En trend ...

Også indenfor planteverdenen er der trends, og en af de nye, der er på vej til Danmark, er vintergækker. Det vil sige - ny og ny? Kun i Danmark, for i England har man adskillige Galanthophiler - en betegnelse, der dækker over folk, som samler på vintergækker, Galanthus.

 


359px-Illustration_Galanthus_nivalis0

 

Det er nok de færreste, der ved det (jeg gjorde det heller ikke indtil for nylig), at der der findes op mod tusind forskellige vintergæksorter, og at løg fra de sjældneste kan koste et par tusind kroner. Stykket!

En af Englands store vintergækkendere hedder John Grimshaw. Han er botaniker og har en meget fin og læseværdig blog. Vi linker til hverandre, og John har da også kommenteret her.

 

 

Snowdrops-cov-2

 

John Grimshaw har været redaktør og medforfatter på en bog om vintergækker, og her fortælles der om ikke mindre end fem hundrede forskellige vintergækker. Jeg har netop bestilt bogen.

 

Welford_Park_Snowdrops_1
Først i marts er John Grimshaw guide på forskellige ture til engelske haver og parker, hvor der gror vintergækker i tusindvis. Jeg er ikke rigtigt til grupperejser, men har en plan om at tage et smut til England for at lære lidt mere om denne helt almindelige og alligevel særlige blomst. Så vil jeg rejse rundt på egen hånd, fotografere og skrive (og måske tage video til bloggen).

 

Jeg er jo begyndt at samle materiale til en af næste års bøger - ’Helt vildt’ - og her vil jeg gerne indlede med et afsnit om vintergækker, der har forvildet sig, som det er tilfældet i England.


Jeg bliver aldrig vintergæksamler i den store stil, men mærker en spirende!!! interesse her i Danmark. I, der har været med på bloggen fra begyndelsen, vil huske, at jeg har skrevet om Søren og Nico, hvis mageløse have bliver portrætteret i ’Hemmelige haver’. Sørens samling af vintergækker, der tæller omkring femhundrede, er givetvis den største i Danmark, og jeg glæder mig til at vise nogle af de mere specielle af slagsen.


Marianne fra Gartneriet Spiren har også spottet trenden og har i år foruden de fantastiske juleroser og påskeklokker femten til tyve forskellige vintergæktyper til salg.


Da jeg søgte på nettet i forbindelse med dette lille indlæg fandt jeg en vældig informativ artikel, som kan læses her.

12 kommentarer:

 1. Snøklokker på norsk:) Herlige blomster.
  Dette er skikkelige barndomsminner for meg...da plukket jeg buketter av disse blomstene for å gi dem til min mamma...mens hun fant fram den fineste vasen hun hadde for sette dem i... hmmm, det var tider.

  SvarSlet
 2. Helt ljuvliga!!! Jag planterade en hel del i höstas i min trädgård men har förstått att man helst ska plantera dem gröna på våren....

  Tack för din oerhört inspirerande blog!!! Gissa om jag blev glad när jag i julklapp fick din bok, Min krukkehave.

  God fortsättning på det nya året!!

  Varma hälsningar Maria

  SvarSlet
 3. How wonderful that expanse of snowdrops!
  Thanks again for your wonderful post.
  Today I have dedicated a new post on our blog because the pictures of your garden has inspired me for the choice of bulbs planted in autumn.
  Thanks again for all your tips!
  Hugs!

  SvarSlet
 4. hej claus mht vintergækker var jeg nu heller ikke klar over at der fandtes så mange slags. Jeg tror jeg har 2 forskellige i haven ,en dobbelt og den "almindelige"Da vi for 14 år siden købte vores nedlagte ejendom,myldrede vores skovbund som jeg kalder den, med masser af vintergækker krokos,narcisser,og andre løgvækster.I dag er de desværre reduceret noget da jeg i min manglende have kendskab,gravede løs,og gravede op...og derved mistede rigtig mange øv.mangle gamle landbohaver er jo ofte fyldt med masser af løgvækster,men det fik jeg da gjort noget ved...I dag forsøget jeg igen at tilføre haven lidt af alt det der gik tabt :0) pøj pøj med dit skriveri,hvor ser det bare spændende ud der oppe i Skagen,da jeg så det gigantiske langbord i spisesalen ,tænkte jeg straks i bord dekoration...arbejdsskade måske !!!ha en god dag...Diana.

  SvarSlet
 5. Jeg forstår så udemærket engleændernes facination af disse hvide alfer....de er henrivende i vinterkulden. Skønt at englændernes lange traditioner for gardening, plantesamling og forædling langt om længe begynder at vinde indpas i ganske almindelige danske haver :0)Jeg glæder mig som altid til at følge din jagt på vintergækkerne :0)

  Dorthe

  SvarSlet
 6. Vintergækker er nok det jeg har flest af her i haven. Nok fordi stedet her engang fik lov at vokse til uden indblanding fra nogen side i en periode på henved 25 år, hvor ikke kun fredsskov men også havens mange skyggetålende planter bredte sig voldsomt. Med det resultat at her nu er tæpper af vintergækker der vokser overalt og henover stier og gange, så smukt at jeg ikke har nænnet at luge dem væk! Det var jo dog sønnen af en herregårdsgartner, der boede her dengang! Her er flere forskellige sorter, men jeg har endnu ikke haft tid til at undersøge det nærmere. Du er velkommen til at kigge på sagerne når de springer ud: http://ivildensky.blogspot.com/2009/04/earth-day-22-april.html

  SvarSlet
 7. Jeg har før hørt og læst om disse vintergækkomaner i England - det er da også en smukkeste blomst! Og med en fin fin duft. Jeg tror, at ved Vadstena Kloster for den Hellige Birgitta i Sverige er der millioner af dem - og de er fredede.

  SvarSlet
 8. Åh - hvilket hav af vintergækker på det nederste billede.
  Nu svømmer man jo hen i forårslængsel.
  Vintergækker er efter min mening noget af det yndigste. Det var "barndommens blomst".

  I området rundt om Dallund Slot på Fyn (der nu ejes af Kræftens Bekæmpelse) findes enorme mængder vintergækker.

  Lagde sidste efterår nogle ganske få nye dobbelte samt lidt dorothealiljer. Må se, om de har lyst til at formere sig her.

  Der er ikke skyggen af små grønne spidser i haven, men haven ligner da også stadig en dybfryser, og både i går og i nat er der atter faldet mell. 5-7 cm sne.
  Ikke engang en Harboøre-habit ville kunne få mig til at røre en finger i haven. Dertil er jeg for kuldskær, så jeg hører nok til "godt-vejrs-folket".

  Kære Claus - håber, du trives i dit kongelige eksil og bliver bombarderet med masser af inspirerende tanker og ord til senere fryd og glæde for dine aldrig mætte fans.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 9. For år tilbage så jeg en af de dejlige svenske GRØNA RUMMET haveudsendelser på TV. Der var de på besøg hos en galantofil herre i en stor parklignende have. Det må bestemt være John Grimshow de har besøgt. Gunnel, som var vært i GRØNA RUMMET havde inviteret den dejlige havejournalist Lotte Møller med.De tre inspirerende mennesker gav en dejlig haveoplevelse, og jeg blev opmærksom på omfanget af vintergækker og de galantofile samlere. Spændende at du tager det op i din nye bog.
  Mange hilsner Ingrid

  SvarSlet
 10. Da vi overtog huset og haven her, var der rigtig mange vintergækker, og jeg ved, at vi havde 6 forskellige slags. Men på det tidspunkt var jeg ikke så have interesseret, at jeg tænkte på at bevare løgene, da jeg gravede haven igennem (det samme skete med crocus) SUK. Det fortryder jeg bittert i dag, men det kan man jo ikke bruge til noget. Man må se fremad. Jeg købte derfor i efteråret nogle der hedder Galanthus Nivalis single for at starte et sted. Jeg vil nemlig gerne have indført vintergækkerne igen, da jeg bliver SÅ glad når de første titter op ad jorden.

  Jeg håber, at det går godt med skriveriet ;-)

  SvarSlet
 11. Kære Claus,

  sikke et dejligt indlæg:o) Jeg ku` også godt tænke mig at være have-trendy, forstået på den måde, at jeg meget meget nemt kunne blive fristet til indkøb af mere specielle vintergækker.

  Jeg husker endnu, hvordan jeg var ved at blive blæst totalt bagover, da jeg så Søren og Nicos vintergækker i "Drømmehaver". Den ene yndigere end den anden. Specielt forelskede jeg mig i dem med meget grønt. Lur mig, om ikke den udsendelse har været medvirkende årsag til den nye spirende vintergæk-interesse i Danmark?

  Hvis man skulle lege "Hvilken blomst vil du gerne være?" vílle mit svar helt afgjort blive "En vintergæk!" Den er jo fuldstændig bedårende og rørende i al sin enkelthed. Den dufter skønt og er så poetisk. Den dukker op på det tidspunkt, hvor vi trænger allermest til at få blomsterbesøg i haven - og er således nok den allermest kærkomne og imødesete blomst af alle. Den er selvfølgelig programmeret til at skulle blomstre i kulde, men alligevel kan jeg ikke lade være med at tillægge den en sjæl og jeg elsker den for dens ukuelighed, dens styrke, dens gå-på-mod, dens trods og vitalitet idet den møjsommeligt strider sig op igennem sne og frost, for at berige beskueren med sin diskrete skønhed. Hvem ville ikke gerne besidde sådanne karakter-egenskaber? Jeg ville!!:o)

  Det lyder SÅ spændende med John Grimshaw`s vintergæk-pilgrimsfærd i England. Det er nok desværre urealistisk at drømme om, at deltage i sådan en pilgrimsvandring engang, men heldigvis.........ja LYKKELIGVIS har vi jo DIG, dit kamera, din pen og dit videokamera Claus. Kan man ikke selv komme ud i den store blomsterverden, kan den heldigvis komme hjem til os....takket være DIG igen:o) Det bliver vildt spændende at følge dig på din "helt vilde" jagt, der skal tage sin begyndelse i England:o)

  Mon du så også skal ud og jagte forvildede engelske blue-bell-tæpper med dit kamera? Min helt store havedrøm er at få lov at se sådan et engelsk blue-bell-sceneri engang. Det må da være et af de smukkeste syn on Planet Earth:o)

  Undskyld, at min kommentar igen blev alt for lang - men hvad hjertet er fuldt af, løber munden nemt over med....

  God arbejdslyst fortsat

  SvarSlet
 12. Kære Elin - ja, det er da et fantastisk syn. Kan kun opfordre andre til at gå ind på din blog og kigge.

  Kære Lavendel og Karen - tak for tips om vintergækbestande.

  Kære Tante Grøn - ja, jeg vil meget gerne se, når alle de blå klokkeblomster blomstrer. Og jeg har også en plan om at forsøge at finde store betande af kransliljer. Men det er vist især i Sverige, man finder dem.

  SvarSlet