Frø-, løg- og staudelevendører

Over det næste stykke tid vil jeg komme med en række links til nogle af de leverandører, jeg benytter mig af. Meget – især frø – får jeg fra England, og her hedder det nok kendteste firma Thompson & Morgan. De har eksisteret siden 1855, og deres udvalg er imponerende.

 

20090819_175347

 

Her mellem jul og nytår og hen i januar elsker jeg at sidde og surfe rundt på nettet. Så drømmer jeg om sol og sommer og alt det skønne, jeg skal I gang med at arrangere udenfor.

 

Nogle ord og termer

Hvis man er ny inden for haveverdenen, er der en række ord og termer i de engelske kataloger, som er gode at kende.

 

Tre ord, som man støder på igen og igen, er annual, biennial og perennial, som betyder henholdsvis enårig (sommerblomst), toårig og flerårig (staude).

 

I frøkatalogerne bruges også betegnelser som HA eller HHA. HA = hardy annual. På dansk: hårdfør sommerblomst. Det er enårige vækster, som kommer fra så nordlige himmelstrøg, at de ikke behøver meget lang tid for at komme i blomst. Til den gruppe hører for eksempel valmue, morgenfrue og solsikke. De kan sås direkte på voksestedet i april og vil så blomstre hen på sommeren.

 

HHA = half-hardy annual. På dansk: halvhårdfør sommerblomst. Disse enårige vækster kommer længere sydfra. De er langsommere om at udvikle sig og skal derfor have et forspring i drivhuset. Her kan for eksempel nævnes latyrus, tobaksblomst og løvemund.

 

På samme måde kan man støde på betegnelserne HP = hardy perennial og HHP = half-hardy perennial, der altså betyder henholdsvis hårdfør og halvhårdfør staude. Her er det lidt mere komplekst med hårdførhedsbegrebet. For hvor det ved de enårige sommerblomster alene handler om dyrkningsmetoden, drejer det sig her også om muligheden for overlevelse. De hårdføre stauder klarer fint en dansk vinter, mens de halvhårdføre som regel ikke gør det.

 

Kunne man så ikke bare dyrke de halvhårdføre stauder som enårige og se stort på, at de ikke overlever? Her er svaret nej, for det er de færreste stauder, man kan nå at få i blomst på et år, også selv om man benytter .

 

 

Besøg Thompson & Morgan. Klik her.

10 kommentarer:

 1. Hej
  Andre gode frøfirmaer på nettet er
  secretseeds.com plant-world-seeds.com raravaxter.com og impecta.se - de har rigtige gode staudefrø - kan absolut anbefales.
  Godt nytår - mens vi venter på forår

  SvarSlet
 2. Uh jeg vil se frem til at skulle besøge en masse nye sider. Jeg kender alt til det , med at sidde og drømme sig væk og planlægge haven her om vinteren.. Særligt denne vinter er jeg ramt! Vi skal nemlig flytte til foråret - ud på et lille landsted, og når man som jeg, kommer fra et lille byhus bliver der masser af plads at boltre sig på :0) Her er jeg nok ude i at skulle øve mig i begrænsningens svære kunst..
  Tak for en inspirerende og lærerig blog..

  SvarSlet
 3. Her er vi også i drømmeland, har fået den skønneste smedejerns rosenpavillon i julegave, og allerede nu har jeg et billede af at der skal være massevis af hvide hyacinter og tulipaner til at starte foråret med, lidt efeu og hvide claire austin og queen of sweden omkring til sommeren og så slutter vi af med hvide lyng til efteråret, er ikke så havekyndig så ved ikke om det er helt tosset... Sidder også om drømmer om hvornår Mit haveliv kan være her med posten, den er bestilt, jubiii;-))

  SvarSlet
 4. Kære Lotte - vor er det altså en dejlig, livsbekræftende og positiv kommentar. Du drømmer, og det er netop det, alle vi havefolk gør: Drømmer om, hvor skønt det hele vil blive; det er magien.

  Jeg er sikker på, at det bliver brandflot. En enkelt lille ting: Lyngen skal du nok plante et andet sted. Den skal nemlig have sur jord, og det er bestemt ikke rosernes favorit.

  Men husk. Det er vigtigt at drømme.

  SvarSlet
 5. Hej igen
  Tak for dit besøg på min blog - det var dejligt du havde tid til at kigge forbi :0)
  Ville blot sige at din kommentar er blevet publiceret..
  God dag

  SvarSlet
 6. Tak for engelsk-dansk haveoversættelse og forklaring! Det er svært at finde have faglige oversættelser, og jeg har flere engelske havebøger på hylden.
  Jeg er ligeved at gennemgå mine fotos fra Chelsea Flowershow i sommers, så jeg er også kommet i drømmeland og mon ikke det fører til yderligere frø på ønskelisten

  SvarSlet
 7. Beautiful place.

  Just like to share with you a life quote...

  "I love my past. I love my present. I'm not ashamed of what I've had, and I'm not sad because I have it no longer. " -- Colette

  You can get more life quotes at http://quotelandia.com/category/life

  SvarSlet
 8. Hej Claus,
  Jeg sidder ikke som Lotte og venter på "Mit haveliv", men sidder derimod med den her i hænderne, eftersom jeg fik den i julegave af mine svigerforældre. Jeg takker dem mange gange for at have givet mig denne fantastiske bog, men takker også Dig for at have skrevet og udgivet den. Den lever virkelig op til mine forventninger. Den har virkelig sat skub i nogle drømmeprojekter for det kommende haveår. Der bliver snakket meget have hjemme hos os, og snakken falder tit på dig og din have i Risskov. Begge børn på henholdsvis 3 og 4 år kender udemærket dine bøger, tv udsendelser og bloggen. En dag hvor ungernes oldefar havde været forbi på et sent aftensbesøg med en flot buket blomster skete følgende. Min datter vågnede næste morgen og undrede sig over denne flotte buket. Hertil spurgte hun "Har Claus Dalby været her". Jeg måtte fortælle at det "bare" var oldefar. Dine bedrifter gør stort indtryk. Du ønskes et rigtigt godt nytår.

  SvarSlet
 9. Jeg har også besøgt disse sider. Men jeg roder lidt rudt i det. vi har en dejlig have. med mange natur produkter. dvs marksten og brugte martrialer. vi henter ider fra rejser til England, Irland og scotland.
  Spørgsmålet. ønsket om de gode gammel engelske haver er et ønske. er godt igang. men mangler nogle navne på blomster der kan bruges.(frø)
  hilsen una

  SvarSlet
 10. The line of a automobile blow the whistle on buy off positively depends upon the scope and wander of capacity it has to do. There are rare sizes of machines of the unchanged considerate pro machining out-of-the-way sizes of castings and forgings, also there are contrasting kinds of machines through despite the emoluments of doing the unequivocally accommodating of life's work in barmy grades of refinement. An business considerateness is to bear as few machines as judicious to do as vast a line of fluster as tenable, and this is most suitable superb whilom choosing high-grade machines which are not but adapted to species of sphere,
  http://anld.naklo.pl/e-biznes/5021/
  http://www.lifestyleexpo.pl/e-ksiazka-czyli-e-book/
  http://arddyn.com.pl/?p=5300
  http://www.re-life.eu/produkcja-przemyslowa/fer-marek-bienias-stoly-warsztatowe,fe,1020.php
  http://caetwar.org.pl/biznes-i-finanse/drabina-aluminiowa-zdaje-sie-byc-to-istota-jaka/

  http://www.galtor.edu.pl/firmy/httpfer24,com,pl,s,3439/
  http://katalog.linuxiarze.pl/pr,3/
  http://dlaprodukcji.pl/tag/wiertarka/
  http://katalog.linuxiarze.pl/technika,i,telekomunikacja/akcesoria,gsm,p,47/
  http://www.bydara.com.pl/strony,blogi,fora/fer,meble,sklepowe,s,954/

  SvarSlet