Jul på ’slottet’

Ja, jeg ved godt, at det er en smule højtravende med sådan en overskrift. Men ’Lidt kongelig har man da lov at være’, som et kendt reklameslogan siger.

 

20101204_151425

 

Billedet her viser opdækningen i går, og hvert år varier jeg pyntningen. Sidste år var blomsterne hvide juleroser, og i år faldt valget på amaryllis.

 

20101204_151556

 

Jeg købte dem i knop for en lille uges tid siden og stillede dem ind i varmen for at få dem til at springe ud, og det kom lige til at passe. De blev placeret i høje glasvaser – tre blomster i hver – med lette græsstrå som modspil til de store blomster. Enkelt og alligevel effektfuld, synes jeg.

 

20101204_151653 20101204_153816

 

På bordet var der strøet sølvkogler med fyrfadslys fordelt imellem. Højskolesangbogen var der også. For når man er sammen, skal der synges.

 

20101204_152340 20101204_152613

 

Som jeg skrev i går, er det (modsat, hvad man sikkert skulle tro) ikke den helt store julepyntning, jeg præsterer. Masser af levende lys gør det meste, men lidt pynt skal der også til. De smukke guldhjerter er fra Oda Wiedbrecht, som forærede mig dem for snart en del år siden. De giver den helt rigtige stemning.

 

20101204_213250

 

Vi havde en rigtig dejlig aften, og den blev nydt i fulde drag. Vi skulle ikke spekulere på andet end at nyde den helt igennem skønne mad, som Jonna Hald lavede til os.

 

20101204_213330_01

 

Og en anden fantastisk ting var, at da de sidste gæster gik omkring kl. 03.00, var alt vasket og ryddet op af de indforskrevne hjælpere. ’Lidt kongelig har man da lov at være’…

28 kommentarer:

 1. Enkelt og smuk bordpyntning.

  Kan godt forstå i er glade for, at jeres hjælpere havde klaret oprydningen :-))

  SvarSlet
 2. Kongelig eller ej, smukt er det. Jeg er selv vild med hvide Amaryllis. Holder selv af stilen "Franske stemninger på nordisk vis" hvid, sølv, lyselilla og lyse farver. Her mødes familien senere i dag til glogg og hjemmelavet æbleskiver, og selvfølgelig hjemmelavet juleslik. Fortsat god søndag derude

  SvarSlet
 3. Og med de gemakker må du gerne føle dig lidt kongelig:) Hvor er det en smuk spisestue!

  SvarSlet
 4. Looks so beautiful!
  Love the golden hearts hanging from the chandeliers. They add that traditional touch in an elegant way to the elegant table.

  SvarSlet
 5. Yderst elegant og stilfuldt. Dejligt, at I nød aftenen.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Deres kongelige Højhed!
  Hvor fint! Hvor fint!
  Men vi ville nu også være blevet slemt skuffede, hvis De havde frådset i skrigrøde kravlenisser og rensyr, og hvad ved jeg. Sølv og sort og hvidt tiltaler også min æstetiske sans, og så glæder det mig at se højskolesangbogen på bordet. Den bliver også brugt flittigt her i huset, især når mine (dansk)amerikanske børnebørn er her (de har dobbelt statsborgerskab), for jeg lægger stor vægt på, at de kan tale ordentlig dansk, og at de kender til dansk kultur, herunder vore dejlige salmer og sange, som vi lærte en forfærdelig masse af, da jeg gik i skole.
  A propos julepynt og med henvisning til dine smukke hvide hjerter: mine fingerfærdige tolvårige børnebørn i Florida har sammen med deres mor flettet julehjerter i en moderne udgave, og de sælger dem på www.etsy.com/people/heartofchristmas. Jeg håber, at du og dine blogfans har lyst til at lægge vejen forbi.
  Nu venter jeg spændt på at se, hvad du vil delikatere os med næste gang, du åbner bloggen.
  Glædelig anden adventssøndag til dig
  og alle jer andre derude
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 7. Glædelig adventssøndag. Sikke en stemningsfuld spisestue, med et yderst smukt dækket bord. Kan godt forstå, I nød aftenen..Jeg bruger også altid selv en meget enkel opdækning med blomster/naturting som indslag samt lys, lys, lys.
  Tak for kigget ind i dine stuer, du bor virkelig dejligt, ser det ud til, ude som inde, men stadig meget personligt, sådan skal det være. Hos os, er der idag også tændt for levende lys alle vegne, til gæstebud,for det er nu engang utrolig smukt, og hvad kan være bedre end godt selskab og sneen dalende stille ned udenfor vinduerne.
  Kh Helle

  SvarSlet
 8. Kjære Claus!
  Dette var både "kongeligt" og herskapelig!!!!
  Nydelig spisestue og vakkert interiør.Du har god smak Claus. Deilig å ha hjelp på kjøkkenet, det er halve festen.
  Jeg har hatt hjelp på julekjøkkenet mitt denne helgen jeg også. Men det har vært av to jentebarnebarn på åtte og ni år.
  Vi har bakt brød og rundstykker. Laget risboller og kost oss med nissegrøt.
  Vet ikke helt om det er riktig å si at det er hjelp, men hyggelig er det.
  Her har det kommet mye snø i natt og i hele dag så julestemningen er på topp.
  Gleder meg til å følge ditt julekjøkken, Claus.
  Ha en fortreffelig aften foran peisen, det er du fortjent. Kan jeg spørre deg hvor det er blitt av TANTE GRØN er hun på reise?
  Adventsklemmer fra oss her i Sandefjord

  SvarSlet
 9. Kære Grete - TANTE GRØN er rigtg meget i mine tanker, idet en person i hendes allernærmeste familie er ramt af alvorlig sygdom. Hun magter (selvfølgelig) ikke at kommentere her. Men jeg ved, at hun af og til kigger med. Send hende nogle gode tanker.

  Det lyder hyggeligt med børnebørnene - også dine Jytte.

  SvarSlet
 10. Nydelig borddekning og hvite amaryllis er min favorittjuleblomst.
  Ønsker deg en høytidsfull adventstid.

  SvarSlet
 11. Mine varmeste tanker til Tante Grøn - du er savnet!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 12. Hvor ser det hyggeligt og smagfuldt ud. Du kan med god grund kalde det Jul på Slottet.
  Dejligt, at I også bruger Højskolesangbogen.
  Det er iøvrigt en fin samtale eller interview, der er med dig i JPÅrhus i dag.

  SvarSlet
 13. Hvor er det en flot spisestue du har og meget kongelig....:-)
  Smukt dækket bord og dejligt med hjælpere i køkkenet,så du selv kunne nyde dine gæster.
  Kære TANTE GRØN, jeg sender dig en masse positive tanker i denne svære tid.

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 14. Kære Claus
  Dejlige billeder, det er lidt sjovt men forventeligt at du holder din stue i lige så sikker stil som din have! Jeg tror også at dine gæster føler sig som lidt småkongelige med den "kulisse" og med den servering der foregår her.
  Dejligt at få lov til at se dig sådan lidt privat. Håber at I kunne se hinanden trods de store (og smukke!) amaryllis...
  kh Lone.g

  SvarSlet
 15. Det ER da et slot !! Smuk, smuk opdækning. Du kunne have serveret leverpostejmadder, og gæsterne ville alligevel have haft en uforglemmelig oplevelse.

  SvarSlet
 16. KJære Claus!
  Tankene mine går til TANTE GRØN. du er savnet.
  Håper alt ordner seg til det beste hos dere.
  Takk, Claus for at jeg fikk sende denne hilsen på din blogg.
  Har ikveld vært på en fantastisk julekonsert.
  Det er en flott tid vi nå er inne i. Det gjelder bare å ta vare på den. Fortsatt god kveld.
  Hjertens fra Grete.

  SvarSlet
 17. Hej Claus

  Hvilken fin stil! Jeg sad lige og tænkte på, hvordan du havde formået at kombinere indretning og pynt på en sådan måde, at det var maksimalistisk og enkelt på én gang. Forunderligt og rafineret.

  SvarSlet
 18. Hej Claus

  HØJSKOLESANGBOGEN !?

  Den betyder SÅ meget for mig. Askov, det var en god tid.

  Hvilke sange sang I?
  Personligt er nogle af mine favoritter PH's morgensang og den svenske Høstvisa. Blandt andre!

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 19. Kjære Claus,
  jeg vil bare si at jeg har lagt merke til at du under opptakten til denne begivenheten alltid omtalte den som "med ektefelle"..
  Det er noe som jeg føler sier mye om deg som person og din måte å ta vare på medarbeiderene dine på. Jeg kan virkelig ikke forstå bedrifter/abeidsgivere som arrangerer firmafester/julebord hvor partneren ikke får være med.. Selvfølgelig skal partneren være med!!

  Arrangementet ditt så for øvrig VELDIG hyggelig ut! Ja, nesten litt kongelig....

  Beste hilsener Eivind.

  SvarSlet
 20. Hvor ser det bare hyggeligt ud, helt sikker på det var en dejlig aften. Efter at jeg havde kigget indenfor på bloggen igår aftes, gik jeg i seng og drømte at jeg var på besøg hos hr. Dalby. I stuen lå en mand og mediterede, han blev temmelig forskrækket da jeg dukkede op (sorry!!), da jeg skulle gå blev jeg vist ud gennem haven af en flink dame som kunne fortælle at haven var rimelig frodig om sommeren!! Jeg glemte forøvrigt mine støvler, gad vide om de står der endnu...!
  Ja, der er mange fornøjelser ved at læse din blog Claus, tak for det :o)
  Til sidst mange varme hilsner til Tante Grøn.
  kærlig hilsen fru friis

  SvarSlet
 21. Kære Claus,
  Må tilstå dig, at tingene kan ikke blive mere gennemført end ovenstående smukke fotos.
  Håber virkelig, at I havde en pragtfuld aften, og at dine gæster satte pris på "overdådigheden".
  Og så fornuftigt, at du ikke selv stod i køkkenet og brasede og stegte men kunne være fuldendt vært for dine gæster.
  Og så fornægter din forkærlighed for England sig jo ikke!!
  Spisestue i Hepplewhite-stil!!
  Hus og have passer sammen som hånd i handske.
  De bedste hilsner på en solbeskinnet dag

  SvarSlet
 22. Fantastisk flot bordpyntning i et rigtigt smukt rum.
  Tak for dejlige billeder.
  Jeg har fulgt din blog fra starten, og glæder mig dagligt over skønne billeder og gode kommentarer.
  Jeg har længe savnet TANTE GRØN´S vidunderlige,humoristiske kloge indslag,men har ikke villet være bekendt at spørge om hvor hun var blevet af.
  TAK til Grete fordi du turde.
  Rigtig mange kærlige tanker og juleknus til dig TANTE GRØN.
  TAK til Claus,for alt hvad du giver os alle her.
  Kærlig hilsen Dorit

  SvarSlet
 23. Kære Dorit - sidder netop nu og skriver til TANTE GRØN. Jeg hilser fra jer alle. OK?

  SvarSlet
 24. Kære Claus
  Ja, TAK, Send rigtig mange kærlige, varme, hjertelige hilsner til TANTE GRØN fra os alle. Det fortjener hun. Hende der har spredt så mange smil og godt humør.

  SvarSlet
 25. Kære Claus,

  Hvilket smukt og enkelt, men majestætisk bord.

  Jeg har selv Amaryllis i vaserne til jul. Jeg ved ikke om du kender til det trick med at fylde stænglen op med vand og "lukke" forsigtigt af med en lille tot vat?

  Man skal selvfølgelig huske at sætte tommelfingeren for når den skal vendes om og først slippe når stænglen er under vand. Det og så en høj vase har virkelig hjulpet mig til at nyde de smukke blomster i vasen længere. De har det jo med at "knække sammen" hvis de ikke bliver støttet nok.

  Det var et tip jeg fandt i et Martha Stewart/Living blad et par år tilbage. Varme tanker til Tante Grøn.

  SvarSlet
 26. Kære Louise - det var da et rigtig godt tip, som jeg ikke kendte. Det skal da prøves. Jeg plejer at klare 'problemet' med en metaltråd.

  SvarSlet
 27. Hvor er det bare smukt - blomsterne, krystallerne, lysene - alt det, der stråler og lyser op.
  Jeg er ret sikker på, at også gæsternes ansigter har strålet i al denne - i al sin enkelhed - overdådighed, og jeg er helt sikker på, at I alle har haft en dejlig aften.
  Jeg sender de varmeste hilsner og mange tanker til TANTE GRØN

  SvarSlet
 28. Inspiring story there. What happened after?
  Take care!

  Here is my weblog; Juegos Online Gratis

  SvarSlet