Antikke ærteblomster

Når jeg surfer rundt på nettet, er det tydeligt, at rigtig mange er i gang med at bestille frø. Og det er heller ikke spor for tidligt. Venter man meget længere, er mange af de gode ting udsolgt.

 

_DSC4728_thumb[1]

 

Her skal det handle lidt om ærteblomster/lathyrus, og jeg vil give jer et tip: Mon ikke de fleste af os dyrker ærteblomster for især duftens skyld? Jeg gør, men blomsterne skal selvfølgelig også være pæne. Begge disse krav opfylder den skønne ’Matucana’, der ses ovenfor. Det er en såkaldt historisk ærteblomst med en over trehundredårig historie, og det betyder, at blomsterne er lidt mindre, men til gengæld mere talrige og duftende sammenlignet med de forædlede typer, som så dagens lys langt, langt senere.

 

lathyrusodoratus[1]

 

Når man begyndte at fremavle typer med større hoveder, handlede det om, at de var bedre til buketter, men det gik altså ud over duften. Dette ’problem’ kender vi også fra de historiske roser kontra de moderne.

 

themajor[2] lathyrus_mrs_collier[1] primad[1]

 

Heldigvis er der – især engelske - frøfirmaer, som forhandler de historiske lathyrus, og det er dem, jeg tyr til. De tre små billeder viser de historiske ’ The Major’, ’Mrs. Collier’ og ’Primadonna’. Jeg ville ikke undvære nogen af dem.

 

 

10 kommentarer:

 1. Ah,jeg kjenner duften helt hit til meg! Morsomt at du skulle poste dette i kveld, min datter gav meg for en time siden en liten pose med frø av den gamle sorten 'Painted Lady' som hun har kjøpt i National Gallery i Edinburgh.

  SvarSlet
 2. Jeg tror min hjerne fungerer VELDIG bra, for når jeg nå sitter og ser på ærteblomstbildene, så synes jeg at jeg kan kjenne duften!

  (Dessverre kjenner jeg også lukten av røk når je ser noen på TV som røker.....)
  Ha en fortsatt fin uke.

  SvarSlet
 3. Uha jeg må snart til at købe frø, men jeg synes der er laaang tid til de skal sås! Jeg vil ikke undvære Lathyrus og der er SÅ mange dejlige! Jeg har held med at få Lathyrus til at spire, men lige præcis Matucana som jeg prøvede mig med sidste år spirede overhovedet ikke, men jeg må altså prøve igen!!

  SvarSlet
 4. Hehehehe Sweet Peas :-)

  Sendte lige Tanten og dig et fnis da jeg fulgte dit link.

  Besluttede sidste år at jeg skulle have Matucana i 2011, så tak for påmindelsen! (Vidste faktisk ikke at det var rettigig omhu at bestille allerede nu). De andre som du viser må vist også prøves. Tak tak.

  SvarSlet
 5. Ja här sitter man med frölistorna...och den där Matucana har jag kikat på länge. Får se om jag hittar den någonstans, den är ljuvlig. Idag har jag sått, säkert 25 perennsorter. Nu är det vår !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
 6. Ja Matucana kan man ikke undværre så det er heldig man nu kan få den mange steder. Jeg har også haft held med at så den fra frø jeg selv har dyrket. Det kan jo ellers være svært med ærteblomster der har det med at blande gener.

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Jeg må tilstå at jeg allerede har købt dem :o)) Men....man kan vel finde nogle flere frø man ikke kan klare sig uden. Så mangler vi bare at der ikke kommer mere sne, at foråret kommer og vi langt om længe kan så alle vores frø. P.t. lider jeg under at jeg ikke har noget drivhus og det forsinker processen lidt, men alligevel lykkedes mine ting. Det må være noget med omhu :o))

  Uhhhh.....forår, kom frit frem :o))

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 8. Hej Claus

  Tak for de smukke billeder.
  Bedste hilsner Lisbeth K.

  SvarSlet
 9. wow, bestilte frø på ovennævnte link i går aftes og har allerede fået besked om, at de ER sendt. Dejligt, når leverandøren er hurtig på aftrækkeren!

  SvarSlet
 10. Uha, dér var navnet ’Matucana’, den har jeg besluttet mig at have i år.
  Skal lige en tur på planteskole i morgen og købe de sidste frø.
  Spændt på hvad det ender med jeg kommer hjem med.;-)))

  Mvh Kirsten

  SvarSlet