til at lukke og slukke for i år.
  Jeg har 4 dagplejebørn der er kommende have-freaks. Monteret med små sakse, får de lov at klippe ned, og køre til komposten med de små trillebøre..Et godt stykke arbejde, og så sover de ganske dejligt til middag.

  SvarSlet
 17. Ja, her i Greve fik mine dahlia dødsstødet natten til søndag - et deprimerende syn at stå op til med mørke, smattede blade. Og der var stadig masser af knopper. Heldigvis fik jeg plukket den sidste buket lørdag eftermiddag, og den står nu på mit spisebord og lyser op. Næste weekend må jeg hellere få gravet knoldene op.

  Lene M

  SvarSlet
 18. I Rungsted kun 1 km fra Øresund tog nattefrosten hårdt fat natten til søndag... Pragtsnerler, voksurt, tobaksplanter i alle farver, hortensiaer (de mest sarte af dem), hjulkroner, ærteblomster, sommerasters m.fl. var helt slatne... Men klokkerankerne, som blev slæbt ind i læ under en stor bøg har klaret det - også selvom der var rimflost på de smukke klokker!! Så der var da lidt glæde trods de store tab... Heldigvis havde vi nået at plukke både fredag og lørdag, så stuerne står smukt med de skønneste buketter!

  Tanker fra Anette

  SvarSlet
 19. Her i Sandnes har vi heldigvis unnsluppet frosten så langt, men både pelargonier og dahlier er satt inn i drivhuset. Det er meldt frostnetter ut over i uka så vi får nyte blomstene de siste dagene nå.

  SvarSlet
 20. Hej Claus

  Jeg slap desværre ikke for frosten, så tiden er inde for at tage dahlia knoldene op, og de øvrige sommerblomster er også færdige.....

  hilsen
  Tim

  SvarSlet
 21. Her på Holstebroegnen frøs det natten til lørdag og endnu mere natten til søndag, så nu er daliaerne færdige med at se pæne ud. Nu kan jeg nå at bruge krukkerne til forårsløg.
  Nu skal jeg til at kigge i "Mit haveår", som posten lige har været her med!!!!
  Kærlig hilsen Inga

  SvarSlet
 22. Slut med Dahlia og høstanemoner allerede natten til onsdag uge 41 i Assentorp, Stenlille. Tænk vi havde -4 grader - det kunne de altså ikke lide. Havde nogle få Dahlia, der puttede sig under de andre, men de fik så dødsstødet natten efter med -4 grader endnu en gang.
  Men lyngen og sankthans-urten er jo taknemmelige, så de står endnu :)

  SvarSlet
 23. Hejza...

  vi havede meget natte frost her i brabrand lørdag morgen.... men havede heldig vis sat min dahlia ind og hold tager så vi se dem når vi sider og spise og slipper for frosten i nu....

  tak for de hyggelige og dejlig video...

  mette Sinding

  SvarSlet
 24. Her mellem Sorø og Slagelse havde vi nattefrost både fredag og lørdag nat. Dahliaerne er væk for i år - men heldigvis står der både roser og chrysantemum i blomst endnu. Agaven nåede at komme i drivhuset, der er blevet holdt frostfrit med stearinlys.
  Nu skal jeg (læs: min mand :-))bare se at få flyttet alle mine krukker med agapanthus i vinterhi i genboens frostfrie staldbygning...

  SvarSlet
 25. Det er ca. 14 dage siden den første nattefrost kom til Silkeborg, med deraf følgende afisning sf bilen.
  Silkeborg er altid tidlig med frost, måske p.g.a. den lave placering.

  Kram
  Karen

  SvarSlet
 26. Her på den nordlige del af Limfjordsøen Mors, har vi ikke haft så lave temperaturer, at det har ødelagt noget endnu...HELDIGVIS! Jeg har det ligesom FRU FRIIS:o)Jeg kan heller ikke få ordet "efterår" over min mund. Så "sen-sen-sen-sen-sommer" er et udtryk, der passer mig overordentligt fint.

  Da Claus viste det smukke billede af årets MÅSKE sidste havebuket, fik jeg en lille tåre i øjenkrogen. Jeg er slet ikke parat til at tage afsked med havens blomster og de bugnede havebuketter endnu. Det lyder nok en smule patetisk, men det er ikke desto mindre MEGET vemodigt for mig, at tage afsked med alle mine elskede kældedægger i haven. Så jeg håber inderligt, at Kong Frost vil holde sig langt væk fra min matrikel et stykke tid endnu.

  Igår da vi kørte fra den ene ende af landet til den anden, kunne jeg se, hvordan havefolket overalt var i fuld gang med at grave deres dahliaknolde op. Et årstids-tidstypisk Danmarksbillede her i oktober:o)

  Under køreturen i det danske landskab, kunne jeg ikke lade være at frydes over alle de skønne natur-juveler som grøftekanter og skovtykninger bugner af lige nu....mariebær, lavgrene, de fantastiske farver på løvet, mos, hyben fra hunderoser, kobberroser etc etc etc. Der er nok af vidunderlige materialer at lege med, hvis man kan li` at lave dekorationer.

  Håber at du i julemåneden vil vise os nogle af dine jule-deko`er, Claus:o) Med din æstetiske sans, bliver der vist virkelig tale om noget exceptionelt smukt, når du fremtryller julestemning:o)

  TANTE GRØN, med visse efterårs-fortrængninger/benægtelser......

  SvarSlet
 27. Her i Næstved havde vi den første nattefrost for en uge siden, med to nætter i træk så dahliaer i bedene var noget slunkne at se på. Fik gravet dem op sidste onsdag og rødderne så rigtig fine ud, så håber det er gode tegn på at de overlever.
  Mine dahlia i krukker var ikke lige så slemme, da de stod oppe ved huset, så de er blevet sat i væksthuset, og blevet nusset lidt så kan jeg heldigvis nyde dem lidt endnu.
  Hilsen Anne B.

  SvarSlet
 28. Her i Åbyhøj er status at natten til søndag var der 1 grad ude i mit fuglefoderbræt, men en del frost ved jorden. Jeg havde fyldt drivhuset op med krukker og sat lidt varme på. Geoginerne var lagt i seng med plastik over og så var jeg oppe om natten og bruse dem over med vand. Naboens Dahlia havde jeg også dækket over, men gav dem ikke vand. De er nu helt "færdige".

  SvarSlet
 29. Frosten kyssede lige mine dahlier. Men han lod de fleste være. Så der er stadig mange blomster at plukke. Nogle har lidt brune blade. Det er alt. Jeg kan se på indlægene, at jeg er en af de heldige. Vi bor under ½ km. fra Kattegat i Nordjylland. Det er nok forklaringen. Bare en km fra os, er det slut med sommerblomster. Nedtællingen til vinter er for alvor sat i gang. Så er der heldigvis tid og plads til andre sysler.
  Hilsen Marne

  SvarSlet
 30. Nær Stenløse blev dahlia og andre sommerblomster ramt af den første frost natten til søndag. Langt op af formiddagen var der rimfrost på havebordet. Det er trist at haveåret allerede er slut - jeg går desværre i "havehi" ligeså snart den første frost har indfundet sig. Men så kan vi jo heldigvis bruge den kolde og mørke tid til at drømme og planlægge næste års haveprojekter.

  SvarSlet
 31. Det er en god ide,at der sådan kommer meldinger
  ud fra buskene! Sjovt -nåja,det er nok ikke lige
  det rette ord -at høre om de konkrete kuldemålinger rundt om i landet -og sågar i Østerbotten.Ikke mindst reaktionerne på dem er
  interessante og trøstende ;-/ Så står man ikke
  alene med en lille knugen ved den hvide anemone
  ,der blev gullig og klæbrig her i Randers igår
  søndag. Ulla h

  SvarSlet
 32. Kære alle - tusind tak, fordi I var så mange, der kom ud af busken og kommenterede. Det er interessant - omend lidt trist - at høre om, hvordan vejret har indvirket rundt omkring i haverne.

  SvarSlet
 33. Øerne ved Helsingør kalder!!
  Den første frost var for ca. 14 dage siden, og har haft nattefrost 6 gange med is på bilruderne om morgenen, så nu må oliventræer og andre med små "tæer" i vinterhi.
  Ja - det er her man kunne bruge din bog som nok kommer i morgen, jubiiiiiiiiiii, en kop varm kaffe og ind og dagdrømme lidt. Nok er det en kold tid, men for Søren nogle flotte solnedgange vi har haft i år her på egnen, og mosekonen brygger så det basker.
  Charlie

  SvarSlet
 34. Vi har netop været oppe i vores campingvogn, der står på en fast plads på Vittsjö camping i Sverige. Da jeg stod op søndag morgen, var der krystaller på telt vinduet og temometeret havde rundet minus 6 gr. Rent fotografisk kan man få skønne motiver i sådan en kulde i både natur og havemæssige sammenhæng. nogle få billeder kan ses på min blog. Tilbage i Danmark er de sidste sommerblomster kolapset og vi må se i øjnene, at vi går mod en ny dejlig årstid. For mig bliver det herlig, at få tid til andre gøremål end lige haven.

  SvarSlet
 35. Jeg tror, at det var natten til onsdag eller torsdag at georginerne fik en snert frost her i Virum. Desværre nok til at de blev "svedet af". Pudsigt nok blev en krukke med stolte kavalerer der stod i den anden ende af haven ikke svedet, måske de er bare den anelse mere hårdføre end georginerne. Begge dele fik nu dødsstødet af frk. frost natten til søndag hvor her om morgenen var -2.

  Mange hilsner fra Trine

  SvarSlet
 36. Tæt ved Lillebælt og den gamle bro var der natten til søndag 5 graders frost. Heldigvis havde jeg i dagene forinden fået Fuchsierne klippet ned og i hus. Mange steder i haven har jeg Cyclamen hed., der trodser frosten og står som små lysende pletter og vidner om, at ikke alt liv stopper, fordi frosten kommer.
  Hjertelig til lykke med den MEGET velfortjente pris.

  SvarSlet
 37. På det vestlige Lolland.
  Onsdag i sidste uge fik jeg en snært fra frost og da der blev lovet frost og regn i den kommende weekend gravet jeg alle Dahlia op ons/torsdag og ganske rigtigt fik vi nattefrost både fredag og lørdag.
  Så jeg var heldig med mine knolde i år skulle bare lige ryste dem lidt og de var fri for jord.
  Har prøvet at vente for længe, hvor et tyk lag våd jord næsten ikke var til at få af, måttet vaske og børste samtlige knolde før jeg kunne lægge dem væk.

  SvarSlet
 38. Jeg bliver da helt bekymret over at læse alt det om frost, dahlia og ærteblomster. Jeg har ikke plukket hovederne af dahlia, da jeg ville tage frø fra og har en masse modne bælge på ærteblomsterne, som jeg skulle bruge til næste år.
  Jeg tog i sommerhus ved Ebeltoft mod kattegatsiden i fredags og her er det bare køligt og blæsende, så jeg har ikke tænkt på frostskader... jeg krydser fingre, da jeg ikke kommer hjem før i weekenden, hvor din bog gerne skulle ligge ny og lækker til mig... Det glæder jeg mig til.
  Skønne dahlia.
  Sommerhushilsner lone.g
  ps. kan du ikke en dag skrive hvordan man bestiller diverse frø og blomsterkataloger. Jeg kan ikke finde de rigtige steder på deres hjemmesider

  SvarSlet
 39. Frostøndagen kom og tog mine Dahlier natten til søndag - 22 km vest for Århus

  SvarSlet
 40. hej claus...
  Nu har jeg endelig fundet ud af hvordan man kommer til at skrive her... så tusind tak for en utrolig inspirerende og fantastisk hjemmeside.. M.h.t. frosten - så tog den mine Dahlia´er natten til søndag... øv...
  22 km. vest for Århus...
  Hilsen Susan Schriver

  SvarSlet
 41. Vi har netop været på Fejø for at overdrage vores hus til de nye ejere. Nu var det meget haven de havde købt og derfor var jeg lige ved at tude da det frøs adskillige grader en nat. "Å nej" tænkte jeg "nu dør alle dahliaerne og så er det lange kik mellem frugttræerne helt spoleret". Stor var derfor min glæde da jeg næste morgen løb ud i halvmørke og så at blomsterne endnu levede. Iøvrigt var det ret utroligt at se hvor flot alle bedene stod selvom de slet ikke er blevet plejet det mindste i tre måneder....

  SvarSlet