En nyhed?

Det skønne ved bloggen her, er, at jeg også kan spørge jer til råds. Jeg er jo ikke sådan et omfattende planteorakel, der ved noget om det hele. Jeg ved lidt om meget og ikke meget om lidt. Men når jeg skal skrive, går jeg ind og reseacher om det, jeg ved ’lidt’ om.

 

Nuvel, der er da også nogle ting jeg ved mere end ‘lidt’ om, og det er de ting, jeg dyrker i min egen have.

 

Lige nu sidder jeg jo og skriver på pæonbogen, og i de forløbne dage, er det træpæonerne, jeg har kastet mig over. Virkelig et spændende emne, som jeg gradvist bliver klogere på. Det er givet, at en virkelig specialist ville skrive en helt anden bog end jeg, men jeg tror, at min styrke er, at jeg så nogenlunde ved, hvad det er, den brede læserskare er interesseret i. Jeg tilhører nemlig denne gruppe.

 

Nå, men det var faktisk slet ikke det, det skulle handle om. A pro pos overskriften er det en plantenyhed eller? Jeg faldt nemlig sidste år over en skøn lyserød Cosmos peucedanifolius ‘Flamingo’, stolt kavaler, som ikke skal sås, men skyder fra en knold ligesom dahlier. Ved at søge på nettet fandt jeg ud af, at den stammer fra Peru. Jeg bestilte den straks, men desværre fik jeg en fejllevering, for det var en  slyngende orange blomsterkarse, Tropaelum tuberosum, der voksede frem.

 

cosmos-flamingo[1][1]

 

I år vil jeg bestille knoldene et andet sted. Men jeg er rigtig nysgerrig efter at høre, om den er ligeså drømmedejlig, som den ser ud på billedet ovenfor. Er der nogle af jer, som har prøvet den? Og hvornår så I den første gang?

 

Læg lige en kommentar.

3 kommentarer:

 1. Jeg prøvede den sidste år. Den er meget elegant. Men jeg holder mig nu til chokolade cosmos i år. Jeg kan slet ikke få nok af den. og den har mange flere blomster med den lækre kakao duft når solen bager på den.
  Det er første gang jeg besøger din blog. Vidste ikke du havde en for så havde jeg besøgt dig for længe siden. Jeg er gartner i et stort havecenter i Midtjylland. Jeg har ansvar for rosen afdelingen og ihh hvor har jeg bandet dig langt væk nogen gange når du navner navn på dine smukke roser. For mine kunder kommer jo og spørger efter dem du har :-) Og de er ikke alle til at få fat i ved mine almindelige danske leverandører! ØV!
  Men nu når det er sagt vil jeg sige dig at jeg ELSKER din havestil! Jeg har selv den samme stil med mange glæder på lidt plads og glidende blomstring.
  Jeg vil glæde mig til din pæon bog.

  Jill

  SvarSlet
 2. Den ser helt ljuvlig ut, men jag har aldrig sett den eller odlat den själv. Däremot är det så lustigt att jag såg en bild av den i en svensk bok som heter Dahlior (2010) där det berättas om dess upptäckt i Peru av någon botanist i jakt på dahlior! Ett lustigt sammanträffande, eller hur?

  SvarSlet
 3. Kære Claus!
  For en halv snes år siden - eller mere måske - overværede jeg i Botanish Have i København, at nogle gartnere plantede 'vilde Dahlier' ud i staudebedene. Det var deres udtryk, og vi kom i snak. De fortalte, at de meget yndige planter, hvoraf nogle lignede den, du bringer billede af, havde de drevet frem af frø fra Sydamerika,
  hvor planterne groede vildt i naturen, og 'nu skulle de til at forske i dem', så mon ikke du kunne få en hel masse information derfra - hvad enten det nu er den samme slags plante, vi taler om, eller i det hele taget...... De ved så meget derinde, og de er så glade for at dele ud af deres viden.
  Og nu jeg er i gang, vil jeg gerne slå et slag for Botanisk Have i København. For dem, der ikke ved det, vil jeg beskrive den som et helt fantstisk sted med en fortryllende atmosfære. I perioder har jeg boet på 4. sal i Nansengadekvarteret uden altan (!); men som for så mange andre derinde var BH 'min have'. De er godt nok ved at restaurere til den helt store guldmedalje, og jeg har ikke haft mulighed for at komme derind i de seneste år; men jeg er sikker på, at der stadig er en masse at komme efter - om ikke andet så Palmehuset og orchidéhusene foruden den lille forretning, hvor de sælger frø og småplanter og andet godt til haven. Faktisk er der så dejligt derinde, at Haven alene er en rejse værd.
  Happy Travel Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet