En hyggelig aften

I går aftes var jeg gæst hos Finn og Palle, to rigtig gode bekendtskaber. Vi fik den skønneste middag, og snakken gik. Som mange af jer ved, ‘samler’ jeg på særlige steder med stemning og atmosfære, og det er der virkelig her.

 

Skagen og Gammel Skagen vrimler med hoteller, ferielejligheder, timeshare, pensioner og privat indkvartering, og der er brug for det hele, for byen bugner med overnattende gæster i sæsonen. Blandt de mere særprægede og interessante af slagsen er Finns Hotel Pension ved Sønderstrand. Et kulsort bjælkehus med hvide vinduesrammer, der stikker ud her mellem overtallet af typiske skagenshuse med gulkalkede mure og røde tegltage.

 

Oprindeligt var huset sommerhus for grev Christopher Knuth, der ejede godset Lilliendal ved Præstø. Han rejste gennem familieskabet med sin norske svigersøn en del i Norge og blev betaget af de norske bjælkehuse og bestemte, at sådan ét ville han også have. En voldsom storm i 1921 raserede en stor del af godsets skove, og greven besluttede, at nu var tidspunktet inde. Der var tilstrækkeligt med træ til rådighed, og det skulle blandt andet bruges til at bygge en passende sommerresidens på Skagen – i norsk stil.


reception foyer

 

Huset blev opført i 1923, og de næste 20 år tilbragte greven sine somre her, ikke med grevinden, men med sin elskerinde og sin chauffør ‘Frederik’. Siden har huset haft flere ejere, men i 1992 blev det købt af Finn Bredahl Jørgensen, der efter ombygning åbnede Finns Hotel Pension, som han drev alene indtil 1999, da Palle Thygesen blev partner både arbejdsmæssigt og privat. De to driver i dag foretagendet stort set uden fremmed hjælp. Finn er tidligere skuespiller, instruktør, rektor på skuespillerskolen ved Århus Teater og kunstnerisk leder for Egnsteatret Gellerup Scenen. Finn er københavner, mens Palle er vendelbo, og han har stort set altid arbejdet i restaurationsbranchen som såvel kok, tjener, inspektør som restauratør.

 

kamin bibliotek_2

 

Når man besøger det lille hotel med plads til elleve gæster, er det som at træde ind i et privat hjem. Man spiser i spisestuen og hygger sig i dagligstuen eller slapper af i haven bag det smukke træhus. Overalt på væggene er der teaterminder fra en lang karriere ved scenen, og der er antikviteter og bric‑a‑brac mellem hinanden i en charmerende blanding. Og desuden findes et veludstyret bibliotek med både bøger og klassisk musik, så man ikke keder sig en regnvejrsdag. Til gengæld er der ikke noget fjernsyn, og det kommer der heller aldrig!

 

Finns Hotel Pension afviger på næsten alle måder fra moderne, konforme og standardiserede internationale hoteller. Her sætter man en ære i at være pension som i de gode gamle dage, med atmosfære, intimitet og den nærhed, der gør opholdet helt anderledes.


biblioteket

 

Det personlige touch går igen overalt i pensionens stuer og ikke mindst i de få, men meget specielle værelser, der ikke har numre, men hvert sit navn. Her har vi Grevens stue, som er pensionens fineste værelse, en suite, som har navn efter husets første ejer og bygherre, grev Christoffer Knuth, og det står næsten som dengang i 1923, da greven byggede sit sommerhus. Kommercerådens soveværelse er opkaldt efter den finske kommerceråd Elfving, der indrettede værelset, da han ejede huset i 40’erne. Dette værelse har egen balkon.

 

Ved siden af finder man Overlægens soveværelse – efter overlæge Hvidt, der ejede huset i en kort årrække sammen med Elfving og nød den helt særlige udsigt mod sydvest. Husets to forrige ejere var begge fiskeskippere, og som en tribut har man opkaldt værelset Fiskeskippernes hybel efter dem. Værelset er indrettet med stor veneration for det maritime. Og så er der Instruktørens hule, som er navngivet efter husets nuværende ejer, der som nævnt har en fortid som skuespiller og instruktør. Det skal også med, at han i sæsonen ofte – i stuen nedenunder – holder foredrag om det gamle Skagen og byens kunstnerkoloni fra dengang. Som rosinen i pølseenden kommer pensionens eneste enkelt-værelse – Drengekammeret. Det ligner da også et drengeværelse, fra før verden gik af lave.

 

buffet

 

Nogle vil måske synes, at Finns Hotel Pension er lidt altmodisch, men det er selvfølgelig meget bevidst. Pensionen skal være noget helt for sig selv, en slags tidslomme, hvor man kan isolere sig fra stress og jag og føle sig som en del af en tid, der var engang. Her spiser man omkring samme bord med de øvrige gæster som på den tids pensionater. Om aftenen er dagligstuen mødestedet med hyggelig snak eller fordybelse i en god bog. Og om morgenen samles man om det overdådige morgenbord med lokale og hjemmelavede specialiteter.

 

Planlægger du/I en tur til Skagen, finder man ikke noget mere charmerende overnatningssted end Finns Hotel Pension. Men tøv ikke med at bestille; det er et populært sted, som besøges af mange stamgæster. Se hjemmesiden med blandt andet billeder af værelserne her.

 

Teksten ovenfor er lånt fra Lars Thomassens bog, Skagen fiskerestaurant – mad og mennesker, som jeg udgav og tog billeder til.

9 kommentarer:

 1. Her ser det riktig trivelig ut. Deilig atmosfære som kjennes helt til Norge:)

  SvarSlet
 2. Da du fortalte om ditt forestående besøk på "pensionen" igår, så gikk jeg inn på hjemmesiden til stedet, og ble imponert. Ikke så dyrt å bo der heller. Ettersom vi planlegger en tur til Danmark denne våren, så viste jeg det til min mann. "Har de ikke TV på rommene??", var hans kommentar...Jeg får visst fortsette å lete etter et passende sted å bo.

  Men takk for fine bilder fra stedet. Så blanke, lakkerte bjelker og tømmervegger. Nydelig.
  Ha en fortsatt fin dag.

  SvarSlet
 3. Sikke et dejligt sted fuld af charme, historie og originalitet.

  SvarSlet
 4. Man kunne fatte mistanke om, at hr. Dalby er taget til Skagen for blot at fornøje sig!
  Kaffeslabberads på Brøndums, middag på Hotelpension, lange promenadeture ind til byen, udforskning af omkringliggende huse og haver incl. skure samt korrespondance med diverse blogomaner - jamen sikke et driverliv!!!

  KÆRE CLAUS - KAN DU FORNEMME, AT JEG ER IRGRØN OVER DET HELE AF MISUNDELSE??

  Hvor er det dejligt, at du tager dig tid til at dele Skagens lyksaligheder med os almindeligt dødelige - specielt på denne tågede, triste, grumme januardag.

  Hvad skulle vi gøre uden dit daglige input af optimisme, skønhed og villighed til at dele?

  Da jeg så dine fotos fra Finn's Hotelpension grublede jeg under læsningen over, hvor pokker jeg havde set det hele før, men så kom svaret til sidst i teksten, så nu skal jeg lige have fat i bogen igen; det er nemlig længe siden, den har været i mine hænder.

  Hvordan går det med skrivningen?
  Vi glæder os jo som små børn til dine nye udgivelser!
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 5. Så mysigt det ser ut!
  Må så Gott!
  Ester

  SvarSlet
 6. Så himla mysigt det ser ut! Långt ifrån de vanliga hotell & pensionat.

  Tack för din kommentar hos mig. Jag är inte den bästa på att lämna kommentarer utan det blir oftast när något berör mig...

  Ha en fin dag!
  Liv

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Dejligt at høre at du nyder opholdet :-))

  SvarSlet
 8. Tusind tak for endnu en dejlig stemnings- og situationsrapport fra Skagen, Claus.

  Dette bjælkehus og dets interiør er da virkelig et pralestykke til din samling af "Særlige steder med stemning og atmosfære":o) Jeg kan godt forstå, at vores maksimalistiske Skagens-reporter nød besøget i den tidligere grevelige elskovsrede i fulde drag. Det er sådan et sted, hvor man nemt kunne bruge en hel dag på bare at gå rundt og GLOOOOOOOO:o)

  Jeg har også lært to nye ord idag: "bric-a-brac" og "veneration". Jo, man bliver klogere på mange måder, af at læse din blog, Claus:o)

  Du må endelig vise os flere billeder fra din samling engang ved lejlighed. Det er SÅ hyggeligt.

  Syrenprinsen står og ånder mig i nakken for at komme til at læse dit indlæg om agapanthus, som han jo er totalt hooked på, så jeg overlader pc´ en til ham.......

  SvarSlet
 9. Jeps... Super bog... og den kommer også frem. Der er jo mange lækre opskrifter i den også - foruden de skønne billeder. Jo det er en bog og en by der emmer at god stemning.

  kh fra Eva i Greve
  (her sner det med 5 cm store snefnug)

  SvarSlet