Forskellen på juleroser og påskeklokker

I en kommentar til forrige indlæg spurgte Mette, hvad forskellen er på juleroser og påskeklokker, og jeg svarede lidt kækt, at det kan man læse om i min bog, hvilket man også kan. Men jeg vil alligevel forklare det kort her.

 

christmas_rose

 

Den helt hvide Helleborus niger, som I ser her, er den rigtige julerose. Hvorimod Helleborus orientalis, som ses på billedet under det forrige indslag, kaldes påskeklokke. Det er et navn, jeg i høj grad har været med til at introducere, da jeg skrev min bog, for tidligere er de i flæng blevet kaldt juleroser.

 

helbla14-l

 

Det er dog ikke mig der helt alene har fundet på det med påskeklokkerne, idet det ifølge fortegnelsen ’Danske plantenavne’, er det vedtagne navn.

 

Der er fin logik i navnene, idet julerosen i milde vintre blomstrer til jul, men påskeklokkerne først åbner sine blomster hen i marts og april.

 

Lad mig lige til sidst nævne, at påskeklokkerne er de langt mest graciøse. De fås i en mængde farver - også hvide. Men julerosen er altid kun hvid.

10 kommentarer:

 1. Takk for oppklaringen.
  Så kjekt å lære noe nytt.
  Da er jo de gamle burgunderrøde jeg fikk fra en gammel have også påskeklokker.
  Ønsker deg en fortsatt fin lørdagskveld.

  SvarSlet
 2. Jeg fikk min aller første julerose av en god venninne i desember. Jeg har sett dem i noen haver, men trodde ikke det ville være en bra plante i en varm stue. Men det er det! Jeg må bare holde den jevnt fuktig, og så kommer den med stadig nye, hvite blomster. Etterhvert blir de nesten grønne, men det er også fint.

  Det var hyggelig lesning om dine vakre ting og om din "havehistorie", forresten.
  Fortsatt god helg.

  SvarSlet
 3. Claus' bog "juleroser og påskeklokker" er meget anbefalelsesværdig. Jeg ønskede mig den i julegave sidste jul 2009, da jeg havde set den hos en boghandler og bladret lidt i den.
  Billederne er nemlig FABELAGTIGE, og den er spækket med oplysninger om de forskellige helleborus sorter. Jeg anede ganske enkelt ikke, at de var SÅ mangfoldige. Kunne kun huske at jeg havde set de hvide Helleborus Niger og den helt mørke bordeaux farvede orientalis. Traditionen tro - kan man næsten sige - er der mange eksempler på, hvilke andre planter der klæder de forskellige helleborus. Jeg ville afgjort ikke undvære denne skønne bog.

  Jeg glæder mig til, at de er sprunget ud hos Spiren, så jeg kan vælge de helt rigtige til de steder jeg har afsat til dem i min lille have.

  SvarSlet
 4. Helt enig med Nette...det er en skøn bog man kan åbne igen og igen.
  Den indeholder de smukkeste billeder selfølgelig.
  Og så kan den trøste mig lidt nu hvor jeg ikke har en eneste Helleborus tilbage i haven. De simplethen frøs væk forrige vinter og jeg vil ikke plante noget nyt der ude i forhaven for alt skal graves op og jævnes. der skal fælles buske og krat. De ældgamle æbletræer skal trimmes..osv.... Vi har bestilt våres gravemaskine mand allerede...:-o)
  Ja alle planene er der..nu må vi se hvor meget vi når...:-o)
  God weekend der oppe i Skagen.

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 5. Der er meget at glæde sig til. Og imens kan jeg jo læse lidt i din bog (som jeg har på hylden).

  SvarSlet
 6. Tack för förklaringen. Jag var lite konfunderad eftersom jag bara sett vita julrosor... Har en jättestor gammal i trädgården - går den att dela och om så, när är det bäst att göra det? Kram

  SvarSlet
 7. M.h.t Claus` bog om juleroser og påskeklokker, så synes jeg det samme som at Nette og Mrs Bucket de synes:o) :o) :o)

  SvarSlet
 8. I dag har jeg fotografert årets første påskeklokke.
  Har linket til dette innlegget fra bloggen min.
  Ha en fortsatt fin søndag.

  SvarSlet
 9. For mig er det lidt forvirrende, at en 'julerose'
  også bliver kaldt påskeklokke, fordi her - i Østrig - er en påskeklokke (osterglocke) en påskelilje (narzisse)
  http://de.wikipedia.org/wiki/Gelbe_Narzisse
  Mvh Anni Wacht

  SvarSlet
 10. Hvorfor visner bladene på mine juleroser / påskeklokker ? Blomsterne ser fine nok ud, men trist med slatne visne blade

  SvarSlet