Vilde roser

Her i haven har jeg enkelte roser, som jeg ikke dyrker for blomsternes skyld, men alene for deres frøstande. En af dem er Rosa moyesii, der netop nu har de smukke orangerøde hyben, som arten er så kendt for. Blomsterne, som dukker op midt i juni, er røde og enkelte. Meget søde, men ikke noget særligt.

 

0504247_cd

 

Fuglene elsker de smukke flaskeformede hyben, men de forgriber sig først på dem, når de har fået den første frost. Lad os håbe, at det varer et stykke tid endnu.

7 kommentarer:

 1. Kære Claus, Tane Grøn, Zeb eller hvem der gerne hjælper en havenørd i nød. Jeg er ved at kante mine køkkenhave-højbede ind i buksbom, men kom på ideen med at få nogle små træer i hækken hist og her. Modsat står der allerede to Malus Micromalus Kaido og en anden slags paradisæble, som jeg desværre ikke har navnet på. Skal jeg mon fortsætte med paradisæbler så de "spejler" sig som en allé eller kan jeg f.eks. vælge opstammet dværgsyren? Hvad syntes i? Nogen gode forslag til projektet? Jeg har set Claus avnbøg omkring hans sunken garden, men jeg tror de bliver for store. Afstanden mellem træerne på den ene side og buksbom-hækken på den anden er ikke andet end godt to og en halv meter.

  Med kærlig hilsen

  Flora Danica

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Sikke nogle smukke hyben. Dannelse af hyben er noget af det bedste ved de mindre forædlede rosengrupper. Personligt er jeg ikke så vild med udseendet af Rugosa rosernes hyben, selvom der er flere typer med meget smukke blomster. Disse hyben er derimod meget elegante. Kræver Rosa moyesii en beskyttet plads?

  SvarSlet
 3. Hej Claus

  I enhver have skal der jo være noget til fuglene også, så det er skønt at se de flotte hyben, du har til dem. Vi har hele året rundt en masse småfugle i vores have, det er en fornøjelse at se dem på de forskellige foderpladser og ved dammen. Fortsat god søndag.

  Hilsen fru Mullis

  SvarSlet
 4. Frøstande, frugter, bær etc. er virkelig et dejligt element i efterårshaven.
  Opdagede for et par år siden den dejligste benved (se denne måned af "Haven"), der stod lidt gemt i en krog sammen med en gammel slåen og en masse næsten mandshøje brændenælder.
  Så nu bliver der hæget om den, for den vil jeg gerne beholde, selv om dyrene elsker de nye friske forårsskud!!
  Er også smuk i en buket sammen med netop hyben, så det under jeg mig selv en sjælden gang.

  Slåenbærrene blev i øvrigt høstet forleden dag i strålende solskin - mhp. kryddersnaps.
  Den fornødne frost kan de jo lige så godt få i min fryser, idet den rigtige frost for min skyld gerne må holde sig på afstand længe endnu!

  Tak for to dejlige ture i din efterårshave.
  Mange søndagshilsner

  SvarSlet
 5. Hej Claus.
  2 gange i går prøvede jeg at skrive her - men det hele fløj bare op i det blå! Lykkes det denne gang, så Tak for kigget i din efterårshave!
  Og til TANTE GRØN og Karen: Har I set mine hilsner under "Har I fået lagt tulipanløg?"
  Kærlig hilsen fra Inga

  SvarSlet
 6. Dybt misundelig på dine hyben. Har selv en ca 20 år gam. Moyoesii, men den kan ikke "holde på" hyben. Fik det råd at plante en Rosa Nevada i nærheden til at bestøve - det hjalp ikke. Måske er mit ekemplar bare goldt? Hilsen Birgit

  SvarSlet