I køkkenet

Der er flere, som – siden, jeg startede bloggen – har spurgt, om ikke jeg ville skrive lidt om, hvad jeg laver i køkkenet. Nu, hvor der ikke sker så meget i haven, tager jeg imod opfordringen.

 

Dette er jo ikke en madblog; dem er der flere rigtig gode af (lad mig blot nævne Kødfri fredag, Newyorkerbyheart og Piskeriset på eventyr), men alt det, vi anvender i køkkenet, kommer jo fra naturen/haven, så tingene hænger alligevel sammen.

 

Jeg holder meget af helt basale retter, hvor den enkelte råvare smager rigtig igennem, og jeg har altid et basislager af hjemmelavet tilbehør, som i en snæver vending kan løfte et måltid. I går syltede jeg således tranebær:

 

Syltede tranebær

Det er både hurtigt og nemt at sylte tranebær, og de kan med deres let bitre smag bruges til rigtig meget. Dette vil jeg vende tilbage til.

 

20101130_185003

 

Tranebærrene kan lige nu købes hos grønthandlere og i supermarkeder, hvor de fås enten frosne eller friske. Når jeg sylter tranebær, sker det pund til pund, som min bedstemor altid sagde - et pund sukker til et pund bær. Altså én til én. Jeg ved, at det er meget sukker, men det fremhæver i den grad bærrenes smag. Desuden konserverer den store sukkermængde; så man behøver ikke at tilsætte konserveringsmiddel.

 

20101130_191042

 

Bærrene kan enten syltes ’rene’ eller sammen med æbler i små tern – ca. halvt så mange æbler som bær. Vej den samlede mængde bær/æbler og kom dem i en gryde sammen med samme mængde sukker (jeg bruger lyst rørsukker). Lad blandingen koge op under omrøring, skru ned og kog videre ved svag varme et kvarters tid. Tilsæt nu stivelse (for eksempel ’Marmelit’) som anført på pakningen. Hvis du sylter tranebærrene uden æbler, er det som regel ikke nødvendigt med stivelsen, fordi de indeholder megen pektin.

 

20101130_204103

 

Fyld derefter bærrene på skoldede glas og sæt låg på.

 

Syltede tranebær smager himmelsk som tilbehør til kødretter eller i en råkost: Snit gulerødder, rødbeder eller rødkål meget fint og bland dem med et par skefulde syltede bær og evt. lidt hakkede nødder. Til dessert kan de også bruges: varm evt. bærrene lidt op og server dem som en sød sovs til is eller lignende.

 

Læs mere om tranebær her. NB. Husk, at bærrene er meget sunde.

22 kommentarer:

 1. Kære Claus! Det havde jeg ikke tænkt på - at komme sødsyltede tranebær i råkostsalat med rødkål. Det lyder dejligt, og det gør også en opskrift i Berlingeren i søndags på småkager med tranebær og lakrids! Så du den? Når min havemand har været her at grave min indkørsel nogenlunde fri for sne, skal jeg til mekanikeren at have sat vinterdæk på min bil, og så skal jeg ud at fouragere, inden vi sner inde igen - tranebær bl.a. Lakridsen har jeg på lager: Johan Bulows Habanero chili liquorice. Det bliver vist lidt af et eksperiment.
  Bon appétit!
  Jytte
  www.danishknitdesign

  SvarSlet
 2. Kære Claus,
  tak skal du have, den opskrift vil jeg prøve! det lyder som en rigtig god gave. Og så skal du have ros for også at sprede MADglæden. Jeg prøver at lave så meget som muligt selv, UDEN SMAGSFORSTÆRKERE el.lign.- det bliver man kun tyk og syg af.
  Kærlig hilsen fra Erika

  SvarSlet
 3. Hej Claus. Sikke en god beskrivelse, jeg kan næsten smage tranebærene. Nu må jeg da ned og have købt nogle tranebær, super her i denne kolde tid. God 1. dec.

  SvarSlet
 4. Kære Jytte - lad mig høre, hvordan det går. Småkagerne lyder virkelig lækre. Har du også rødløg og æblecidereddike hjemme? Jeg kommer snart med en supergod og nem opskrift, hvor disse ingredienser - foruden sukker - indgår.

  Kære Erika - jo, det søde er (med måde) vigtigt i maden. Sukker er jo også et krydderi. For eksempel helt uundværligt i en tomatsovs. Prøv også et komme et lille drys i vandet, når du koger gulerødder.

  SvarSlet
 5. Ja, tranebær er godt - og så er de jo super sunde :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 6. Kjære Claus, i nå kalde Danmark.
  Det høres helt fantastisk ut, vil prøve det hvis jeg får tak i Tranebær. Har ikke sett det i vår butikk, bare tørkede.
  I helsevesenet bruker vi tranebær kapsler for å forebygge urinveisinfeksjon hos pasientene.
  Selv lager jeg Rognebærgele på høsten som er super godt til viltkjøtt.
  Ingen ting er så hyggelig som å få julegave som er laget med kjærlighet fra et kjøkken.
  Jeg skal nå lage to store Marengsbunner som skal pyntes med vaniljekrem, krem og bær med sjokolade dryss på toppen.
  De skal serveres på fredag til en av mine pasienter som skal ha stort rakfisklag.
  Det er alltid hyggelig å bli spurt om en tjeneste når en vet at det virkelig blir satt pris på.
  Takk for ideen Claus, regner med at det kommer mer fra dit kjøkken. Hjertens fra Grete og idag veldig kalde Sandefjord.

  SvarSlet
 7. Kære Grete - hvem, der bare var en af dine patienter. Marengsbunde, der lyder herligt.

  SvarSlet
 8. Mange tak for rosen :-)

  Jeg lavede en tranebærgelé sidste jul og brugte den blandt andet i en frisk rødkålssalat. Det gav et meget godt modspil, og så er tranebærgeleen ikke så sød som ribsgelé og er god at bruge i saucer, som ikke skal være så søde.

  SvarSlet
 9. Kjære Claus.
  Jeg skal love deg den er god.
  Jeg liker veldig godt kjøkkenet dit. All den flotte keramikken og glasskunsten du har er tiltalende.
  Ha en god kveld forran peisen.
  Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 10. Hej Claus

  Det lyder næsten som om, at en af dine næste bøger bliver 'Spiselige havedrømme'!

  Den ser lækker ud, den opskrift.

  I det hele taget er det fantastisk at sylte og gemme sommeren på glas! Jeg kan ikke forestille mig noget mere livsbekræftende - det er ren nydelse! Det vil jeg absolut gøre noget mere i, når jeg engang får hus og have.
  I sommers lavede jeg den lækreste marmelade af grønne tomater og citron. Den blev så god, lækker og gylden! Den skulle I allesammen tage at prøve.

  Nogen, der skal til keramiker Lone Borgen og guldsmed Bente Hallsteins julesalg her i weekenden?

  Glædelig 1. december.

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 11. Hej Claus

  Superskøn idé at få lidt kogekunst her på denne årstid! Jeg hører til dem, der ellers ikke kunne finde på at sylte, men sørme om ikke også jeg ryger lige med på den :-) Mange tak!

  SvarSlet
 12. MUMS ! Hvor ser det lækkert ud - det må absolut prøves. Skal bare lige have fundet nogle Tranebær ;-)
  K.H. Sanne O.

  SvarSlet
 13. PS. Undre mig for resten over - Skal der slet ikke lidt vand ved til kogningen ?

  SvarSlet
 14. Kære Claus,
  Du er simpelthen en guttermand..for at dele ud af dine gode ideer indenfor kogekunstens verden også, DET vil jeg glæde mig til. Og jeg plejer heller ikke at sylte, men den opskrift her, den hopper jeg altså med på. Det ser bare virkelig lækkert ud, - og dejligt at du giver ideer til, hvordan det kan bruges. Glæder mig også til at se dit julepyntede hjem, for det så jeg altså at du lidt lovede;-)
  Suk, ja, hvem der blot var middagsgæst hos dig,God mad, godtfolk og smukke omgivelser-også indendøre, ser det ud til. Du er virkelig en inspiration, og man bliver så glad og opløftet herinde.
  Ha' en dejlig aften i ildens skær, Claus.
  Kærligst, Helle

  SvarSlet
 15. Hej Claus
  Prøv at checke denne her:
  www.klidmoster.dk - meget god inspiration!

  SvarSlet
 16. Hej igen, Claus - jeg er helt enig med dig hvad brug af sukker angår. Jeg bruger også sukker når jeg koger gulerødder. Med smagsforstærkere mente jeg alle de kunstige tilsætningsstoffer, som gør os syg og ødelægger vores smagssans... men det er jo en anden sag.
  Tak skal du have for at henvise til "kødfrifredag" - den hjemmeside er jeg rigtig glad for. Gud, hvem/hvad har jeg ikke opdaget siden du er begyndt med bloggen her!!!
  Og forresten, bogen "Mellemøstlige køkkener" er et hit hos familien, skal jeg hilse og sige.
  Ønsker jer en ganske dejlig julekomsammen og en god weekend, kærlig hilsen fra Erika

  SvarSlet
 17. Kære TBS - ja, det er en fin, fin blog.

  SvarSlet
 18. Helt enig - tranebær er fantastisk. Bruger dem som bunddække, og de giver masser af bær. Desværre nåede vi ikke at få plukket alle, inden vinteren brød løs, og dem vi nåede at plukke og sylte, har vi spist.
  Jeg glæder mig over og til dine inspirerende ideer og tips til, hvordan vi kan bruge de råvarer, som vi kan finde i naturen og i vore haver.
  Ønsker dig og dine medarbejdere en dejlig julefest (ville gerne have været en af deltagerne) og en god weekend.

  SvarSlet
 19. Kære Claus

  Søndag formiddag fik jeg syltet Tranebær med æbler og vi prøvesmagte det til en rullesteg om aftenen.
  Det smager altså bare FANTASTISK! og sikke en farve det har. Glæder mig bare rigtig meget til at kunne stille det på bordet, når vi får gæster juleaften. Tak for opskriften - Håber du kommer med flere ;-)
  K.H. Sanne O.

  SvarSlet
 20. Kære Claus

  Tak for inspiration både i køkken og have.

  Jeg vil helt klart anbefale en Tranebær Chili Gel hvor du til din tranebær, når du koger dem tilsætter en chili eller to alt efter styrke, smag og behag. Denne sammensætning smager himmelsk og kan bruges som tilbehør til et godt stykke rødt kød eller smagsforstærker i fx. sovse eller gryderetter.

  God fornøjelse

  Venlig hilsen

  Laila

  SvarSlet
 21. Kæren Laila - det vil jeg prøve. Lyder lækkert.

  SvarSlet