Haven sover

Når jeg kigger på de forløbne ugers indlæg, må jeg indrømme, at der ikke har været så mange, der decideret handler om have og blomster. Det skyldes naturligvis, at haven ‘sover’  - hvert fald over jorden. Men heldigvis vågner den snart op til dåd. Mange havebloggere lukker bloggen ned om vinteren, men jeg besluttede mig for at fortsætte og fortælle om dette og hint; hvad jeg foretager mig. Heldigvis er der stadig rigtig mange, som kigger med og kommenterer, og det tager jeg som et fingerpeg om, at bloggen har sin berettigelse – også her i den mørke tid.

 

20100204_085832

 

Snart begynder dagene at blive længere, og så tager jeg i eksil – frivilligt! Sidste vinter opholdt jeg mig nogle uger på det dejlige sydsvenske gårdhotel Drakamöllan. Her skrev jeg på ’Mit haveliv’. Det er dejligt at fordybe sig og kun koncentrerer sig om én ting – nemlig at skrive.

 

20100204_090427

 

Når valget faldt på Drakamöllan, skyldtes det, at vi nogle måneder før havde udgivet en pragtfuld kogebog fra stedet. Mangler i julegaven til den gourmetinteresserede, vil jeg anbefale den.

 

I denne vinter drager jeg også af sted. Denne gang til refugiet Klitgården i Skagen - Kongevillaen kaldet. Tre uger i januar og tre uger i februar. Her skal jeg skrive på ’Bonderoser og pæoner’ og ’Hemmelige haver’, der begge skal udkomme i foråret. Så det bliver travlt. Men dejligt …

 

Det er det, jeg siger: Jeg har et meget privilegeret liv. 2011 bliver garanteret også et rigtig dejligt år.

31 kommentarer:

 1. Kære Claus.

  Jeg må give dig ret.

  Jeg kigger ind dagligt! Men december har, trods forberedelser, krævet noget mere af mig offline, end jeg havde forventet. Derfor de yderst sparsomme kommentarer herfra.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 2. Kære Claus.

  Suk! Bare jeg kunne sige det samme som Zep, at det er december og juleforberedelserne der har holdt mig væk fra bloggen her, men desværre er det helbredet og et smerte helvede.

  Claus jeg må give dig het ret i det, at krybe i eksil frivilligt er en lise for sjælen. Bare gøre det, som man har lyst til og ikke andet. Det kan simpelthen ikke beskrives men skal prøves, før man rigtig kan forstå det. Det er lige det, som vi gør, når vi et par gange eller tre om måneden tager til Sverige i vores campingvogn. Gør lige præcis det man har lyst til til gavn for helbred og velvære - nu hvor haven sover.
  Jo, jeg forstår dig Claus, og jeg står i kø som en af de første til dine nye bøger.

  Ha' nu en rigtig dejlig dag.
  Madam Bæk

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Fortsæt endelig med diverse om haven, mad, vinterbilleder mm. Jeg nyder hvert et øjeblik jeg får noget nyt af vide gennem dig og din blog. OG mange dage er jeg inde og kikke flere gange, for at se om der ikke lige skulle være noget nyt siden sidst jeg så....
  Sikke en masse smukke fotos dine læsere får taget.
  Med ønsket om en smuk og kold 14. december-dag.
  kh Lone.g

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  det samme her - flere gange dagligt, faktisk! Det er et 'åndehul' midt i alt det hvide ... Tak for inspirerende beskrivelser og fine billeder, som jeg ikke vil være foruden.
  Vinterlige hilsner
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 5. Det er dejligt at kunne leve af det man allerbedst kan lide:o) Der ser dejligt ud på Drakamöllan og det er der sikkert også på Klitgården i Skagen!
  Holder dine havemedarbejdere vejrlig, mens haven sover?
  Jeg forsøger også at holde liv på min blog selvom det primært er en haveblog - der er jo stadig dejligt ude i naturen (det ser vi også i vinterbillede konkurrencen) og noget af den kan man tage ind og dekorere med:o)

  SvarSlet
 6. Kære Madam Bæk - rigtig, rigtig god bedring.

  SvarSlet
 7. Det er riktig fint at noen hagebloggere holder koken vinteren igjennom! Nå når det nærmer seg jul kjenner man på at havemagen er underernært. Har pakket inn din siste bok til meg selv til jul, så da blir det tid for litt hagedrømming i julen. Ja, hvem kunne ikke tenkt seg en liten timeout på et slikt karismatiskt sted. Du er nok en heldiggris, som vi sier på norsk. Egentlig er vi vel mange heldiggriser her i norden. Tenk når ditt opphold i kongevillaen er over kan vi begynne å se etter tegn på vår og sesongens første hagemesser finner sted! For ikke å snakke om frøkatalogene som dumper ned i postkassen om dagen. God vinterdag til alle!

  SvarSlet
 8. Havebilleder og havetanker er netop så vigtige i den mørke tid. Derfor følger jeg også med, men får da heller ikke altid lagt en hilsen. Pizzaen fra den anden dag, ja den må prøves. Nok med færdigkøbt pesto, men alligevel. Synes også at det er hyggeligt at kigge ind, og se hvem der har kommenteret. Heldigvis har jeg mødt flere irl. Til sommer skal jeg køre gennem Holland, så der vil jeg vende tilbage og søge på dine sider, du har nævnt et bed and breakfast. God bedring til Madam Bæk.

  SvarSlet
 9. Kære Claus,
  Er både glad og taknemmelig over, at du IKKE lukker din blog om vinteren.
  Du har så mange talenter - (ikke kun vedr. have) - som vi andre nyder godt af.

  Tror, det er alsidigheden på din blog, der bl.a. gør den så populær og det, at du aldrig er karrig med at dele - det være sig pizza-bagning, gæstebud i dit skønne hjem, besøg div. steder i ind- og udland osv., osv.

  Det bliver aldrig træls og kedelig læsning - og hjertelig tak for det.

  Keep up the good spirit - vi er mange, som sætter pris på det/dig.

  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 10. Kære Claus.

  Jeg ved godt din have sover. Men hvis du er helt stille og bare lister en tur med dit videocamera... Så måske den ikke vågner for tidligt.

  Knus Rikke.

  SvarSlet
 11. Hej Claus,
  Jeg kigger også forbi minimum en gang dagligt og jeg hygger mig med både dine indlæg og med alle kommentarerne - her på din blog føler jeg mig i så godt selskab med andre haveglade mennesker.
  Jeg tager så ofte "på besøg" hos dem der kommenterer, hvis de har en blog.
  Så forsæt endelig hele vinteren med dine indlæg hvis det er muligt - du giver os glæde, underholdnig og inspiration.
  Hilsen Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 12. Kære alle - tak for søde kommentarer. Håber ikke, at I opfattede det som en trussel; at jeg ikke ville biogge mere resten af vinten. I slipper ikke. Nej, jeg sad bare og filosoferede lidt over, at der ikke havde været meget 'haveliv' på det seneste.

  Kære Rikke - god idé. Meget tyder på, at vi får ryddet en del op derude her inden jul. Så I skal nok få en video.

  SvarSlet
 13. Kære Claus!
  Apropos mad: Din opskrift på pizza i går og kogebog i dag: Det blev ikke nogen succes med de tranebær- og lakridssmåkager! Jeg fik ellers noget fint lakridspulver hjem fra Bülow, fordi Habaneroen, jeg havde på lager, ikke kunne rives på rivejern, og jeg fulgte opskriften til punkt og prikke; men de smager altså ikke godt de smakager! Og de lugtede fælt, da de kom ind i varmen i ovnen. Der må jo være andre, der kan lide dem, eftersom en kendt kok bringer opskriften; men jeg foretrækker altså lakrids for sig og kage for sig.
  Jeg havde ellers planlagt, at de lakridskager skulle opdatere juletraditionen med brunkager, som jeg i øvrigt heller ikke bryder mig om på trods af, at jeg har bagt dem i størsteparten af halvtreds år. Nej, sådan skulle det ikke være.
  Nu vil jeg gå i køkkenet at knuse kagerne til krummer til fuglene, og hvis jeg strør lidt på jorden oven på sneen, kan det være, at fasankokken også vil tage for sig. Og så vil jeg bagefter gå i gang med søster Helles vanillekranse. Eller mååske skulle man bare forsøge sig med at bage en ny omgang småkager kun med tranebærrene???
  Selv om vore haver sover, kan vi jo praktisere
  Happy Armchairgardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 14. Kæreste Claus,

  jeg er dig dybt og inderligt taknemlig fordi din blog ikke går i vinterhi. Det er måske netop i den blomsterløse og mørke tid, at man har allermest brug, for hyppigt at frekventere din blog, som på forunderlig vis varmer helt ind i sjælen her i vinterkulden. Nu hvor jeg igennem længere tid har været afskåret fra at gæste din blog, er det virkelig gået op for mig, HVOR meget, den betyder for mig. Den er en sjæleoase i dagligdagen.

  Jeg har været igennem en meget meget svær tid, og er det til dels stadig. Jeg vil gerne sige alle jer, der var så utroligt søde og betænksomme, at sende hilsner, tanker og knus til mig her på bloggen en KÆMPESTOR tak. Det rørte mig så dybt, at der findes så mange hjertevarme medmennesker derude i cyberspace. I skal vide, at jeres hilsner gjorde mig ubeskriveligt glad.

  Og til dig, kære Claus. Du har været intet mindre end fantastisk. Jeg vil aldrig aldrig nogensinde glemme dig for alle dine opmuntrende, støttende og hjertevarme mails, som virkelig spredte lys, da det var allermørkest. TUSIND TUSIND og atter TUSIND TAK.

  ...ja, alle skal vide, at vores allesammens Claus har et hjerte af guld - og selv hjertet deler han generøst ud af:o)

  Èt venligt ord kan opvarme 3 vintermåneder.....

  Ønsker jer alle en rigtig hyggelig decemberdag, og endnu en gang af hele mit ganske danske hjerte TAK:o)

  TANTE GRØN

  SvarSlet
 15. Det er godt at du blogger om vintern, som andre asgt her det behövs. Drakamöllan er et fedt sted, ikke langt fra hvor jeg bor,naturen der er smuk, smuk. Kan godt forstå det var fint at sidde der og skrive!
  hilsen Sophia

  SvarSlet
 16. Jeg kigger også ind hver dag, selvom jeg ikke er så god til at få skrevet kommentarer. Har heller ikke fundet ud at at oprette mig som fast læser endnu.

  Men det er helt klart, at jeg skal se, hvad der er af nyt på din dejlige hjemmeside hver dag. Så bliv endelig ved med at give os inspiration. Det har været spændende at se lidt af dit dejlige hus indvendigt og en madopskrift af og til er jo også skønt.

  Hilsen Hanne fra Randers

  SvarSlet
 17. Snart begynder dagene at blive længere......,- det var dog den dejligste sætning. Og det er jo rigtigt. Glæder vi os? Jep.

  God aften.

  SvarSlet
 18. Lisbeth, Half Moon Bay14. december 2010 kl. 16.35

  Jeg håber du sender mange billeder og kommentarer fra Klitgården i Skagen! Det er simpelthen et vidunderligt sted. Jeg har hus i Skagen, som jeg deler med mine søstre, og det bedste jeg ved er at cykle ud til Damstederne, som ligger lige ved Klitgården og gå i vandet der. Det kan du selvfølgelig ikke nu, men du kan gå vidunderlige ture i det smukke landskab. Nej, hvor bliver det dejligt for dig at skrive der! Og så kan du få god mad på Restaurant De 2 have og lækker chokolade og te/kaffe i Det lille Kaffehus inde i byen. Drakomöllen ser vel nok også skønt ud.Bliv endelig ved med alle de gode indlæg.
  Hilsen fra et regnfuldt nordcalifornien

  SvarSlet
 19. Kære alle - igen: Tak for søde ord.

  Kære Tante Grøn - VELKOMMEN tilbage. Du har været meget i mine tanker den sidste tid. Tag den nu lidt med ro og føl dig ikke forpligtet til at kommentere i samme hast som tidligere. Men du skal vide, at vi ikke kan undvære dig. Vel?

  SvarSlet
 20. Ja det er nu ikke juleforberedelserne i sig selv, men Kong Vinter, som forstyrrer mine juleforberedelser og øvrige aktiviteter ;-)

  Men det gør mig ondt for dig Madam Bæk - sender alle gode ønsker om GOD BEDRING og et stort kram herfra sneøen!

  Dejligt at "se" dig igen Tante Grøn :oD

  Lyder spændende med Holland hanne/Tilst! Ja hvad gjorde vi uden havevenskaberne?! Når det nye år tager fat, så kommer der garanteret fornyet energi til mangt og meget i den verden...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 21. Hej allesammen, netop hjemkommet fra arbejde lukker jeg mig straks ind i dette dejlige univers, der findes på denne hjemmeside, for jeg må opdateres på hvad der er sket siden i går :) Her er så dejligt og fyldt med gode, inspirerende kommentarer og hilsner til hinanden, foruden selvfølgelig Claus' indlæg om "hus og have" (og kokkerier, minsanten), som altid er interessante og livsbekræftende for os alle.

  Rigtignok lærer man næsten hinanden lidt at kende når man jævnligt går ind og læser kommentarerne og det giver også det hele en ekstra dimension. Jeg tror da også at du, Claus, har megen glæde af at kommunikere med dine faste læsere på denne måde, og det er jo altid rart at få tilbagemeldinger på det man laver. Bliv endelig ved med at blogge, det bliver interessant at høre om din "isolation" i Skagen i det nye år, det bliver dejligt for dig at koncentrere dig om de næste bøger.

  Fortsat god 14. december til alle.
  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 22. Kære Claus

  Du er en af dagens lyspunkter, hvis det hele er lidt trist, så bliver man i så godt humør af at komme ind på din blog, det er ALDRIG kedeligt.
  Knus og tak for alt det du gør.
  Bente(Djursland)

  SvarSlet
 23. Nej vi kan bestem ikke undvære Tante Grøns skønne bemærkninger...!!!.. Ked af at læse hun ikke har det godt.. Stor trøst herfra... Og din blog Claus er total uundværlig. Skønt at følge med i din gøren og laden.. Er også en af de trofaste læsere der er inde hver dag, men lægger sjældent en kommentar. Ved heller ikke lige hvordan man opretter sig som fast læser, men DET er jeg... ;)) Så bliv endelig ved kære Claus med at skriv om din gøren og laden. Du har i hvert fald været med til at gøre min førhen ikke eksisterende interesse for have til det absolut modsatte. Og ja, havearbejde er total godt for sjælen, hvis man ikke har det godt. Fandt stor lise ved at gå og rode i jorden i sommers, da jeg havde en nedtur med stress, så det med lykkeendorfiner i jorden passer... Rigtig god jul til alle trofaste læsere og dig Claus og din familie....
  Hilsen Lena Hansen fra Håstrup

  SvarSlet
 24. Hvor ER det dog dejligt at se, at der pludselig IGEN står TANTE GRØN ud for en kommentar.

  Vore livsbetingelser kan forskrækkelig hurtigt ændre sig (må nu selv bide i det sure vinteræble og slås med sygdom fremover).
  Derfor forstår jeg til fulde, at du, Tante Grøn, ikke har haft overskud til de "store armbevægelser - endsige ordudfoldelser".
  Men rigtig hjertelig velkommen tilbage.
  Vi har virkelig savnet dig, kære du!

  Claus tilgiver nok, at denne kommentar ikke er stilet direkte til ham, ik'?
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 25. Kæreste Karen - nu er det jo heldigvis ikke kun mig, det handler om. Det er både hyggeligt og dejligt, når I kommunikerer sammen gennem bloggen. Jeres kommentarer er i høj grad med til at at gøre dette univers til en lille tænke-/hyggepause i hverdagen.

  SvarSlet
 26. Kære Tante Grøn

  Også herfra har du været savnet. Jeg kan forstå, at du har været og stadig er igennem en rigtig grim periode i livet, derfor sender jeg dig de varmeste tanker.

  Husk selvom det måske kan være svært at se det i øjeblikket, så er det viljen til at ville - avler evnen til at kunne. Dermed mener jeg, at med tiden vil også du for vendt de negative tanker og perioder til noget positivt.

  Jeg føler med dig.

  De kærligste hilsner og tanker til dig Tante Grøn

  SvarSlet
 27. Nu sidder jeg og kommer i tanke om, at det da vist er godt, det ikke er personerne her på bloggen, der skal have en 1., 2. eller 3. plads - men havde det nu været det, ser mit bud sådan ud:
  På en ubestridt 1. plads kommer......... CLAUS DALBY! Havde det ikke været for ham, havde denne dejlige blog jo slet ikke eksisteret, og det er da en forskrækkelig og uudholdelig tanke. Roserne findes bare ikke store og mange nok til dig Claus!!!
  På en ligeledes ubestridt 2. plads kommer..... Ja, hvem andre end vores længe savnede TANTE GRØN. Uden dig og dine dejlige indlæg her er det altså ikke helt det samme - med al mulig respekt for alle I andre. Glæder mig til at høre, om der evt. er observeret flere røvfugle eller andre nye arter over Mors på det seneste.
  Og på en delt 3. plads ligger Zep, Ninni, Madam Bæk, Grete, Helle, Majbrit, Bo, Stein, Karen, Linda, Miss Hyacinth, Jesper o.s.v, o.s.v.....
  Kærlig hilsen til jer alle - også dem der kommer ind under o.s.v. fra Inga

  SvarSlet
 28. Kære Inga - du kandiderer da også til en pris.

  SvarSlet
 29. "Det er en kold tid, som vi lever i...alle går rundt og fryser. Men vi har det så nogenlunde her....... her på Østre Skovvej......!"

  Nej, "nogenlunde" kan langt fra gøre det! Man får det SÅ godt, når man via bloggen aflægger et visit på Østre Skovvej:o)

  Kære Claus, Zep, Lena, Karen, Madam Bæk og Inga!

  Sneen er næsten smeltet her hos os p.g.a alle de VARME hilsner og søde og trøstende ord, som I har lagt til mig her på bloggen. Det er noget, der varmer en forfrossen vintersjæl, kan I tro. Meget meget mere end I aner:o) Jeg har sådan savnet jer allesammen.

  Karen og Madam Bæk, det gør mig så ondt at høre, at også I er stødt på en kæmpestor sten på Livets Landevej. Karen, dig sender jeg mine varmeste ønsker om en god og snarlig bedring. Og dig Madam Bæk, sender jeg mine varmeste ønsker om en lang smerte- og svimmelheds-
  fri periode.
  Nogle siger, at selv den sten, der ligger i vejen, kan der komme noget smukt ud af. Skal vi ikke vælge at tro på det?

  Dit motto Madam Bæk, har jeg også gjort til mit:o)

  Inga, jeg er enig med Claus i, at du bestemt også kandiderer til en pris.

  RIGTIG GLÆDELIG FORJUL ALLESAMMEN.

  De kærligste hilsner og tanker til alle på bloggen fra en taknemlig CD blog-læser

  SvarSlet
 30. PS: Claus, du samler på smukke forhaver, smukt keramik og smukt glas!
  Jeg samler på smukke mennesker og smukke blomster! Og så er din vidunderlige blog det PERFEKTE sted at være:o)

  Blot en lille strøtanke og et lille godtnatpip....

  SvarSlet
 31. Hej Claus. Tak for din energi - trods kulde og mørke, til stadig at få os til at gå ind på din hjemmeside og få et pep til dagen i morgen. Stort KRAM

  SvarSlet