En livret

Hvis der er noget, jeg holder af, så er det en rigtig god hjemmelavet fiskefrikadelle. Og nogle af de bedste, jeg har smagt, laver de på Skagen Fiskerestaurant. Desværre er stedet lukket her i januar, men når jeg kommer tilbage i februar, åbner de igen.

 

fiskerestaurant


Jeg er så heldig at have opskriften, der stammer fra Lars Thomassens bog om stedet. Jeg kan kun opfordre til, at I prøver den. Det er ikke noget som fiskefrikadeller af en hjemmerørt fars.

 

frikadeller


Fiskefrikadeller med tyttebær- og løgkompot fra Skagen Fiskerestaurant

 

Fars
Rør fisken sej med salt i et par minutter. Tilsæt peber, løg, hvidløg og mel. Rør det hele godt sammen. Pisk æggene let sammen med fløde og danskvand og hæld langsomt blandingen i, mens der stadig røres. Form farsen til frikadeller i passende størrelse og steg dem gyldne på alle sider i halvt olie og halvt smør.


Tyttebærkompot
Kog tyttebærrene sammen med sukkeret, til sukkeret er opløst. Drys langsomt melatin blandet med sukker over, rør og kog igennem. Sæt kompotten på køl og rør i den hver halve time, til den er helt afkølet.

 

Løgkompot
Skær løgene i både, kom dem i en gryde og svits dem meget let i lidt olie. Tilsæt sukker, salt, peber, fiskefond og hvidvinseddike. Lad det hele simre ved svag varme, indtil løgene er møre. Kom kompotten i en skål og stil den til afkøling. Når den er kold, røres dijonnaisen i.

 

Fars
1 kg grofthakket lyssej, kuller og torsk (eller ren torsk), få evt. fiskehandleren til at hakke fisken
1 spsk salt
kværnet hvid peber
2 finthakkede løg
1 fed finthakket hvidløg
1/2 kop hvedemel
2 æg
3,5 dl piskefløde
1,5 dl danskvand
rapsolie/smør


Tyttebærkompot
250 g tyttebær
250 g sukker
2 spsk rød melatin

 

Løgkompot
200 g pillede løg
rapsolie
1 spsk sukker
1 tsk salt
lidt peber
2 dl fiskefond
2 dl hvidvinseddike
1 dl dijonnaise (en blanding af
dijonsennep og mayonnaise, der købes på glas i supermarkedet)

12 kommentarer:

 1. Uhm... det lyder lækkert.
  Elsker også rigtige hjemmelavet fiskefrikadeller.
  De bedste jeg har smagt, lavede min tidligere svigermor.
  Min tidligere svigerfar var fisker i Hundested, hvor jeg er født og opvokset.
  Så vi har altid spist meget fisk.
  Men gør det desværre ikke ret tit længere.
  Nu hvor jeg bor i Farsø, kan jeg jo ikke lige " gå rundt havnen" og få en pose fisk med hjem.
  Det savner jeg rigtig meget.
  Må helt sikkert prøve denne lækre opskrift.
  Ha´en dejlig dag.
  Knus fra Susi

  SvarSlet
 2. Bliver helt lækkersulten.

  Rører altid selv farsen, når vi får fiskefrikadeller, men skulle måske prøve den opskrift du henviser til næste gang :-)
  Har aldrig prøvet at bruge danskvand og hvidløg i fiskefarsen.

  God søndag.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 3. Ser jättegott ut. Danskvand är det mineralvatten tro? Med eller utan 'sprutt'? Tyttebærkompotten innehåller förstås väldigt mycket socker.....

  SvarSlet
 4. Kære Ingmarie - Ja, danskvand er mineralvand med 'brus', som vi siger i Danmark. 'Sprut' er spiritus, og det er nok ikke så godt at komme i. Men drik gerne en snaps til.

  SvarSlet
 5. Uhmmm ja - og jeg må sige, at jeg aldrig har fået tyttebær til fiskefrikadeller, før jeg fik dem på Skagen, men uhmmmm hvor det smager.

  SvarSlet
 6. Ser lækkert ud, men må indrømme at jeg sværger til til dem fra Pakhuset, de er fantastiske med tyttebær og hjemmelavet agurkesalat.....
  Dem må du ikke snyde dig selv for, næste gang du er i Skagen og så en kold øl til fra Bryghuset.

  Forsat god søndag

  Hilsen Bettina

  SvarSlet
 7. Jeg vil give Bettina ret....dem fra pakhuset smager helt forrygende :o) Stedet er dejligt og kommer man som vi gør hvert efterår hvor vi har vores lille ruhårede gravhund med...ja så får den et lille tæppe, godbidder og vand :o) så bliver en hundeejer jo glad.
  Hilsen Karina.

  SvarSlet
 8. Ja! Det er en dejlig opskrift. Og sidder man på havnen og spiser det en sommerdag - uh ha - det er bare en af mine favoritter. Løgkompot er ikke noget vi kendte til før vi var på Skagen fiskerestaurant. Men det smager supergodt. Så prøv det.... Kan jeg kun sige til jer som ikke kender det!

  kh
  Eva fra Greve

  SvarSlet
 9. Forresten... ja vi har også en lille ruhåret gravhund som blev forkælet. Det er jo i høj grad med til at man føler sig rigtig velkommen ;)

  Vi skal helt sikkert tilbage.
  hilsen Eva fra Greve

  SvarSlet
 10. Jeg har ikke været i Skagen siden... 1987, tror jeg. Så må det vel være på sin plads at komme derop til sommer med familien :)

  Jeg har allerede sat de lækre sager på menuen på onsdag, hvor fiskemanden kigger forbi hos os.

  Tak for dejlig inspiration

  SvarSlet
 11. Tillad mig at gøre reklame for Pom' fiskefrikadeller på Restaurant de 2 Have, Skagens nordligste restaurant - Grenen. Kåret 2 år i træk som Skagens bedste fiskefrikadeller. Een af dommerne var Michel Michaud - køkkenchef på Ruth' Hotel i Gl.Skagen. Med al respekt for Fiskerestauranten, så er kvaliteten her desværre ikke i top som den tidligere har været...
  Hyggeligt at se dine billeder fra det velkendte Skagen Claus;-)
  Spændt på dine pæonskriverier!
  Iøvrigt, er dine postkort videresendt til andre med hjerte for haver. Tak!
  Kh. Pernille fra Charlottenlund

  SvarSlet
 12. Hej Claus. Kan det passe at der skal 1 spsk. salt i til 1 kg hakket fisk? Det lyder af meget, er det fint eller groft salt du bruger. Jeg vil hellere spørge, så resultatet bliver det bedste. Håber du vil give dig tid til at svare på mit spørgsmål. Har prøvet at skrive dette en gang, men den kom ikke på siden her. Med venlig hilsen
  Helle M. Simonsen

  SvarSlet