Efterret

Vi har ret tit gæster, og en af de største fornøjelser er at samles med dem omkring måltidet. Jeg hører ofte fra folk, at de har svært ved at finde på det søde punktum, men da jeg elsker dessert (man ser det!, vil nogen nok tænke), er det ikke noget problem for mig.

 

En af de opskrifter, jeg ofte tyr til, er Creme brulleé – brændt creme. Den er både hurtig, nem og utrolig lækker:

 

Hæld en halv liter piskefløde (behøver vel ikke at sige, at den økologiske smager bedst) i en kasserolle sammen med 75 g sukker – lyst rørsukker er at foretrække . Skrab kornene ud af en halv vanillestang og kom kornene og stangen i fløden. Pisk og varm fløden op til kogepunktet.

 

20101215_183055

 

Hæld så den varme fløde over 6-7 æggeblommer (alt efter størrelse) i en skål og pisk sammen. Si massen og fordel den i fire skåle.

 

 

20101215_202653

 

’Bag’ massen i ovnen ved 100 g varmluft i en god times tid, til cremen føles stiv og elastisk. Har du ikke varmluft, bages cremen i vandbad.

 

20101215_202930

 

Afkøl cremen i mindst to-tre timer eller gerne natten over i køleskabet. Drys et tyndt løg rørsukker – lyst eller mørkt – over cremen. Smelt nu sukkeret med en lille creme brulleé-brænder. Den kan købes i de fleste butikker, der handler med køkkenudstyr. Sukkeret kan også smeltes i ovnen under grillen, men dette kan være lidt svært at styre.

 

20101215_203051

 

Håber, at rigtig mange vil prøve denne opskrift. Den kan ikke sammenlignes med billige restaurant-udgaven, som ofte laves af et færdigprodukt, som intet har med den ægte vare at gøre. Retfærdigvis skal dog siges, at der selvfølgelig også er restauranter, der laver meget fine udgaver,

11 kommentarer:

 1. Å denne dessserten er det beste jeg vet:) Så oppskriften du gir skal absolutt testes ved første anledning:) Og en god dessert en helt vanlig tirsdag er vel heller ikke å forakte:) takker for oppskrift:) Klem

  SvarSlet
 2. Mums.. er det virkelig så nemt.. det vil jeg prøve næste gang der kommer gæster, jeg elsker den dessert.. :-)

  SvarSlet
 3. Uhmm jeg ææælsker også creme brulleé. Jeg har fået sådan en brænder i gave så jeg skal da vist lige prøve din opskrift.
  Jeg vil også lige ønske dig en rigtig god jul.

  SvarSlet
 4. Åh, det er bare min yndling, helt fra jeg var barn har jeg været fortabt til Creme brulée. Jeg må nok prøve din opskrift! Ellers er det noget der hører sammen med Frankrig for mig. God jul til dig Claus! /Sophia

  SvarSlet
 5. En dag må jeg altså prøve at lave creme brulee - det smager så godt, og det er dejlige billeder, du har lagt op :-)

  SvarSlet
 6. Efterret! Det var dog et herligt udtryk Claus. Og en dejlig en af slagsen du der viser os ;-)

  Lad mig samtidig benytte lejligheden til at ønske dig, og alle som læser dette en rigtig dejlig jul, samt et godt og lykkebringende nytår. Glæder mig til at følge din blog næste år - lade mig inspirere, blive klogere og/eller bare nyde dine flotte billeder.

  /Bo

  SvarSlet
 7. Jamen selvfølgelig skal jeg da prøve at lave creme brulleé!! Har hidtil holdt mig tilbage fordi jeg ikke ejer en brænder, men kan da bare prøve ovn-udgaven først, og blive vi hooked, ja så er der jo et nyt ønske til husholdningen!!
  Igår syltede jeg tranebær-æbler efter din opskrift, idag måtte jeg lige have en lille smagsprøve! MUMS!!! Det var godt, så den ryger på julebordet som det nye tilbehør i år, måske også sammen med stenfri dadler svøbt i bacon.
  Tak for opskrifter og inspiration - nu også til køkkenregionerne!!
  Køkkenhilsner fra fru friis

  SvarSlet
 8. Kære Jette - du kan roligt investere i en brænder. Den er ikke sælrig dyr og kan også bruges, hvis/når du skal flå tomater og peberfrugter etc.

  SvarSlet
 9. Kære Claus!
  Kender du Fusagers og Sandagers Crème brulée med CLEMENTINER? Hvis ikke vil jeg gerne gøre opmærksom på denne aktuelle JULEUDGAVE. For dem, der ikke ved det, kan jeg oplyse, at F og S engang drev den navkundige restaurant Gammel Åbyhøj, men nu har kokkeskole i det sydlige Frankrig.. Opskriften står i deres bog 'Vores Køkken i Provence'ISBN 87-604-0797-2, og der er i det hele taget mange lækre dessertforslag for dem, som ifølge dig godt kan mangle inspiration til 'det søde punktum'.
  Bon Appétit!
  Jytte
  www.danishknitdesign

  SvarSlet
 10. Kære Jytte - den bog vil jeg straks finde. Den står på reolen i køkkenet blandt snesevis af andres. Ja, Fusagers er uforlignelige.

  SvarSlet
 11. Uhm...

  Og efterret - udtalt på den gode jyske måde, det giver mig dejlige minder om min barndom

  Smil fra
  Anne Mette K

  SvarSlet