Som skabt til julens dekorationer

I dag var jeg gæst i en hel fantastisk have et stykke udenfor Skanderborg. Hvis det ikke var fordi, jeg er færdig med at fotografere haver til næste forårs bog ’Hemmelige haver’, vil denne være selvskreven.

 

20101103_102219

 

Langt nede af en grusvej i et utroligt naturskønt område lå den. Det var et overmåde dejligt og naturligt sted med et emukt hvidpudset stråtækt hus. Blandt andet var der meget vedbend, og det lægger man i høj grad mærke til på denne årstid, hvor meget af det grønne ikke er grønt mere. Lad os bare afsløre, at ejeren hedder Mette. Hun var vild med vedbend og viste med malende armbevægelser, hvordan den meget gerne måtte kravle op over hendes garagetag. Og den var godt på vej. Også op af træer og hen af jorden voksede den.

 

Det var ikke en ung vedbend. Det så man af, at den havde sat bær efter en overdådig sommerblomstring. Det er kun aldrende vedbend, der blomstrer – et halv snes år skal de være. Når jeg ser på bærrene, der til foråret bliver helt sorte, tænker jeg, at de er som skabt til julens dekorationer. Tænk en gang blot at omvikle en moskrans med disse ranker. Det ville være så smukt. Til jul må det ikke være for kunstigt.

13 kommentarer:

 1. Vedbend kan man ikke undvære. De er gode i buketter og dekorationer. Og til at lave grønne vægge og skulpturer i haven. De kan jo også bruges til at skjule noget mindre kønt med.

  Tillykke med bogen Claus! Jeg glæder mig til jul!

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  I dag er vi FULDSTÆNDIGT enige!:-)
  Jeg knuselsker vedbend - og på min udsigtsterrasse har jeg en helt grøn væg af dem - også med disse smukke frøstande!
  Også STORT tillykke med bogen herfra. Jeg har ikke kunnet komme på nettet i flere dage på grund af en afbrændt router (ikke særligt smart, når man lever at at drive netbutik, vel?) - så derfor har jeg først smugkigget nu.
  Åhhhh, hvor jeg glæder mig til at modtage MIT eksemplar af bogen!!
  Knus fra Marianne

  SvarSlet
 3. Hej Claus

  Jeg er blevet så inspireret af alle de blomstrende vedbend jeg ser på vej til arbejdet, så det står pålisten til mine forårsindkøb. Det må gerne dække et knapt så spændende hegn mod naboen :o))

  Ihh, hvor jeg glæder mig til den bog altså. Er du i Forum alle tre dage og kan man købe bogen der og måske lokke dig til en signatur i den?

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 4. Kære Flora Danica - ja, jeg er der alle tre dage.

  SvarSlet
 5. Yes. Jeg har haft den lykke at have gamle vedbends og deres bær er noget af det fineste. Her er også mange vedbend og de er gamle men jeg kan ikke se nogen bær. Måske får vi lov at få et smugkik fra Mettes have i en anden sammenhæng?

  SvarSlet
 6. Store vedbendblade er perfekte som bordkort når man skriver navne på med sølv/guld/kobber-tush.

  Jeg kender en, der laver de fineste små-bitte kuve af vedbendblade. Hun ´beklæder´ en lille oasisfirkant med et stot blad (som har ligget lidt og er blevet slattent), hun bruger knappenåle med hoved til at fæstne, hun bruger stilken som hank. I den lille kurv kommer hun f.eks. mos og en lille rose o.l.

  Så ja, få plantet noget vedbend eller spottet, hvor der gror noget.

  SvarSlet
 7. I må gerne smugkigge i min have, hvis Claus synes. Det var i øvrigt en meget skøn og inspirerende oplevelse af have sådan en kompetent herre på besøg. Og man føler sig lidt heldig.

  Mange hilsner

  Mette

  SvarSlet
 8. Jeg er meget enig kære Claus!

  Gad godt se de kurve hanne...

  Mette, hvor er din vedbend smuk!!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 9. Skønne billeder både i dette og ovenstående indlæg.Ville da gerne smugkikke lidt mere i Mette´s have. Har du en blog eller hjemmeside ?
  Men ellers vi må jo bo forholdsvis tæt på hinanden. Så måske engang ;-)
  KH. Sanne O.

  SvarSlet
 10. Nu begræd jeg den anden dag at jeg ikke havde bær på mine nye vedbend, men det var bare fordi jeg ikke havde kikket godt nok efter. I et hjørne af grunden står en helt enormt gammel el og dens stamme er fyldt med den smukkeste vedbed helt tæt besat med bær. Når jeg ikke har set det før er det fordi stammen er skjult dels af en hel masse stedsegrønt og dels af kronen. Nu hvor bladene falder af kan man se den fantastiske stamme meget bedre og en dag må jeg have taget et billed.

  I samme omgang fandt jeg et meget specielt træ med helt utrolige grene. Det står så tæt på den store el at kronerne forsvandt ind i hinanden, men nu kan jeg se at jeg har et helt særligt træ som jeg glæder mig til at lærer at kende.

  De små kurve vil jeg prøve at lave en dag for de lyder fortryllende.

  SvarSlet
 11. Er der nogen der kan fortælle mig hvilken sort/art vedbend der er vist på billedet? Jeg vil så gerne plante nogen i min hæk og opad mit hegn, men det skal være en kraftig sort der vil blomstre godt med tiden.

  Vedbend er så smuk i blomst, og især bier elsker den.

  SvarSlet
 12. test af lj/nn5

  SvarSlet
 13. heard that if you are traveling by kayak or [url=http://www.jppie.com]ugg サイズ[/url] of day about 7 with 25 thousand YouS money [url=http://www.onleyoulouboutin.com]louboutin outlet[/url] routine not necessarily exists contained [url=http://www.jppie.com]ugg ムートン[/url] complying with 3121 to 3124 has been amended [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール ダウン[/url] Criminal offence against SCs Crime versus [url=http://www.onlyyoucom.com]アグムートンブーツ[/url] States and Joseph R Biden Jr the 47th Vice [url=http://www.salevivi.com]ヴィトン メンズ 財布[/url] of floor has been replaced with the defined [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン バッグ[/url] suitable for everyman Did you know you can [url=http://www.onlyyoucom.com]ugg ブーツ[/url] hasing the bears out of the camp was the [url=http://www.jppie.com]ugg ブーツ激安[/url] 2008 November election and a candidate for [url=http://www.onlyyoucom.com]http://www.onlyyoucom.com[/url] reporters from other cities in B & Q's
  great extent to be successful Why news paper [url=http://www.antjp.com]モンクレールレディースベスト[/url] performance lighting etc before a [url=http://www.jppie.com]ugg ショップ[/url] mobile stores With its technical [url=http://www.jppie.com]ugg サイズ[/url] 1502272 yuan created by pay says via the [url=http://www.jpsheepskin.com]toms shoes sale[/url] removal program Run a scan for detecting [url=http://www.buynewcom.com]uggブーツ アウトレット[/url] purpose of Avril's disastrous wedding [url=http://www.jpsheepskin.com]toms shoes outlet[/url] already lined in the Indian Penal Signal IPC [url=http://www.antjp.com]モンクレールハンドバッグ[/url] scenarios which unfortunately lead to the [url=http://www.onlyyoucom.com]ugg ムートンブーツ 新[/url] the bear away but it kept coming back [url=http://www.jpsheepskin.com]discount toms shoes[/url] is nothing This guy made my eyes water I [url=http://www.jppie.com/]http://www.jppie.com/[/url] As he came across the water I threw the food

  SvarSlet