Grafik og struktur

Når det handler om vinterhaven, er faktorer som  grafik og struktur også uhyre vigtige. Især er grenbygningen på træer noget, man skal tage i betratning, når man planter, fordi silhuetten især betyder meget, når løvet er faldet.

 

_DSC6548 

Det er nok sjældent, at man planter buske på grund af grenbyningen (undtagelsen, der bekræfter reglen, er troldhassel), men derfor kan man jo godt glæde sig over de ‘effekter’, der helt utilsigtet opstår.

 

_DSC6557

 

Se for eksempelt roserne (rynket rose, Rosa rugosa) her. Jeg tror ikke, at de er plantet på grund af nogen vinterattraktion, men smukke er de alligevel med deres let overhængende vækst. A pro pos det forrige indlæg er der også bær/hyben her, men de er nu ved at være spist af fuglene.

 

Rynket rose kan være meget invasiv og brede sig, men dem man køber på planteskolen, er podet på en rod, der bliver på sin plads. Dette er også tilfældet med de her afbildede.

8 kommentarer:

 1. Kære Claus.
  Ja, klitroser tager sig godt ud i sneen, selvom de er er lidt spinkle i det.Jeg glæder mig også over mine.
  Jeg håber du nyder dit ophold i Skagen, hvor der er SÅ højt til himlen - som intet andet sted i Danmark, tror jeg.

  SvarSlet
 2. Nej hvor smart altså at pode på en rod, der bliver hvor den skal. Tænk hvis man kunne gøre sån' med skvalderkål, som har så smuk en blomst!!
  Spøg til side - i stedet vil jeg tage det gode råd til mig fra »Mit haveliv« med at købe gulerødder og putte dem i jorden til foråret, så jeg kan få fine skærmblomster. Jeg plejer at så dem, og så går der to år, før de blomstrer. Godt råd!! Tak for det! Der er allerede adskillige gule sedler, som stikker ud af bogen nu, med alt det jeg skal huske at købe, gøde osv....:0)

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Dejligt at høre fra dig selvom du er langt væk. Flotte billeder, som vi er forvænte med :-)
  Dejligt at du har så mange betænksomme omkring dig, at de også kan finde dig oppe i Skagen.
  kh Lone.g

  SvarSlet
 4. Det er hyggeligt at komme en lille tur til Skagen her fra morgenstunden. Dejlige billeder:)

  SvarSlet
 5. Hej Claus
  Lidt korrektur:
  Det er ikke klitroser du viser,men rynket rose. Klitrosen (Rosa pimpinellifolia) er opretvoksende og har sorte hyben (velegnet til snaps).
  Klitrosen er ikke invasiv, men hjemmehørende i DK.
  Rynket rose (Rosa rugosa) er meget uønsket i naturen.
  Podede sortsnavne må gerne plantes, hvis der er brugt hunderose som grundstamme. Den sætter nemlig ikke rodskud.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 6. Kære Anne Marie - hvor er det godt, at der findes mennesker, som er klogere end én selv. Ellers ville man jo ikke lære noget! Tak for din korrektion. Jeg har nu rettet ind ovenfor.

  SvarSlet
 7. Rynket rose er noget af det smukkeste vi har i haverne og naturen om vinteren. Jeg elsker jo især de sovene vintertræer og deres fine grenstruktur men også buske og småtræer er dejlige. Tjørn og roser er smukke indtil fuglene har spist alle bær, men der er vel også andre buske og småtræer vi planter for vinterattraktionerne. Mine japanske kvæder er stadigt dejlige med deres frugter, min lille bitte og meget gamle japanske ahorn står med den smukkeste grenstruktur og dagligt med fine dekorative dråber og så er der parykbuskene med deres fine filigranagtige blomsterstande, hotensiaerne, benved og selvfølgelig kejserbusken der er vinterens helt undværlige dronning. God arbejdeslyst deroppe.

  SvarSlet
 8. Her var det inspirasjon å hente for meg for jeg leter etter ideer og inspirasjon til hvordan man går frem for å anlegge en hage som også ser bra ut om vinteren. Busker med bær har jeg alt notert meg, men å velge busker ut i fra strukturen på grenene har jeg ikke tenkt på. Den boken gleder jeg meg til- jeg har alt flere bøker du har skrevet som jeg bruker flittig- fikk også noen til jul, men fortsatt står der noen på ønskelisten- og denne må også plasseres der! Lykke til med arbeidet!

  SvarSlet