Video d. 30. oktober 2010

Så er der igen levende billeder.

 

9 kommentarer:

 1. Kjære, Claus!! Kan du gi noen gode tips & råd på hvordan en best gjør hagen klar for vinteren?! Er veldig i villrede her *ler*

  På forhånd takk!!!


  STØRSTE klemmen
  Anette:))

  SvarSlet
 2. Kjære Claus, i deilige Danmark!
  Alltid flotte innlegg på bloggen din Claus, men hva gjør du til vinteren om det skulle komme mye snø? Vil ikke taket på teltet knekke sammen? Håper jo ikke at det skulle skje for deg, men her tror jeg ikke det hadde gått uten at snøen hadde tatt det. Håper ikke katten eller et annet rovdyr har vært å forsynt seg av dine flotte duer.
  Her i Sandefjord er det en regnfull lørdag. Har vært ute med min hund og gått i parken, hvor det er et svanepar med seks onger. Nå har de "stygge and ongene" blitt til flott svaner med snart hvite fjær over det hele. Naturen er vidunderlig vakker!!!! Ha en fin hagehelg. Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 3. Kære Anette - det er sørme et stort spørgsmål, som jeg ikke sådan lige kan svare på. Andre er selvfølgelig meget velkomne til at give deres besyv med.

  SvarSlet
 4. Kære Annette og I andre.

  Her i haven er vinterklargøring lig med oprydning, luge i bund for sidste gang og spredning af kompost i bedene. Med til det hører også rensning af havedammen samt slukning af pumpen, så der kun er luft på vinteren igennem. Vi begynder også at fodre fuglene. Når julemåneden nærmer sig, kommer der lidt lys på huset, og i år vil vi også sætte lidt lyskæder på træerne omkring dammen. Til slut er der bare, at nyde vinterens charme (om man kan se det)

  De bedste hilsner til alle.

  SvarSlet
 5. Tak for igen et kig i din dejlige have. Jovist er "festen forbi" og så alligevel... Jeg sidder faktisk og genhører dine ord og fuglenes sang på videoen (og ruller op engang imellem), mens jeg skriver. Din have er dejlig endnu i mine øjne. Forfald er smukt, for det vidner om et frodigt liv, der var og et, der er kraftigt på vej. Det er jo nu, foråret begynder at forberede sig... Ved juletid, når du lukker haven ned, så går du sikkert som jeg og frydes over de stauder, der allerede stikker næsen lidt op - Sankthansurt er en af dem, der kan sætte skub i forårsfornemmelserne i de mørke måneder med sin friske, grønne farve og Fjerbusken med rødlige skudspidser ligeså. Og som om det ikke er nok, så er Juleroserne jo snart meget tæt på at skulle blomstre!

  I virkeligheden er haven aldrig "død". Men vinterhalvåret giver muligheden for at hvile ud efter al det arbejde, som foråret bragte med sig. Væksten går langsomt nu og vi kan istedet sidde og drømme om næste sæson indendøre, hvis ikke en masse andet tager tiden. For mit eget vedkommende har jeg dekorationsopgaver nu dels i anledning af sølvbryllup i næste uge, men også starten på julens dekorationer.

  At gøre haven vinterklar er vist ret individuelt. Det optimale for mig, hvis såfremt tiden tallader, er, at der bliver fjernet så meget ukrudt som overhovedet muligt nu. Det skal ikke ligge og hygge sig under sneen og eksplodere i vækst, når lyset tager. Alligevel ved jeg jo godt, at jeg ikke når, hvad jeg gerne ville og derfor ligger vandret i luften i foråret, hvor jeg egentlig hellere ville lave sjove ting derude.

  Endnu en forberedelse til vinteren, som jeg er bedre til at få gjort, er, at putte rosenbuskene i kompost. Jeg giver hver plante en godt lag på 10-15 cm. op omkring basis på rosen. Det både gøder og beskytter mod barfrost. Er der meget lange rosengrene, som jeg kan se vil blive slidt i vinterens blæsevejr, så bliver de kortet af. Ellers klipper jeg ikke roserne før midt i april.

  Vinterklargøring er også at få ryddet op og afsluttet. Krukker med planter i fare for at blive beskadiget af vind og snetryk, trækkes ind langs bygningerne under tagskægget. Slatne sommerblomster kasseres og krukkker/potter tømmes. Nogle af dem bliver så fyldt lidt igen med forårsblomstrende løg.

  Væsentligst af alt er i virkeligheden at forberede mig selv på vinteren... Måske et lidt misvisende ordvalg, for i virkeligheden har jeg indrettet drivhuset sådan, at jeg trods regn og blæst kan sætte mig derud og få noget af dagens lys til en kaffetår og endnu en tid nyde de potter med sommerblomster, Dahlia og andet, jeg har slæbt derind. Og der tændes levende lys derinde på mørke dage og nogle gange om aftenen, hvor det er hyggeligt at betragte inde fra varmen i huset. Den sidste agurkeplante blev kasseret forleden og der kom en plantereol ind igen, som havde stået ude sommeren igennem. Der skal sås i bakker i den, hvad der nu frister til at prøve som koldsåning. Vinen er begyndt at smide bladene derinde og nu nærmer tiden sig, hvor den skal have med grovfilen eller rettere saksen for at blive formet til næste års vækst og høst.

  Og endnu nydes høstfarverne for fuld udblæsning! Også selvom mange er faldet til jorden - det er som at gå i den skønneste farvelade. Men ligger de på græsset, så "risikerer" de at få en tur med plæneklipperen et par gange endnu, for græsset må ikke være for langt, hvis vinteren pynter det med sne. Bladene er til gengæld mere end velkomne til at dynge sig i bedene, hvor havens miniliv kan forvandle det til dejlig jord.

  Hm jeg kunne vist blive ved - "skrækkeligt" sådan at blive inspireret af en video og et spørgsmål... I bund og grund synes jeg, at vinterklaring af have først og fremmest bør handle om at pynte lidt op derude, hvad der nu falder i smag og sørge for fodersteder til fuglene udover, hvad haven byder på at frøstande. De, fuglene er havens smukkeste blomster vinteren igennem og blomster kan vi jo aldrig få for mange af vel?! ;-)

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Kære Zeb - du er bare god. Tak ...

  SvarSlet
 7. Selvtak kære Claus! Og fortsat god week-end... Denne årets allerbedste, hvor vi får den time tilbage, vi har manglet hele sommeren ;-)

  Hjerteligst

  SvarSlet
 8. Nu er det blevet mørkt. Det tyder ikke godt, at vi ikke har hørt nyt fra dueungen?
  Mette.

  SvarSlet
 9. Jeg har ikke vinterklargjort helt endnu, men i dag har jeg været i Lønbæk planteskole og købt 26 nye planter, som skal plantes her i november. De fleste med smukke efterårsfarver. Det er første gang jeg har været i planteskolen, men det bliver ikke den sidste. Der er mange spændende sjældne træer og buske.
  Turen dertil var fantastisk, alle træerne har smykket sig med gyldne efterårsfarver. Jeg kan anbefale en tur f.eks. Odder, Skanderborg Silkeborg fantastisk smukt.
  Mange hilsener
  Lisbeth

  SvarSlet