Mon ikke alle vi, der godt kan lide at lave mad, har nogle favoritopskrifter; nogle vi har i hovedet og kan lave i en ruf? Sådan har jeg det i hvert fald. Blandt andet denne kage, som jeg laver igen og igen.
Opskriften fik jeg sidste år på Drakamöllan i Skåne. Her boede jeg nogle uger for at skrive.
Når kagen virkelig er blevet en favorit, er det fordi, den er nem, god og hurtig og desuden meget fleksibel. Utallige er de måder, den kan varieres på. I dag har jeg lavet den med brombær, som jeg havde i fryseren, men alle slags bær, frugt og også rabarber er gode. Enten friske eller lige fra fryseren - de tør op i ovnen.
På denne årstid laver jeg ofte kagen med æbler, som jeg skærer i både og lægger ovenpå dejen. Efter at smørskiverne er lagt på (se nedenfor), drysser jeg med sukker blandet med kanel – helst Ceylon.
Tænd ovnen på 175 grader – ikke varmluft.
![]() | ![]() |
Pisk to pænt store æg med 2 dl sukker – gerne rørsukker. Der skal piskes, til blandingen er helt luftig. Hak evt. en håndfuld hasselnødder, valnødder eller mandler.
![]() | ![]() |
Sigt 2,5 dl hvedemel i dejen og vend forsigtigt melet i sammen med de hakkede nødder. Det er meget vigtigt, at melet vendes forsigtig i ved hjælp af en dejskraber eller lignende. Der må ikke røres eller for alt i verden ikke piskes, for så mister dejen sin luftighed.
![]() | ![]() |
Kom så dejen i en godt smurt tærteform og fordel bærrene på toppen. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dejen vil slippe formen, kan du efter smøringen drysse den med et tyndt lag mel – det gør det bare lidt sværere at fordele dejen, men den flyder fint ud, når den kommer i ovnen.
Tag nu en pakke smør - det er vel unødvendigt at skrive, at jeg mener smør. Jeg er en af dem, der synes, at Kærgården og lignende produkter aldrig burde have været opfundet. Den eneste grund til, at de er blevet populære, må være, at de er smørbare, for de smager i hvert tilfælde ikke af smør. Margarine kommer heller ikke over min dørtærskel.
A pro pos smørbarhed: Jeg har altid smørret stående i en kold vindueskarm; så er det både smørbart og friskt.
Skær en halv pakke smør i forholdsvis tynde skiver, fordel smørskiverne over dejen, drys med et tyndt lag rørsukker og stil kagen i ovnen. så smørret smelter. Bag den nu en god halv time til 40 minutter, til den er gylden og helt gennembagt: Prik i kagen med en kødnål eller en tynd strikkepind. Hvis der ikke følger dej med, er kagen færdig.
Servér kagen i formen, mens den endnu er lun med koldt flødeskum, creme fraiche eller lignende til.
Dette er sådan en ’Må’-jeg-få-opskriften’-kage, så del den roligt med venner og bekendte.
I får lige opskriften i punktform:
2 pænt store æg
2 dl rørsukker
2,5 dl hvedemel
en halv pakke (125 g) smør
rørsukker til drys
Bages ved 175 grader 35-40 minutter.
Selv om jeg synes, det er sjovt at skrive om mad, og det er en meget stor del af mit liv, bliver det kun en gang imellem, jeg gør det. Lad mig I stedet henvise til tre madbloggere, som jeg selv finder inspiration hos:
Hvad tid skal vi komme?? ;-)Den ser bare mums ud.
SvarSletMon vi kan forvente en "madbog" fra din side engang???? Du har helt sikkert materiale nok. Det ser lækkert ud, Claus.
SvarSlet/Bo
Oj, den ser da deilig ut! Mon tro om det du kaller brombær, er det samme som heter bjørnebær hos oss? Det ligner veldig! Lett oppskrift og lett å lage! Nam-nam!
SvarSletSå er den i ovnen :)
SvarSletOg den smager skønt. Jeg brugte mandler og brombær.
SvarSletMums :)
Dejlig nem opskrift - tak for den! Helt enig i smør-argumentet! Ceylon-kanel, er den særlig god??
SvarSletJa, jeg tilslutter mig Madam Bæk - hvornår skal vi komme?? (Var for øvrigt forbi i dag på en eftermiddags gåtur i skoven og så dine flotte duer i luften).
SvarSletNå, jeg kunne også forsøge mig med en kage selv, har brombær i fryseren fra vores 3 brombærbuske, som i år gav mere end 12 kg.
Bruger dem også til brombær smoothies hver weekend: 200 g brombær, 50 g solbær, lidt rørsukker, 2 dl A38 og 2 dl. appelsinsaft: Så har du en fantastisk "starter" på weekenden, når det har fået en tur i blenderen.
Fortsat god juleferie.
Hilsen Ulla
Ser lækkert ud. Må prøves. Tak for gode fif ..... igen.
SvarSletHeldige dig, at have boet på Drakamöllan, det håber jeg at få lov til at opleve engang :-)
SvarSletJeg ønsker du et rigtig godt nytår og tak for samarbejdet i 2010, det har været en gave at få lov til at stifte bekendtskab med dine bøger....
Kagen ser super lækker ud :-D
Mange hilsner
Birthe
MMMhh, den ser god ud. Jeg har de mest fantastiske solbærbuske, der levere så mange solbær, at jeg snart ikke aner hvordan jeg skal omsætte dem. Denne kage var da bestemt en god mulighed.
SvarSletoh what a nice blog you got here!
SvarSletTack för receptet!
SvarSlet/iet
Kære Claus,
SvarSletDet var vel nok herligt at få opskriften på en hurtig nem kage/tærte.
Jeg har nemlig forlist en superlet opskrift på: "Bundløs æbletærte" (fra en kro/restaurant på Samsø), og hvis nogen skulle ligge inde med denne, vil jeg da være evigt taknemmelig for at få den opfrisket.
Ovennævnte tærte ville da også gøre sig godt på fødselsdagsbordet lige straks - ikke sandt Tante Grøn!?
Derudover må jeg udtrykke min beundring for, at du Claus - selv i helligdagene - hvor du (og alle andre) sikkert har nok at se til, til stadighed overkommer at tilføje nyt på bloggen.
Hvor får du dog al det overskud fra!?
Hvis blot jeg ejede en trediedel af det overskud, ville jeg være lykkelig, men som nyresyg må det vist blive ved drømmen!
God Fortsätning - som de siger på svensk.
Kærlig hilsen
Hej Claus
SvarSletDen ser lækker ud. Selv har jeg lige bagt en valnøddekage i randform. Luksus!
Kender du madbloggeren Lone Landmand?
http://lonelandmand.wordpress.com/
Det er en rigtig god blog.
God mandag.
- Ungersvenden
Kære Ungersvend - lyder lækkert med valnødder. Ja, jeg kender godt Lone Landmand. En dejlig blog.
SvarSletKaren, Karen, Karen, Karen, Karen, Karen:o) :o) :o) Min dejlige Karen:o)
SvarSletSig mig, er du synsk, min pige??:o):o)
Punkt 1: Ja, jeg har fødselsdag lige om lidt:o)
Og hvordan i alverdens riger og lande ved du det, søde du?:o) :o)
Punkt 2: Jeg ligner Den Afskyelige Snemand med mel i hele hovedet, fordi jeg lige netop NU, er ved at bage CLAUS DALBYS TÆRTE, som skal på fødseldagsbordet imorgen:o) :o) :o)
Det er lykkes mig, at "komme i besiddelse" af en fuldstændig eventyrlig lækker Claus Dalby-opskrift på en anden tærte (Man har jo sine forbindelser iorden, forstår du:o):o) :o)Den tærte vil jeg forkæle mine gæster med imorgen. Tærten er faktisk bundløs ( en lidt fræk tærte, men hvad kan man ellers forvente af en mand, der læser frække blade i form af frø-kataloger og som dyrker lir-atris i haven ???:o):o) :o)Og så er der æbler i. Så med Claus` velsignelse, vil jeg hellere end gerne, skrive opskriften til dig på bloggen, - jeg har helt sikkert flere fri-timer til rådighed til slige beskæftigelser end du har, søde Claus:o) Med lidt god vilje, kan denne tærte jo sagtens kaldes "Claus` Bundløse":o):o)
Karen, husk at tænke på alt det du overkommer, istedet for det du ikke har kræfter til, ok?
Nu er mit blog-frikvater vist slut. Claus` tærte ringer lige om lidt! Uhm, den dufter skønt.
Undskyld jeg var i drillehumør, Claus:o) Man tugter jo dem, man elsker ved du nok:o) :o) :o) :o) Nu kan jeg gå ned og køle lidt af med at lufte støvsugeren, det dumme dyr!:o) Og der skal også regeres meget mere i køkkenregionerne førend dagen er omme.
De kærligste hilsner til den synske Karen og den småfrække Claus + alle I andre....
PS: Er spændt på, om denne kommentar bliver godkendt???:o)
Tak for en supernem opskrift - har lige hevet min udgave med en blanding af brombær, tranebær og blåbær ud af ovnen. Det dufter skønt!!! men jeg må desværre vente med at smage til i morgen
SvarSletKære Susan - lad os lige høre, hvad du synes. Lun gerne kagen lidt inden servering
SvarSletGodmorgen og et stort tillykke skal lyde i dag til den skønne Tante Grøn.
SvarSletHåber, dine omgivelser forkæler dig efter alle kunstens regler.
Nej, jeg er vist ikke synsk (min mor var lidt!!) og jeg kan heller ikke lave Hokus Pokus lige som Claus - MEN jeg læser Claus' blog - dvs. både hans guldkorn og andres - samt det, der også kan stå mellem linierne!!!
Så derfor kære medsøster udi ånden!
Ville være taknemmelig for "Claus' Bundløse" - hvis han tillader sligt?
Mange kærlige hilsner
kære Claus.Jeg skal prøve din kage,da jeg har brombær plukket i naturen.De smager bedst,synes jeg.glæder mig til næste år,med alle dine flotte billeder og din nye bog som kommer næste om pæoner.Jeg vil ønske dig og dine hjælpere et godt nytår.Kh Lilbrith Jørgensen
SvarSletMed vendinger som "støvsugeren, det dumme dyr!" bliver det huslige arbejde og snekatastrofer pludselig en anelse nemmere at komme igennem. De bundløse tærter kan nok bruges nytårsaften også, vil jeg tro.
SvarSletHihihihi du dejlige Tante Grøn - tak for opløftende sprogblomster!
Hjerteligst
Kære Karen Medsøster udi ånden:o)
SvarSletJeg har nu indhentet tilladelse og velsignelse af "vor far" til at hidbringe Eder og andre lækkersultne personager, Hr Dalby udi Risskovs opskrift på hans vederkvægende og udsøgt delikate opskrift på "Bundløs Tærte".
Så den kommer sporenstregs!
CLAUS` BUNDLØSE TÆRTE MED HOFTECREME:
Knapt en kg rabarber eller æwler (eller anden frugt?) skæres i skiver/stykker/både og smides i en stor tærteform/stort fad.
Dernæst laves en smuldredej, bestående af.
250 gr rørsukker (gerne groft)
250 smør
250 gr hakkede mandler/nødder
150 gr hvedemel
2 æg
1 tsk bagepulver
Ingrediensene mixes og kommes ovenpå frugterne.
Bages i ca 30 min. ved 200 g.
Dertil serveres Claus` HOFTECREME, bestående af:
Halv piskefløde og halv creme fraiche 38%, vanille og flormelis efter smag og behag.
Efter min mening smager den allerbedst med de første friske rabarber, men dem må vi jo vente på lidt endnu.
Håber denne opskrift på bundløs tærte kan være en god og værdig afløser for din bortkomne opskrift, Karen. Jeg synes selv det er verdens bedste tærte ....uhm, som en bid af himlen:o)
Zep, den kan være en flot Nytårsaftens-dessert...helt sikkert, ja:o) Synes iøvrigt også du begaver og beriger denne blog med mange sprogblomster:o) Det samme gør du Karen:o)
God fornøjelse med bagningen:o)Og send Claus en venlig tanke, når I sætter tænderne i denne tærte og hører englene synge.
Lækkersultne tærtehilsner.....
Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it
SvarSlet;) I'm going to revisit yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.
My site :: buy cigarettes
Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the
SvarSleteasiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while
people think about worries that they just do
not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can
take a signal. Will probably be back to get
more. Thanks
Also visit my web-site ... where to download movies
I every time used to read piece of writing in news papers but now as
SvarSletI am a user of internet thus from now I am using net for posts, thanks to web.
Also visit my site ; free iphone
Thanks , I've recently been searching for info about this subject for a long time and yours is the greatest I've came upon till now.
SvarSletBut, what in regards to the bottom line? Are you positive
about the supply?
Here is my web blog ... clean my pc
Thank you for every other fantastic article.
SvarSletThe place else may just anybody get that kind of information in such a perfect way of writing?
I've a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.
Feel free to surf my web site : Work from home jobs
Excellent blog here! Also your website loads up very fast!
SvarSletWhat web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my website loaded up as fast as yours lol
Check out my homepage ; piano lessons
Har lavet den med brombær i weekenden (uden nødder). Den var fantastisk!!!
SvarSletTak for opskriften.
Mvh. Charlotte