Hvid som sne

Nu har jeg lige været ude for at tage nogle billeder.

 

Mange, der tager billeder af sne, vil have oplevet, at de ofte bliver for mørke.

 

Problemet her er apparatets lysmåler. Når den måler for eksempel en sneflade, opfatter den et meget lyst motiv, og derfor tror den, at motivet et lysere, end det i virkeligheden er. Dette betyder, at lysmåleren siger til apparatet, at det skal blænde ned og lukke mindre lys ind.

 

20101207_125656

 

Min erfaring er, at de mest kreative billeder tages ved selv at arbejde med tid og blænde. Slå derfor automatikken fra, hvis du kan det på dit apparat.

 

Indstil nu blænden til for eksempel 5,6 og skru op og ned for tiden, mens du fotograferer. Derved lukker du mere eller mindre lys ind. Vurdér nu på displayet eller computeren, hvordan resultatet bliver. Forsøger du dig med flere indstillinger, skal der nok vise sig noget brugbart.

 

20101207_125520

 

Jeg er så heldig, at der på mit apparat er en såkaldt ’højlysviser’: På apparatets display viser den, hvor højlyset ligger ved at blinke. Højlyset er den eller de flader, som bliver helt hvide. Man taler om, at de går helt i ’nul’, fordi der ikke er nogen ’tegning’ i området. Læs mere her.

 

20101207_125419

 

Jeg plejer at sige, at højlyset skal ligge, som akvarelmaleren ville lade det hvide papir stå umalet.

 

Det er vigtigt, at de hvide højlyspartier ikke er for store. For eksempel må der ikke være for meget højlys på en sneflade. Det er derfor, det er svært at fotografere sne i fuld sol. Sneen – der tilsyneladende er hvid, men slet ikke er det; spørg bare akvarelmaleren – dannes ved hjælp af skygger. Det eneste, der er helt hvidt på billederne nedenfor, er solen.

 

20101207_130019 20101207_130134

 

Jeg bruger altså ene og alene min ’højlysviser’ som lysmåler. Er der for store partier med højlys, blænder jeg enten ned eller tager billedet på en hurtigere tid. Omvendt er det, hvis motivet er for lyst.

 

20101207_130103

 

Håber, at I, der ved lidt om fotografering, forstår, hvad jeg mener. For udenforstående vil det nok være det rene volapyk. Selv begyndte jeg først at fotografere for seks-syv år siden, og før den tid var de forskellige termonologier helt uforstående for mig.

8 kommentarer:

 1. Jeg er ked af at sige det Claus ... Men jeg tror ski' det er dig selv der vinder den foto-konkurrence :-).... smukke smukke billeder.
  Kh Lone

  SvarSlet
 2. Kære Lone - nej, nej da. Der er flere meget flotte fotos på vej. Og jeg deltager af gode grunde ikke. Jeg prøver blot at give nogle enkle tips til, hvor man kan blive en endnu bedre fotograf.

  SvarSlet
 3. Tack för tipsen! Det är inte lätt att fotografera vinterbilder, särskilt som att ljuset ofta är för skarpt eller för dåligt. Bilden på din uppfart med allén är helt vidunderlig! Just nu är min kamera dock inne på rengöring från sommarens pollen och damm, så här blir inga bilder tagna.
  Eva
  PS Njuter varje kväll av att blädda i din bok.

  SvarSlet
 4. Kære Claus.
  Skønne, skønne billeder.
  Jeg kan sørme godt se forskellen på dine og mine billeder - men du er jo også nødt til at have det ypperste indenfor kameraer - det er jo de fantastiske billeder, du tager, der er en af årsagerne til at vi er så vilde med dine bøger.
  For mig var din undervisning udi fotokunst volapyk - men jeg håber, der er andre, der er mere teknisk anlagt. (Ja de kan i hvert fald dårligt være mindre). Tak alligevel.
  Jeg vil gerne sende så varme hilsner til vores allesammens TANTE GRØN, at sneen smelter, når hun "kommer på" igen!!!!!
  Kærlig hilsen Inga

  SvarSlet
 5. Hej igen.
  Hi hi ... Du kan ellers vinde en FANTASTISK præmie. Tak for de fine foto-tips. Jeg er i skarp træning og prøver at tvinge mit kamera til "at tage sig sammen".
  Tak for de søde ord på min blog.
  Kh Lone

  SvarSlet
 6. Jeg fikk mitt speilreflekskamera sist sommer og har gått på fotokurs i høst. Det er godt, for da skjønner jeg hva du snakker om og alt blir ikke bare "volapyk"! Det er spennende å prøve seg fram og dagens teknologi gjør jo at man har råd til å knipse 100 bilder for å få et lykketreff. Fotografering blir litt mere kreativt med et slikt kamera. Lys og bakgrunn blir en gjentakende utfordring, men utfordringer er ikke å forakte. Det gjør så godt når de en gang imellom blir beseiret.

  SvarSlet
 7. Lige nu er mit kamera et ´almindeligt´ et, men hvem ved, hvad tiden bringer. Derfor sættter jeg meget pris på, at du sætter dine blog-indlæg i grupper. Det gør det let, at finde tilbage til noget man tidlirer har læst. Og se hvad der ellers ligger under samme emne.

  I foråret fik jeg faktisk penge i gave beregnet til nyt fotoapp., istedet blev det til 12 Rosa ´Apple jack´ og 90 Myrtegedeblad ´Nitida elegans´. Sådan kan det gå.

  SvarSlet
 8. Kamera er øverst på ønskelisten. Men men men.... det skal jo helst være et lækkert et af slagsen. Det lille hurtige Ixus jeg bruger til hverdag er okay, fordi man kan have det i lommen. Og det har jeg - næsten 24-7. Men når man er grafiker - så kan man jo også se når noget er kvalitet. Dine billeder er flotte, kom endelig med flere tips. Vi vil gerne lære... ;)

  Kh
  Eva fra Greve

  SvarSlet