En lille tidlig alpeviol


De fleste kender den almindelige store alpeviol, som vi om vinteren har som potteplante inden døre. Den er ikke hårdfør under vore himmelstrøg.

 

images-2


Det er derimod den lille alpeviol Cyklamen coum, der i februar, hvis sne og kulde forsvinder, springer ud med de smukkeste pink blomster. Desuden også med hvide.

 

 

images-1


Det er en lille knoldvækst, der – hvor den trives - kan danne store tæpper, og det skyldes, at dens små klæbrige frø transporteres rundt af blandt andet myrer.


Den lille alpeviol må ikke stå for vådt om vinteren, ej heller for tørt om sommeren. Man må prøve sig frem. Finder man et sted, hvor planten trives – gerne under lidt skovbundslignende forhold, handler det om at lade den i fred og blot vente på, at den frøformerer sig. Det er et guddommeligt syn, når den blomstrer sammen med vintergækker, erantis, krokus, påskeklokker og alle de andre tidlige vækster.

 

Lad mig gerne høre, om nogle af jer kender danske steder med store bestande.

16 kommentarer:

 1. Godt nytår Claus!

  Smukke, smukke, dejlige fine tegninger - både i dette og forrige indlæg! Jeg KAN ikke stå for skitser af blomster. De overgår langt alt andet. Skønt at se, glæder mig til måske at se lidt mere af den slags nu hvor vinteren har lagt sit slør over jorden. (?)

  Og hvor er alpeviolen kær. Jeg vidste ikke den kunne overvintre herhjemme, tak for oplysningen.
  Der er ikke noget mere taknemmeligt end blomster som spreder sig og holder sig selv i gang.

  God fornøjelse i Skagen, og mange hjertelige hilsner Lisbeth K.

  PS. Jeg fik faktisk "Mit haveliv" i julegave - den er toppen!

  SvarSlet
 2. Hvor er jeg glad for, at du tager dette spændende emne op, som vinterhaven er. Altså vinterhaven ude, ikke væksthus. Det er noget, som jeg har haft i tankerne i flere år nu, og så småt kommer jeg videre med det. Vinterhaven tager længere tid at skabe end sommerhaven. De store tæpper af alpeviol, kan jeg indtil videre stadig kun drømme om. Når sneen smelter endnu mere, er jeg spændt på at se, hvad der gemmer sig under.
  De vinterblomstrende vækster glæder så meget, når de står der og lyser på en tid, hvor vi er i underskud med blomsterfarver. Tænk på de forskellige hamamelis, vinterjasmin, kejserbusk etc.
  Et spændende emne, vinterhaven, som jeg gerne ville læse en bog om. Jeg tror ikke den findes?
  Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 3. Kære Claus.

  Desværre kender jeg ingen bestande med den lille Cyklame, men jeg fik i efteråret forærende tre knolde Cyklame henderifolium, som er hvid. Jeg håber, at jeg kan få en lille bestand ud af dem, for den er bare SÅ smuk. Jeg glæder mig rigtig meget til at se dem blomstre.

  Ha' en dejlig skrive dag.

  SvarSlet
 4. Ligeså lidt jeg holder af den store potteplante-alpeviol, ligeså meget holder jeg af den lille have-alpeviol:o) Jeg håber virkelig det lykkes for dig, Claus at finde frem til nogle store bestande af dem her i landet. Det syn ville jeg gerne være med på en kigger på:o)

  Kære Lena fra Håstrup og Lene Borreskov Andersen:o) Mange tusind tak for jeres søde ord,- og Lena nu ikke så beskeden.....du er da selv yderst velformuleret, så kom du bare ud af busken, søde du:o)

  Claus, Tante Inga fra Holstebro og jeg er lidt bekymrede for, om du går og småfryser deroppe i den der uisolerede arbejdsbarak, hvor du hverken kan finde læ i syd, nord, øst eller vest?:o) :o) Skal vi til at strikke et par af de uldne eller klarer du dig, dreng? :o) :o):o)

  SvarSlet
 5. kære Claus
  første gang, jeg så de små alpevioler, eller cyclamen, var i England på Chartwell (Winston Churchills hjem), men de blomstrede sep-okt. Jeg har en enkelt knold (pink) selv, som har blomstret de sidste 2-3 år (købt i Holland) - nu er jeg spændt på, om den har overlevet kulden, så jeg får den at se til efteråret.

  Lad os endelig høre noget mere om disse fine små perler.

  Jeg tilslutter mig Mettes ønske (tidligere i dag) om en bog om vinterhaven - det mangler vi :D og så bliver der jo lejlighed til at slå sig ned i refugiet endnu en gang ... god skrivning!

  Vinterlige hilsner med et anstrøg af tø
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 6. Kære Lisbeth - dejligt, at du kan lide 'Mit haveliv'.

  Kære Mette og Mette - herligt, at I synes, det vil være en god idé med en bog om vinterhaven. Mange bogprojekter ligger i kø, så det bliver ikke lige med det samme, men kommer tid kommer råd! Hvis I ikke kan vente, findes der flere engelske titler.

  Kære Tante Grøn og Tante Inga - jo tak, jeg klarer mig rigtig fint her på mit kammer. Ingen skal have ondt af mig.

  SvarSlet
 7. Kan absolut tilslutte mig ønsket om en bog omhandlende vinterhaven. Vil være rigtig godt, hvis flere blev bevidste om, de planter der pryder i den kolde tid. Det være sig både planter der blomstrer, men også stedsegrønne samt løvfældende træer og buske med skønne stammer.

  Ang. cyclamen har jeg som Mette, nogen der blomstrer i aug. okt. Har ikke været opmærksom på de vinterblomstrerne, så tak for oplysningen om dem.

  Mange hilsner fra Vivik

  SvarSlet
 8. Jeg har forsøgt at finde noget om vinterhaven på nettet, bogtitler osv. Det er ikke lykkes mig at finde noget. "Winter Garden" f eks, er jo ikke det, jeg tænker på med den udendørs have.
  Det der har taget tid for mig med min "vinterhave", har været at få ideer til, og blive klar over, hvad der blomstrer og ellers gør sig i sneen eller den grå vinter.
  Idag så jeg i haven at hamamelis` blomster er lige ved at springe ud. Der er selvfølgelig også de stedsegrønne at fryde sig over, og kornels højrøde stammer og grene, ser flotte ud netop nu med den hvide sne som bund. Judaspenge var også flot at se i dag.
  Jeg kunne tænke mig vinterbilleder fra egne haver, som ikke er en konkurence, men billeder der viser, hvad der blomstrer nu eller planter, der gør sig særligt netop nu i januar februar. Det kunne være meget inspirerende.
  Alpeviolen er et godt eksempel, om ikke andet så med de smukke blade før den senere blomstring, og det varer ikke længe, før vortemælken stikker smukt op af sneen.
  Hvis nogle har nogle bogtitler på bøger om frostkolde vinterhaver, ville det være dejligt.
  Kun nogle tanker, ikke noget der behøver at blive opfyldt.
  Hilsen fra Mette, (fra Djursland).

  SvarSlet
 9. Kære Claus.
  Rart at høre, vi ikke behøver at være bekymrede for dig deroppe i det barske nord. Jeg er ellers god til at strikke varme sokker!
  Kærlig hilsen fra Inga (nyudnævnt tante fra Holstebro).
  PS: Speciel hilsen til skøjteprinsessen på Mors!

  SvarSlet
 10. Nu har jegeg fundet en bog:
  The Winter Garden af Val Bourne.
  Hilsen Mette (fra Djursland).

  SvarSlet
 11. Hej Claus
  Godt nytår
  Du efter spørger et sted med store bestande at alpevioler - også slog det mig, at jeg kender et sådan sted, samtidig så husker jeg det som, at det er om sensommeren og ikke om vinteren at de blomster,er der flere slags ? eller er det mig der husker forket mht årstiden? Hver gang jeg er gået forbi har jeg tænkt at jeg ville komme tilbage en mørk nattetime og grave en lille klump op, men det er aldrig blevet til noget.
  De står som du beskriver i en skovbunds lignende område i et offentligt areal der ikke bliver plejet synderligt meget. Det betyder at de står under buske, blade og grene, så de kommer desværre ikke rigtig til deres ret.
  Nyd nu Skagen og omegn - jeg synes det gøres afslappet og storslået ved at gå den modsatte vej af turist ruterne; f.eks gå ind til Råbjerg Mile fra sydsiden ved Råbjerg kirke - det er et storslået og betagende syn, som at gå i bjerge ! Eller gå på grenen "bagom" altså fra vestsidden i stedet for på østsidden som alle andre, det tager lidt længere tid, men den håber jeg du har i disse uger.
  Venlig hilsen Susan

  SvarSlet
 12. Jeg købte en lille alpeviol i blomst i efteråret, så den blomster jo nok ikke i februar, men er der noget med, at bladene falder af efter blomstring? Det synes jeg, at jeg har læst et sted. Det var ellers for bladenes skyld, at jeg købte den.

  Hilsen Janne fra Greve

  SvarSlet
 13. Hej Mette fra Djursland.

  Kjeld Slot har anbefalet mig "The garden in Winter" af Rosemary Verey. Måske var det også noget for dig?

  Vinterlige hilsner

  SvarSlet
 14. Tak for tippet, Tante Grøn. Jeg har nu læst de første sider på nettet, jeg siger, det er ren poesi!
  Bogen er fluks bestilt på biblioteket.
  Mette, djursland.

  SvarSlet
 15. Har lige været Botanisk have i Århus. Her stod alpeviolerne flot i halvstore tæpper - både lilla og hvide. Ved ikke, om de lige var plantet, her herligt var synet her midt i februar.

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  Fin artikel som jeg fandt efter at jeg undrede ,mig over den lille alpeviol på en gåtur i Horsens - nøj hvor var den da kær. Nu vil jeg gerne plante nogle selv i haven, og se om de kan trives. Det bliver spændende :-)

  SvarSlet