En klatrende lilje

Lige nu sidder jeg og kigger i en masse spændende udenlandske kataloger med de mest fristende billeder. Og det, der i dag har haft min bevågenhed, er de sommerblomstrende løg og knolde. For eksempel dahlier, gladiolus og liljer.

 

Og hvad sidstnævnte angår holder jeg mest af vildarterne. De øvrige kan godt blive lidt for blomsterhandleragtige til min smag.

 

Gloriosacu[1]

 

Jeg er ofte faldet over den, der på latin hedder Gloriosa - på dansk: klatrelilje. Den skulle ifølge bøgerne kunne blive over to meter høj, hvis den støttes.

 

Jeg har aldrig selv prøvet at dyrke klatrelilje, fordi jeg synes, at den røde farve er svær at indpasse. Jo, i mit flammebed ville den være fin, men problemet er, at den helst skal have omkring 20 grader, så en dansk sommer klarer den ikke.

 

1[1]

 

Der findes en noget mere sjælden gul variant, og den vil jeg prøve i år i potter inde i væksthuset. Er der nogle af jer, som har erfaring med denne specielle lilje?

 

gloriosa-mural[1]

 

Det er en meget grafisk plante, og som det ses ovenfor, kan den også fås som tapetmotiv. Ret flot, synes jeg.

 

Til sidst skal det lige med, at klatreliljen er Zimbabwes nationalblomst.

13 kommentarer:

 1. Hej! Jag har flera gånger provat klängliljan, som den heter på svenska, i mitt växthus. Mycket trevlig och lättskött. Blommorna väcker ofta beundran och den röda färgen är läcker!
  // anette
  (vaxthuset@yahoo.se)

  SvarSlet
 2. Må bare konstantere at liljen er en eksotisk skjønnhet, må nok nøye meg med kaprifolium, den trives nok bedre i klimaet på Solbakkjen. Kanskje ingen dum ertatning i det store og hele, den dufter jo like godt som mange liljer..

  SvarSlet
 3. Hej Claus
  Havde den for første gang i mit drivhus sidste år. Den var lidt langsom til at komme i gang - jeg fik den så også plantet lidt sent.
  Men den nåede da at komme med flere skønne blomster :-) Min var en grønlig variant Gloriosa greenii købt hos http://www. eurobulb.nl
  Har forsøgt at overvintre den inde i sin potte - men jeg har også allerede bestilt lidt flere nye :-))

  Mange havehilsener Sanne O.

  SvarSlet
 4. Hejsa
  Vi har den af og til som plante i butikken, og der holder den nok en 3-4mdr, men ikke mere. Så måske er det bedst at købe frø?

  SvarSlet
 5. Kære Sanne - sikke et fint link. Tak ...

  SvarSlet
 6. Jeg har netop fået en haveveninde til at bestille to til mig hos eurobulb, magen til den første du viser. De skal være i mit drivhus.

  Jeg har haft dem før. For mange år siden havde jeg samme knold i mange år i træk. Men den knold jeg satte sidste år kom aldrig.

  Knolden skal lægges vandret i potten. Det er en noget aflangt udseende knold.

  Af og har jeg set den i Bilka såmænd, sammen med pakningerne med franske anemoner, gladiolus osv.

  Glæder mig til foredraget om en times tid Sanne (Bierne og blomster sådan cirka, i haveselskabet).

  SvarSlet
 7. En sån därn snygging har jag lyckats ta död på!
  Mariana

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  Det er nogle helt fantastiske billeder. Desværre har jeg ikke selv en have, så jeg vil spørge dig om du evt. vil blogge lidt med nogle gode forslag og råd til planter indendørs, - eller har du allerede haft et tema omkring dette på din blog - jeg kan ikke lige se det i dit blogarkiv. Jeg bliver i så godt humør af dine haveprogrammer og flotte billeder, men jeg mangler viden og indsigt på dette punkt.
  kh
  Birgit

  SvarSlet
 9. Kære Birgit - jeg må bryde sammen og tilstå, at indendørs blomster slet ikke interesseret mig. Jo buketter, men eller ikke. Så desværre.

  Tillykke for øvrigt med din forholdsvis nye blog; jeg synes, du er kommet godt i gang.

  SvarSlet
 10. Jeg købte en knold på et marked for et par år siden. Hvert år har jeg taget den ud i drivhuset og lagt den i jord, sat en drivklokke over til de første blad begyndte at titte frem. Fra da af har jeg viklet den rundt om en pæn stor ( 1 m i diameter) rund jernring. Den visner først ned når vi er henne i oktober. Så tager jeg knolden op af jorden og ligger den i en plastikboks til næste år. Den har de skønneste blomster, som ser flotte ud også når de er visne - vores ændrer farve fra pink/lime til mørkerød som vissen. Helt klart værd at have i sit drivhus

  SvarSlet
 11. Hejsa, det er første gang jeg skriver indlæg her, og jeg ved ikke om tråden her er død ?
  MEN, jeg købte frø til klatrelilje, såede dem i en potte, og fik de flotteste blomster i mit væksthus. Troede det var en engangsforestilling, da de visnede helt ned, men næste forår opdagede jeg, at der var dannet de fineste hvide knolde/løg i potten, og begyndte derfor at vande så småt. De kvitterende med flere blomster, og sådan har de gjort så smukt de sidste 5 år. Blomstringen er dog meget kort, synes jeg. Mit væksthus holder sig om vinteren lige på grænsen til frysepunktet, når der er koldest. Men nu skal jeg flytte, så jeg er spændt på, om jeg kan få dem til at overleve uden mit elskede væksthus.
  v.h. Lone

  SvarSlet
 12. Kære Lone - held og lykke. Det er ikke nemt at undvære et væksthus. Tror dog ikke, at liljerne vil overleve udenfor.

  SvarSlet
 13. Kære Claus
  Nej, bliver helt sikkert det værste ved at flytte, at skulle undvære væksthuset. Jeg vil købe mig et lille drivhus, men det bliver ikke det samme. vedr. klatreliljen har jeg tænkt mig at tage den ind i huset, og lade den overvintre, og måske sætte den på terrassen i tilfælde af godt vejr.
  Den er bare så smuk, alle der ser den er også begejstrede, så den har da fortjent at jeg prøver :-)
  Mange tak for held og lykke.
  Venlig hilsen Lone

  SvarSlet