Viljen til at ville – avler evnen til at kunne

Ovenstående meget tankevækkende citat er ikke mit, men Madam Bæks. Som jeg skrev tidligere I dag, har Madam Bæk opfordret mig til at give plads til forskellige gæstebloggere, og derfor spurgte jeg hende, om hun ikke ville være den første. Hun sagde ja tak, og det resulterede I nedenstående både rørende, livsbekræftende og fantastiske beretning. Mod alle odds har Katy – som er hendes rigtige navn – skabt en fantastisk have på trods af sygdom. Det er bare SÅ flot.

 

Nu er bolden givet op, og jeg håber, at andre gæstebloggere vil melde sig.

 

En have og dens betydning for helbredet

For mig er den største oplevelse nok det, at jeg overhovedet har kunne lave en have. Nu vil I nok sige, at det kan alle da. Det er også rigtigt, men for mit vedkommende forholder det sig alligevel lidt anderledes, fordi min have er kommet til under en voldsom svimmelhedsperiode på små ti år.  Jeg har i lange perioder kravlet rundt og lavet have med en spand til at kaste op i ved hånden og tårerne trillende stille ned af kinderne af udmattelse For jeg VILLE det.

 

130408 096

 

Vi nåede at fælde 13 store skovtræer, inden jeg for alvor blev syg, så min havekarriere startede med et rent stykke græs. Først kom der nogle små bede, senere smeltede bedene sammen. Senere igen blev bedene lagt om, da de planter, som jeg havde sat, ikke trivedes. Jeg gjorde nok den fejl, som så mange andre, nemlig at købe de planter jeg kunne lide, frem for at tænke på hvad der kunne trives.

 

Pilehegn 074 Haven 5 juli 2010 079

 

En enkeltstående plante behøver ikke at være køn, men i den rette sammenhæng er den vidunderlig. Senere fik vi lavet en koi-dam med tilhørende træ-terrasse og bede ved terrassen. Nu begyndte tingene efterhånden at glide sammen til en helhed.  Det er nok det område i haven, som jeg holder allermest af, fordi det er grønt hele året og det kan ses fra alle husets sydvendte rum. Bedet består af blandt andet rhododendron, hortensia, små træer, græsser, sankthansurt, solhat, astilbe, blåregn, akebia og guldjordbær som bunddække.

 

 

Billeder fra Iphone 103 21042008158-lille

 

Noget af det største er nok de kommentarer, som jeg har fået fra folk, som jeg har talt med, efter de har set, at  jeg har kravlet rundt på alle fire og gravet, plantet og luget, fordi balancen ikke ville som jeg. Jeg husker en ældre dame i starten af min havekarriere, som spurgte, om jeg nu var ok, når jeg kravlede rundt, hvilket jeg ikke ligefrem kunne sige, jeg var. Samme dame snakkede jeg med nogle år efter over havelågen. Da stod hun med tårer i øjnene over det ,jeg havde formået at skabe trods sygdom.

 

Haven 5 juli 2010 083

 

Det korte af det lange er, at selv om man ikke føler, at man har overskud på grund af diverse skavanker og er på kanten til at give op, så fortsæt og dyrk din have. Bare små bidder ad gangen. Et par krukker eller så nogle frø, ja, hvad ved jeg. Det man får tilbage, når det lykkes, overstiger alt og kan simpelthen ikke beskrives. For mig har de små succeser været en lise for sjæl og helbred, selvom det til tider har været meget meget hårdt. Der kan læses mere om havens tilblivelse og den sygdom, der så tit har spændt ben for mit havevirke på min blog. Jeg håber at I, hvis I besøger bloggen, vil lægge en lille hilsen.  Og husk! Viljen til at ville – avler evnen til at kunne.

20 kommentarer:

 1. Hi, my name is Tiziana and I write the way from Sardinia, Italy.
  I was really impressed by the passion and tenacity with which you have succeeded, despite the disease, to create such a beautiful garden, lush with flowers.
  I admire a lot and I think you're right when you say that when you have the desire to achieve a goal you can do.
  Best wishes to you and your family!

  SvarSlet
 2. Deat Tiziana - thank you so much for your kind comment. I'm sure, that Madam Bæk is also very pleased.

  SvarSlet
 3. Kære Madam Bæk. Jeg bøjer mig til havejorden for din viljestyrke. For år tilbage havde jeg selv en periode på flere måneder med virus på balancenerven og jeg kan udemærket huske hvor rædselsfuldt det var at være så svimel at man kaster op når man rejser sig. At have det sådan i 10 år og alligevel formå at skabe en sådan have er en bedrift af de store. Af og til vælger jeg et "solskinslink" og i dag er dit motto og din bedrift mit solskinslink.

  SvarSlet
 4. Kære Madam Bæk

  Suk, hvor er din have dog dejlig. Og at tænke sig at du har skabt den kravlende rundt. Det er en enestående indsats. Jeg bruger egentlig dit citat lidt anderledes som i "man kan hvad man vil" Intet skal få en ned med nakken og det man sætter sig for, skal nok blive gennemført. Det er du et levende bevis på. Jeg kan da næsten kun være ærgerlig over, at der ikke er flere smukke billeder fra din have :o))

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 5. Kære Marina.
  Efter den sidste af fire indreøre operationer, for små to år siden, er jeg sluppet for at kravle rundt hele tiden. Desværre har jeg stadig et svimmelhedsanfald i ny og næ, men når man tænker på, hvad jeg har været igennem, så skal jeg ikke klage. Med tiden lære man at se det positive i det negative, og ikke tage livet som en selfølge.

  Kære Flora Danica.
  Det er flere billeder på min blog. Prøv at kigge under indlæggene og En have bliver til.

  De bedste hilsner
  Madam Bæk.

  SvarSlet
 6. Tak for et dejligt indlæg om at ville. Og sikke dejlige billeder fra din smukke have.
  Det var en super ide med at få gæstebloggere til at skrive hos Claus,- og du har lagt en flot stil fra begyndelsen.

  SvarSlet
 7. Jeg er imponeret - og lidt tudevorn!

  SvarSlet
 8. HELT forrygende livsbekræftende at se og høre om, hvordan denne have er blevet lavet til en spændende oase, fra hvad der så ud til at være et noget goldt stykke jord med græs!

  Haven tager sig nu spændende ud og er bestemt beundring værdig :-))

  Tak til både Claus og Madam Bæk for en inspirerende beretning med tilhørende billeder.

  Gæstebloggere er en rigtig god idé her om vinteren, men vil dog godt sige til Claus, at vinterarbejdet i haven stadigt kan være inspirerende og lærerigt for en novice, som jeg selv.

  SvarSlet
 9. Jeg ved slet ikke hvad jeg skal skrive! Det er jo rigtig at du har kravlet rundt uden at vide hvad der er op eller ned! Jeg har så stor respekt for din viljestyrke og gåpåmod.
  Jeg er så stolt af dig Mutti, jeg elsker dig! Glem aldrig det :-)
  Kyskys din ældste.

  SvarSlet
 10. Kære Madam Bæk
  Skøn billedserie fra din have, dejligt at blive inspieret af en have i alm str (københavn str) og ideer til ens egen have :-)
  Kære Claus
  Tak for jeres nye initiativ med at ha gæste bloggere, det bliver spændende at følge med i mange af de "små" haver
  og tak for billederne af det nye bassin, glæder mig til at følge med videre...
  Go weekend
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 11. Kære alle.
  Tak for jeres søde og positive ord omkring mit gæsteindlæg. Og tak til jer, der har været inde forbi min blog og sende en lille hilsen. Det varmede, når man er nystartede blogger (oktober i år)

  Så er jeg gået et skridt videre og har oprettet en profil på MSN, hvis der er nogen, der skulle have lyst til at snakke og udveksle erfaringer omkring haven. Adressen er Madam_Baek@hotmail.com

  Så lige en opfordring til Claus nyeste indlæg. Fat tasterne og bliv gæsteblogger.

  De bedste hilsner
  Madam Bæk

  SvarSlet
 12. hej claus jeg har læst madam bæk`s indslag og syntes hun har gjort noget af en bedrift. MEN MEN MEN når jeg går ind på din side så er det dine kommentarer jeg vil læse, jeg bliver lidt provokeret, hvad skal det til for ???? håber ikke at det bliver en vane, for jeg følger med hver dag. Ps har lige købt din nye bog, den er pragtfuld !!!!! hilsen linda

  SvarSlet
 13. Kære Linda - 'Provokeret'!!! Det var da noget af et udtryk. Linda, som du sikkert er klar over, har jeg nu gennem syv-otte måneder lagt nyt på bloggen to gange om dagen. I en periode vil jeg nu også give plads til andre, men jeg lover dig, at du mindst én gang om dagen får et af mine indlæg.

  Hvad siger I andre til ideen om gæstebloggere? Er det en god eller dårlig idé?

  SvarSlet
 14. Hej Claus...
  Jeg synes det er en god idé med gæstebloggere... Man kommer jo herind for at finde inspiration - og følge din have selvfølgelig...
  Men jeg vil utroligt gerne se billeder og høre beretninger fra andres haver, jo flere forskellige haver man kan se (og nappe ideer fra) jo bedre ;o)

  SvarSlet
 15. Hej Claus

  Jeg syntes det er en fremragende ide, hvis ellers "vi" kommer ud af busken.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 16. Kære Flora Danica.

  Jeg kom til at tænke på, om du har set den lille video, som jeg lagde ud på bloggen for et stykke tid siden? Du kan finde den under etiketter i højre spalte på min blog.
  Jeg nævner det kun fordi, at du ville se flere billeder fra haven.

  De bedste hilsner
  Madam Bæk

  SvarSlet
 17. Synes dette er en veldig god idé med gjestebloggere. Hvordan blir man det??

  SvarSlet
 18. Kære Furulunden - du sender mig bare tekst og billeder. Så kigger jeg på det.

  SvarSlet
 19. Hej Claus:-)

  Jeg synes bestemt godt om ideen.
  Det er egentlig ikke anderledes end når du viser billeder fra haver du har besøgt. Man kan da også vælge ikke at læse alt, hvis man ikke lige er i humør. Jeg læser ikke samtlige indlæg f.eks. - det har jeg ikke tid til, og blogger heller ikke dagligt af samme årsag. Men afveksling er godt - ligesåvel som pauser. Faktisk ville jeg finde det helt naturligt hvis der kom lidt færre indlæg fra vinterhaven - den er jo i dvale - eller hviler lidt. På denne måde får du jo også et hvil.

  Har læst de tre gæstebloggeres indlæg, og det er da spændende at se og høre om andres erfaringer.

  Bedste hilsner Lisbeth K

  SvarSlet
 20. Hej Katy. Sikke nogle dejlige billeder. Flot du har kunnet lave sådan en skøn have med din sygdom. Glæder mig til at gå ind på din blog og se flere billeder... Havearbejde hjælper på mange ting. Havde selv en periode med stress og det hjalp meget på tudeturene og det dårlige humør at gå ud og grave og luge. Ville have forsvoret det skulle være mig for 2 år siden, men interessen er godt nok blevet stor. Ku måske være meget sjovt at lave en blog selv så andre kunne kommentere og komme med gode ideer. Er jo meget nybegynder i forhold til mange inde på denne skønne blog..

  Hej Claus. Synes det er en rigtig god ide med gæstebloggere. Som en skrev er det jo for at få gode ideer man besøger dig hver dag ;)) og jo mere inspiration jo bedre... Tak for det

  Med venlig hilsen Lena Hansen

  SvarSlet