En uundværlig nyhed

I dag har jeg modtaget et skønt, skønt katalog fra det tyske firma Jelitto Seeds. Det er ikke særlig kendt af haveamatører, for det er her, de professionelle staudegartnere køber deres frø. Sommerblomster beskæftiger firmaet sig ikke med.

 

Jeg elsker engblomme, især de to lysegule sorter - ’Chedder’ og ’Alabast’. De har dog den svaghed, at de ikke kan frøformeres, men skal formeres ved såkaldt vegetativ formering. Altså deling af planter; og det er selvfølgelig langsommeligt.

 

TA244-1.x 

Men nu er der kommet en utrolig køn ny sort, som kan formeres ved frø - ’New Moon ’ hedder den, og jeg kan godt sige jer, at jeg skal i gang med at så. Tænk jer, hvor smuk den vil være sammen med alle de cremefarvede og lysegule narcisser og tulipaner, som jeg holder så meget af.

 

090_20090517_095833

 

Det er her, i den nederste del af min have, I skal forestille jer ‘New Moon’ i industrielle mængder mellem løgvæksterne.

 

Læs om Jelitto her. Når man ser de præcise dyrkningsvejledninger, er det tydeligt, at det er et seriøst firma.

14 kommentarer:

 1. Helt underbar! Precis som din trädgård! Brukar du öppna den för allmänheten?
  Må så Gott!
  Ester

  SvarSlet
 2. Kære Esther - nej desværre. Jeg har kun åbent to gange i 2011. Flere tusind melder sig, og der bliver trukket lod, så i alt 200 kommer ind.

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  - bedårende, og så kan jeg altså ikke stå for dit udtryk: industrielle mængder.
  Lov mig, at vi får et kig af disse engblommer på bloggen, når det bliver tid. Det vil jeg glæde mig til (bare for at se, hvordan 'industrielle mængder' ser ud i din optik) :D

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 4. Jeg har aldrig været vild med Påskeliljer. Men der findes heldigvis narcisser som jeg kan lide, og denne engblomme ’New Moon`, er lige det jeg drømmer om...frø er godt!! ;)

  SvarSlet
 5. Ställer samma fråga som Ester ovanpå: Har du nånsin din trädgård öppen för allmänheten??? Kram Lena

  SvarSlet
 6. SMUK! Lysegult utnämner vi härmed till årets färg, tycker jag! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlet
 7. Ojdå! Men det är inte konstigt att många vill se din vackra trädgård. Tack för att vi får följa den på bloggen!
  Må så Gott!
  Ester

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Hvis man er til det lysegule, er denne uimodståelig. Den ligner næsten en kopformet rose, og jeg kan levende forestille mig den blandt dine narcisser. Den er meget yndig. For blot et år siden havde jeg aldrig udtalt mig på den måde om en lyseGUL blomst, men man kan jo ændre mening :-) Den er, hvad jeg kalder Dalbygul.

  SvarSlet
 9. Hej Claus
  Jeg kender udemærket Jelitto. Frøene er ganske gode! Har købt flere Primula frø hos dem - det giver altid et flot resultat og jeg slipper for at fuglene spiser mine frø :)
  Kan glimrende anbefale dem!

  SvarSlet
 10. Kjære claus vet du det latinske navnet på engblomme? New moon er en MÅ HA plante!! Jeg elsker lysegult:) Hjertelig hilsen Ellen.

  SvarSlet
 11. Kære Ellen - undskyld. Det skulle jeg selvfølgelig have skrevet - det er Trollius. Hvad hedder den hos jer?

  SvarSlet
 12. Takk for svar Claus:) Her i Norge heter den Ballblom.
  Min farmor kaller den bare for eggeplomme blomst;)

  Mvh Ellen

  SvarSlet
 13. Hej igen :-)

  Det er ikke nemt med plantenavne, når de ikke har et fuldt latinsk navn. Familien hedder som sagt Trollius(på latin), og denne sort har så fået det engelsk navn, ’New Moon`.

  Disse frø fandt jeg på nettet i dag, og går under navnet `Trollius Europaeus`: http://www.froetorvet.dk/product.asp?product=998 - når man googler på billeder under det navn, optræder de i mange gule nuancer, fra den helt lyse til den mere farvemættede. Der er sikkert mange forskellige sorter der går under det navn??

  Det er slet ikke nemt at finde rundt i alle de navne, men der er nok ingen tvivl om, at der også optræder en del synonymer.... og så kan farven på billeder jo også snyde en del.

  SvarSlet
 14. Ps. fandt lige dette billede: http://www.beautifulbotany.com/STOCK%20T-Z/Trollius%20x%20cultorum.jpg - der som ’New Moon`, står som, TROLLIUS x cultorum. Dog her noget mere farvemættet. - Er meget spændt på hvad du melder tilbage, Claus, når de er sprunget ud!!!

  Jeg prøver så Trollius frø fra Frøtorvet + lidt af de sarte lyseblå og lyserøde Hornvioler :-)

  SvarSlet