Anmelderi

Det sker af og til, at bøger ikke finder deres publikum, fordi folk ikke opdager, at de er udkommet. Derfor er man som forfatter og forlægger meget afhængig af omtale/anmeldelser.

 

Jeg er i den heldige situation, at jeg allerede inden udgivelsen ofte formår at sprede ’det glade budskab’ om en ny havebog. Blandt andet ved hjælp af bloggen her.

 

Alligevel er jeg altid spændt på anmeldelserne, for jeg er i den heldige situation, at mine bøger faktisk bliver omtalt/anmeldt mange steder. Også i de landsdækkende aviser. Det er bestemt ikke en selvfølge, når det gælder havebøger.

 

I Politiken er det ofte Søren Ryge Petersen, der anmelder havebøger, og han ’giver ikke unødigt ved døren’. Heller ikke i den anmeldelse af ’Mit haveliv’, som i dag bliver bragt i Politiken. Søren synes, der er alt for mange blomster både i bogen og I min have. Desuden er der også alt for mange billeder, skriver han.

 

Mange af jer har allerede anskaffet bogen – I må meget gerne give jeres besyv med. I andre kan se indholdet her.

 

Hvis I har lyst, kan I læse dagens anmeldelse i Politiken her (pdf).

42 kommentarer:

 1. Pføy, ikke hør på ham, du. Ja, det er i sannhet merkelig at det er bilder av blomster i en havebok! Hva hadde han forventet? Båter? Hils Søren og si at et bilde sier mer enn tusen ord! Bildene er noe av det beste med boken, de forklarer også teksten på en utmerket måte ) Jeg har bladd i boksen senest i dag, jeg kan ikke se meg mett på bildene av din og andres vidunderlige haver og oppdager stadig nye detaljer :) God klem til deg fra iskalde Norge

  SvarSlet
 2. Snille Claus, lov meg 3 ting; Ikke færre blomster i din have, ikke færre blomster i din neste havebok og ikke mennesker på bildene i boken, vær så snill! Det er blomster vi vil se og blomster vi vil lese om. Mon tro om ikke Søren måtte lete lenge i sin fantasi for å finne noe negativt å skrive om...

  SvarSlet
 3. Hej Claus

  Det har altid undret mig meget, at Søren Ryge har noget med blomster at gøre, da han er meget bedre til at tale med mennesker.
  Glæder mig til din næste bog!!
  venligst Bente

  SvarSlet
 4. Syntes at det er en flot anmeldelse som Søren kommer med, og så giver den mig et godt billed af hvad jeg kan forvente. Jeg havde nok også forventet mere om den personlig vinkel, og vil sammen med Søren ganske givet havde nydt et billed af den daglige haveinspektion. Haver handler mindst lige så meget om mennesker og bogens titel gør at jeg nok havde regnet med flere personlige vinkler. Søren roser dig for at nævne mange praktiske råd, som andre bøger glemmer, og se det havde jeg ikke regnet med for når jeg tænker på dine bøger tænker jeg også mere på billederne end indholdet, måske han har en god pointe i at din tekst drukner i billeder og flot layout.
  Hans kritik omkring frås og dine mange hjælpere, ja det er jo kritik som du har hørt før, men som jeg godt ved du ikke bryder dig om, det er nu en reel anke, men når bogen handler om dit haveliv så syntes jeg da du skal have lov til at folde dig ud også med masser af billeder.
  Sørens' anmeldelse kunne måske lokke mig ned i boghandlen, ellers ville jeg nok vente til et udsalg. Så for mig er det en rigtig god anmeldelse, den virker ærlig og fortæller mig hvad jeg kan forvente mig, og så skamroser han dig jo i det første afsnit. Så det er da en flot modtagelse, og ja Søren er ikke bare lyserød flødeskum, men det er jo det dejlig ved haveverden, der er plads til mange typer.

  SvarSlet
 5. Det er fint at Hr Ryge har sin mening om din bog. Det skal han have lov til. Jeg syntes bestemt ikke en bog kan have for mange blomster, og billeder. Jamen det er da det vigtigste. Jeg har ikke læst hele din bog endnu, men jeg elsker din fortæller stil, din glæde ved planter og din positivitet. Det smitter!
  Samtidig er jeg også helt pjattet med Hr Ryge og hans fortæller stil. Den er meget jysk i sin facon, sådan lidt underdrevet på en god måde.
  God weekend. I er måske også sneet inde, derovre i Risskov? :-)

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Jeg køber - og nyder - dine bøger, netop fordi de er fyldt med de smukkeste billeder. Billederne giver mig, sammen med dine kloge forslag og gode råd, stor inspiration i mit eget havearbejde. Bliv endelig ved med at lave bøger på din måde. Jeg glæder mig allerede til de næste ;-)
  Bedste hilsner
  Gitte
  Vildbjerg

  SvarSlet
 7. Kære Claus?
  Fornemmer jeg en smule skuffelse over Søren Ryges anmeldelse? Det synes jeg ikke, at du har grund til.Det er ikke mange kunstnere, hvis arbejder bliver taget så seriøst, og som får så megen spalteplads tildelt i aviserne ved en premiere. Man kan være enig eller uenig med SR i hans betragtninger; men så længe han uddybende begrunder sine subjektive synspunkter, gør han det arbejde, han er sat til: at fortælle de læsere, som endnu ikke har anskaffet bogen, hvad de efter hans mening kan forvente at få for pengene.
  Jeg synes også, at når man nærlæser hans artikel, fremgår det, at han respekterer din ret til at have en anden mening, end han har, og ikke mindst, at han fremfører sin kritik på en sober og venlig, ja næsten kærlig måde.
  Selv er jeg temmelig visuelt indstillet og har derfor ikke noget imod mange billeder i en billedbog; men jeg glæder mig også som han over de mange faktuelle oplysninger om blomster. Og jeg sætter derfor stor pris på det fyldige register bag i bogen, så man i en given situation nemt kan finde, hvad man har brug for at vide.
  Endelig vil jeg gerne slutte min anmeldelse af med ubetinget ros for din måde at give af digselv på. Der udkommer så mange selvbiografier for tiden, som lukker læserne så langt ind i intimsfæren,at det kan blive ubehageligt. Det gør du ikke! Du fortæller lidt om digselv og nogle af de mennesker, som står/har stået dig nær, når det er relevant i forhold til emnet; men du forstår at dosere i passende omfang. Mange tak for det!
  Også mange, mange tak for bogen i det hele taget! Jeg er næsten færdig med at læse den .... første gang!
  Fortsat Happy Gardenning,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 8. hej claus
  som bekendt har jeg anmeldt din bog på mail,og som sagt er din bog stor inspirator for mange,at han skriver at der er for mange blomster er jo nok et udtryk for at vores danske haver skal være nogle tuttenut haver med små kedelige bede,for det er jo sådan næsten 90% af haver ser ud.Der SKAL være plads til CLAUS DALBY i danmark og os der ikke syntes at tuttenut haver er ok.Så hurra for din bog og lad os få mere fra din front med masser af billeder.
  mange hyggelige blomster hilsner fra
  maj britt,højmark,vestjylland

  SvarSlet
 9. Kære alle - tak, tak for fine kommentarer. Skuffet, nej det er ikke det, det handler om. Mere om, hvorvidt der vitterligt er for mange billeder mine bøger. Selv synes jeg det ikke. Og blomster slipper I ikke for, så længe jeg skriver.

  SvarSlet
 10. Kære Claus.
  Jeg vil give Jytte Due ret i meget af det, hun skriver.
  Jeg har prøvet at regne Søren Ryges anmeldelse om i plusser og minusser til dig, og det ser sådan ud:
  27 store og kæmpestore plusser
  9 små og bittesmå minusser
  7 (nogle af dem ret gode) forslag til endnu en bog fra din side.
  Det er sørme da ikke så ringe endda!!!
  Og så skriver han, du har et stort og velfortjent publikum - og det må da til syvende og sidst være det, det drejer sig om.
  Kærlig hilsen fra en af dine mest trofaste publikummer - Inga

  SvarSlet
 11. Kære Claus
  Tusind tak for din nye dejlige bog som er inspirerende og med flotte billeder. Jeg har ventet spændt på bogen som helt lever op til mine forventninger.
  Du har lært mig at det ikke er så svært at være "god" i haven. Jeg følger din blogg daglig og glædes over din glæde ved haven som på denne måde også bliver min glæde.
  Knus og tillykke Lise

  SvarSlet
 12. Kære Inga - sikke et hyggeligt regnestykke.

  SvarSlet
 13. Selv om jeg endnu ikke er den glade ejer af din bog, tillader jeg mig alligevel at være med på en kommentar, jeg har jo trods alt stået og savlet hos boghandleren et par gange allerede!

  Det var rigtig sjovt at læse Søren Ryges anmeldelse og jeg syntes han gør det ærligt, rigtig flot og med stor respekt, ja, han skriver lige så "ryge'sk" som du skriver "dalby'sk"! Jeg har nydt Søren Ryges udsendelser og hans rolige og "helt nede på jorden" fortællemåde ligesom jeg nyder din overdådige, begejstrede og smittende haveglæde der skildres i smukke ord og perfekte billeder. Så her mødes nu to spændende havemennesker med hver sin fantastiske måde at formidle deres kærlighed til have- og dyrelivet på og det må der kunne bygges videre på!

  I 2011 ønsker jeg mig en haveudsendelse hvor I to mødes i hinandens haver og udveksler vise ord og erfaringer, og den kunne passende hedde: "Bymusen og Landmusen"! (Jeg kan ikke huske historien, syntes bare titlen er god!!), - den udsendelse vil jeg elske at se!

  Nå, det kom der ikke meget anmeldelse ud af fra mig, men jeg ved jo også at jeg bliver begejstret når jeg sidder med bogen, forhåbentlig til jul! ;o)

  Ha' en fortsat dejlig week-end og tak fordi du delte Sørens anmeldelse med os. kh fru friis

  SvarSlet
 14. hej Claus
  nej, der er ikke, og jeg gentager: ikke, for mange blomster i dine havebøger. Det er jo derfor, jeg er så vild med dem. Det er jo lige det, man som haveentusiast har brug for, nemlig at se sine bede/blomster fra forskellige vinkler og i forskelligt lys (årstid, tidspunkt osv.) Du skulle bare vide, hvor mange billeder jeg har taget af min egen have gennem årene - det er ikke få! Mht. fraværet af mennesker i dine billeder - kære venner, det er jo det, det handler om, når man tager havebilleder - at undgå at sit billede 'forstyrret' med personer. Jeg er vældig god til at vente på det rigtige tidspunkt, så jeg får mit blomsterbillede uden forstyrrende elementer. Det er ikke, fordi jeg ikke kan lide mennesker, men fordi det er havebilledet, der er vigtigt, og sådan 'læser' jeg dine bøger - og det er ren glæde, at du netop frådser sådan med fantastiske billeder.
  Min eneste (lille) anke er, at jeg somme tider savner en beskrivelse ved de enkelte billeder af, hvad der er hvad (det kan jeg ikke altid se/gennemskue).
  Så alt i alt - også roser fra mig til din nye havebog og din havekalender og også til 'Havedrømme I og II', som jeg var så heldig at få af en god ven.

  Blomsterhilsner fra
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 15. Hej Claus.
  Har lige læst Søren Ryges anmeldelse - jeg kan nu kun sige, at efter at jeg på nuværende tidspunkt er ca. halvvejs igennem bogen, er jeg altså meget begejstret - du beskriver tingene meget levende og forklarer dem i et letforståeligt sprog, så der ikke er så meget at være i tvivl om - hvordan løgene skal lægges, hvornår de skal vandes, og hvordan de skal opbevares osv. osv. - det er ihvertfald til stor inspiration og glæde for mig. Og der er IKKE for mange billeder - du viser jo netop, hvordan tingene kan komme til at se ud (der er da ikke noget værre end f.eks. en opskriftsbog på en formentlig masse dejlig mad, men man kan ikke se, hvordan det skal ende med at komme til at se ud, fordi der ikke er et billede af retten - det er for kedeligt). Nej, for mig er det da især billederne i dine bøger, som tænder og inspirerer mig, så lav endelig ikke om på det.
  Ha' en god aften.
  Anita

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Heller ikke jeg synes, at Ryges anmeldelse er dårlig.

  Jeg ville egentlig have ventet med en anmeldelse, til jeg var HELT færdig med bogen. Men jeg giver mig god tid. For jeg nyyyyder den i fulde drag.

  Faktisk er jeg blevet en lille smule irriteret på Søren Ryge. Fordi jeg ikke blot synes, at billederne er helt vidunderlige - men fordi jeg har BRUG FOR dem. Det er jo ikke os alle, der har en udvidet og længerevarende erfaring med havekunst. Jeg har ikke været havetosset så længe. Jeg har brug for viden i form af praktiske råd og vejledning SÅVEL som inspiration. Mit Haveliv giver mig begge dele. Uden de mange smukke billeder ville bogen ikke være helt så brugbar for mig. Den giver mig lyst til mere! Når det er sagt, er jeg dog overbevist om, at bogen indeholder mange spændende AHA oplevelser også for de mere garvede.

  Smag og behag kan jo ikke diskuteres, men jeg er selv småtosset med den Dalbyske smag. Jeg har ganske enkelt BRUG FOR billederne. De er kilde til inspiration og giver mig lyst til at komme ud i haven og ........ kreere. Bogen indeholder ikke blot smukke billeder fra Claus' egen have men også fra haver i udlandet. Den viser stemninger. Og mange af dem.

  Hvorfor køber folk havebøger?
  Som tidligere nævnt gør jeg det selv for at erhverve viden og ikke mindst ...... inspiration. Jeg har ikke et stort bibliotek med havebøger, men nok en del flere end gennemsnittet. Og Claus Dalbys bøger har en speciel plads på hylderne og i min bevidsthed. Jeg startede en omlægning af min lille have sidste år. Jeg har virkelig brug for hjælp og billederne er en vigtig brik hertil. Jeg mener, at du, Claus, et eller andet sted har skrevet, at det er forunderligt, hvor mange forskellige udtryk de samme planter kan give i forskellige haver.

  Mit haveliv mere end indfrier mine store forventninger.

  Måske jeg skriver en "rigtig" anmeldelse på det dertil allokerede sted, når jeg er helt færdig. Jeg kunne dog ikke lade denne tråd passere forbi uden at give mit besyv med.

  SvarSlet
 17. Hej Claus ! Jag tycker din trädgård är alldeles, alldeles underbar och för många blommor kan det aldrig bli ! Dina böcker är en fantastisk inspirationskälla, jag återkommer till dem ofta.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
 18. Kære Claus.
  Jeg må desværre vente med at få din nye bog til juleaften. Men jeg har alle dine øvrige bøger, og elsker dins til med MANGE blomster, og jeg elsker alle billederne. De fortæller langt mere end ord!
  Jeg kender godt den indstilling til 'vores' haver med de mange blomster. Jeg viste stolt min nabo endnu et nyt bed i sommers. Min græsplæne er nu kun stor nok til mine døtres tæppe og til at hundene kan ligge på den. Hendes græsplæne fylder hele haven. Hendes kommentar var 'Nu har du jo snart ikke mere have tilbage!'
  Jeg opgav at svare overhovedet... suk.

  SvarSlet
 19. jeg har endnu ikke din bog, men har da smugkigget som så mange andre!!
  Jeg finder også Søren Ryge´s anmeldelse god...den er ærlig og med begrundelser for hans betragtninger!
  Men samtidig må man jo også sige, at den måde SR holder have og den måde du holder have, er meget langt fra hinanden, og derfor den "kritik" der kommer!!
  Jeg syntes det er fantastisk at se dine bøger og billeder, men jeg må jo erkende at min have nok ligger meget tættere på SR end på din, men det betyder jo ikke at man ikke kan blive inspireret af begge de herre!! Og det er jo SKØNT!!

  SvarSlet
 20. Kære Claus.
  Jeg har mange havebøger og også de fleste af dine....og dem elsker jeg allermest....netop på grund af de helt vidunderlig smukke blomsterbilleder..
  K.h. Dorit

  SvarSlet
 21. Jeg burde være på vej til drømmeland nu. Og det er ikke, fordi jeg har lyst. Men fordi, jeg trænger... Var det ikke sådan fru Murermester Jessen sagde i Matador, da hun blev budt kagen ;-)

  Jeg kan lige så godt indrømme det. Modstræbende, halende ud af fingrene en tilståelse. Boghandlernes havelitteraturhylder lader meget tilbage at ønske i kvantitet. Set i forhold til "kogebøger". Intet under, at vi er en voksende befolkning ;-) Var udvalget af havereality lige så stort, så var sagen måske anderledes.

  Men uanset, om det er i Odense eller Neksø, så skinner genkendeligheden tydeligt igennem ved synet af den Dalby'ske litteratur. Well, jeg er forudindtaget og dybt præget på forhånd med min "Den levende have" som den første og tryllebinderen. Alligevel, så byder de enhver velkommen med en visuel tilgængelighed udover det skrevne ord, som jeg næsten tror, kan sælge bøger også til mennesker, som ikke har let ved at læse. Og det er der ikke så mange andre havebøger, der kan prale af på samme måde. Hvem kan forestille sig at ligge nerverpirret vågen et par timer efter sengetid, fordi man lige skal læse lidt mere i et haveleksikon?

  Jeg bøjer mig i støvet for Søren's anmeldelse og tænker ved mig selv; Han kan endnu! Endnu engang har han formået at "provokere". Han har begået en anmeldelse, som på en gang lægger distance imellem hans egen virkelig, grundige indlevelsesevne og formåen udi at formidle det i ord og den Dalbyske force, at bringe budskaber i billeder. Men udover distancen udviser han en meget stor beundring for bogen - også i "kritikken" af billederne. Jeg er ikke i tvivl om, at den er "fra hjertet". Men hvad kan man næsten ønske sig mere som særegen forfatter, end at der fokuseres på noget af det meget særegne og skabes en næsten moderlig omsorg og beskyttelsestrang i fanskaren. Og lur mig om ikke, det også vil lokke nye til... Wouw!

  Hjerteligst godnat.

  SvarSlet
 22. Jeg kjenner jo ikke denne Søren... - men, jeg tenker at den avisen burde finne seg en ny anmelder som liker blomster - når det er det de skal anmelde :) Jeg må le litt, fordi dette er jo ganske typisk. Salgstallene - og besøk på bloggen din, tv-program osv. taler for seg selv. Søren er ikke viktig - det du gjør er viktig for oss og vi er viktig for deg :)

  SvarSlet
 23. Hej Claus
  Jeg elsker din bog med alle billederne. Hr. Ryge skriver at efter et kvarter bliver man træt af alle de mange billeder, men nej, der tager han fejl. Der er ikke et eneste billede for meget, jeg har siddet i timevis og studeret billederne fra din skønne have. Var så heldig at være blandt de udvalgte, der fik lov at se din have ved selvsyn i sommers og efter min mening er der ikke en blomst for meget i den. Det prægtige blomsterflor er jo netop det der gør din have så unik og super skøn. Hvorend man kigger er der noget smukt at kigge på. Besøget inspirerede mig til at gå hjem i min egen have og grave noget af græsplænen op for at få plads til endnu et staudebed. Efter at have set dit blomsterflor, har jeg turdet plante meget tættere end ellers, og håber nu på et frodigt bed til næste år. Ventetiden bruges så til at kigge i alle dine skønne bøger, studere de billeder jeg selv fik taget fra din have (96) og selvfølgelig følge med i hvad der sker på din blog- spændende at følge med i dit nye project med det runde havebassin.
  Kh Thrane

  SvarSlet
 24. For mange blomster! Nej bogen er helt perfekt, det er jo billederne jeg får min inspiration fra og det du skriver om blomster. Jeg har brugt dine tidl. bøger meget, for har i dem fundet stauder jeg slet ikke kendte. Skøn bog.
  God 1. Advent derude i sneen
  Anne Gine

  SvarSlet
 25. Jag tycker att Søren Ryge Petersen har skrivit en väldigt fin och uppskattande anmeldelse. Den skall du vara glad över!! Han förslår ju till och med att du skall bli slottsträdgårdsmästare!!!! Inte illa!! De idéer Søren har om ett lite annorledes upplägg tycker jag du ska ta till dig. Goda råd kan man aldrig få för många av!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlet
 26. Hej Claus
  Jeg har lige netop fået bogen i dag og synes det er dejligt med alle de billeder. Det er da dejligt med en bog med meget inspiration til nye projekter i min egen have. Glæden og drømme til de mange læsetimer her i vinter gør mig rigtig glad.
  Hvilket udstyr har du af kamera og hvordan tager du de fine billeder tæt på af blomsterne?

  En hilsen fra en haveglad grafiker.

  Hilsen
  Mette

  SvarSlet
 27. "......Og blomster slipper I ikke for, så længe jeg skriver.....".

  Ja tak siger jeg, for blomster, billeder og et fantastisk inspirerende sprog, det er derfor vi alle sammen er her og ææælsker din blog og dine bøger, dig. Nu har du lovet det....

  Personligt siger jeg også nej tak til at du absolut skal inkludere flere mennesker på dine billeder. Jeg vil svælge i blomstersuset og se hele maleriet med alle dets farver. Det er det du gør for mig, viser mig smukke malerier med dit kamera og din egen, eller andres haver.
  Og ingen, absolut ingen, der læser din blog, dine bøger, ser dine udsendelse er i tvivl om at du f.eks. sætter enormt pris på dine medarbejdere. Selv om man måske ikke selv har de muligheder for hjælp i haven er der tusindevis af ideer og hjælp at finde.

  Kan nok slet ikke forstå det "for mange billeder", det kan da ikke lade sig gøre. Det er nemt i dag at finde tips om plantning, pleje osv på internettet, men billederne, dem skal man se i virkeligheden eller i en flot bog. Som "Mit haveliv" præcis er, heeerlig bog!

  Så Claus, herfra et stuuuurt dobbelt-fem tal og gør det, som ingen andre gør som dig...

  SvarSlet
 28. Kære Ruben - nej, gode råd kan man aldrig få for mange af. Men tro mig, jeg vil stadig have mange (rigtig, rigtig mange) blomster i min have; jeg vil stadig have mange (rigtig, rigtig mange) billeder i mine bøger, og jeg vil ikke (slet, slet ikke) have mennesker på mine havebilleder, med mindre de tjener et eller andet formål. Og endelig - nej, jeg køber heller ikke Gråsten Slot, om det så skulle blive til salg.

  Kære alle - tak for fine kommentarer.

  Kære Matte - nærbilleder tager jeg med et 105 mm objektiv med macro. Mit kamera er et Nikon D3.

  SvarSlet
 29. Kære Claus

  Jeg syntes dine bøger er lige som de skal være. De er som jeg forventer, at en bog fra dig er. Hvis jeg købte en af dine bøger blot for at finde spændende opskrifter på brændenældesuppe og hvordan man laver salat af skvalderkål, så havde jeg været slemt skuffet. Hvis jeg vil vide den slags, havde jeg nok ledt efter noget af Søren istedet. Haver er jo en smagssag og det må være op til den enkelte, hvad vi putter i den. Forleden så jeg liebhaverne, hvor en have blev rost for dens arkitektoniske udformning af Jan Fog. Jeg syntes den var kedelig. Så hvis jeg skulle anmelde den, så var det to tommelfingre ned. Jeg syntes faktisk det er en meget fin anmeldelse Søren Ryge kommer med og når man nu ved det er ham - i islandsk sweater og økologiske gummistøvler, så tager man den for hvad det er og læser den lune, som tydeligt fremgår af anmeldelsen. Han er virkelig gået til havegreben med den og har mange roser, som Inga jo har været så flink at tælle. Så personligt ville jeg være superstolt. Både af anmeldelsen, men også af alle de mange bøger du har fodret os med gennem tiden. Vi KAN ikke få billeder nok. De viser jo hvordan det kan komme til at se ud. Så jeg er glad for, at du aldrig vil skære ned på billederne. Hvad angår Anne, så er hun jo nævnt i andre bøger og endda med billede. Jeg tror, at alle os som læser din blog og dine bøger ved, at du bærer hende i dit hjerte altid. Så behøves der ikke billeder. Keld og Jane er jo også med i andre af dine bøger med billede, så alle os der er velbevandret i "Dalby'sk historie" ved godt hvordan de ser ud. Ærlig talt, jeg køber dine bøger for tekst og billeder om og af haver, ikke for at se andre mennesker, der vader rundt og skygger for planterne.:o))

  Keep up the good work.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 30. kære Claus,
  Jeg fik `mit have liv` af mine to dejlige børn der ved hvad min have betyder for mig.Jeg elsker din bog og har næsten læst den færdig allerede. Den bog er så æstetisk lækker :-) Bogen indholder de smukkeste billeder og du forstår at formidle din viden og glæde over det som jeg også i meget høj grad intresserer mig for - mit have liv :-)1000 tak Claus for din skønne bog(er) og bloggen, som jeg har fulgt siden foråret. K.H. Gro

  SvarSlet
 31. Jeg ejer ikke bogen,kommer måske til det. Så foreløbig har jeg ikke meget på hjertet.

  I anmeldelsen står der bl.a. :

  ´Du skriver om dine gartnere, at
  »om morgenen går vi stuegang – stille og
  roligt slentrer vi rundt for at se, hvad der
  er sket i nattens løb og taler om dagens
  gøremål«. Dén stuegang med overlægen i
  spidsen ville jeg da gerne se på et billede.´

  Jeg kom til at tænke på, at mine forædre ´gik stuegang´ i kolonihaven. Måske var det der, jeg blev smittet med haveglæden. Jeg går også stuegang flere gange om sommeren, har dog aldrig kaldt det stuegang. Men det vil jeg gøre nu.

  SvarSlet
 32. Nej nej nej - det har Søren Ryge jo fuldstændig misforstået. Jeg køber bøgerne primært pga. billederne.
  Det er jo dem der driver bogen, og så kan det godt være, at jeg pludselig har brugt 1 time på også at læse teksten og kapitlet der hører til billederne.
  Men det er jo netop billederne der gør bøgerne spændende - og måske endda er nok til at fodre havedrømmene, når nu der ikke er plads til haveudvidelser her.

  SvarSlet
 33. Søren: "Han behøvede ikke at tænke på, hvor arbejdskrævende haven ville blive"
  EG: Ganske rigtigt. Claus har folk ansat til at hjælpe ham med at passe og pleje hans interesse. Claus Dalby lever - og ånder have - og mestrer det til fulde - i en grad som ikke før er set her i landet. Det skulle da lige være hos Anne Just, som han jo delte sin smittende entusiasme med. Aldrig før har danskerne set haver og sammensætninger som I Claus´ have. Og som han også selv skriver. Han flytter gerne - og ofte rundt på planter ikke fordi han - ikke ved hvordan de trives, men for at perfektionere “havemaleriet”. Og jeg kan kun give ham ret. det der gør hans have så særlig, og så utrolig flot og inspirerende for os som læsere af Claus Dalbys havebøger. Claus have er ikke nogen almindelig villahave. Det er et kunstværk, - et havemaleri - og ih, hvor er vi mange der elsker at læse om det. så mange at han jo som du skriver "nok endda kommer til at tjene penge på det".
  Aner man en smule jantelov her? Manden er dygtig til det han gør. Han gør det godt. Han lever godt. Jeg synes Claus til fulde har fortjent at bo så dejligt, og have ansat hjælp så han ikke går ned med flaget. For han er produktiv, og laver mange og vedkommende bøger, alle med indhold der kommer fra hjertet. Naturligvis tjener han på det. Men det er ham vel undt.

  Søren: "Han er nemlig vild med blomster. Han fråser med blomster. Og han er kommet dertil, at man snart ikke kan se hans have for bare blomster, hvilket ikke er en fiks bemærkning, men er overbevisende dokumenteret i hans nyeste bog, ’Mit haveliv’, der netop er udkommet"
  EG: Fråds - eller storhed, jeg vælger at tænke på det flotte flor som det sidstnævnte.

  Søren:"I bogen bladrer man det hele igennem i løbet af et kvarter, og så bliver det for meget. Især når de samme motiver optræder igen og igen, bare fra andre vinkler"
  EG: Igen må jeg som læser af bogen - afvise at det er det samme igen og igen. Jeg har læst i bogen - over flere dage. Og vender tilbage og læser igen og igen. Finder hele tiden nye detaljer jeg ikke havde set før. Måden hvorpå Claus viser sine bede med forskellige point-de-vue, flotte linjer og afsløring af gode råd herom, samtidig med at han fortæller historien om havens opbygning - og udvikling - er i særklasse. Han har et distinkt talent for smukke sammensætninger, - og er derudover en habil fotograf, som ikke er bange for at vise - det hele. Jeg har ikke set det gjort bedre. Og jeg har MANGE havebøger.

  Eva Gravesen, Greve Strand

  SvarSlet
 34. Søren: "Samme motiv igen og igen Men lad os få det overstået: Der er for mange blomster!"
  EG: Du har tydeligvis ikke forstået at Claus har skabt/eller i hvert fald bragt en helt ny havestil til Danmark. Din personlige mening om at der er for mange blomster, vil jeg tro - falder til jorden med et brag hos bogens læsere. Vi VIL nemlig gerne se mange blomster. Og selvom vi ikke formår at skabe en have så smuk som hr. Dalby, kan vi godt lide at drømme om det.

  Søren: "Drop 100 nærbilleder af blomster, og erstat dem med det ægte haveliv (selv om det er meget sværere at fotografere mennesker end blomster."
  EG: Du skriver, at du mangler mennesker i bogen. Og henviser til dette og hint om havens formål. Nu er det jo som titlen på bogen også røber - Claus haveliv - og ikke alle mulige andres, bogen handler om. Det her hans private have, som ikke er åben for offenligheden. og jeg må da indrømme at jeg - foretrækker at se haven og ikke 100 billeder af ham og hans private liv. For der er en grænse mellem privatliv og levebrød, og i Claus tilfælde er den hårfin. Nej lad os bare få billeder af blomster, nærbilleder - mikro som makro. Vi tager det hele, med på vejen - endda med stor fornøjelse.

  Søren: "De øvrige fem billeder af samme motiv er overflødige. I bedste fald layoutfyld, i værste fald trættende."
  EG: Du har blot bladret bogen overfladisk igennem og slet ikke opdaget at det er flere forskellige typer Allium - og ikke den samme Claus viser og omtaler? At han ud over Purple Sensation, fortæller om Globemaster, der på magisk vis kan forlænge floret. Og iøvrigt også viser blomsten i flere stadier, og i dens smukke forfald. Claus er nemlig en mand med sans for detaljen. Og ikke alene fortæller han om Allium, som enkeltstående, men om hvorfor han er så begejstret for Allium, hvorfor haven ser ud som den gør, Om at plante - “i lag” - som Claus er så kendt for. Så der ikke kun er noget at se på i fem minutter, - og så står haven hen - bar - uden blomster på samme sted resten af året. Han fortæller også om løgblomstens ulempe og hvordan man evt. kan dække det lidt kedelige løv, når Allium visner ned, - endda med flere forskellige forslag til dette formål. Det du skriver lyder i mine ører som om du ikke formår at nyde bogen, i al dens pragt, eller at du har haft for travlt - og har skrevet en - desværre lidt usaglig og nedsættende anmeldelse. Det klæder dig ikke Søren Ryge!

  Med venlig hilsen
  Eva Gravesen, Greve Strand

  SvarSlet
 35. Hej claus
  Jeg har endnu ikke din sidste nye bog mit haveliv,men håber meget at jeg får den i julegave, men jeg har de fleste af de andre af dine bøger, og det er jo netop den kombination af billeder og tekst der gør dem så fantastiske og meget inspirerende. Så kære Claus fyld du bare dine bøger med dine fantastiske billeder, det er jo det vi gerne vil se
  Jeg vil også lige sige tak for valmuefrøene de er kommet i jorden, glæder mig meget til at se dem blomstre til næste sommer
  kærlig hilsen Kirsten

  SvarSlet
 36. Kære Claus
  Så fik jeg læst anmeldelsen fra Søren Ryge og jeg synes at den er flot! Han beskriver din have, billeder i detaljer og er ikke enig med dig i mængden af antallet af blomster og billeder i bogen.... MEN han er overvejende positiv og har ændringsforslag (færre billeder, mennesker/dyr) og hvem siger at man/du/vi skal være enige med ham eller andre anmeldere!

  Jeg køber ikke bøger efter anmeldelserne, så ville jeg få en masse som ikke passer til mig og som jeg aldrig ville få læst ELLER aldrig få købt og ville ønske jeg fik læst!

  Nyd at du har din horde af læsere/købere og jeg er stolt af at tilhøre denne flok og nyder det.... Og jeg elsker at blive fodret af dig på din blog.

  kh lone.g

  SvarSlet
 37. Kære Claus
  Din have er:
  Overvældende
  Unik
  Overdådig
  Enestående
  Jeg tror ikke, der er en have i DK med et så overvældende flor af blomster. Heller ikke haven i Hune.
  Derfor må man regne med, at når Søren Ryge, som er en diametral modsætning til dig, anmelder din have, så vil det provokere og sætte nogle tanker igen. Og det er meningen med en anmeldelse.
  Det er flot, som Inga skriver, at der er så mange plusser ift. de få minusser. Søren Ryge skriver, at det ikke kan blive smukkere. Og det er så sandt så sandt. Det kan simpelthen ikke blive smukkere.
  Søren Ryge vil gerne have nogle flere portrætter, hans niche er jo også mennesker. Hans TV udsendelser, med portrættering af de meget specielle mennesker han har mødt, er fantastiske. Det er han god til.
  I er to modsætninger. Jeg mener også, det kunne være spændende med en TV udsendelse om I to gode havemænd.
  At du er heldig, som Søren Ryge skriver, lægger du jo heller ikke skjul på. Tværtimod mener jeg du er ydmyg overfor dette, idet du ret tit nævner, at du værdsætter dit liv.
  Jeg køber alle dine havebøger. Du har en dejlig måde at skrive på, og jeg elsker at de er fyldt med de skønneste billeder. Billedernes mængde er tilpas og det er netop dine skønne fotos der inspirerer mig. ”Mit Haveliv” er en skøn bog.

  Mange hilsner
  Mette Marie

  SvarSlet
 38. Kære Claus.
  Jeg har læst din nye bog og den er meget smuk. Det er godt at din tekst er understreget af billeder. Og billeder som faktisk passer til teksten modsat mange andre havebøger.
  Din bog er spændende og meget inspirerende. Jeg kan endnu en gang, sådan var det også sidste vinter da jeg læste havedrømme I og II, ikke vente til det bliver forår og jeg kan komme igang i haven.

  Det fremgår tydeligt at din have ikke er til boldspil og vandkamp. Men til for at du som blomster kunstner kan udføre din kunst. Vi glædes og inspireres af dens skønhed og (vinter)forfald.

  Jeg kan næsten ikke vente til din bog om "det hvide bed" udkommer.

  Jeg er sneet inde så der er masser af tid til at læse havebøger. Skønt...

  De bedste sne-have-hilsner
  Rikke.

  SvarSlet
 39. Hej Claus

  Jeg kan fuldt ud tilslutte mig Eva Gravesens ord.

  Havehilsen Maibritt

  SvarSlet
 40. Kære Claus

  Jeg tilslutter mig 100% Eva Gravesens ord også. Det kunne ikke være skrevet bedre. Søren har nu for øvrigt aldrig været min kop te. Jeg synes da selv, han frådser med sine "marker" med bl.a. geoginer, akelejer og violfrøstjerner. Næ,jeg elsker din havestil og dine vidunderlige bøger, som jeg kigger i igen og igen. Det har jeg aldrig gjort før med andre havebøger.

  Mange hilsner fra Janne I Greve

  SvarSlet
 41. Hej Claus!

  Jeg sidder i skrivende stund med din nye bog ved siden af mig. Det eneste der, på godt jysk, er lidt træls....er at hele min have er dækket med sne!! Jeg er klar på at finde sneskovlen frem, fjerne hele dynen og kravle på mine knæ, for at finde lidt jord. Jeg har lyst til at nye bassiner, nye roser, patineret krukker, fikspunkter, fjerne det sidste græs, nye stier og meget meget mere. Det er en SUPER GOD BOG og den gør det ved mig, som alle dine andre bøger, at jeg er klar på at springe ud i haven og bare gøre ET ELLER ANDET! Dine billeder er bare så flotte og efter min mening kan man da slet ikke få nok af billeder! Både tekst og billeder er inspirerende. Du gør det så godt. Jeg har været heldig at se din have 2 gange, men er da virkelig nødt til det igen, for der sker jo hele tiden noget nyt. Skønt med en have i forandring. Som du selv nævner flere gange, så er der ikke noget som en god havebog og stearinlys, så jeg tror lige jeg snupper en omgang mere med næsen dybt begravet i din smukke nye bog! God jul til dig og dine kære.
  Kh Marlene fra Mors

  SvarSlet
 42. Hej Claus!

  Når jeg til forår og sommer igen tar en havevandring med naboer og venner i min kolonihave, skal det fremover hedde "Claus´ stuegang". Hver gang kommenterer jeg ideer inspireret /hentet fra din have og bøger.
  Jeg elsker de fantastiske foto, som virkelig fortæller alt om plantens farve og hvad den passer sammen med. Genialt.

  Søren er også en fin havemand, men I har hver Jeres stil og heldigvis for det. Der skal være plads til Jer begge.

  Her kommer vinteren til at gå med at nyde dine bøger indendøre i varmen, men når sneen er væk, smutter jeg tilbage til kolonihaven.

  Kh
  Henni

  SvarSlet